Nederland haalt doelstelling bij interland

Nederland haalt doelstelling bij interland
Foto © Therry da Silva: Nederlandse turnselectie op eerste WK-kwalificatie-interland 2019 in Sportstad Heereveen

HEERENVEEN – In de wedstrijdhal van Sportstad Heerenveen werd op zaterdag 31 augustus 2019 onder auspiciën van de KNGU en in het kader van de ‘DG The Trials 2019’ de eerste van twee turninterlands voor dames – die als WK-kwalificatie gelden – gehouden, waarbij de Nederlandse damesselectie het opnam tegen die van Italië en Noorwegen en ook enkele turnsters uit Zweden en Oostenrijk. De doelstelling van 162,067 punten werd gehaald, maar Oranje werd tweede achter het fanatiek maar ook niet geheel foutloos turnende Italië dat met een totaalscore van 165,766 punten en een voorsprong van 3,699 punten het goud opeiste. Het dappere Noorse team turnde zich naar 146,400 punten voor de derde plaats. Voor alle drie landen was het een substantiële verbetering van de teamscore ten opzichte van het WK van vorig jaar. De Italiaanse Giorgia Villa won de individuele meerkamp met 55,633 punten, gevolgd door Eythora Thorsdottir (54,533) en Naomi Visser (54,134). Van de onlangs gestopte tweevoudig Olympiër Céline van Gerner werd voor de prijsuitreiking emotioneel afscheid genomen.

Foto © Casper Beijn: Nederlands team passeert perstafel tijdens interland, onderweg naar sprong, Sara van Disseldorp niet zichtbaar op de foto

De wedstrijd was voor de landenteams een belangrijk moment in de aanloop naar de wereldkampioenschappen volgende maand in het Duitse Stuttgart, waar de teamtickets voor de Spelen van 2020 in Tokyo te verdienen zijn. De Nederlandse ‘gym-force’ oogde in Heerenveen gretig en het enthousiaste thuispubliek, de Oranjesupporters, de turnsters zelf, de coaches en de rest van de begeleiding moedigde hen luidkeels aan bij elke oefening, met een schepje bovenop bij een kleine hapering of een moeilijke landing.

De Nederlandse turnsters turnden in een A en een B-groep, waarvan de A-groep geacht werd de scores neer te zetten voor het teamresultaat, het totaal van drie aangewezen turnsters per toestel. Het Nederlandse team bestond uit Naomi Visser, Lieke Wevers, Sanna Veerman, Tisha Volleman en Eythora Thorsdottir. Vera van Pol en Sara van Disseldorp turnden in de B-groep.

Foto © Therry da Silva: Demo acrotrio Nynke Veenma, Emma Heitbrink & Djamila Wisselink van SAZ Zwolle

Na een mooie demonstratie acrobatische gymnastiek van de damesgroep Nynke Veenma, Emma Heitbrink & Djamila Wisselink van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) – die zich geplaatst hebben voor de EK 2019 in Israël -, maakte het publiek zich op voor het eerste interland-optreden van de Nederlandse topturnsters in dit nieuwe sportseizoen. De Oranje-turnsters hebben na de NK eind juni hard doorgetraind op hun routines en zullen zich vanaf nu vooral op intensiteit en de details gaan richten. Bovenal leken ze mentaal sterk en vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd te beginnen die geturnd werd in een 5-4-3-systeem (vijf turnsters per team, vier turnen per toestel, drie scores tellen).

Wedstrijdverloop interland

De Nederlandse dames startten op balk, conform de toestelvolgorde op het komende WK. Hier zette Thorsdottir in een stabiel tempo de beste score neer, 13.800 en bleef Visser goed in haar spoor (13,167). Wevers miste vanuit de opbouw nog een gymnastische serie op balk, waardoor er nog rek zit in haar score (12,400). Op vloer turnde ze strak met haar mooie klassieke routine de beste score (13,500) en ontliepen Thorsdottir en Visser elkaar nauwelijks: 13,233 en 13,200 punten.

Volleman ondervond net als op de NK 2019 in Ahoy nog wat haperingen in haar mooie vloeroefening (D 4,9 12,067). De teamscore was op dit toestel toch goed te noemen, want het was het enige toestel waar de Nederlandse equipe de Italiaanse voor bleef qua totaalscore. Van Pol had met iets minder moeilijkheid een mooie oefening met veel uitstraling (D 4,8 13,033). Ook bij de vloeroefening van Sara van Disseldorp was te zien dat ze een mooie elegante turnstijl heeft al moet de moeilijkheid nog verder opgeschroefd worden (D 4,7 12,800).

