De strijd om een plek in het WK-turnteam

De strijd om een plek in het WK-turnteam
Foto © Casper Beijn: Epke Zonderland

HEERENVEEN – Tijdens de eerste interland turnen heren op 7 september 2019 in Sportstad Heerenveen sprak GymPOWER met diverse deelnemers over hun voorbereiding en plannen voor het WK 2019 in Stuttgart, waarbij ook de laatste teamkwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020 bepaald zal worden. Nederland streeft ernaar om net als in 2016 ook met een herenturnteam er te staan op beide internationale titeltoernooien, maar er zijn meer landen die graag hun teams dezelfde heldendaad voor elkaar zien krijgen. Niet voor niets kwamen ze graag naar Turncentrum Epke Zonderland in Heerenveen om het geheim van de smid te ontrafelen.

We spraken met routinier Epke Zonderland (33) en met Lars Vos (18) die debuteerde in Oranje in het tweede team naast Zonderland en ook Jermain Grünberg, Michel Bletterman en Loran de Munck, dat met 192,950 punten zesde en laatste werd in het teamklassement van de interland in Heerenveen.  Zonderland, de Olympisch kampioen op rek van 2012, kon door een val in de finale op de Spelen van Rio de Janeiro zijn titel niet prolongeren. In deze Olympische cyclus, na zijn derde wereldtitel gepakt te hebben op de WK van 2018 in Doha, is de Nederlandse wereldtopper er nog steeds op gebrand om op het WK in Stuttgart met Team Nederland een ticket voor zijn vierde Spelen te behalen om daar weer op twee toestellen een gooi te doen naar de hoogste eer in de turnsport.

Turnen voor vierde Spelen en debuteren in Oranje

Foto © Casper Beijn: Team II Nederland op 1e interland 2019 in Heerenveen

In Heerenveen deed Zonderland mee met het tweede Nederlandse team (zesde met 192,950 punten) en turnde twee redelijke oefeningen op twee toestellen, waarvan de scores meetelden in het teamresultaat: brug (14,400) en rek (13,900). De Friese Oranjeturner liet weten tevreden te zijn met zijn optreden en voor een plek in het WK-team van Nederland te gaan. Zoals we hem kennen zou het hem zomaar gewoon kunnen lukken ook.

Zonderland: Ik zat vandaag niet in het eerste team, ook omdat het de laatste tijd wat minder ging, Ik kon vanwege mijn fitheid iets minder trainen, vandaag ging het dan eigenlijk best nog goed en ik hoop over twee weken wel wedstrijdklaar te zijn en duidelijk te maken dat ik wel in het team thuis hoor. Ik moet er nu eerst aan denken dat ik fit wordt, anders heeft het team ook niets aan me, dus dat is wel prioriteit nummer één. Drie toestellen doe ik sowieso niet, dat is al een tijdje van de baan, ik doe alleen brug en rekstok. Op zich is in het team een scenario te bedenken waarin dat goed past, maar het is altijd een puzzel. We hebben genoeg jongens die goed zijn. Ik heb goede dingen gezien bij het team, vooral voor de eerste teamwedstrijd vond ik dat ze al aardig scherp waren. Er moeten natuurlijk altijd puntjes op de i komen, maar je ziet nu al weer dat er progressie in zit. Over twee weken kan het er al heel anders uit zien en kunnen we op het WK echt wel goed presteren.”

Vos, regerend Nederlands kampioen op voltige bij de Junioren II die de titel in juni 2019 met 12,450 punten pakte op het NK in Rotterdam, bleek bij zijn debuut bij de Oranje senioren revaliderende van een knieblessure. Hij kreeg desalniettemin (alleen) de kans in actie te komen op voltige, maar kon daar nog niet geheel uit de verf met zijn kunnen (8,900). Vos: We stonden er vandaag als tweede team, maar volgens mij is er nog niets beslist over wie en wat en hoe het team wordt. Ik zie mijn rol vooral als dat ik de anderen kan motiveren en hen genoeg kan ‘supporten’, dat zij alles uit de wedstrijd kunnen halen. Zelf was ik donderdag in de training geblesseerd geraakt aan mijn knie en daardoor kon ik zelf niet meer leveren, maar het wordt elke dag alweer beter. Ik hoop de volgende wedstrijd te kunnen laten zien hoe ver ik ben gekomen.”

