Kansen op EK en WJK voltige in eigen land

Kansen op EK en WJK voltige in eigen land
Foto © Therry da Silva

ERMELO – Op 23 juli 2019 startten de Europese kampioenschappen en de wereldkampioenschappen voltige voor respectievelijk senioren en junioren in het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo met een bijzondere openingsceremonie, waarbij voormalige voltigekampioenen alsmede showruiters en paarden uit andere disciplines een mooie demonstratie van hun kunnen gaven. Daaronder ook de Friese sierpaarden Epke en Gerben. Aan het historisch toernooi doen meer dan twintig landen mee met meer dan 100 solo voltigeurs, 23 teams en 20 pas-de-deux, waaronder een sterke Nederlandse delegatie die in topvorm is en in eigen land zeker kansen heeft op in ieder geval finaleplaatsen. Claire de Ridder, Carola Sneekes, Annebeth Kubbe en Team Roy Rogers hebben zich gekwalificeerd bij de senioren; Charlotte Seidel, Renske van Schaik en het Oranje team bij de junioren. Ondanks de grote tegenslag dat kanshebber op finale en medaille, junior Lotte Geelhoed, zich vlak voor het titeltoernooi heeft moeten afmelden wegens een polsblessure, is er vertrouwen dat er zowel individueel als team een goede prestatie geleverd kan worden. 

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de internationale federatie FEI  twee van de meest prestigieuze titeltoernooien op de kalender in deze artistieke tak van de hippische sport gecombineerd. Het is voor Nederland een grote eer dat dit hier geschiedt, want de complete wereldtop en de talentvolle ‘class of the future’ in deze sport staat deze week in Ermelo. Ook al zijn bij veel sporten de atleten en gymnasten aan het genieten van een welverdiende vakantie na een enerverend seizoen of zomerkampen aan het volgen om zich voor te bereiden op het volgende, de kers op de taart komt voltige toe dit jaar. De beste voltigeurs, longeurs, paarden en trainers ter wereld zijn bijeen voor topprestaties op hét evenement van het jaar. De arena prachtig opgemaakt, extra tribunes die op de eerste dag al vol waren en een sfeer zoals die alleen in Nederland mogelijk is: ontspannen maar ruimte scheppend voor de juiste focus en optimale prestaties. Er zijn extra maatregelen getroffen dat het paard en mens aan niets ontbreekt in deze tropisch warme week.

Buiten opwarmen, binnen zitten we koel

Algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), Theo Fledderus, deed enthousiast de opening en benadrukte de bijzondere primeur voor het evenement van dit jaar, het combineren van de WK-junioren en de EK-senioren. Fledderius tegenover GymPOWER: “Het is een geweldig feest, prachtig dat dit hier in Nederland kan en dat we hier nu zowel een EK als WK hebben. Die combinatie is goud waard. Het maakt het tot één groot festival, eigenlijk. We maken er één groot feest van! Geen last van de warmte, binnen zitten we koel. Buiten warmen we op en binnen gaan we presteren.

De Nederlandse delegatie rekent op goede prestaties dit jaar, want het voorseizoen leverde voor alle geselecteerden al internationale topscores en prachtige resultaten op. Nederlands kampioen Claire de Ridder is er met haar bronzen medaille bij het CVI van Flyinge en andere mooie jaarprestaties klaar voor. Carola Sneekes is hersteld van een hardnekkige blessure en gaat voor een topklassering en Annebeth Kubbe liet al bij een aantal wedstrijden zien dat ze de aansluiting als senior maakte.  ‘Stop plastic pollution’ is de serieuze boodschap van de mooie nieuwe kür van het seniorenteam. Eerstejaars senior Arthur Seidel reed knappe wendstrijden dit seizoen bij de heren, maar wist zich door te weinig kwalificatiemomenten niet te plaatsen voor deze EK in eigen land. Zijn kans komt echter zeker, gezien zijn goede ontwikkeling als senior.

