Vijf wereldtitels voor Nederland op WK

Vijf wereldtitels voor Nederland op WK

BLACKPOOL – Van 22 tot en met 25 augustus 2019 werden de Wereldkampioenschappen streetdance van de UDO gehouden in evenementencentrum ‘Winter Gardens’ in Blackpool, Groot-Brittannië. Vele solo dansers en dance-squads uit Nederland namen hieraan deel, waarbij er in totaal vierenveertig finaleplaatsen (top-7) in verschillende categorieën werden behaald waaronder ook waarbij er in totaal vierenveertig finaleplaatsen (top-7) in verschillende categorieën werden behaald waaronder ook acht brons, drie zilver en vijf wereldtitels: Anouk Simons van Urban Dance Factory uit Sittard (U16 Int) en Fayrouz Moughouz (U12 Nov) alsook D-Unit van DJF Dance Centre te Duiven (18+ Nov), Pineapple Crew van Boogie Down uit Bergen op Zoom (U10 Beg), ) en CDKidz uit Veldhoven. Het Brabantse team won onder begeleiding van choreograaf Sergio Reis de wereldtitel in de categorie ‘U16 Adv’. Audrey Camerik, eigenaresse van dansstudio Cardo Dance Department, vertelde GymPOWER over deze topprestatie.

Foto © Cardo Dance Department

Cardo Dance Department is geen onbekende bij de danscompetitie van de UDO. Al twee keer eerder brachten ze een wereldkampioen (de eerste keer was nog bij DCAF) en een Europees kampioen voort en ook dit jaar was het een overwinning met een bijzonder verhaal. Camerik, al een paar jaar niet zelf als trainster verantwoordelijk – Reis neemt dat al een paar jaar voor zijn rekening – maar wel mee als begeleidster van de dansers, was evenzo trots. De eerste reacties na het horen van de uitslag waren emotioneel: “Dat moment van de uitslag is een uitbarsting van blijdschap, maar ook van tranen. Alles komt er dan uit. Dat gevoel is bijna onbeschrijflijk. Ze hadden het zo goed gedaan. Het spannende was dat er verwachtingen waren. Ze waren dit seizoen al Nederlands kampioen (met een andere dans) en Europees kampioen [!] met deze dans, dus de druk was er om hoe het zou gaan met de laatste aanpassingen. De ontlading was groot, want dan voel je hoe hard je hebt gewerkt. En je jezelf weer hebt verbeterd.”

Het succes van de dansstudio uit Veldhoven komt niet uit de lucht vallen. “We lopen al wat jaartjes mee en dansen op vrij hoog niveau. Het bijzondere van deze prestatie is dat het een nieuw team is op dit niveau. Hiervoor waren ze ‘U14’ en het is echt heel wat anders als je net iets ouder bent en tegen zestienjarigen moet dansen! De voorrondes gingen boven verwachting goed. Dan wil je graag op het ultieme moment ook alles laten zien. We hadden sponsoren gezocht en geld opgehaald met ludieke acties, ook de hulp van de mensen uit ons dorp was hartverwarmend. Dat dat goed lukte, maakte het mogelijk, anders kun je er niet eens staan.”

“…Everybody here, Get it outta control, Get yo backs off tha wall…” 

Wat is het bijzondere van dit team en van de dans? “Het bijzondere van dit team is dat ze wedstrijden hiphop doen, maar veel breder zijn geschoold. Ze dansen ook modern, ballet en breakdance. Bij de hiphop gebruiken ze al die vaardigheden, zoals de bewegingen van modern en hiphop en de balans van ballet. Dat je meerdere technieken beheerst, komt ook de hiphop ten goede. Qua dans kiezen veel teams voor een mix om verschillende stijlen op te laten zien. Trainer Sergio koos juist voor het nummer ‘Lose control’ van Missy Elliott, waarin hij kon laten zien dat ze er alle stijlen op kunnen dansen. Een uitdaging want je wilt de aandacht het hele nummer voor de jury vast houden. Je kan ze alleen overtuigen als je genoeg afwisseling hebt en van begin tot eind laat zien dat er veel gebeurt.”