Focus in de wedstrijd en dealen met knieblessures

Foto © Casper Beijn: Team I Nederland op 1e interland 2019 Heerenveen

Naast Zonderland en Vos kon GymPOWER ook spreken met Oranjeturners Bart Deurloo, Frank Rijken en Rick Jacobs van het eerste Nederlandse team – met ook Nederlands kampioen Casimir Schmidt en Bram Lowije – dat met 246,750 punten tweede werd achter Turkije en nipt eindigde voor Frankrijk (met o.a. wereldtoppers Samir Ait Said en Cyril Tommasone behaalde het team 246,433 punten voor het brons), Spanje (met o.a. Rayderley Zapata Santana behaalde het team met 244,500 punten de vierde plaats) en België (met o.a. Noah Kuavita en Jimmy Verbaeys behaalde het team met 244,001 punten de vijfde plaats).

Deurloo: Ik had een goede allround en 14,6 op rek, dat is toch goed voor het team. Ik ben blij dat mijn bijdrage voor het team goed is.”

Jacobs: “Focus was er zeker, ik was scherp. Ik wilde vooral taakgericht te werk gaan en mijn oefeningen goed uitvoeren en dan moeten we zien hoe ver we daar mee komen. Het lukte goed om kalm te blijven en goed van toestel naar toestel te gaan. Je vorige oefening achter je laten en al je pijlen richten op het volgende toestel. Het teamresultaat was heel mooi.” 

Rijken: Ik was er bij de NK gelukkig alweer helemaal bij en behaalde een mooie Nederlandse titel op brug. Vandaag ook weer voltige gedaan. Mijn knieblessure zal nooit meer helemaal overgaan, daar moet ik mee dealen maar de rest gaat goed, zelfs veel beter. Ik heb nu een krachtcoach van team NL en Christoph Stroe die me de juiste oefeningen geven om me beter te voelen, waardoor het ook beter gaat. Wachten nu op de definitieve samenstelling van het team.”

Foto © Casper Beijn: bondscoach Oranje TH Bram van Bokhoven

Het is een spannende tijd voor de Oranje turnliefhebbers. Na de sterke prestatie van het Nederlandse herenteam op het WK 2018, een achtste plaats in de WK-finale, wordt er een jaar later gestreden om die positie en status in het mondiale turnen te behouden en de weg naar een tweede Spelen als team open te houden. Bondscoach van Bokhoven heeft in ieder geval volgens eigen zeggen nog enig puzzelwerk voor de boeg om met zijn trainersstaf de laatste puntjes op de i te zetten en het definitieve Oranje samen te stellen dat in Stuttgart om een Olympisch teamticket wil gaan strijden. Desgevraagd bevestigde hij er alle vertrouwen in te hebben dat het helemaal goed komt de komende weken. De twee interlands in Heerenveen worden voor de Oranje turners overigens geen WK-kwalificatiemomenten genoemd zoals bij de turnsters maar WK-voorbereidingswedstrijden.