Oranje bondscoach heeft er vertrouwen in

Bondscoach Diana van Klaveren heeft er vertrouwen in: “Om te beginnen bij de senioren voor het EK. Ik ben heel trots op Annebeth Kubbe, omdat ze een junior was die nu al in haar eerste jaar als senior de aansluiting heeft bij de top. Carola kan sterk voor de dag komen, omdat ze al zoveel jaren die aansluiting bij de top al heeft en dat vol houdt. Claire weet zich, terwijl ze al lang bezig is, toch iedere keer weer verder te verbeteren. Het seniorenteam heeft een nieuwe kür en is een nieuwe weg ingeslagen. We gaan kijken wat zij gaan doen. Een top-6 zit er in. Ze hebben een heel origineel thema met visie op de toekomst van de wereld. Er is ook hier al commentaar op de plastic borden en het plastic bestek…dus ze gaan er helemaal voor, niet alleen voor de vier minuten van de kür. Ze proberen er ook in het leven gevolg aan te geven.

De kwalificatie van het juniorenteam was er één om in te lijsten. Bijna met gemak maar met heel veel blijdschap. Renske van Schaik kan vol vertrouwen zijn met haar eerste perfect ‘10’ voor ‘staan’ op de NK en Charlotte Seidel reed een sterk NJK. Aan alles is gedacht en gewerkt. Het jonge team heeft de afgelopen jaren daarom ook bij Turning Spirit in Almere turnlessen gevolgd in de zaal om de benodigde gymnastische basis voor deze sport te optimaliseren. Voltigeren op een galopperend paard is niet hetzelfde als turnen op vaste toestellen, maar de twee sporten hebben wel raakvlakken en kunnen elkaar verrijken met inzichten uit de praktijk.

Van Klaveren: “Wat betreft het WK Junioren, het team heeft er de afgelopen drie jaar verschrikkelijk hard voor getraind. Vorig jaar was er nog een beetje pech met het paard, maar waren ze al wel heel goed en dit jaar zijn ze in topvorm. We hopen dat alles klopt en bij elkaar komt hier. Je ziet dat het team er vertrouwen in heeft, de rust die er in zit, ik ben heel trots op wat ze nu geworden zijn. Renske doet nu voor de derde keer als junior mee aan een kampioenschap, een meisje met veel talent dat ook steeds beter wordt sinds ze in het team zit. Lotte Geelhoed heeft veel pech. Als één van onze ijzers in het vuur voor de finale en wellicht een podiumplek, heeft ze zich moeten terug trekken met een gebroken hand. Charlotte is een ‘steady’ voltigeur die altijd haar ding doet en er altijd staat. Ik kijk met plezier uit naar de wedstrijd.”

Lange-termijn-aanpak werpt vruchten af

Het is uitkijken naar wat het Oranje juniorenteam hier gaat neerzetten. Ze zijn vanaf het begin als groep getraind en zo ook gegroeid. De nieuwe groep is nu wellicht zelfs nog iets verder dan de groep van vier jaar geleden, volgens de bondscoach. Het is mooi om te zien dat de langetermijnaanpak van Van Klaveren nu zo z’n vruchten afwerpt. Vier jaar geleden startte de bondscoach met een groep talentvolle jonge voltigeurs een WK-traject en dat heeft met name Annebeth Kubbe, Charlotte Seidel, Lotte Geelhoed en Arthur Seidel gebracht tot waar ze nu staan, volwaardige EK- en WK kandidaten met aansluiting bij de internationale juniorentop en ervaren nationale top-senioren. Van Klaveren: “De investering is heel goed geweest, vooral om de juiste basis te leggen. Voltigeurs uit de vorige groep roepen nog wel ‘Ik wilde dat ik nog in het team zat.’ Zoveel heeft dat hen gegeven.”

