Oranjeselectie terug van succesvol EK

Oranjeselectie terug van succesvol EK
Foto © Therry da Silva

SCHIPHOL – Op maandag 12 augustus 2019 keerde de Nederlandse schoonspringselectie senioren terug van een succesvol verlopen EK in Kiev, Oekraïne. Bij aankomst op Schiphol stond een enthousiaste schare supporters, familieleden, KNZB-vertegenwoordigers en pers ze op te wachten met vlaggen en bloemen. Het warme onthaal trok de aandacht bij de rest van de omstanders bij aankomsthal 3/4. Een laatste moment om de prestaties van dit seizoen te memoreren, voordat het welverdiend zomerreces volgt in voorbereiding op het komend seizoen waarin deze sport haar bijdrage aan Team Nederland op de Spelen heeft verdubbeld.

De Nederlandse delegatie stapte goed gemutst naar buiten. Er zijn goede prestaties geleverd in Kiev, verbeterpunten zijn opgetekend en na hard werken kunnen ze eindelijk gaan genieten van een welverdiend zomerreces. “Ook al zijn we bij de KNZB gewend aan grote successen van onze andere delegaties op internationale titeltoernooien, toch is wat zij gepresteerd hebben op dit EK iets historisch en unieks! We zijn trots op al onze schoonspringers en hun prestaties. Bovenal op Inge en Celine, geweldig!”, aldus persvoorlichter Daniel Schildkamp.

Historische en unieke EK-prestaties

Inge Jansen (25) pakte voor het eerst in haar sportcarrière de Europese titel op de drie meter plank. Celine van Duijn (26), de Europees kampioen van 2018 op de 10m toren, won dit keer het zilver in dat onderdeel.  Jansen: “Ik ben superblij, ik had nooit verwacht dat dit er uit zou komen bij de laatste wedstrijd van het seizoen.” Van Duin: “Ik weet dat ik nog beter kan, maar door de vermoeidheid na afgelopen seizoen is dit het maximale wat er nog in zat. Goed genoeg voor zilver, blij mee!” Samen werden Jansen en Van Duijn vijfde in het synchroon springen op de drie meter plank. Na hun kwalificatie voor de Spelen van Tokyo 2020 een maand eerder op de WK in Gwangju, Korea, was dit een voortreffelijke afsluiting van dit seizoen en een veelbelovend voorproefje voor het volgende.

Bondscoach Edwin Jongejans die met twee collega’s de Oranje schoonspringers begeleidde zowel op het WK in Korea als het EK in Oekraïne : “Het zijn vooral de sporters die het deden. Ze hebben het super gedaan. Ik ben blij dat ik daar als coach mijn steentje aan kon bijdragen. Dit is allemaal leuk, maar we willen nog meer! Ik wil de dames in Tokyo op alle drie de onderdelen zien. Elke wedstrijd is weer anders, dat maakt het spannend en leuk maar ook moeilijk. Ze hebben de laatste weken laten zien dat ze heel sterk zijn, technisch en fysiek. We gaan ervoor!”

Finale- en reserveplaats en Team Event

De andere Nederlandse deelnemers op het EK in Kiev behaalden geen medailles, maar deden wel van zich spreken. Daphne Wils (21) is helemaal terug van weggeweest en plaatste zich met een sterke sprongenserie als vierde voor de EK-finale op de één meter plank. Daarin kon ze dat niet helemaal herhalen waardoor ze op de negende plaats eindigde, maar ze kon de prestatie wel in een breder context zetten en de winst hiervan voor zichzelf zien: “Ik was blij dat ik de finale heb gehaald en acht goede sprongen heb gedaan.”

Voor Pascal Faatz (22) leverde de EK waardevolle wedstrijdervaring op, maar op zijn beurt droeg hij ook bij aan de zesde plaats van de Nederlandse ploeg in het Team Event. “Het was niet helemaal mijn wedstrijd, maar wel een mooi leermoment. Het gaf me mooie dingen om mee te nemen naar volgend seizoen.” Dylan Vork, die deze week 19 jaar werd, zette de stijgende lijn door als eerstejaars senior en werd dertiende op de één meter plank. Op viereneenhalf punt en één plek na net geen finale, maar wel een verdienstelijke reserveplaats. Vork houdt zijn doel voor ogen: “Niet echt een verjaardagscadeautje, maar ik ben wel tevreden met de wedstrijd. Er gaat nog veel meer komen!”

Europese titels voor Oekraïense tieners

Wat dat betreft was het Europees titeltoernooi in Kiev ééntje met vele spraakmakende prestaties die veel beloven voor het komende seizoen dat zal eindigen op de Spelen van Tokyo volgend jaar. Niet alleen voor Nederland. Zoals die van de de 17-jarige Oekraïnse Sofiia Lyskun die eind vorig jaar op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires nog zilver won op de tien meter toren en nu op haar eerste EK voor het thuispubliek regerend kampioene Van Duijn versloeg en goud veroverde.

Of de ongelooflijke en indrukwekkende prestatie van de piepjonge maar stoïcijns springende landgenoot van Lyskun, Oleksii Sereda, die zich met dertien jaar en zeven maanden tot de jongste Europees kampioen ooit op de tien meter toren kroonde en daarmee het elfjarige record van Tom Daley uit de boeken schreef. Ongelooflijk knap en indrukwekkend.

Kwalificatie voor Spelen groot impuls

Een mooie rol op Schiphol was weggelegd voor de hond van Van Duijn die al vanaf het begin waaks de deur in de gaten hield waar de Nederlandse delegatie naar buiten zou komen. Hij begroette alle Oranje-schoonspringers met net zoveel enthousiasme als de andere supporters, maar had een speciaal plekje voor het baasje en liet zich trots met haar vereeuwigen met het zilver. Vader Van Duijn nam foto’s van het ontroerende tafereel en toonde zich trots op zijn dochter: “Je ziet dat ze echt aan de top thuis hoort, het was geen gelukstreffer vorig jaar. Als je kijkt op de WK ook een tiende plek. Nu nog gaan voor volgend jaar op de Olympische Spelen. Dat wordt dus een spannende periode, een mooie reis naar Tokyo!”

Mooi om te zien is dat de twee kopvrouwen van Oranje met hun topprestaties de hele schoonspringsportwereld op elk niveau een flink nieuw impuls hebben gegeven. Waar in 2016 alleen Uschi Freitag naar de vorige Spelen in Rio de Janeiro mocht afreizen en daar de halve finale bereikte, zullen er nu twee schoonspringsters namens Nederland staan met de potentie om drie finales te halen en zich te mengen in de medaillestrijd.

Meer hierover is te bekijken via de beeldreportage op het YouTubekanaal van de sportredactie van GymPOWER via de link bovenaan dit artikel. Ook kun je meer hi erover lezen in de zomerspecial van het GymPOWER Sportmagazine (2019-03/04).  Meer informatie, inclusief de volledige uitslagen, is te vinden op de websites van de KNZB en de LEN.

Copyright artikel en verslag © GymPOWER, met dank aan de KNZB) | Copyright tekst en foto’s © Therry da Silva | Copyright beeldverslag en interviews © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.