Geloven in de kansen van het eigen WK-team

Van de andere aan de interland in Heerenveen deelnemende landen spraken we met Ahmet Önder van het winnende team van Turkije, waarin o.a. ook de winnaar van de individuele meerkamp Ferhat Arican. Het land bereidt zich voor op een historische prestatie op het WK in Stuttgart om dat te kunnen herhalen volgend jaar op de Spelen in Japan. Ook Dennis Goossens uit België, die dankzij de terugtrekking van Yuri van Gelder in 2016 een Olympische ringenfinalist werd, deed mee aan de wedstrijd in Heerenveen op zijn kroontoestel maar de roemrijke ‘Olymische battle’ van Turngala Leek 2018 kon niet in herhaling omdat de Nederlandse ringenspecialist ontbrak. Aangezien Goossens ook alleen aan de ringen turnt, moet hij afwachten of de Belgische bondscoach zijn bijdrage wel significant genoeg vindt om hem op te stellen in het WK-team.

Tot slot spraken we ook met met Rayderley Zapata van Spanje, die in Heerenveen de hoogste score voor zijn land turnde op zijn kroontoestel vloer (14,650 punten). De Spaanse turner met Dominicaanse roots die in 2015 furore maakte door op vloer goud op de Europese Spelen in Bakoe en brons op het WK in Glasgow te winnen om zich daarna te kwalificeren voor zijn eerste Olympische Spelen, die van Rio de Janeiro 2016, waar hij de vloerfinale nipt mistte (op 0,2 punt na) ondanks een begenadigde score van 15,083 punten. Met Zapata in de gelederen heeft de Spaanse selectie een wereldtopper in huis die hongert naar nog meer prestaties te kunnen neerzetten voor zijn land in de nieuwe Olympische cyclus. Al zal hij er net zo hard voor moeten werken als elke andere Spaanse kandidaat, blijkt.

Interview © Casper Beijn met Rayderley Zapata over de weg naar Stuttgart 2019

Ondanks dat Zapata drie jaar terug op de Spelen stond voor Spanje, moet ook hij zich nu onderwerpen aan het WK-traject van zijn land richting de Spelen van Tokyo 2020 en strijden om zijn kunnen en vorm op het juiste moment aan te tonen om zijn plek in het team voor Stuttgart veilig te stellen. De interland in Heerenveen – waar het team van Spanje vierde werd met 244,500 punten, achter Turkije, Nederland en Frankrijk – was een eerste halte om alles te testen en te weten waar hij aan moet werken. Zapata turnde op vier van de zes toestellen, waarbij hij zijn beste scores op vloer (14,650) en sprong (13,433) noteerde. Hij heeft nog wat huiswerk te doen de komende zes weken.

Wat dat betreft is de komende prestigieuze FIG World Cup op 14 en 15 september 2019 in Parijs, Frankrijk, is alles beslissend voor het Spaanse team, voor hem en vele andere turners die op het komende WK in Stuttgart willen schitteren. Er doen hier geen Nederlanders mee. Er is veel vertrouwen dat het Spaanse team èn Zapata zich op het juiste moment kunnen herpakken om een grote rol te spelen op het WK c.q. Olympisch kwalificatietoernooi volgende maand in Stuttgart, Duitsland. “We zijn nog in opbouw. Hier in Heerenveen begonnen we plots op een ander toestel dan aangekondigd, dat zette ons op het verkeerde been. Op brug en ringen ging het nog niet goed genoeg, Maar er is nog voldoende tijd tot aan de WK om hard te werken en bij de beste landen te komen. Ik vertrouw er op dat Spanje met dit team er voor gaat en wat van gaat maken!” Hij gaat er in ieder geval wel voor! GymPOWER sprak met hem in de mixed zone na de wedstrijd in Heerenveen.

Op zaterdag 21 september 2019 wordt de tweede en laatste interland voor de turners gehouden in Sportstad Heerenveen, waarbij Nederland het zal opnemen tegen de teams van Australië, Spanje en Guatemala. De (beeld)reportage van de eerste interland is te bekijken op de website van GymPOWER.nl alsmede op de social media en het YouTubekanaal van de sportredactie van GymPOWER.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, interview, foto’s en beelden © Casper Beijn | vvertaling uit het Spaans © Therry da Silva) | onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine | Credit muziek via © MoVaVi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.