Wereldtitels en elf medailles voor Masters

Wereldtitels en elf medailles voor Masters
Foto © Therry da Silva : Bavi Bavi Bashtbavi en Yvonne van der Meer op de PSV Diving Cup 2019

GWANGJU – Update 18-08-2019 – Van 5 tot en met 18 augustus 2019 vinden de wereldkampioenschappen voor masters van de internationale zwemfederatie FINA plaats in Gwangju, Zuid-Korea. Ook een aantal Nederlandse synchroonzwemmers en schoonspringers deden hier mee. Het succes van de Oranje senioren op het WK en EK schoonspringen 2019 krijgt een vervolg bij de Masters (leeftijdsklasses tussen 25 en 85 jaar). In het Yeomju Indoor Aquatics Center werden in totaal dertien medailles behaald door Yvonne van der Meer, Anouk van der Wijck-Van Tetering en Bavi Bashtbavi: twee wereldtitels, zeven keer zilver en vier keer brons.

Op de 1m plank veroverde Van der Meer (1961) in de leeftijdsgroep 55-59 jaar eerst het zilver met 165,10 punten. Het scheelde weinig (4,75 punten) met Kelly Anne Winterbottom uit de V.S. (1960) die de wereldtitel pakte met 169,85 punten. Derde werd Charlotte Bornebusch uit Denemarken (1960) die met 145,05 punten met het brons naar huis ging. Op de 3m plank draaide Van der Meer de rollen om: zij veroverde het goud en de wereldtitel met 199,05 punten; Winterbottom werd met een verschil van 3,25 punten en een totaalscore van 195,80 punten tweede. Bornebusch werd hier zesde. Het brons ging naar Asta Girdaukiene uit Litouwen met 167,70 punten.

Goud en zilver voor Yvonne van der Meer

In haar blog op Facebook houdt Van der Meer haar belevenissen op het WK in Gwangju bij: “Tweede van de wereld, wie had dat gedacht. Wat een mega spanning, niet normaal meer. Super lekker gesprongen en dik tevreden. Alhoewel, vier puntjes verschil met nummer één is heel weinig…. Heel blij met dit resultaat. Dit smaakt naar meer…. Anouk en Bavi ook zilver… Nu was het mijn dag, mijn favoriete onderdeel de drie meter duikplank. Op de eerste dag met vier punten verschil tweede, nu met vier punten verschil eerste!”

In de leeftijdsgroep 40-44 jaar veroverde Van der Wijck (1975) op dezelfde 1m plank ook het zilver met 200,10 punten. Van der Wijck heeft in haar jonge jaren geturnd bij Pro Patria Zoetermeer, waarbij ze de nationale titel veroverde op het NK eerste divisie in 1991. Daarna heeft ze drieëntwintig jaar niet geturnd om op haar 39ste terug te keren in de turnarena bij C.V.G. Die Haghe: Ik turnde in de tweede divisie, had toch last van mijn enkels en dan is schoonspringen een heel goede stap omdat je veel minder last hebt van je enkels. Je hebt in het water geen last van blessures, want je hoeft niet te landen. Je doet jezelf geen pijn en kan nog volop van sport genieten.” Haar doel voor het WK was om in ieder geval niet laatste te worden. “Het is mijn eerste WK, dus ik weet niet wat ik ervan moet verwachten. Er zijn daar natuurlijk ook veel goede schoonspringers.” Na het internationaal titeltoernooi in Gwangju zou ze een aardig lijstje topresultaten kunnen overleggen.

Zilver en brons voor Van der Wijck en Bashtbavi

Van der Wijck eindigde achter Laura Poggi uit Italië (1977) die de wereldtitel pakte met 218,20 punten, en vòòr Margarita Dementyeva uit Rusland (1976) die 181,30 punten noteerde voor het brons. Er volgen nog een aantal wedstrijden en finales in het solo en synchroon schoonspringen op toren en 3m plank. In de leeftijdsgroep 70-74 jaar behaalde Bashtbavi (1949) op de drie meter plank met 183,00 punten het zilver, achter Dennis Rowe uit de V.S. (1948) die de wereldtitel greep met 231,05 punten. Kestutis Autukas uit Litouwen pakte het brons met 176,00 punten.

