Voor het eerst EK-vormbehoud in Marum

Voor het eerst EK-vormbehoud in Marum
Foto © Therry da Silva: Fei Oudhof, Nanda Huisman en Remke Huisman

Deze diashow vereist JavaScript.

MARUM – Zondag 8 september 2019 werd het ‘vormbehoud’ gehouden voor twaalf van de veertien Nederlandse acroteams die zich gekwalificeerd hebben voor de Europese Kampioenschappen en de ‘European Age Groups Competition’ (EAGC), die tussen 24 oktober en 3 november a.s. gehouden worden in Holon, (voor het eerst in) Israël, onder de auspiciën van de UEG en met deelname van enkele honderden teams uit 27 landen. Topsportstichting Acro Academy, drie jaar geleden opgericht, organiseerde in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie van gymnastiekunie KNGU de wedstrijd voor het eerst in haar sporthal in Marum. Twee teams kregen van de KNGU hiervoor dispensatie omdat ze komende week hun vormbehoud tijdens de Lisboa International Acro Cup (LIAC) annex FIG World Cup in Portugal, kunnen tonen. GymPOWER nam een kijkje in het hoge noorden en vroeg de Nederlandse EK-teams en hun trainers naar hun verhaal: hun vorm, hun doelen en hun dromen. Veertien teams, maar als één Oranje selectie naar het EK!

In de acrobatische gymnastiek wisselen EK’s en WK’s elkaar elk jaar af. In de oneven jaren de Europese, in de even jaren de wereldkampioenschappen. Na het succes in de afgelopen jaren hoopte acro-minnend Nederland opnieuw op een mooie delegatie. Om zich te kwalificeren moesten teams tijdens de plaatsingswedstrijden en het NK 2019 in Rotterdam Ahoy zowel een laag als een hoog limiet behalen. De limieten worden jaarlijks per leeftijdsklasse en categorie/teamsamenstelling (groep of paar) geëvalueerd en bijgesteld op basis van de op de voorafgaande EK of WK behaalde scores. Liefst veertien Nederlandse teams wisten aan de voor de EK 2019 opgestelde kwalificatienormen te voldoen. Voor deze teams werd het zogeheten ‘vormbehoud’ georganiseerd, waarbij ze konden laten zien of ze nog steeds op niveau konden presteren.

Oefeningen niet hoeven bijstellen

De hoge kwalificatielimiet voor de leeftijdsklasse Jeugd (11-16 jaar) lag dit seizoen op 26 punten per oefening, een totaal van 52 punten. Vier van de vijf jeugdteams wisten dat bij het vormbehoud opnieuw neer te zetten, wat een mooie belofte lijkt in te houden voor de kansen op het EK. De hoogste dagscores werden hier behaald door de damesgroep bestaande uit Xiao Mei Harms, Lisanne Hulder en Inge Speerstra, een combinatieteam van Acro Academy Noord-Nederland en WSBF Surhuisterveen. Het trio scoorde tweemaal liefst 1,4 punten boven de hoge limiet: zowel voor de balans- als de tempo-oefeningen behaalden ze 27,400 punten voor een totaalscore van 54,800 punten. Het hele jaar al onderscheidt dit trio zich op de wedstrijden en dat deed het weer in Marum.

In de mixed zone vertelden Harms, Hulder en Speerstra hun verhaal aan GymPOWER : “We zijn zeker in vorm. Ook nadat Xiao Mei is geopereerd en we weer twee weken aan het trainen zijn, gaat het weer heel erg goed. We letten goed op onze taken, hoe we onze choreo uitvoeren en op onze uitstraling. De oefeningen hebben we niet hoeven bijstellen. Het gaat nu alleen nog maar om het perfectioneren ervan. Het gaat heel goed met ons drieën. We zijn buiten de trainingen best goede vriendinnen. Als team zijn we nog nooit op een EK geweest. Voor Lisanne wordt het de tweede EK en voor Xiao Mei en Inge de allereerste EK. Voor ons is dat bijzonder, want dit is gelijk wel een heel goed team om op een EK te staan. In Holon willen we graag de top acht behalen in onze categorie en de EK-finale bereiken. De trainers hebben begin van het jaar met ons een doel gesteld. We halen het beste uit onszelf als we op het EK minstens zevende worden. Daarom willen we in Holon minstens zevende worden en ook hoge scores behalen, boven de 27 punten.”

