Kim Deiman traint op topkamp Barcelona

Kim Deiman traint op topkamp Barcelona
Foto © Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp: Kim Deiman aan het coachen

BARCELONA – Van 18 tot en met 31 augustus 2019 vindt in het zonovergoten Spanje, het ‘Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp‘ plaats, georganiseerd onder auspiciën van Offlimits Camps met een team van toptrainsters, waaronder de viervoudige Olympisch kampioene Anastasia Ermakova uit Rusland, Spaanse WK- en EK-medaillisten Txell Mas en Cecilia Jiménez Nieto, alsook topzwemster Estell Ferreras en voormalig Oranje international Kim Deiman. Vlak voor het begin van het nieuwe seizoen biedt het zomerkamp met een bijzondere en positieve aanpak nieuwe inspiratie aan de deelnemers uit liefst tien landen. Naast de synchrotrainingen is er ook bijvoorbeeld mental coaching, buiten bad trainingen in andere sporten en bijzondere prijzen. Deiman vertelt GymPOWER enthousiast hoe het eraan toegaat, waarom dit zomerkamp anders is dan andere en waarom je er zoveel leert. Deze fantastische ervaring deelt ze graag met alle Nederlandse synchroonzwemsters.

Foto © Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp: nieuwe mensen ontmoeten

Het is het derde jaar dat Deiman als coach training geeft bij de Offlimits Synchro Camps in Barcelona. “Het is een kamp dat staat voor goede kwaliteit van trainen gecombineerd met plezier. Je ontmoet er zwemsters van over de hele wereld, zoals uit Egypte, Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), de Verenigde Staten en Roemenië.” Er wordt op hoog niveau gecoacht door mensen die weten waar ze over praten. Deiman: “Txell en Cecilia zijn net terug van het WK in Gwangju, Korea, waar zij derde zijn geworden met hun ‘highlight’ routine en Anastasia geeft tegenwoordig training in Italië.”

Doel is ervaren van nieuwe dingen

Foto © Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp: kundige trainersstaf

Het doel van de trainingen bij de ‘Offlimits Camps’ is het ervaren van nieuwe dingen. Deiman somt op: “Het leren buiten de comfortzone te gaan, plezier ervaren in je sport en het ontmoeten van andere sporters van over de hele wereld. Om dit doel te behalen wordt en tijdens het inzwemmen bijvoorbeeld slagen gecombineerd schoolslag armen met borstcrawl benen of soms zelf volledige slagen achteruit gezwommen. Tijdens de uitvoering wordt er met name gewerkt aan de artistieke impressie door middel van emotie en het vertellen van een verhaal.”

Foto © Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp: positieve coaching

Maar bij zwemtraining houdt het niet op, er kan bij Offlimits ook ‘te land’ worden gewerkt aan lenigheid en kracht op nieuwe en uitdagende manieren. “Zo was er dit jaar een salsales”, vertelt Deiman.  Buiten al dit harde trainen is er ook voldoende tijd voor fun: spelletjes, sightseeing in Barcelona en natuurlijk shoppen. Maar er is meer! Deiman: “Aan het eind van het kamp zijn er bij Offlimits altijd verschillende prijzen te winnen waaronder beste foto in de fotocompetitie en beste dagboek. Daarnaast worden er door de coaches ook nog een aantal meiden geprezen die er tijdens het kamp positief uitstaken door bijvoorbeeld altijd andere te helpen en iedereen altijd te motiveren. Als coaches geven wij de meiden dan ook graag een ‘take home message’ mee waarmee de meiden thuis aan de slag kunnen.”

‘Take home message’ van elke coach

Zo geeft Ermakova ‘pay attention’ aan. Deiman legt uit waarom: “Het valt haar de laatste jaren op dat wanneer er een opdracht of correctie wordt gegeven meiden luisteren en ja knikken maar dat de informatie daarna niet wordt verwerkt en de oefening of correctie niet goed wordt uitgevoerd.” Jiménez Nieto geeft ‘use your legs’aan. Deiman: “Zonder spanning in de benen en voeten ben je nergens in synchro. Het gaat daarbij niet alleen over het spannen van de benen maar ook het verlengen daarvan.”

Foto © Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp: geweldige ervaring

De boodschap van Mas is: ‘enjoy what you do’. Deiman: “Plezier in het zwemmen is een van de belangrijkste punten om elke dag beter te worden. Ze geeft aan dat dingen niet altijd gemakkelijk zullen zijn en dat we moeten blijven vechten voor onze doelen.” De eigen boodschap van Deiman is: ‘try something before you say you can’t do it’. “De afgelopen drie jaar op het kamp en in de vereniging zie en hoor ik steeds meer meiden zeggen ‘dat kan ik niet’ voordat ze iets geprobeerd hebben. Er wordt tegenwoordig al gezucht voordat er wordt begonnen met lenigheid.” Deiman pleit voor het veranderen van deze mentaliteit: “Ik denk dat we deze instelling moeten veranderen als we willen groeien en beter willen worden. Het is normaal dat niet alles bij de eerste poging lukt maar we moeten leren wel dingen uit te proberen, alleen op deze manier kunnen we ervan leren en beter worden.” 

Geweldige ervaring en fantastische tijd

Deiman ziet hoe de aanpak van de Offlimits Camps de deelneemsters inspireert en heeft daarom een grote wens voor volgend jaar: “Deze geweldige ervaring ook te kunnen delen met meiden uit Nederland en hun net zo’n fantastische tijd te kunnen laten beleven als ik hier nu heb!” Meer informatie over de ‘Offlimits Camps’ in Barcelona (voor kampen overal ter wereld in verschillende sporten, waaronder ook synchroonzwemmen) is te vinden op haar Facebookpagina en de website, maar ook op de specifieke Facebookpagina van de Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Casper Beijn | Foto’s © Barcelona Offlimits Artistic Swimming Camp

 

One thought on “Kim Deiman traint op topkamp Barcelona

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.