Van der Meer springt nu al 45 jaar. “Ik zat ook eerst op turnen, zoals de meeste kinderen en daarna kwam ik in aanraking met het schoonspringen. Eén keer begonnen en nooit meer opgehouden. Het is een fantastische sport om te doen en het blijft ontzettend leuk. Het is heel goed dat de 25+, 30+ en zelfs 50+ers bij heel veel sporten worden erkend nu, er wordt gezien dat we niet afgeschreven zijn na ons vijfentwintigste. Dat vind ik hartstikke leuk…”

Nederlandse synchrozwemsters op WK

Aan het WK voor Masters deden tussen 5 en 11 augustus 2019 ook een aantal Nederlandse synchroonzwemsters mee. Geen medailles maar wel verdienstelijke prestaties en grote hulde dat ze deze zware sport op oudere leeftijd kunnen en blijven beoefenen, waarbij ze soms naast solo ook in een duet in actie kwamen. In de categorie 60-69 jaar Edith Otten (1958), in de categorie 40-49 jaar Natasja van der Leden (1976) en Thirza Hoekstra (1977); en in de categorie 30-39 jaar Sietske Klein (1988). Met de technische uitvoering werd Otten in haar leeftijdsklasse negende met 53,200 punten, met de vrije uitvoering achtste met 55,7333 punten. Van der Leden en Hoekstra in hun klasse met de technische uitvoering respectievelijk negende (60,9067 punten) en tiende (59,7800 punten) en met de vrije uitvoering negende (60,3333 punten) en tiende (59,2667 punten). Klein werd twee keer vierde: met de technische uitvoering met 60,1266 punten en met de vrije uitvoering met 59,0667 punten.

Bij de duetten behaalden Linda Zwaan & Mieke de Zeeuw in de leeftijdscategorie 50-59 jaar de vijfde plaats met hun technische uitvoering (53,6467 punten) en vierde met hun vrije uitvoering (56.0000 punten). In de leeftijdsklasse 40-49 jaar werden de duetten Sabrina IJsenbout & Wendy IJsenbout en Van der Leden & Hoekstra respectievelijk vierde (59,5067 punten) en vijfde (56,8666 punten) met hun technische uitvoering, alsook met hun vrije uitvoering (met repectievelijk 64,9000 en 61,333 punten). Klein & Linda Hanko werden in de klasse 30-39 jaar twee keer vijfde: met hun technische uitvoering met 61,7733 punten en met hun vrije uitvoering met 66,5333 punten. De synchroonzwemwedstrijden op het WK voor Masters zijn voorbij. Er deden geen Nederlandse ploegen mee aan de teamwedstrijden.

Interview met Nederlandse Masters

Hierna werden er nog een aantal individuele en synchroon wedstrijden gesprongen door de schoonspringers op de toren en de plank. Van der Meer en Van Tetering-van Wijck sprongen zich op zondag 18 augustus 2019, op de laatste dag van de WK voor Masters – in prachtige Oranje zwempakken! – naar de wereldtitel synchroon springen op de drie meter duikplank èn het zilver op de 5m toren.

Met Bavi (Yadollah Bashi) Bashtbavi behaalde Van der Meer in het mixed synchroon springen brons op de drie meter duikplank en zilver op de vijf meter plank. Van der Meer (dames 55-59) gaat met zeven medailles naar huis (twee keer goud, drie keer zilver en twee keer brons); Van Wijck-Van Tetering (dames 40-44) legde beslag op vijf medailles (een keer goud, vier keer zilver); en Bashtbavi (70-74) pakte vijf medailles (twee zilver en drie brons)

GymPOWER had maart dit jaar op de PSV Masters Diving Cup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven, een interview met de succesvolle Nederlandse Masters in het schoonspringen. Ze vertelden over hoe ze hun passie voor de sport hebben behouden en hun doelen voor het WK schoonspringen voor Masters 2019 in Gwangju, Zuid-Korea.

Na een goede voorbereiding wisten ze dat er van alles kon gebeuren. Dit interview is te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER (zie bovenaan dit artikel voor de link.)  Meer hierover ook in de zomerspecial van het GymPOWER Sportmagazine (2019-03/04).

Meer informatie over alle onderdelen van de WK voor Masters 2019 in Gwangju, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de FINA.

Copyright © GymPOWER | Credits en auteursrecht: tekst en fotografie © Therry da Silva; interviews en videobeelden © Casper Beijn, | Credits video-edit © GP Sports Media | Credits muziek via © Movavi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.