Geeft groot vertrouwen voor EK

In dezelfde categorie en leeftijdsklasse als het AANN-trio (Jeugd) deed de damesgroep van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) mee, bestaande uit Djamilla Wisselink, Nynke Veenma en Emma Heitbrink. Zij kwamen tot twee keer een 26+ score : 26,550 punten voor balans en 26,450 punten voor tempo, voor een totaalscore van 53,000 punten. In de mixed zone deelde ook dit trio haar verhaal met GymPOWER: “We hebben nog wel enkele kleine blessures, daar moeten we rekening mee houden maar voor de rest kunnen we alles doen. Het is onze eerste EK als team, bijzonder want het is in een land dat zelf ook heel goede teams heeft. Je komt er ook niet zo vaak, dus is het wel leuk om daar heen te gaan om te kijken hoe het daar is. We gaan vooral om te laten zien wat we kunnen en halen hopelijk goede punten en een finaleplek.” Toch ook een beetje genieten? “Jazeker!”, glundert het trio. SAZ-trainster Suzanne Mondria was over het algemeen tevreden met hun optreden in Marum: “Voor onze club is het sowieso bijzonder dat er weer twee teams mogen gaan naar het EK. We zitten weer in een stijgende lijn om ook weer meer teams te leveren om naar EK’s of WK’s te gaan en dat is mooi natuurlijk.”

De derde hoogste score van het vormbehoud werd behaald door het jeugd-damespaar Guusje van Vugt en Nikky van Berkom van Acro Flik-Flak Den Bosch voor hun balansoefening. Het damespaar scoorde 27,100 punten en voor hun tempo 26,700 punten. Met een totaalscore van 53,800 punten geeft hun optreden in Marum groot vertrouwen voor het EK in Israël. Aan GymPOWER legden ze uit in de mixed zone: “Na het NK hebben we een paar weken vakantie gehad en zijn daarna aan de slag gegaan om op te bouwen en hard te trainen voor het vormbehoud. Vanaf nu gaan we nog harder door, naar het EK toe. In Rotterdam Ahoy werden we kampioen van Nederland en dan is het heel bijzonder om nu ook naar het EK te mogen. Dat wordt de eerste keer voor ons, heel spannend en ook wel heel leuk. Het is wel heel koel om op het EK te staan eigenlijk. We proberen er het beste wat we kunnen, misschien een finale. We gaan in ieder geval voor het hoogste wat we daar kunnen bereiken.”

Trainingsopbouw is nu supergoed

Het tweede Nederlandse damespaar bij de jeugd op het EAGC bestaat uit Kayleigh Pijpaert en Annique ten Braak van GV DOS Monster. In Marum halen ze met totaal 50,850 punten – met 25,300 punten voor balans en 25,700 punten voor tempo – (nog) niet de eerder behaalde EK-limiet van 52 punten. Ze legden het zo uit aan GymPOWER: “We zijn nog niet heel lang aan het trainen. Sinds de vakantie nu vier weken. We zijn nog niet waar we willen zijn, maar we zijn op zich goed op weg. Nog meer perfectioneren en de elementen strakker maken. We hebben drie nieuwe elementen: ‘vliegtuig tot stand’, ‘schroef’ en ‘heffen hoog’. Naar Israël gaan is een soort droom die uitkomt. We hadden het echt niet verwacht. Aan het begin van het jaar en op de eerste plaatsingswedstrijd zagen we dit niet aankomen. Op de tweede en derde plaatsingswedstrijd en het NK ging het echter heel goed. In Israël gaan we voor goede oefeningen en vooral genieten.”

Trainster Anouk van Wingerden is trots op het duo en heeft er alle vertrouwen in: Met Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge droeg DOS de afgelopen jaren bij aan de Nederlandse delegaties op het EK, het WK en de Wereldspelen. Nu bereikt er weer een DOS-team het EK, Annique en Kayleigh die ook super lekker gaan. We zijn goed op weg. Als DOS Monster zijn we superblij dat we zo mee kunnen komen met de rest van de clubs in Nederland. Wij hopen dat ze succes behalen op het EK en dat we in de toekomst met nog meer teams op internationale titeltoernooien kunnen staan namens Nederland. We hebben vertrouwen in het vervolg. De trainingsopbouw is nu supergoed, we hebben onze balans daarin gevonden. We weten goed hoe we de elementen kunnen opbouwen, we hebben de technieken op orde en dat zijn onze sterke punten nu.”

