Sylvia Pistorius vijfde op EK in Harsefeld

Sylvia Pistorius vijfde op EK in Harsefeld
Foto © Sectiebestuur Kunstrolschaatsen NRB

HARSEFELD – Van 30 augustus tot en met 7 september 2019 werden in Harsefeld, Duitsland, de Europese kampioenschappen kunstrolschaatsen gehouden voor junioren en senioren. Namens Nederland werden door het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen van de Nederlandse Rollersport Bond vier kunstrolschaatsers afgevaardigd: Mirthe de Goede (figuren junioren), Natalie Hengst (solodans junioren), Yvon Swinkels (solodans senioren) en Sylvia Pistorius (solodans senioren). Nederlands kampioene en routinier Pistorius (26) zette net zoals op de ‘World Roller Games’ 2019, van de zomer in Barcelona, ook in Duitsland wederom de beste prestatie èn tegelijkertijd een topprestatie voor Nederland neer: een vijfde plaats in de klasse solo senioren.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva @ NK Roldans 2019

Vijfde van Europa in deze sport is voor Nederlandse begrippen een ongekende wereldprestatie. Dat deed ze door bij beide onderdelen (‘style dance’ en vrije dans) de vijfde plaats te behalen, waarbij ze met  haar vrije dans een technische score van 25,65 punten behaalde, de derde hoogste score van het hele veld bij de senioren.

Haar voormalig trainer/coach Luciano Zorzanello-Zuid zwaaide Pistorius, haar club en huidige trainers/coaches alle lof toe voor deze topprestatie en legde het volgende uit op Facebook: “Alle Nederlandse kunstrijdsters hebben mooie resultaten behaald op dit EK. Maar de prestatie van Sylvia Pistorius verdient in mijn ogen veel meer dan het predicaat mooi. Dat is een understatement. Haar vijfde plaats in Europa en zevende in de wereld zijn gewoon historisch te noemen voor het kunstrijden in Nederland en iets om als land trots op te zijn! Je laat zien dat er geen smoesjes bestaan en geen kikkerland-syndroom om zich achter te schuiven. Als je zulke kwaliteit levert, dan kan de jury er niet omheen en kun je ook rijdsters uit A-landen, waar wij al jaren naar keken als onbereikbaar, achter jou laten. Wat Sylvia in een paar jaren heeft bereikt en laten zien verdient bewondering en waardering. Goede mentaliteit, goede teamplayer en no excuses. Gewoon keihard en gefocust trainen. We begonnen jaren geleden aan een reis […] en met een doel voor ogen. Dat bleek dus haalbaar te zijn […] Het eindpunt is nog niet bereikt en ik blijf mijn droom koesteren […] Gefeliciteerd EK-rijdsters en trainers/sters! Keep going! The sky is the limit […]”  

Pistorius dankte voor zijn huldebetoon en schreef o.a.: “Toch wel heel trots op de stappen die ik heb gemaakt in de afgelopen 2,5 jaar! Van een achttiende plaats op de wereldkampioenschappen naar de ongelooflijke zevende plaats bij de beste schaatssters in de wereld, daar konden we alleen maar van dromen […] Thanks to you and everyone who believe in me […] Hard work pays off, not done yet 🔜2020💪🏼”

In dezelfde categorie als Pistorius reed Swinkels met name een goede ‘style dance’ en behaalde in haar eerste EK als senior een verdienstelijke vijftiende plaats. Bij junioren figuren werd clubgenote De Goede achtste en bij junioren solodance Hengst, clubgenote van Pistorius, veertiende. Na een mindere ‘style dance’ wist ze zich goed te herpakken met de vrije dans.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van Duitse rolschaatsbond DRIV. Meer info over de prestaties van de Nederlandse kunstrolschaatsters op het EK is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website Kunstrolschaatsen.NL van de SBK-NRB.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en archieffoto Sylvia Pistorius NK Roldans 2019 © Therry da Silva | Credit inzetfoto Facebook-nieuwspagina © SBK-NRB

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.