Ismakogie ondersteunt bewust bewegen

Ismakogie ondersteunt bewust bewegen
Foto © Therry da Silva: Detail workshop 'Bovenbenen, Bekkenbodem, Buik en Billen' van Ismakogie-docente Dirkje Swierstra

Deze diashow vereist JavaScript.

PUTTEN – Op uitnodiging van Annemieke Carbo van de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging bezochten verslaggevers van GymPOWER op 6 en 7 september 2019 het Vitaliteitscongres ‘Mindful bewegen met Ismakogie’ in de ontspannen setting van het ‘Hof van Putten’ op de Veluwe, welke georganiseerd werd ter gelegenheid van 35 jaar Ismakogie in Nederland. Moeiteloos fit en vitaal worden met meer ontspanning, energie en balans in je dagelijks leven door bewust leren bewegen, belooft deze ‘mindful’ fitnessvorm. Dat kan bijvoorbeeld betekenen een nieuw sportseizoen starten met minder (kans op) blessures, een betere houding of een goede grondvorm van bewegen door dagelijks bewust aandacht te geven aan je (spier)bewegingspatronen en houdingen, zonder te forceren en zonder dat het je extra tijd en moeite kost. Daarenboven kon je als trainer/coach met de workshops/bijscholing vier licentiepunten van gymnastiekunie KNGU verdienen en dat deden er een aantal. Wij namen ook nieuwsgierig een kijkje en ervoeren een inspirerend weekend voor alle deelnemers.

Op vrijdagmiddag was er eerst een interactieve clinic over ‘Cognitieve fitness’ van Body Brain Dynamics – dynamische en leerzame hersengymnastiek anno 2019, verzorgd door de neven Perry Coppiëns en Edward Maitimo (binnenkort geven ze drie clinics bij de KNGU – en daarna een lezing van Jacqueline Reijnen van Ziejewel.nu over ‘Natuurlijk beter zien’ volgens de Bates-methode – met een cruciale rol voor bewegen bij het natuurlijk beter leren zien -, welke twee methodes grote raakvlakken hebben met de ‘Ismakogie’, het thema van de derde lezing door docente Angelika van der Schilden van ‘Move Easy – Feel Good’ die tevens als introductie gold voor de vier workshops op de tweede dag van het Vitaliteitscongres: ‘bewust bezig met de B’s’ (bovenbenen, bekkenbodem, buik en billen), ‘soepele voeten en actief lopen’, ‘speels werken aan soepele schouders’, alsook ‘een stralend gezicht’. Ismakogie streeft naar het aanleren van een uitgebalanceerde natuurlijke houding- en bewegingsdynamiek, waardoor (naar de ervaring leert) merkbare therapeutische effecten kunnen optreden.

‘Mindful’ bewegen met apparaatloze fitness

We spraken de ervaren docenten en enthousiaste beoefenaars, maar ook deelnemers die er voor het eerst kennis mee maakten, waaronder – in alle drie categorieën – bekenden uit de (gym en dans) sportwereld -. Deze apparaatloze fitness die bewust en evenwichtig bewegen mogelijk maakt voor iedereen, is ook specifiek toepasbaar, bijvoorbeeld tijdens revalidatie van blessures, beoefening van de sport en dagelijkse bezigheden. “Als zitten het nieuwe roken is, dan is ismakogie het nieuwe bewegen!” De grootste zorg en uitdaging is om deze subtiele vorm van bewegen en fitness goed in beeld te brengen. Gezien het enthousiasme wat deelname aan dit congres genereert en het landelijke bereik van Ismakogie in Nederland, kun je zeggen dat het al aardig lukt.

Met Annemieke Carbo, zelf jaren actief in de gymsport- en bewegingswereld als trainster/coach, onder andere met ouderen en mensen met een beperking, alsmede ook met het 75+ beweegproject  van de Stichting In Beweging in Putten, gingen we op pad langs de workshops van het Vitaliteitscongres 2019 om met haar de beleving van en de ervaringen met ismakogie te delen en zichtbaar te helpen maken. Carbo, zelf al jaren ismakogie-docente o.a. in Putten en Amersfoort, liet zien dat het ‘koninklijk’ bewegen bij het zitten, staan en lopen en de daarbij passende bewegingen – zoals het ‘koninklijk wuiven’ – een wereld van verschil kunnen uitmaken voor je houding en het rechten van je rug met de juiste bewegingslijnen.