Hele zomervakantie doorgetraind

Er heeft zich één mixed paar gekwalificeerd namens Nederland voor het EK in Holon: Ismay de Wit en Joep Sauvé van Acro Flik-Flak Den Bosch. In Marum scoorden ze totaal keurig de 52,000 punten: 26,300 punten voor balans en 25,700 punten voor tempo. Aan GymPOWER leggen ze in de mixed zone uit: “We kunnen wel zeggen dat we in vorm zijn, na de vakantie hebben we steeds weer oefeningen gedaan en we kunnen zeggen dat we een stap dichter bij de EK zijn na het vormbehoud vandaag. We hebben een nieuw element toegevoegd en dat ging vandaag prima. We zijn heel blij met het EK, het eerste voor ons allebei. Ismay heeft vorig jaar haar WK gehad, dat is een droom voor elke gymnast. Het is anders als mixed paar, maar wel leuk. Je hebt andere elementen, daarmee willen we graag een finaleplek behalen. We weten dat we heel sterke tegenstanders zullen krijgen, een finaleplek zou al heel mooi zijn. We zullen het zien!” Hun trainer/coach Stein Briggen, – tot het WK vorig jaar nog Oranje-international en met Britney Bordewijk één van de beste Nederlandse senior teams ooit vormend -, die nog twee andere teams coachte in Marum, was in de mixed zone kort van stof maar heel duidelijk: “Ik heb er zin in. De teams zijn er klaar voor. De laatste zes weken wordt het perfectioneren, dan gaat het helemaal goed komen.”

De leeftijdsklasse Junior I (12-18 jaar) had dezelfde hoge kwalificatielimiet van 26 punten. Deze werd wel gehaald tijdens het vormbehoud, maar er waren geen teams die boven de 27 punten scoorden. De damesgroep Arjenne Steenbergen, Nova Houtman en Myrthe Tognini, een combi-team van Acro Academy Noord-Nederland en F.C. Meppel kwam er met 26,950 voor de combinatie-oefening het dichtste bij. Totaal behaalde het team 79,340 punten voor de drie oefeningen: 25,650 punten voor balans en 26,740 punten voor tempo. De dames hebben in het voorjaar een grote tegenslag ondervonden, maar hebben doorgezet. In de mixed zone vertelde het team hun verhaal aan GymPOWER: “De voorbereiding voor het EK gaat heel erg goed! In april nog een gebroken pols opgelopen, dat was een tegenvallertje maar het gaat nu hartstikke goed. We hebben heel de zomervakantie hard door getraind en zijn goed op weg. We gaan er met vertrouwen ernaar toe. Onze eerste EK met ons drietjes, we vinden het erg leuk. Meedoen aan de EK is wel heel bijzonder, dat doe je niet altijd. Het maakt op zich niet uit waar het is. Ons doel is de finale te halen natuurlijk, en daar in de top vijf of zo hoog mogelijk te eindigen! Het doel is wel om een score vanaf 27 punten neer te zetten, zo hoog mogelijk. We gaan het meest genieten van onze combi-oefening, want dat betekent dat we de finale hebben gehaald. Je laatste oefening daar, je kunt dan alles geven!”

