EK-teamgymtraject start met testtraining

EK-teamgymtraject start met testtraining

RIJSSEN – Zaterdag 7 september 2019 ging het nieuwe traject van start richting het EK teamgym van 14 tot en met 17 oktober 2020 in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Springers uit heel Nederland reisden af naar Rijssen, waar de eerste testtraining plaats vond, onder auspiciën van de werkgroep Teamgym van de Landelijke Technische Commissie (LTC) Groepsspringen van de KNGU. Na een geslaagde serie regiotrainingen en internationaal succes – goud in Denemarken – in het voorjaar kan nu gericht toegewerkt worden naar een positief resultaat voor Nederland volgend jaar op het Europees titeltoernooi voor deze teamgymsport.

Oranje-coach Rick Oude Wesselink, die al vaker een Nederlands (junioren)team mede begeleidde in het voorbereidingstraject alsmede de daadwerkelijke deelname aan het EK  met (vorig jaar) de eerste finaleplaats voor Nederland als resultaat (zie hieronder ingesloten YouTube-video van de Europese gymnastiekunie UEG), was aanwezig bij de eerste testtraining van het EK-traject 2019-2020 en deelde zijn bevindingen met GymPOWER. “Circa vijftig springers uit heel Nederland kwamen bijeen in de trainingshal van Turnschool Rijssen. Ondanks dat de zomervakantie net voorbij is, werd er door een enthousiaste groep springers en coaches hard gewerkt op de onderdelen airtrack, minitramp en dans. Naast de vele bekende gezichten uit de sport waren er ook weer veel nieuwe talenten te bewonderen.”

Hard gewerkt op onderdelen airtrack, minitramp en dans

Grote respons op oproep om deelnemers EK-traject

Het doel van de LTC en haar werkgroep Teamgym is om minstens één EK-finale-waardig team samen te stellen en voor te bereiden, die hoge ogen kan gooien namens Nederland op het EK volgend jaar. Eind juni werd bekend gemaakt dat er een groot aantal sporters en trainers zich hadden aangemeld voor het EK traject 2020. De LTC wil dan ook de uitdaging aangaan om meerdere EK-waardige teams afvaardigen naar Kopenhagen. Vanuit de aanmeldingen wordt er gekeken hoe er zo optimaal mogelijk meerdere teams gevormd kunnen worden. Hoe de exacte invulling van de teams er uit komt te zien en wat precies de voorwaarden zijn voor een EK-finale-waardig of EK-waardig team wordt nog nader bekend gemaakt. De verwachting is dat er in ieder geval ook komend EK weer mooie prestaties kan worden neergezet namens Nederland.

Er zijn acht trainers/coaches van verschillende sportclubs aangewezen om de mogelijke Nederlandse teams in het komende landelijke EK-traject te begeleiden: Boy Kuiper, Johan van Schenkhof, Kristine Provo, Kyra Konings, Marian Thijssen-Grooten, Nicole Oudsen, Rick Oude Wesselink en Ria de Jong. Onder auspiciën van de LTC en haar werkgroep (WTG) zullen deze coaches samenwerken om de Nederlandse teamgymselectie tijdens het EK-traject en op het Europese titeltoernooi te coachen naar een positief resultaat en het beoogde doel. De taak- en functieverdeling wordt nog nader bekend gemaakt. Wat dat betreft wordt er aan alle fronten hard aan de weg getimmerd. O.a. Oranje-coaches Thijssen-Grooten en Kuiper hebben eind augustus met succes de internationale teamgym level 1 cursus afgerond.

Ook gemeenschappelijke trainingen met alle teams

Na het zomerreces is nu gestart met een aantal gemeenschappelijke testtrainingen op verschillende locaties in Nederland in het kader van het voorbereidingstraject richting EK 2020. Oude Wesselink: De landelijke commissie, de werkgroep en de geselecteerde coaches zullen aan de hand van twee à drie testtrainingen gaan bepalen welke teams er dit keer gevormd kunnen worden en welke springers daar een plekje in zullen bemachtigen. De volgende testtraining is op 21 september 2019 in Stedebroec. Over enkele weken zullen we weten hoeveel en welke teams komend jaar gaan trainen om Nederland te mogen vertegenwoordigen op het EK teamgym.” Na de herfstvakantie wordt er een jaar lang nog intensiever per team getraind. Gemeenschappelijke trainingen met alle teams blijven wel centraal om als één Nederlandse selectie naar Denemarken af te reizen en zo tot een nog beter eindresultaat te komen. Op naar een succesvol EK traject 2020!

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de LTC Groepsspringen, de Facebookpagina en de website van Teamgym The Netherlands en de website van Gym Danmark (inclusief online kaartverkoop en de promo voor het EK 2020).

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva, met een bijdrage van © Rick Oude Wesselink/© Turnschool Rijssen en met info en foto van © Teamgym The Netherlands

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.