In dit bijscholingsweekend wijzer geworden

Zo maakten we kennis met Phemia de Boer van Phemia Move uit Alphen aan den Rijn, die jaren sport- en dansdocente is geweest bij de jazzdans-afdeling van gymnastiekvereniging Pro Patria Zoetermeer en ook gewerkt heeft met mensen van elke leeftijd, met en zonder beperking, in succesvolle (samenwerkings)projecten zoals de Sterretjesdagen van Stichting Make-a-Wish, waarbij de mix van bewegen/sport en sociale integratie altijd voor haar een hoofdrol gespeeld heeft. Nieuwsgierig nam ze een kijkje bij het Vitaliteitscongres van de Ismakogie in Putten. “Je moet alles onderzoeken en het goede behouden. Ik wil me breed blijven oriënteren om mijn werk ten behoeve van andere mensen zo goed mogelijk te doen. Ik moet zeggen dat ik hier aangenaam verrast ben. Bij dit scholingsweekend ben ik veel wijzer geworden over de aanpak van bekkenbodemproblemen en houding. Ook over spiergebruik in voeten, gezicht en schouders.” In haar nieuwe projecten met Phemia Move om bewegingsarmoede en eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden o.a. in België en Wales en Groot-Brittannië, wil ze er zeker ismakogie bij gaan betrekken. In een uitgebreid interview met GymPOWER vertelde De Boer over haar ervaringen in en buiten de gymsportwereld en hoe ismakogie dat zou kunnen verrijken en versterken. “Ismakogie zou ook voor gymnasten en dansers veel kunnen betekenen.”

Screenshot Instagram Phemia de Boer ‘the day after’

Margo Raaijmakers van Beauty & Ismakogiepraktijk in Overloon, één van de ervaren docentes die schoonheidsspecialisme en ismakogie combineert in haar expertise, gaf de workshop ‘een stralend gezicht’, waarbij niet alleen de kracht en uitstraling ervan werd uitgelegd maar ook hoe je dat op een natuurlijke manier zelf kunt bewerkstelligen. Ze had grote belangstelling voor de rol van beweging in de sportwereld en wat Ismakogie voor deze zou kunnen betekenen. “Bij Ismakogie gaat het om kleine intensieve spierversterkende bewegingen, die opgebouwd worden, staand onder en met onze voeten en zittend ook met de zitbeenknobbels. Alle spieren grijpen in elkaar, en vormen zo een spierketting die door het hele lichaam te voelen is. Minder kans op blessures!” Ook de andere docentes Lizeth Hommes van Beweeggeniet.nl uit Aalten, Ismakogie-auteur Doke van der Neer uit Doetinchem en Dirkje Swierstra van YnLykwicht.nl uit het Friese Wergea toonden in hun respectievelijke workshops hun inzicht en ‘know-how’ in het bewust bewegen en het daarbij ondersteunende, correcte gebruik van de (kleine) spieren in elk deel van het lichaam. Er was voldoende literatuur, boeiende leesvoer en en handige documentatie – zoals de kaartenset van Ismakogie-docente Anette Boekel die het combineert met haar voetreflexmassagepraktijk in Alkmaar –  aanwezig voor wie zich wilde verdiepen in de Ismakogie-materie