Een finaleplaats of medaille behalen

Mila te Lam, Kaya Honders en Zola Vorstius Kruyff van Acro Flik-Flak Den Bosch behaalden 79,000 punten: 26,350 punten voor balans, 26,500 punten voor tempo, en 26,150 punten voor de combi. In de mixed zone vertellen enthousiast aan GymPOWER: “De vorm is prima, het ging hier redelijk oké. Het is nog niet helemaal zoals het op het EK moet zijn; we moeten wel nog volle bak gaan in de komende zes weken om alle puntjes op de i te krijgen. Voor de vakantie waren er blessures, toen moesten we rust pakken en deden we niet mee aan het NK in Ahoy. Sinds deze week zitten we weer in het goede ritme en gaat het weer allemaal beter. We kunnen alles doen, er zijn geen aangepaste oefeningen nodig. Ons doel op het EK is het beste uit ons zelf halen en proberen sowieso twee mooie oefeningen neer te zetten en daarmee in een finale het hoogste te bereiken dat we kunnen.”, klinkt het eensgezind. De meningen zijn wel verdeeld over de muziekkeuze. De bovenpartner vindt de vrolijke muziek van tempo leuk. “Blij zijn, lachen en je oefening doen. Dat is het allerleukste, leuker dan dat sombere. Met balans is het vooral streng en een beetje verdrietig.” De oudere onderpartners vinden de dramatische muziek van de combi-oefening leuker. “Er zit meer afwisseling in qua emoties, je kan meer spelen met je gezichtsexpressie: dan blij, dan verleidelijk, dan weer boos, dan dramatisch helemaal. De combi-oefening is het moeilijkste qua mimiek, maar wel het leukste. 

Bij de damesparen in deze categorie hebben Acro Academy Noord-Nederlnd (AANN) en Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) allebei één damespaar. Het duo Robin Hooijenga en Anna Koster, een combiteam van Acro Academy Noord-Nederland en SV Donkerbroek, deed maar één oefening die meetelde voor het vormbehoud (tempo), waarvoor 26,910 punten behaald werd. In de mixed zone vertelden ze enthousiast aan GymPOWER: “De vorm is goed, we hebben goede oefeningen gedraaid hier en zijn tevreden. Hier kunnen we zeker mee verder. Dat het EK in Israël is, is superleuk uiteraard, gaaf! We zijn er beiden nooit geweest. Ons doel op het EK is een finaleplaats behalen en anders gewoon eerste worden. We gaan ervoor!” Met het duo Luca Munsterman en Carlijn Gijssendorffer uit Zwolle kwam het niet tot een interview met GymPOWER. Gezien de scores op het vormbehoud (24,290 punten voor balans en 23,400 punten voor tempo, totaal 47,690 punten) is er nog werk aan de winkel in de komende weken. Op Facebookpagina schreven ze er vertrouwen in te hebben dat het helemaal goed komt: “We zijn goed op weg, al is ons doel nog niet bereikt.”

Slechts één Nederlands Junior II team

Het derde Junior I duo is een mixed paar, bestaande uit Tess Offringa en Marten-Lin Visser, ook een combiteam van Acro Academy Noord-Nederland en SV Donkerbroek. Ze komen tot 21,410 punten voor balans en 23,910 punten voor tempo, totaal is de score 45,320 punten. Ondanks dat zijn de twee monter in de mixed zone en delen met GymPOWER hun grootse plannen voor het EK: “We hebben wel wat blessures, maar ondanks die blessures en een paar foutjes hebben we vandaag kunnen neerzetten wat we wilden. Het is hard werken, we zijn er nog niet. De puntjes moeten nog op de i en wen moeten zorgen dat sommige onderdelen nog beter worden. Het EK samen is wel heel bijzonder, niet veel sporters kunnen zeggen dat ze naar een EK gaan. We gaan daar het liefst voor een medaille, dat zou mooi zijn ja. Het liefst goud, maar we zijn al blij met een medaille!”

Nederland zendt slechts één team naar het EK in de leeftijdsklasse Junior II (13-19 jaar). De hoge limiet lag op 26,300 punten en de totaalscore voor drie oefeningen op 78,900 punten. Door een tijdsfout in hun balansoefening behaalde het trio Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser van Acro Academy deze limiet net niet tijdens het vormbehoud in Marum. Met drie verder keurige oefeningen lieten zij duidelijk zien nog op koers te liggen voor het EK. In de mixed zone legden ze hun verhaal uit aan GymPOWER: “We hadden twee nieuwe oefeningen. Het is altijd afwachten hoe dat afloopt en wat de jury ervan vindt. De balansoefening ging nog wat minder, maar voor de rest ging het heel goed. Een score van 27,5 punten willen we wel kunnen halen op het EK. De muziek van onze combi-oefening, van ‘Within Temptation’, was ook nieuw; je mag één nummer met zang doen. We vinden het alle drie gave muziek, lekker wild. Dit EK is voor ons heel bijzonder. Na de laatste oefening daar gaat er zeker een traantje vallen. Het is onze laatste wedstrijd samen. We gaan spetteren daar als afsluiter! Dat is ons grootste doel, we willen daar er alles uit halen: we gaan voor de finale en foutloos!” 