Foto © Therry da Silva: Sanne Wevers prepareert de brug voor Vera van Pol na de oefening van haar zus Lieke Wevers

Het derde toestel was sprong en de Nederlandse turnsters landden over het algemeen netjes, maar misten moeilijkheid. Volleman had met een D-score van 5,4 en een 13,833 de beste score. Veerman had een sprong voor ogen met een D-score van 5,0 maar had pech en kwam ten val bij de landing. Met een D-score van 4,6 kwamen Visser (13,800) en Thorsdottir en Wevers (beiden 13,767) nog tekort op dit toestel om de teamscore een groot impuls te geven zoals de Italiaanse turnsters die met D-scores van 5,4 en 5,0 en drie scores van gemiddeld 14,5 een bres sloegen van liefst 2,233 punten. Lichtpuntje was de sprongserie van Van Pol, die 14,167 punten scoorde (met een D-score van 5,0),  maar die hier niet meetelde voor de totaalscore van de A-ploeg.

Brug, het laatste toestel voor Oranje op deze wedstrijd, is altijd hard werken en de Nederlandse turnsters zag je strijden voor wat ze waard waren. Respectievelijk Visser en Wevers zetten mooie oefeningen neer en scoorden een 13-hoog (respectievelijk 13,967 en 13,800). Veerman nam hier, op haar sterkste toestel, revanche op zichzelf en turnde haar beste score die ook meetelde voor het teamresultaat (13,367) met een D-score van 6,0 (!), de met de Italiaanse Elisa Iorio gedeelde hoogste D-score van het hele deelnemersveld. Thorsdottir zette als laatste, onder luide aanmoediging van alles en iedereen met een Oranjehart in de zaal, een keurige 13,733 neer die niet meetelde voor het teamresultaat maar waarmee ze wel de beste Nederlandse individuele meerkamp-prestatie op haar naam schreef. Sanne Wevers, die nog niet fit genoeg was om zelf deel te nemen, assisteerde als volleerde coach de Oranjeturnsters in de turnarena en moedigde ze ook hartstochtelijk aan. Op brug deed ze aardig wat deskundig werk bij het prepareren van de leggers.

Reacties op eerste WK-kwalificatie

Foto © Therry da Silva: Vincent Wevers coacht Vera van Pol bij brug

De balans opmakend en de cijfers analyserend, als het geteld zou hebben, noteerde Thorsdottir vier keer een toestelscore die goed was voor de teamscore, Visser ook, Wevers drie keer, Volleman twee en Veerman één. Van Pol zou bij sprong de beste score hebben neergezet voor het teamresultaat, op de andere toestellen niet. Van haar en Van Disseldorp had de KNGU vooraf in het persbericht aangegeven dat zij gingen voor een goede meerkamp-score. Beide wilden zich graag bewijzen. Dat lukte Van Pol, die na haar blessure op deze wedstrijd voor het eerst weer voluit kon turnen, het beste met een totaal van 52,233 (gemiddeld 13,058 punten). Van Disseldorp turnde echter – net als de Italiaanse Martina Maggio (niet op vloer) – op drie toestellen (geen brug) en scoorde daarmee 38,133 punten (12,711 punten gemiddeld), met 13,433 punten op sprong als hoogste score.

De bondscoach en zijn trainersstaf waren al met al blij dat Wevers (bijna 29!) en Van Pol (25) zich hebben teruggevochten. In een persconferentie in april dit jaar zei Wiersma dat ze verwachtten in oktober weer in vorm te zijn en dat lijkt met hun goede optreden op deze wedstrijd en dat van Wevers op het NK prima gelukt. Het maakt dat de bondscoach en zijn trainersstaf meer keuze-aanbod hebben en meer afwegingen kunnen maken om tot de beste WK-selectie te komen. Oranjecoach Vincent Wevers verklaarde na de wedstrijd aan GymPOWER: “Het resultaat is in dit stadium heel goed. Er zit nog rek in de ploeg, hier en daar kan het nog wel wat beter, maar met 162 punten zijn we nu heel tevreden. Eythora hangt er tegenaan om Yurchenko-dubbel te doen, wie weet komt Sanne nog terug en kan ze een bijdrage leveren op balk, Lieke kan daar ook nog wat beter op en misschien kan Naomi nog een stapje maken in de uitgangswaarde op vloer en sprong.”

