Wereldtitel en zilver voor Oranje Masters

Foto © Therry da Silva : Bavi Bavi Bashtbavi en Yvonne van der Meer op de PSV Diving Cup 2019

GWANGJU – Van 5 tot en met 18 augustus 2019 vinden de wereldkampioenschappen voor masters van de internationale zwemfederatie FINA plaats in Gwangju, Zuid-Korea. Ook een aantal Nederlandse synchroonzwemmers en schoonspringers doen hier mee. Het succes van de Oranje senioren op het WK en EK schoonspringen krijgt een vervolg in deze leeftijdsklasse. In het Yeomju Indoor Aquatics Center zijn er al een wereldtitel en diverse medailles behaald door Yvonne van der Meer, Anouk van der Wijck-Van Tetering en Bavi Bashtbavi. 

Op de 1m plank veroverde Van der Meer (1961) in de leeftijdsgroep 55-59 jaar eerst het zilver met 165,10 punten. Het scheelde weinig (4,75 punten) met Kelly Anne Winterbottom uit de V.S. (1960) die de wereldtitel pakte met 169,85 punten. Derde werd Charlotte Bornebusch uit Denemarken (1960) die met 145,05 punten met het brons naar huis ging. Op de 3m plank draaide Van der Meer de rollen om: zij veroverde het goud en de wereldtitel met 199,05 punten; Winterbottom werd met een verschil van 3,25 punten en een totaalscore van 195,80 punten tweede. Bornebusch werd hier zesde. Het brons ging naar Asta Girdaukiene uit Litouwen met 167,70 punten.

Goud en zilver voor Yvonne van der Meer

In haar blog op Facebook houdt Van der Meer haar belevenissen op het WK in Gwangju bij: “Tweede van de wereld, wie had dat gedacht. Wat een mega spanning, niet normaal meer. Super lekker gesprongen en dik tevreden. Alhoewel, vier puntjes verschil met nummer één is heel weinig…. Heel blij met dit resultaat. Dit smaakt naar meer…. Anouk en Bavi ook zilver… Nu was het mijn dag, mijn favoriete onderdeel de drie meter duikplank. Op de eerste dag met vier punten verschil tweede, nu met vier punten verschil eerste!”

In de leeftijdsgroep 40-44 jaar veroverde Van der Wijck (1975) op dezelfde 1m plank ook het zilver met 200,10 punten. Ze stond vorig seizoen nog in de turnhal: Ik turnde in de tweede divisie, had toch last van mijn enkels en dan is schoonspringen een heel goede stap omdat je veel minder last hebt van je enkels. Je hebt in het water geen last van blessures, want je hoeft niet te landen. Je doet jezelf geen pijn en kan nog volop van sport genieten.” Haar doel voor het WK was om in ieder gel niet laatste te worden. “Het is mijn eerste WK, dus ik weet niet wat ik ervan moet verwachten. Er zijn daar natuurlijk ook veel goede schoonspringers.”

Zilver voor Van der Wijck en Bashtbavi

Van der Wijck eindigde achter Laura Poggi uit Italië (1977) die de wereldtitel pakte met 218,20 punten, en vòòr Margarita Dementyeva uit Rusland (1976) die 181,30 punten noteerde voor het brons. Er volgen nog een aantal wedstrijden en finales in het solo en synchroon schoonspringen op toren en 3m plank. In de leeftijdsgroep 70-74 jaar behaalde Bashtbavi (1949) op de drie meter plank met 183,00 punten het zilver, achter Dennis Rowe uit de V.S. (1948) die de wereldtitel greep met 231,05 punten. Kestutis Autukas uit Litouwen pakte het brons met 176,00 punten.

Van der Meer springt nu al 45 jaar. “Ik zat ook eerst op turnen, zoals de meeste kinderen en daarna kwam ik in aanraking met het schoonspringen. Eén keer begonnen en nooit meer opgehouden. Het is een fantastische sport om te doen en het blijft ontzettend leuk. Het is heel goed dat de 25+, 30+ en zelfs 50+ers bij heel veel sporten worden erkend nu, er wordt gezien dat we niet afgeschreven zijn na ons vijfentwintigste. Dat vind ik hartstikke leuk…”

Nederlandse synchrozwemsters op WK

Aan het WK voor Masters deden tussen 5 en 11 augustus 2019 ook een aantal Nederlandse synchroonzwemsters mee. Geen medailles maar wel verdienstelijke prestaties en grote hulde dat ze deze zware sport op oudere leeftijd kunnen en blijven beoefenen, waarbij ze soms naast solo ook in een duet in actie kwamen. In de categorie 60-69 jaar Edith Otten (1958), in de categorie 40-49 jaar Natasja van der Leden (1976) en Thirza Hoekstra (1977); en in de categorie 30-39 jaar Sietske Klein (1988). Met de technische uitvoering werd Otten in haar leeftijdsklasse negende met 53,200 punten, met de vrije uitvoering achtste met 55,7333 punten. Van der Leden en Hoekstra in hun klasse met de technische uitvoering respectievelijk negende (60,9067 punten) en tiende (59,7800 punten) en met de vrije uitvoering negende (60,3333 punten) en tiende (59,2667 punten). Klein werd twee keer vierde: met de technische uitvoering met 60,1266 punten en met de vrije uitvoering met 59,0667 punten.

Bij de duetten behaalden Linda Zwaan & Mieke de Zeeuw in de leeftijdscategorie 50-59 jaar de vijfde plaats met hun technische uitvoering (53,6467 punten) en vierde met hun vrije uitvoering (56.0000 punten). In de leeftijdsklasse 40-49 jaar werden de duetten Sabrina IJsenbout & Wendy IJsenbout en Van der Leden & Hoekstra respectievelijk vierde (59,5067 punten) en vijfde (56,8666 punten) met hun technische uitvoering, alsook met hun vrije uitvoering (met repectievelijk 64,9000 en 61,333 punten). Klein & Linda Hanko werden in de klasse 30-39 jaar twee keer vijfde: met hun technische uitvoering met 61,7733 punten en met hun vrije uitvoering met 66,5333 punten. De synchroonzwemwedstrijden op het WK voor Masters zijn voorbij. Er deden geen Nederlandse ploegen mee aan de teamwedstrijden.

Interview met Nederlandse Masters

Er worden tot en met zondag 18 augustus 2019 nog een aantal individuele en synchroon wedstrijden gesprongen door de schoonspringers op de toren en de plank. GymPOWER had maart dit jaar op de PSV Masters Diving Cup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven, een interview met de succesvolle Nederlandse Masters in het schoonspringen. Ze vertelden over hoe ze hun passie voor de sport hebben behouden en hun doelen voor het WK schoonspringen voor Masters 2019 in Gwangju, Zuid-Korea.

Na een goede voorbereiding wisten ze dat er van alles kon gebeuren. Dit interview is te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER (zie bovenaan dit artikel voor de link.)  Meer hierover ook in de zomerspecial van het GymPOWER Sportmagazine (2019-03/04). Meer informatie over alle onderdelen van de WK voor Masters 2019 in Gwangju, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de FINA.

Copyright © GymPOWER | Credits en auteursrecht: tekst en fotografie © Therry da Silva; interviews en videobeelden © Casper Beijn, | Credits video-edit © GP Sports Media | Credits muziek via © Movavi

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.