De laatste puntjes op de grote i zetten

Wat naast het stelselmatig over een langere periode en de hele breedte van leeftijdsklasses en categorieën behalen van finaleplaatsen en medailles op internationale (titel)toernooien ook heel belangrijk is voor de acrosport in Nederland, is dat er op dit EK weer drie teams meedoen bij de hoogste leeftijdsklasse, de senioren (15+ jaar). Al deed er aan het vormbehoud in Marum slechts één van de drie senior teams mee: de damesgroep bestaande uit Fei Oudhof, Nanda Huisman en Remke Huisman van Acro Academy Noord-Nederland. Het trio zette drie stabiele oefeningen neer voor 78,010 punten (26,090 punten voor balans, 26,150 punten voor tempo en 25,770 punten voor de combi-oefening. In de mixed zone vertellen ook zij hun verhaal aan GymPOWER “We zijn nog steeds aan het opbouwen. Vandaag ging het best wel goed. We hadden een nieuw onderdeel gedaan in balans en in combi, met split. En nu de komende weken gewoon weer hard trainen om alles perfect te krijgen. Naar het EK gaan is heel bijzonder voor ons, het is altijd onze droom geweest. We zijn blij dat we ons er samen voor geplaatst hebben en gaan voor onze droom: het liefst een medaille, maar eerst de finale halen.”

Zowel de damesgroep bestaande uit Liz van der Heijden, Ilze Thoonen en Lotte Rovers van V&K Uden als het mixed paar Fenne van Dijck en Stef van der Locht van Acro Flik-Flak Den Bosch, kregen dispensatie voor het vormbehoud. Beide teams zag en sprak GymPOWER bij de jubileumshow van V&K Uden eind juni 2019. De twee senior teams zullen van 13 tot en met 15 september 2019 deelnemen aan de FIG World Cup in de Portugese hoofdstad, welk toernooi op een ijzersterk internationaal deelnemersveld kan rekenen. Reden waarom de LTC acrogym acht dat ze niet extra naar Marum hoefden te komen. Het trio Oudhof, Huisman en Huisman van AANN dat wel meedeed aan het vormbehoud, zal ook in Portugal op de wedstrijdvloer verschijnen. De FIG World Cup wordt tegelijk gehouden met de Lisboa International Acro Cup, waarop ook andere EK-teams hun opwachting zullen maken die waardevolle ervaring opdoen in de aanloop naar Holon 2019. Desgevraagd vertelde Rovers aan GymPOWER: “Met ons gaat het zeker goed. We zijn de laatste puntjes op de i aan het zetten bij Flik-Flak voor de World Cup. Daarvoor gaan we nog met een lagere uitgangswaarde dan voor het EK. De World Cup is een goede voorbereiding voor ons, omdat het ons eerste grote internationale toernooi is en we kunnen kijken hoe we internationaal beoordeeld worden. Ons doel voor het EK in Israël is finales halen met oefeningen waar we zelf tevreden mee zijn!”

Nieuwe generatie trainers op de vloer

In Marum was het opmerkelijk om een heel nieuwe generatie jonge trainers en coaches op de vloer te zien staan. Ook voor hen was het vormbehoud een spannend en bijzonder moment. Trainster Iris Roffel van Acro Academy Noord-Nederland kijkt uit naar het EK: “De voorbereiding met de teams is al superfijn. We hebben een heel fijne groep sporters die ontzettend hard werken, ook goed bij elkaar passen. Stuk voor stuk zijn het teams waar we ontzettend trots op zijn. De oefeningen kloppen mooi, dus ik heb bij de komende weken al heel veel zin in, ook in het traject richting de EK. Niet alleen in het EK zelf. Een week van te voren zijn we er helemaal klaar voor en we hopen dat het een mooie ervaring wordt, maar ook de weg er naartoe is belangrijk en kun je van genieten. Met z’n allen proberen het maximale eruit te halen met alle mooie teams die we hebben. Er is extra veel zorg besteed aan de choreo’s. Twee derde deel van je punten is technisch, maar dat laatste één derde deel telt wel degelijk mee. Niet alleen dat je de dans mooi uitvoert en origineel bent, maar ook voor het totaalplaatje, dat maakt de eindscore. Soms kan een element een klein beetje wiebelen, maar als je choreo heel overtuigend is en zo mooi op de muziek, dan kun je de jury toch nog een beetje overtuigen om bij het eindcijfer een voordeel te krijgen, dat bijvoorbeeld een tiende punt hoger is. De overtuiging dat het toch wel heel goed was.