Foto © Therry da Silva: Briefing van bondscoach Gerben Wiersma met Nederlandse selectie en begeleidingsstaf

Bondscoach Gerben Wiersma, die vlak voor het eind van de wedstrijd al enthousiast alle turnsters, trainers en begeleiders bij elkaar riep voor een briefing, legde op zijn beurt zijn visie uit over de wedstrijd aan GymPOWER: “Onze benchmark is gericht op 162 punten, die hebben we nu gehaald. Sprong moet beter, Eythora deed nu hele schroef, maar ze kan dubbele schroef. Sanna ging zitten. En Vera turnde niet in het team, dus je hebt sowieso een anderhalf die er dan in mee telt, en er zitten nog mogelijkheden bij Naomi en Lieke. Drie scores in de 14 graag, op brug overigens ook, maar het is de totale rekensom die er uiteindelijk toe moet leiden dat je die 162 punten gaat halen. 

Wiersma heeft nog wensen en is al volop bezig met de uiteindelijke samenstelling van het WK-team: “Sprong moet beter, want het zou jammer zijn als het op sprong terugvalt, maar balk kan ook beter. Ik ga ervan uit dat dat met Sanne goed komt. Dan pak je ineens een heel ander cijfer bij balk. De score van Eythora op brug was nu niet ingezet in het team, maar het is logisch dat je Eythora op basis van wat ze vandaag liet zien wel in het team zet. Er valt nog heel wat te puzzelen en of dat effectief betekent dat je hoger gaat scoren, het is vooral vasthouden van die 162 punten en die structureel laten zien. Dan denk ik dat je het (als land) heel goed doet.”

Foto © Casper Beijn: Interview mixed zone met Eythora Thorsdottir, tevreden met haar prestaties in Heerenveen

Eythora Thorsdottir was zichtbaar blij met haar twee zilveren plakken en de beste Nederlandse meerkampscore. “Als je deze wedstrijd vergelijkt met de EK is deze weer een stapje de goede richting op. Ik ben steeds fitter, dus dat is fijn. Het gaat met pieken en dalen. Dat hoort er allemaal bij, maar het gaat wel lekker eigenlijk. Het is niet altijd even makkelijk, en natuurlijk nadat je een EK hebt gedaan en het goed ging op vloer, moet je jezelf weer bewijzen. Niet per se tegenover de rest van de wereld, maar vooral voor jezelf en dat is niet altijd even makkelijk, maar ik ben blij dat mijn karakter sterk genoeg is, dat als ik een klein down-momentje heb ik dat kan oplossen.

Met welk toestel was ze het meest tevreden? “Ik denk dat ik vandaag het meest blij was met balk. Dit is de eerste keer weer dat ik balk goed heb neergezet, met zelfvertrouwen, dat vond ik heel fijn. De interland van 14 september wordt belangrijk, vooral voor het team, dat we daar weer stapjes zetten. Vanaf nu gaat het allemaal om het team, ik denk even niet aan m’n eigen belang. Als ik dan een slechtere wedstrijd zou hebben en ik zou me buiten het team turnen en niet mee gaan naar de WK, dan is dat maar zo, want het gaat dit jaar echt om het team. Natuurlijk doe ik m’n best om er in te komen, maar het is om het beeld te schetsen dat het team voorop staat.” En jouw sprong over twee weken? “We kunnen het redden met mijn Yurchenko heel, maar ik ben hard aan het werken aan mijn Yurchenko dubbel. Hopelijk kan die er de volgende keer bij.” 

Analyse prestaties Oranjeturnsters

Foto © Therry da Silva: Sanna Veerman bewees haar strijdlust en toegevoegde waarde voor Oranje met een mooie brugoefening waarbij ze met de Italiaanse Elisa Iorio de hoogste D-score deelde

Omdat de KNGU alleen van Sanne Wevers meldde dat ze nog tot de uitverkorenen voor de belangrijkste WK in deze Olympische cyclus behoort, kunnen we aannemen dat de overige turnsters uit de nationale selectie uit het ‘The force is grace’-marketingproject van de KNGU voor Tokyo niet meer meedingen voor een plek in het WK-team. Céline van Gerner zei in diverse interviews het ‘turnvuur’ niet meer te kunnen opbrengen. Zij nam na afloop van de interland met veel aandacht van de KNGU afscheid van haar turncarrière en de selectie. Elze Geurts, Kirsten Polderman en Mara Titarsolej die ook in het TFIG-project opgenomen waren, werden voor deze WK-selectie niet meer opgeroepen.