Er is meer Nederlandse inbreng. Meta Jans ondersteunt de Finse delegatie met twee paarden: “We zijn hier met een reservepaard voor Nederland, een paard voor het team van Finland en een paard voor twee solisten van Finland. Het team heeft vooral een mooie vrije kür, verplicht moeten ze nog wat aan werken. Maar ze hebben een mooie kans. Met de solisten kan het alle kanten op, er zij zóveel deelnemers…Het gaat erom hoe de dag is, het zijn twee echt heel getalenteerde voltigeurs dus het is volledig afwachten.” En zo geldt voor meerdere landen: gevaarlijke outsiders bij de teams en een spannende loterij bij de categorie solo, wat zeker zal bijdragen tot een spannende wedstrijd.

Openingsceremonie bracht landen bij elkaar

De openingsceremonie wilde alle landen bijeen brengen en dat lukte. De wedstrijdvlag ging door het publiek van hand tot hand en benadrukte de saamhorigheid en het applaus was groot. Zowel voor Nienke de Wolf die het showpaard ‘Dutch’ voltigeerde in een grappige showact waarin voormalig wereldkampioenen Nicolas Andréani, topcoach, Kai Vorberg, bondscoach van Duitsland en topper Joanne Eccles uit Groot-Brittannië ‘hun eerste voltigeles kregen’, als bij de demonstraties waar de knappe Sipke en de andere vier prachtige Friese paarden die veel bewondering oogsten voor hun bijzondere küren. Cora Stokman bereed Epke, zoals een echte Fries betaamt, immer geduldig en ontspannen: “Ja, leuk hé. Ik mocht de rol van Sabine overnemen en voor haar in het zadel zitten. Het is wel een mooi iets om daarmee op een EK-WK te staan, in een heel gave entourage. Zulk goed publiek, zoveel applaus…niet normaal, echt leuk.”

Op woensdag 24 juli 2019 werd vanaf 13:00 uur de verplichte kür (‘test’) gereden door de junior teams (‘squads’) en solisten (meisjes en jongens). De junior koppels (‘Pas de Deux’) reden hun vrije kür. Op donderdag 25 juli 2019 zijn vanaf 8:30 uur de senior solisten (dames en heren) als eerste aan de beurt met hun verplichte kür, waarna de junior solisten (jongens) volgen met hun vrije kür. Vanaf 12:30 uur staat de verplichte kür op het programma voor senior teams, gevolgd door de vrije kür voor junior solisten (meisjes) en junior teams.  Op vrijdag 26 juli 2019 beginnen de junior solisten (meisjes) aan hun tweede verplichte kür, gevolgd door de solisten (jongens). De senior koppels rijden hun vrije kür hierna, alsook de vrije kür in een aantal senior categorieën die niet deelnemen aan de landenteamwedstrijd die vanaf 14:30 uur zal worden verreden.

Programma, protocol code oranje en finales

Op zaterdag 27 en zondag 28 juli 2019 worden de technische en vrije küren gereden door junioren en senioren. Deze zouden inmiddels volledig uitverkocht zijn. Op zaterdag wordt vanaf 18:30 uur de prijsuitreiking gehouden, waarbij de winnaars van de wereldtitel en ander eremetaal bij de junioren worden gehuldigd. Op zondag wordt dat vanaf 16:45 uur gedaan voor senioren gedaan wat betreft de Europese titels en andere medailles. Het vooraf vastgestelde programma zal waar nodig worden aangepast qua tijden, waarbij er ook extra maatregelen genomen zijn om de deelnemers en bezoekers, paard en mens, zo goed mogelijk op te vangen in de tropische temperaturen deze week. Ook hier is het protocol extreme weersomstandigheden (code oranje) en het nationaal hitteplan van toepassing.

Meer informatie – inclusief eventuele aanpassingen van het programma, het protocol en hitteplan voor paard en mens, de livestream-link en de complete uitslagen – is te vinden op de website van het toernooi, de website van de FEI en van de de website van de KNHS. Tijdens de openingsceremonie maakte GymPOWER onder persaccreditatie foto’s voor een impressie. Deze zijn te zien op het YouTube-kanaal van de sportredactie van GymPOWER via bovenstaande link.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van de FEI toegekend aan © GymPOWER | Credits tekst en interviews © Casper Beijn | Credits fotografie © Therry da Silva (inzet en foto’s in compilatie).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.