Foto © Cardo Dance Department

Wat zijn de verdiensten van Sergio Reis in dit succes? “We zijn blij met Sergio. Hij is een heel groot talent en weet als geen ander een choreo in elkaar te zetten met veel wisselende effecten. Hij weet het zo aan te leren dat het blijft verrassen. Hij begon al als kind bij ons en ontwikkelde een groot talent. Hij heeft veel inzicht in wat bij een wedstrijd belangrijk is en weet een team ook mentaal goed neer te zetten. Hij werkte als choreograaf voor het tv-programma ‘Dance dance dance’ en er wordt van meerdere kanten en door andere programma’s hard aan hem getrokken. We zijn heel trots op hem en blij dat hij nog steeds de tijd vindt om de begeleiding van ons demoteam te combineren met zijn andere werkzaamheden.”

Kiezen jullie bewust voor wedstrijden bij UDO? “Ja, er zijn meer sterke competities, maar het voordeel van UDO is dat je ook als minder ervaren team ervaring kunt opdoen. En er zijn genoeg wedstrijden in een jaar. Teams moeten vooral kunnen wennen aan de spanning van dit soort wedstrijden. Bij de UDO is het WK het hoogst haalbare. Maar UDO is niet de enige wedstrijdorganisatie waar we wedstrijden doen. CDKidz (en CDK) doet ook met andere nationale en internationale wedstrijden mee, zoals bijvoorbeeld ‘World of Dance’, ‘Break-a-leg’, ‘Hip Hop Kingz’, etc. In de VS is de competitie weer heel anders. ‘The CDK’, het oudste team van Cardo Dance Department nam drie jaar geleden in Los Angeles deel aan de finale van ‘World of Dance’, nadat het team zich geplaatst had tijdens de Nederlandse  kwalificatiewedstrijd (‘NL Qualifier’). ‘World of Dance’ houdt wereldwijd in enkele landen per seizoen één kwalificatiewedstrijd. Elke winnaar mag deelnemen aan de finale in Los Angeles. Het is super daar te zijn, toen met vijfenveertig dansers de oceaan over. Het kost veel maar je probeert altijd manieren te vinden om dromen te verwezenlijken. Wie weet kwalificeert CDKidz zich in het nieuwe seizoen wel voor ‘World of Dance Finals’. Het team behaalde dit jaar bij de ‘NL Qualifier’ al een top-10-klassering in de categorie onder 18, terwijl de jongste dansers pas net elf jaar zijn!”

Audities voor alle demoteams van ‘The Cardo Dance Kingdom’

Foto © Cardo Dance Department

Wie deel wil uitmaken van de succesvolle Veldhovense squad en vibe krijgt komend weekeinde de kans. “Zondag 1 september a.s. hebben we seizoensaudities voor al onze demoteams van Cardo Dance Kingdom (‘The CDK’, ‘CDK JR’ en ‘CDKidz’). We hebben zo’n vijfhonderd dansers in verschillende lessen, gewoon voor hun plezier!”

Er wordt elk jaar ook ‘The CDK Show’ gehouden. Camerik: “Die theatershow  is een project van ‘The CDK, ons demoteam voor 18+ dansers en trainers die de show en choreografieën bedenken, regisseren èn uitvoeren. CDKidz zal hier ook wel onderdeel van uitmaken. We noemen het “ Kingdom”, omdat in CDK de beste dansers van onze dansschool dansen.”

Welke internationale zege van jullie Dansstudio is voor jou de mooiste? Camerik: “Die vraag krijg ik vaker, maar dat kun je zo niet zeggen. Elke overwinning heeft zijn eigen verhaal en zijn allemaal erg mooi. De eerste keer wereldkampioen was bijzonder omdat dat de eerste keer was, ik was zelf coach/trainer van het team. De tweede keer, twee jaar geleden was speciaal omdat we als team waarin ook mijn zoon mee danste als negende waren geplaatst voor de finale. Tot de finale waren er dus veel teams beter. Naar de finale was al een prestatie en dan winnen was extra knap. Nu ben ik al heel lang geen trainster meer, – dat is Sergio Reis -, maar het was toch weer heel bijzonder, met jongere kids. Niet in de rol van trainer of ouder, maar ik heb er niet minder van genoten!”

Meer over het WK van de UDO is te vinden op haar website en Facebookpagina. Meer over Cardo Dance Department is te vinden op haar website en Facebookpagina. Op de Facebookpagina van UDO Nederland zijn meer beelden en de resultaten van de Nederlandse finalisten te vinden.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Casper Beijn | Foto’s verstrekt door © Cardo Dance Department

 

 

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.