Bondscoach Wiersma legde aan GymPOWER over Geurts uit: “Ik ben begonnen met acht in het traject en daaruit kies ik de vijf, eigenlijk de zes, plus de vervangende turnsters, dat is anders dan een vraag over de Oranje-selectie waar Elze nu uitgestroomd is. Zij heeft het waanzinnig goed gedaan, maar ten opzichte van de benchmark de limiet niet gehaald, dus dan stroom je uit.”

In een persconferentie in maart dit jaar zei Wiersma reeds dat de eerstejaars senioren – de meeste trainende bij TON Almelo onder leiding van Frank Louter – in principe moeten wachten op een plek in het A-team vanaf de volgende Olympische cyclus richting Parijs 2024. Hun fans moeten dus nog even geduld hebben. Dit betekent dat er voor het definitieve WK-team (met vijf turnsters) dat in Stuttgart zal aantreden nog twee van de acht turnsters (Sanne Wevers mag zich indien fit nog steeds voegen bij het WK-team) die in de ‘DG Trials’ in Heerenveen mogen turnen, zullen afvallen en eentje de reserve-turnster wordt die uiteindelijk niet in actie zal komen. Het kan dus nog heel spannend worden voor enkele turnsters.

Italiaanse winst en verwachtingen

Foto © Casper Beijn: Interview in de mixed zone met het gouden team uit  Italië

Het team van Italië won de interland en oogde zeer gefocust. Alice d’Amato zette drie teamscores neer (sprong 14,633 en brug 14,333); haar zus Asia d’Amato telde vier teamscores (met alleen een mindere vloeroefening). Desiré Carofiglio die na een flinke knieblessure zich knap terug geturnd heeft in de Italiaanse selectie zette e twee keer een 14+score neer (sprong 14,200 en brug 14,033), en turnde voor het teamresultaat 13,300 punten op vloer. Iorio, eerstejaars senior die als junior brons pakte op balk op het EK 2018 in Glasgow, deed een prima brugoefening voor 14,133 punten, een score die meetelde voor het teamresultaat, waarbij ze net als de Nederlandse Veerman een D-score noteerde van liefst 6,0 punten. In het eindklassement werd ze achtste met 53,333 punten.

Op de WK zullen we topper Vanessa Ferrari in alle waarschijnlijkheid niet meer terug zien, maar met Giorgia Villa heeft het team weer een absolute wereldtopper in huis. Er is veel vertrouwen dat Villa, die in 2018 als junior een karrenvracht aan titels en medailles op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires en de Europese kampioenschappen in Glasgow in de wacht sleepte maar op haar eerste senior-EK begin 2019 haar kracht nog niet ten volle kon tonen, zich goed ontwikkelt en een grote rol kan spelen voor Italië in Stuttgart. Zeker na haar overwinning in deze wedstrijd, waarbij ze zich zelfs nog een grote fout op brug kon permitteren. Nu had ze met een gemiddelde van 13,9 de beste (Italiaanse) wedstrijdscore. Volgens haarzelf en de vermaarde Italiaanse bondscoach zit er zeker nog rek in.

Foto © Casper Beijn: Interview met Italiaanse bondscoach Enrico Casella en winnares Giorgia Villa

Bondscoach Enrico Casella: “Als eerste wedstrijd voor de WK ging het oké. Er waren nog wat foutjes, maar we hebben vertrouwen dat we ons nog verder kunnen verbeteren. Het is belangrijk dat het een wedstrijd was, zoals op de WK en je de mogelijkheid hebt om op het juiste podium te trainen. Sprong en brug gingen goed, balk komt eraan. Op vloer hadden we verwacht dat het nog niet helemaal super zou gaan, maar een maand is lang en we kunnen nog veel doen. We zijn blij, ook met Giorgia die de meerkamp won, zelfs met een fout op brug.”

