Goede aanknopingspunten voor Oranje

Goede aanknopingspunten voor Oranje
Foto © Casper Beijn
Foto © Casper Beijn

HEERENVEEN – Op zaterdag 7 september 2019 werd in het kader van ‘DG The Trials’ en onder auspiciën van de KNGU de eerste van de twee interlands c.q. WK-voorbereidingswedstrijden voor turners gehouden in Sportstad Heerenveen met deelname van twee teams van Nederland en ook de selecties van Turkije, Frankrijk, Spanje en België. De winst ging met 249,833 punten naar het Turkse team, waarvan Ferhat Arican het goud behaalde in de individuele meerkamp met 84,050 punten. Team I van Nederland behaalde het zilver met 246,750 punten en hield daarmee Frankrijk nipt achter zich (246,433 punten). Bart Deurloo en Casimir Schmidt, de beste twee Nederlanders, legden met respectievelijk 83,200 en 82,650 punten beslag op het individuele zilver en brons. Bondscoach Bram van Bokhoven is tevreden en puzzelt verder aan het definitieve Oranjeteam. De wedstrijd leverde daar goede aanknopingspunten voor op.

Met opvallend beduidend minder publiek dan bij de eerste turninterland voor dames een week eerder in dezelfde locatie, ontspon zich een boeiende landenteamwedstrijd. Het team van Turkije, aangevoerd door Arican en Ahmet Önder, is zich zichtbaar tactisch en technisch goed aan het voorbereiden op een historische prestatie op het komende WK in Stuttgart. Op het WK 2018 in Doha eindigde het Turkse team nog op de vijftiende plaats, ver onder het Nederlandse (achtste in de finale!), het Spaanse (elfde) en het Franse team (twaalfde). Het Belgische team werd toen negentiende. In Heerenveen, bijna een jaar later, werden de kaarten anders geschud. Spanje werd vierde met 244,500 punten en België vijfde met 244,001 punten.

Reactie Turkse turner Ahmet Önder aan GymPOWER na de interland op 7 september 2019 – interview © Casper Beijn

Vuurwerk in de turnarena en opsteker

Deze diashow vereist JavaScript.

Arican en Önder (op vijf toestellen) – die al eerder op internationale (titel) toernooien van zich deden horen met finaleplaatsen en medailles, zorgden voor het vuurwerk: twee 15+ scores op brug (respectievelijk 15,300 en 15,150 punten), vier 14+ scores en vier scores hoog in de 13. De andere drie turners – Yunus Emre Gundogdu, Mustafa Arca en Sercan Demir – zorgden met hun hoogste cijfers (14,200 punten aan de ringen voor Gundogdu, twee scores hoog in de 13 voor Arca en één voor Demir) voor genoeg toegevoegde waarde wat uiteindelijk het verschil van 3,083 punten uitmaakte in het eindklassement tussen Turkije en en Team I van Nederland. Voor de buitenlandse gasten was het een grote eer om in het Epke Zonderland Turncentrum te zijn en in de thuisbasis van de Nederlandse wereldtopper deze dubbele overwinning te kunnen boeken. Een grote opsteker in het traject richting de WK 2019 in Stuttgart en de Olympische Spelen van Tokyo.

Reactie Oranjeturner Rick Jacobs aan GymPOWER na de interland op 7 september 2019 – interview © Casper Beijn

De Oranjeturners waren in Heerenveen verdeeld over twee teams. Routiniers, ‘jonkies’ en debutanten waren gemixt om de krachten en mogelijke formaties te testen. Team I van Nederland bestond uit Nederlands kampioen Casimir Schmidt, Bart Deurloo, Frank Rijken alsook Rick Jacobs en Bram Louwije. Team II bestond uit Epke Zonderland, Michel Bletterman, Loran de Munck, Jermain Grünberg en Lars Vos. Zowel Deurloo als Schmidt zetten een goede meerkamp neer en waren aan elkaar gewaagd, waarbij Deurloo een voor zijn doen mindere voltige-oefening (12,800) goed wist te compenseren met zijn prestatie op zijn kroontoestel rek: 14,600 punten. Schmidt op zijn beurt turnde net als op het NK een sterke meerkamp maar leverde met name op rek in (13,000). Team II van Nederland, waarin alleen Grünberg een volledige meerkamp draaide – derde beste Nederlander met 75,767 punten – eindigde met 192,950 punten op de zesde plaats. Rijken toonde op vier toestellen dat hij goed terug aan het komen is na blessureleed die hem lang aan de kant hield.