Zorgen voor een gezond leven lang bewegen

Van der Schilden die de introductie-lezing over Ismakogie op de vrijdagmiddag verzorgde, is ook een ervaren en bevlogen ismakogie-docente in Putten die graag anderen helpt en inspireert. Ze liet met leuke voorbeelden zien en horen hoe een kleine wijziging in je dagelijkse beweegpatroon al een wereld van verschil kan maken in hoe je in het leven staat, je werk en sport doet en geniet van alles wat op je pad komt. Met daadwerkelijke – bijna onzichtbare – oefeningen , visualisatie en praktische oplossingen kun je zelf veel doen elke dag om de kleine spieren in je lichaam op een correcte manier in beweging te brengen, je houding te corrigeren en je energie te cultiveren voor een gezond leven lang bewust bewegen. ‘De altijd vrolijke Alfonso bij de receptie die van zijn chagrijn afgeholpen wordt door een praktische ‘ismakogische tip’ om op een andere manier te gaan staan achter zijn balie, wat hem in een mum van tijd weer in een stralende Alfonso verandert’ was één van de voorbeelden die de volle zaal toehoorders aansprak en bleef hangen.

Maar zo waren er wel meer voorbeelden uit haar rijke ervaring met ismakogie in het dagelijks leven, die de aandacht trokken en de belangstelling voor bewust bewegen vasthielden. Professor Anne Seidel, de grondlegger van de Ismakogie, studeerde anatomie en fysiologie aan de Universiteit van Wenen, Oostenrijk. Ze onderzocht de samenhang tussen de mimische spieren van het gezicht en de skeletspieren elders in het lichaam. Haar grootste ontdekking is de relatie tussen de spierspanning van het gezicht en de stand en het gebruik van de voeten. Seidel heeft gebaseerd op haar wetenschappelijke studie oneindig veel variaties ontwikkeld om lichaamsklachten door bewegingen te verminderen. “Het beste is de beweging al te voelen voor je begint. De spieren waar je aan denkt, geven onzichtbare reflexen en vormen een eenheid door samen te werken.”

Expertise, vaardigheden en verhalen delen

In de workshops op de tweede dag konden de deelnemers onder deskundige leiding van de ervaren docenten praktisch aan de slag gaan om kennis te maken met de ismakogische aanpak, waarbij de werking van spieren bij alle bewegingen met je lichaam werd verduidelijkt. Expertise, vaardigheden en verhalen van docenten en beoefenaars van de Ismakogie uit heel Nederland, die een ‘mindful’ ondersteuning blijkt op alle mogelijke en denkbare vormen van (artistiek) bewegen (dans, yoga, fitness, gymnastiek, ballet, theater, circus, sport, fysio, revalidatie, stretchen, massage, mimiek,  enz.), een (gezond) lichaam en leven onderhouden en blessures en andere klachten te voorkomen c.q. te verhelpen. Daarom zeker de moeite waard om er dieper op in te gaan. Leuk is dat de docentes uit eigen ervaring en praktijk kunnen vertellen, zoals Joke Spa die in Putten gehuldigd werd voor haar 25-jarig jubileum als Ismakogie-docente of een collega die juist door het beoefenen van Ismakogie tijdens de revalidatieperiode na ziekte een ruisloze comeback kon maken op dit congres.

Meer informatie over het Vitaliteitscongres 2019 in Putten en over de Ismakogie is te vinden op de website en Facebookpagina van de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging. Meer over haar opleidingen en cursussen Ismakogie is na te vragen bij Ismakogie-docente Willemien Luytjes van Balletschool De Singel in Dordrecht.  Meer over de ondersteuning van Ismakogie voor de artistieke sportwereld volgt in het GymPOWER Sportmagazine nummer 2019-05 (sept-okt). Met o.a. uitgebreide interviews met Annemieke Carbo, Phemia de Boer en Angelika van der Schilden en ook andere docenten en deelnemers aan het Vitaliteitscongres 2019 – zoals ook Jacqueline Reijnen – over hun visie, ervaringen en bevindingen met betrekking tot ‘bewust bewegen’ en gerelateerde methodes. Indien je belangstelling hebt voor een exemplaar van dit magazine, dan kun je dit kenbaar maken via het contactformulier op deze website.

Artikel © GymPOWER | Tekst en fotografie © Therry da Silva | Interviews © Casper Beijn

10 thoughts on “Ismakogie ondersteunt bewust bewegen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.