Zien we niet iedereen van de Italiaanse toppers terug op het WK in Stuttgart? “Het doel is vanzelfsprekend een sterk team op het WK. We hebben de mogelijkheid om bij de beste acht teams te komen en een resultaat neer te zetten waarmee we de Spelen halen en ook in de finale goed kunnen meekomen in Stuttgart. Giorgia kan daar zeker voor de meerkamp gaan. Ze heeft veel in huis, won de Youth Olympic Games en natuurlijk is senior zijn iets anders, maar ze is een vechter en heeft vandaag laten zien dat ze ondanks een fout ver kan komen. Ze had de beste balkoefening van het hele veld (14,467). Soms zou ze er voor moeten gaan om meer uit te halen, maar ik ga er vanuit dat ze één van de kandidaten wordt voor de meerkamp.”

De winst in Heerenveen deed Villa goed: “Ik ben blij met vorig jaar, maar ik ben nu gefocust op dit seizoen bij de senioren en het volgende WK. Het ging goed hier en ik ben tevreden, ondanks mijn fout op brug, maar ik heb me er kunnen laten zien, ook op balk. Het is belangrijk dat die twee toestellen goed gaan.” Hoe is de teamspirit voor jou? “Ja goed, we leven vlak bij elkaar. De meeste in Brescia, dus we hebben veel tijd om met elkaar door te brengen en ons goed op de wedstrijden voor te bereiden. Dus ja, een goede teamgeest is belangrijk.”

Foto © Therry da Silva: Turnsters Zweden en Oostenrijk op interland 2019 in Heerenveen

Mooi om te zien dat de oefening van brugspecialiste Jonna Adlerteg (elfde met 51,068 punten), die met haar zilveren EK-medailles in 2013 en 2018 – waarbij ze alleen Aliya Mustafina c.q. Nina Derwael voor zich moest dulden – Zweden na vijftig jaar weer op de turnkaart zette, door alle turnsters met aandacht werd bekeken. De vierentwintigjarige Zweedse die in Stuttgart eindelijk de felbegeerde WK-medaille op haar favoriete toestel wil toevoegen aan haar CV scoorde 14,167 punten in Heerenveen. Er moet nog het één en ander bijgespijkerd worden om de medaillestrijd aan te gaan met de andere wereldtoppers op dit toestel.

Regerend Olympisch kampioene Mustafina zette in Rio 15,900 punten neer voor het goud, waarbij zeven van de acht finalisten een 15+score turnden. Regerend wereldkampioene Derwael zette op het WK vorig jaar de lat in deze Olympische cyclus op 15,200 punten. De nummer twee van toen (met 14,700), de legendarische Simone Biles uit de V.S. werd bij de Amerikaanse kampioenschappen begin augustus derde op dit toestel met 14,750 punten. Voor haar landgenote Tonya Paulsson (zeventiende met 47,666 punten) was de interland een mooie kans om internationale wedstrijdervaring op te doen.

Er waren op de interland in Heerenveen veel trainers/coaches aanwezig: naast Gerben Wiersma en Vincent Wevers met hun sturende werk ook Patrick Kiens, Wolther Kooistra, José van Veen en Nico Zijp. Maar ook bij andere landen waren Nederlandse coaches aan het helpen, zoals Laurens van der Hout, voormalig toptrainer bij De Hazenkamp Gymsports in Nijmegen die nu het Noorse team onder zijn hoede heeft als bondscoach, en Daymon Montaigne-Jones van SV Pax Hoofddorp die – na vorige week Egyptische Mandy Mahgoub Mohammed op de African Cup te hebben gecoacht – hier de Oostenrijkse turnster Elisa Haemmerle begeleidde. Haemmerle werd in Heerenveen twaalfde met 50,567 punten. Ze turnde een redelijke, stabiele meerkamp waarbij ze zelfs de zevende score op balk noteerde met 12,767 punten. Nederlandse trainers zijn gewild in het buitenland, maar het blijft opmerkelijk om ze voor een ander land bezig te zien op de turnvloer.

Afscheid van tweevoudig Olympiër

Foto © Casper Beijn: interview bij afscheid Céline van Gerner in Heerenveen

Na afloop van de wedstrijd werd vóór de prijsuitreiking, uitgebreid afscheid genomen door de KNGU van tweevoudig Olympiër Céline van Gerner (24) die wereldberoemd werd om haar artistieke ‘Cats’-vloeroefening waarmee ze vierde werd op het EK 2018 in Glasgow maar de hele turnsportwereld wereldwijd op haar kop zette. Al deed de internationale gymnastiekfederatie FIG hierna schmink en accentuerende haardracht bij vloeroefeningen in de ban als té artistiek in een sport die officieel ‘artistieke gymnastiek’ heet, schudde musical-liefhebber Van Gerner iedereen wakker met haar ‘bevlieging’.