De toegevoegde waarde van het vormbehoud in het EK-traject werd ter plaatse duidelijk. De twaalf teams die hier in Marum hun oefeningen lieten zien, namen de nodige verbeterpuntjes met zich mee. Vanwege het gebrek aan een tweede ‘inturnruimte’ waren de pauzes tussen de blokken soms iets langer, om zeker te zijn dat elk team de gelegenheid had om hun elementen goed ‘in te werken’. In sommige gevallen werden ook bewuste keuzes gemaakt: om blessures niet te verergeren werden soms oefeningen of elementen niet of aangepast uitgevoerd. Maar er was nog meer voor de oplettende kijker. “Niet alleen de teams maar ook de trainers kregen van de jury de laatste waardevolle tips mee voor de laatste zes weken training om de kansen in Israël te optimaliseren. Ook al weten ze zelf prima wat er nog aan de oefening verbeterd kan worden, een extra kundig oog is altijd waardevol. Dat er na het behalen van de limieten met mooie scores soms nog aan oefeningen wordt geschaafd of deze zelfs voor hele nieuwe oefeningen worden verruild, is een risico maar dat is aan elk team zelf.” Als bijkomend voordeel wordt ook de teambuilding gezien op dit belangrijk moment. Omdat er geen centrale landelijke trainingen meer gehouden worden, is het vormbehoud het moment in het EK-traject waarbij alle gekwalificeerde teams elkaar ontmoeten en de delegatieleden doordrongen worden van het ‘wij-gevoel’ als ‘Team Nederland’. Emil Buijs van de LTC acrogym: “Het is gezond spannend hier bij het vormbehoud. Het geeft een goede voorbereiding om weer allemaal bij elkaar te zijn na de zomervakantie en goed om ons op te maken om er over zes weken te staan in Israël. Er is hier in Marum ook veel publiek. Al met al een mooie aftrap voor het EK!”

Toegevoegde waarde vormbehoud

Voor de deelnemers in Marum was het een goed moment om, na de drie kwalificatiemomenten van vóór de zomer, in de aanloop naar het internationaal titeltoernooi de laatste aanpassingen, pijntjes en tactische tips te testen en te verwerken. Op de gezichten stonden spanning maar ook bij de oefeningen passende mimiek, en bij korte interviews achteraf stond bij allen centraal de blijdschap om naar het EK te kunnen en de ambitie om daar het beste uit zichzelf te halen. De focus bij het vormbehoud lag duidelijk op het in topconditie zijn voor de Europese kampioenschappen zelf. Tegelijkertijd kon het publiek op deze wedstrijd ook genieten van hoog niveau acrogym, waarbij oefeningen voorbij kwamen die het zeker waard zijn om op Europees niveau op de vloer gebracht te worden. Dit was ook duidelijk af te lezen aan de artistieke jureringen die af en toe zeer hoog waren, mede dankzij de prachtige choreografieën die op de vloer gebracht werden. Duidelijk is dat het niveau van de sport de afgelopen jaren ook flink gestegen is, zeker ook op artistiek gebied, waardoor opnieuw met een grote delegatie afgereisd kan worden. De finalekansen van Nederland liggen hoog: als alle teams in Israël hun potentieel kunnen laten zien, zouden theoretisch gezien bijna alle categorieën een finaleplaats moeten kunnen opleveren.