Mix van routiniers en nieuwkomers

Met zijn scores op voltige (13,650), aan de ringen en op brug hield Schmidt zich goed in de wedstrijd en werd het duel met landgenoot Deurloo wederom oerspannend. Het luisterde nauw: 0,55 punt. Meer dan voldoende om de twee beste Belgische turners Noah Kuavita en Jimmy Verbaeys (gedeeld vierde met 81,267 punten) van het erepodium te houden. Wat België betreft – in Heerenveen met ook Maxime Gentges, Luka van den Keybus en Daan Kenis in het team – is de vraag of Olympisch finalist aan de ringen Dennis Goossens – ondanks een puike prestatie op zijn kroontoestel voor 13,850 punten – van voldoende waarde wordt geacht voor de teamprestatie in Stuttgart. Frankrijk stond in Heerenveen te turnen met wereldtoppers Samir Ait Said en Cyril Tommasone, maar die vormden met drie toestellen het sluitstuk op de prestaties van hun drie jonge collega’s – Loris Frasca, Kevin Carvalho en Antoine Borello die zich nog net zo’n indrukwekkend CV moeten weten te veroveren in de turnsport.

Reactie Belgische turner Dennis Goossens aan GymPOWER na de interland op 7 september 2019 – interview © Casper Beijn

Deze diashow vereist JavaScript.

Frasca en Carvalho waren de beste Franse turners met respectievelijk 80,767 en 80,583 punten voor de zesde en zevende plaats. Spanje die wereldtopper Rayderley Zapata in de gelederen telde (die op vier van de zes toestellen turnde), had op plaats tien en 11 de beste meerkampers: Nicolau Mir met 79,767 punten en Adria Vera met 79,733 punten. In het tweede Nederlandse team onderscheidde Epke Zonderland zich op brug (14,400); op rek is hij nog in opbouw richting WK (13,900). De Munck zette een goede brugoefening neer (14,050) en schroefde het teamtotaal ook op met 13,350 punten op voltige; Bletterman deed dat op vloer (14,450). Vos mocht een bescheiden debuut maken op één toestel (voltige) dat niet meetelde voor het teamresultaat, wat hij in dit geval niet erg gevonden zal hebben. Grünberg zijn verdienste is zijn brede inzetbaarheid op alle zes toestellen, waarbij je hem steeds weer een stukje in ziet groeien. Hij passeerde daarmee in het eindklassement Louwije uit Team I van Nederland, tot nu toe vaste waarde in Oranje, die tot 74,850 punten neertelde voor de vierentwintigste positie. Jacobs in Team I droeg bij met goede scores op vloer (13,550) en sprong (14,300).

Brede inzetbaarheid op zes toestellen

Reactie Oranjeturner Bart Deurloo aan GymPOWER na de interland op 7 september 2019 – interview Casper Beijn

Op zaterdag 21 september 2019 wordt de tweede en laatste interland voor turners gehouden in Sportstad Heerenveen, waarbij Nederland het zal opnemen tegen de teams van Australië, Spanje en Guatemala. De twee interlands worden voor de heren geen WK-kwalificatiemomenten maar WK-voorbereidingswedstrijden genoemd. Bondscoach van Bokhoven heeft in ieder geval volgens eigen zeggen nog enig puzzelwerk voor de boeg om met zijn trainersstaf de laatste puntjes op de i te zetten en het definitieve Oranje samen te stellen dat in Stuttgart om een Olympisch teamticket wil gaan strijden. Desgevraagd bevestigde hij er alle vertrouwen in te hebben dat het helemaal goed komt de komende weken.

Na de wedstrijd sprak GymPOWER met Van Bokhoven maar ook met een aantal Nederlandse turners – Bart Deurloo, Frank Rijken, Lars Vos en Rick Jacobs – over hun bevindingen over de eerste turninterland in Heerenveen en de aanloop naar het WK in Stuttgart, maar ook met Rayderly Zapata, Dennis Goossens en Ahmet Önder. Meer wedstrijdbeelden en interviews zijn te bekijken op de social media van GymPOWER en in de beeldreportage die z.s.m. gepubliceerd wordt op het YouTubekanaal van de sportredactie van GymPOWER en ingesloten wordt bovenaan in dit artikel. De complete uitslagen moeten te vinden zijn op de website of media van de KNGU. Meer informatie over het WK turnen 2019 in Stuttgart, inclusief de online ticketverkoop, is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits interviews, beelden en foto’s © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.