In Sportstad werd het een ‘publiekswissel’ voor de Heerenveense turnster. Ze werd toegesproken (en zelfs toegezongen) door de voormalige topsportmanager Hans Gootjes, zijn opvolger Mark Meijer en de algemeen directeur van de KNGU Marieke van der Plas. Van der Plas verwoordde het respect van de KNGU als volgt: “We nemen geen afscheid, maar vieren je turncarrière. Zeventien jaar bloed, zweet en tranen met die mooie glimlach op je gezicht (…) Op de EK in Glasgow heb je een onvergetelijke vloeroefening neergezet. Daar zal nog vaker aan herinnerd worden. Wat ik daar zag was een zelfverzekerde, krachtige, passievolle vrouw die even de turnwereld lekker opschudde. Je was daar één met de vloer, met de muziek, met het publiek maar vooral samen met je team.” Van Gerner: “Ja, met de vloeroefening in Glasgow heb ik in elk geval het FIG-reglement gehaald. Ik dank iedereen met wie ik heb mogen werken en allen die hier vandaag zijn om mijn afscheid te vieren, ook de supporters op de tribune. Topsport doe je niet alleen en jullie zijn onderdeel van mijn succes.”

Foto © Therry da Silva: huldiging Céline van Gerner door de KNGU bij haar afscheid

In het GymPOWER-interview met Van Gerner vroegen we haar onder andere wat ze heeft meegekregen van haar turncarrière. Van Gerner wiens ‘ontdekster’ en eerste trainster/coach, Rietje Bijlholt, ook op de VIP-tribune zat in Heerenveen legde uit: “Het heeft mij ongelooflijk veel levenslessen geleerd. Alleen al als het gaat om het reizen bijvoorbeeld, maar ook doorzettingsvermogen, hoe sterk je mentaal bent, hoe je samenwerkt en veel meer van dat soort dingen en dat heeft mij allemaal geleerd wat ik meeneem in het dagelijks leven voor altijd. Ik neem afscheid als actief turnster zijnde, maar de turnsport zit wel in mij en draag ik met me mee.”

Oranje-coach Vincent Wevers: “Dit is een speciaal moment. Céline is één van onze meerderjaars senioren, een routinier. Die gaan we missen. Ik ben blij dat we als Nederland de trend hebben gezet dat je op deze leeftijd ook nog heel lang en heel goed kunt turnen en Celine is daar één van de voorbeelden van. Dus het gaat me wel aan het hart dat ze ermee stopt, ja. Ze heeft altijd een bijdrage geleverd aan het teamresultaat, maar ook aan de teamsfeer. Dat moeten we toch proberen op te vangen, maar dat gaat wel lukken.”

Gerben Wiersma, die zijn presentatie bij het besloten afscheid van Céline eindigde met de dia van zijn ‘lievelings-Cat’: “Er gaan voor mij vijftien jaren voorbij, waarin we hebben samengewerkt met z’n tweeën. Dat leidt wel tot kippenvel. Als je vijftien jaar samen deelt, dan heb je de hoogtepunten en de dieptepunten en dat is eigenlijk samen één heel mooi moment.” Volgens Wiersma moet je daaruit niet willen kiezen. “Wat ik zelf memorabel vindt, is eigenlijk haar ‘Cats’ in Glasgow, want die symboliseert voor mij veel meer dan alleen maar die prestatie die daar geleverd is. Céline heeft daar geschiedenis geschreven en ik denk dat ze daar vooral heel trots op moet zijn, dat ze meer voor het turnen betekent heeft dan resultaat.”

De complete uitslagen van de turninterland zijn te vinden op de media van de KNGU. De tweede turninterland c.q. WK-kwalificatie in Sportstad Heerenveen vindt plaats op 14 september 2019 11:00 uur. Het Nederlandse damesturenteam neemt het dan op tegen de teams van Hongarije, Spanje en Zwitserland. Daarna wordt het definitieve WK-team bekendgemaakt. Meer informatie over het WK turnen 2019 in Stuttgart, inclusief de online ticketverkoop, is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en interviews (inclusief video en screenshots) © Casper Beijn | Credits fotografie © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.