Laten we een vergelijking trekken met het EK 2017 in Rzeszów, Polen, beginnend met de Jeugd. De hoogste scores van vandaag zouden voor alle drie de jeugdcategorieën waarin Nederland uitkomt – damespaar, damesgroep en gemengd paar – ruim voldoende zijn geweest om daar in de finale te komen. Ook als we corrigeren gezien het feit dat er in 2017 bij damesparen en damesgroepen tien teams in de finale stonden in plaats van de verwachte acht dit jaar in Israël, zijn de finalekansen zeer reëel in deze leeftijdscategorie. Bij de Junioren I draaiden beide damesparen geen volledige meerkamp, maar als we terugkijken naar de tempo- en balansscores van het NK, dan zouden beide teams voldoende hebben gescoord om ook de finale te kunnen bereiken. Datzelfde geldt voor het gemengd paar 12-18 jaar. De damesgroepen 12-18 krijgen het op basis van de scores van vormbehoud wel zwaar tijdens het EK: het niveau destijds in Rzeszow lag in ieder geval erg hoog, waardoor de teams net buiten de finale gevallen zouden zijn. Maar daar waren destijds acht finaleplaatsen, in Israël zullen dat tien zijn en dat betekent dat er misschien toch nog kansen liggen.

Kunnen sportgeschiedenis schrijven

Ook de oudere leeftijdsklasse Junior 13-19 jaar waren de damesgroepen oppermachtig. De score van het Nederlandse trio zou hier wel een finaleplaats hebben opgeleverd, maar dat was ook dankzij de zogenaamde ‘ontdubbeling’ c.q. verschoning van de lijst : een land kan twee teams sturen naar het EK, maar slechts één team kan naar de finale ook al zouden beiden hoog genoeg scoren. Kansen zijn er wel. Ook bij de damesgroepen in de leeftijdsklasse Senior, waar zelfs aparte balans- en tempo-finales tot de mogelijkheden zouden behoren gezien de scores die hier in Nederland behaald zijn. Daarnaast zijn de verwachtingen voor het senior mixed paar ook hoog gespannen, na eerder dit jaar zowel op de World Cup als de World Games net buiten het erepodium gebleven te zijn. Er is nog nooit eerder door een senior acroteam een medaille behaald voor Nederland op een EK. Het duo Fenne van Dijck en Stef van der Locht van Acro Flik-Flak Den Bosch zou dan ook geschiedenis schrijven als dat dit keer wel zou lukken.

Al met al heeft Nederland mooie kansen op het komende EK. Op zowel het EK 2017 in Rzeszów als het WK 2018 in Antwerpen wist Nederland in maar liefst zeven categorieën een finaleplaats te bereiken. Dit jaar doen we in negen categorieën mee aan de Europese Kampioenschappen. Reden genoeg dus voor de sportliefhebbers en Oranje-supporters om de ontwikkelingen in Israël op het puntje van de stoel te gaan volgen. De Israëlische organisatie belooft livestream via hun website, hoewel hier verder nog geen details van bekend zijn. De EAGC (European Age Group Competitions, de EK voor de Jeugd en Junior I) zullen  gehouden worden van 24 tot en met 27 oktober 2019, terwijl de Europese kampioenschappen, de EK voor de Junior II en Senior teams, gehouden zullen worden van 30 oktober tot en met 3 november 2019. De EK zullen plaatsvinden in de stad Holon, ten zuiden van Tel Aviv, waar vaker (titel)toernooien in andere sporten van de Europese gymnastiekunie UEG gehouden zijn maar voor de acrogym een eerste keer zal zijn. Israël heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot in potentie een grootmacht in de acrosport. Voor velen zal het daarom niet alleen aantrekkelijk zijn om een nieuw land te leren kennen, maar ook om te zien hoe ze er met de acrogymsport bezig zijn.

De uitslagen van het vormbehoud is te vinden op de website van de KNGU. Meer informatie over de Europese kampioenschappen acrobatische gymnastiek 2019 in Holon, Israël, inclusief de online ticketverkoop – is te vinden op de internetmedia van de Europese gymnastiekunie UEG (links Facebook en website).

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst en beelden: © Martine Hooijenga-Le Duc (verloop vormbehoud en analyse), © Casper Beijn (interviews en videobeelden/screenshots) en Therry da Silva (fotografie en tekstverwerking)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.