Nederlands succes op World Urban Games

Nederlands succes op World Urban Games
Foto © World Urban Games Boedapest 2019

BOEDAPEST – Van 13 tot en met 15 september 2019 werden in en om de Grote Markthal in Boedapest, Hongarije, de eerste editie van de ‘World Urban Games’ (WUG) gehouden onder auspiciën van de GAISF (voorheen Sportaccord). Zevenhonderd deelnemers en driehonderd teams uit landen op elk continent deden mee in aan wedstrijden in zes verschillende urban sporten – BMX freestyle, freestyle rolschaatsen, 3×3 basketbal, frisbee freestyle, parkour en breakdance – alsook twee demonstratiesporten – ‘laser run’ en indoor roeien.  Een aantal Nederlanders hadden zich gekwalificeerd via deelname aan o.a. respectievelijk de FIG World Cups en het WK in China, waarvan drie afgelopen weekend hun afvaardiging wisten te verzilveren met drie medailles: één keer zilver voor b-boy Menno van der Gorp en twee keer brons, voor freerunner Bo Zuiderwijk en freestyle rollerschaatser Sven Croft. 

De competitie parkour bestond uit twee onderdelen, speed en freestyle, voor dames en heren. Bij de dames deden namens Nederland mee Paula Broersen (speed) en Bodine (Bo) Zuijderwijk (freestyle).  Bij de heren deden mee Kevin Alsemgeest (speed) en Luciano Balestra. Met speed stonden Alsemgeest en Broersen voorafgaande aan deze Spelen respectievelijk vijfde en negende in de world ranking; in het onderdeel freestyle stonden Balestra en Zuiderwijk respectievelijk zevende en dertiende.

Competitie parkour speed en parkour freestyle

Parkour is een urban sport bij uitstek waarbij alles afhangt van het momentum. In het hier en nu van elke wedstrijd ligt alles open en de kansen voor het grijpen. Dat deed dit keer Zuijderwijk, die bij de dames in het onderdeel freestyle het brons pakte met 20,50 punten achter de Russische Aleksandra Shevchenko (eerste met 24,50 punten) en de Tsjechische Adela Merkova (tweede met 22,00 punten). Met speed ging het goud naar de Spaanse Stefanny Navarro die 14,54 secondes noteerde, gevolgd door Shevchenko (15,73 secondes) en de Australische Stephania Zits (15,74 secondes) in een oerspannend duel. Onderling scheelde het maar 0,01 seconde.

Bij de heren in het onderdeel freestyle parkour ook zo’n dramatische ontknoping in de top van het klassement. Het eremetaal respectievelijk naar Rusland, Polen en Griekenland, waarbij Evguenii Aroian beslag legde op het goud met 25,00 punten, maar Krystin Kowewski met net zoveel punten. Dimitris Kyrsanidis werd derde met 24,00 punten. In het onderdeel speed net zo spannend, waarbij de snelste met 21,92 secondes Srovnal Matej uit Tsjechië was, gevolgd door Alberto Gomez uit Spanje met 21,99 secondes en Oleksandr Titarenko uit Oekraïne met 22,00 secondes. Het luisterde allemaal heel nauw.

Interview met Bo Zuijderwijk en Mark van Swieten

Bo Zuijderwijk, zelf een trouwe volgster van turners en gymnasten uit Nederland en geschoold op de ALO, sprak GymPOWER terwijl ze op het vliegveld in Boedapest zat te wachten op de terugvlucht naar huis, nog aan het bijkomen van de sensatie bij de World Urban Games in Boedapest afgelopen weekeinde, waar ze vriend en vijand verraste met een bronzen medaille bij freestyle. Zelf kon ze het eigenlijk nog niet geloven: “Het was een gekkenhuis. Inmiddels weet ik wel dat ik wakker ben en niet meer droom, maar het is geweldig en bevatten kan ik het nog niet helemaal.” Bij haar tweede grote wedstrijd – de eerste op de World Cup in Montpellier was al heel succesvol – was het gelijk raak. Zuijderwijk: “Ik ben heel trots dat ik hier kon knallen. Er waren veel vrouwelijke deelneemsters en er was een hoog internationaal niveau en dat maakte het een hele mooie competitie. Dat het echter zo goed ging bij de eerste World Urban Games ooit heeft voor mij nog extra betekenis. Ik heb veel deelneemsters verslagen en schrijf zelfs geschiedenis.”

Coach en oprichter van JUMP freerun Mark van Swieten heeft veel waardering voor haar prestatie en die van het Nederlandse parkourteam. Nu het echt om internationale grote wedstrijden gaat, staat het als een huis. Van Swieten, ook in Boedapest nog, vertelde aan GymPOWER na de World Urban Games: “We waren goed als team hier. Met name de prestatie van Bo was heel bijzonder. Ook die van Luciano mag er zijn, achtste in de freestyle-finale, het koningsnummer, met de beste freerunners ter wereld. Heel mooi! Het is altijd een verrassing, want je weet bij een wedstrijd nooit van tevoren welk parcours je tegenkomt. In twee trainingen moet je je zien voor te bereiden. Een groot verschil met de turnsport, waar je je met een exacte opstelling lang op alles kunt voorbereiden. Je moet ook kunnen anticiperen, als je anders uitkomt, anders kun je fluiten naar een mooie score. We pakten geen prijzen bij het onderdeel ‘speed’. Paula en Bo deden het hier iets minder. Paula maakte een foutje aan het begin en Bo had de wedstrijd ervoor nog in de benen. Ze zat nog op een roze wolk. Maar ik ben ook zeker blij met de prestaties van Luciano, Kevin en Paula.”

De link naar de complete interviews van GymPOWER met Bo Zuijderwijk en trainer Mark van Swieten volgt hier z.s.m.

Competitie breaking en freestyle rolschaatsen

Aan de breaking battles van de World Urban Games deed namens Nederland regerend wereldkampioen Menno van Gorp (Menno) mee, die zich geplaatst had via het WK 2019 in China. In een veld met vijftien deelnemers bij de ‘B-Boys’ won Menno het zilver achter de Amerikaan Victor Montalvo (Victor) en de Rus Sergey Chernyshev (Bumblebee) die vorig jaar individueel goud en met mixed teams brons won op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Bij de ‘B-Birls’ ging het goud naar de Japanse Ami Yuasa (Ami), het zilver naar de Amerikaanse Grace Choi (Sunny) en het brons naar de landgenote Elann Logan Edra (Logistix).

Bij het freestyle rollerschaatsen in wederom een veld met vijftien deelnemers deden drie Nederlanders mee bij de heren: Jaro Fijn, Sven Croft en Jelle Briggeman. Croft pakte het brons met 89,33 punten, achter de Fransman Roman Abrate (goud met 92,00 punten) en de Zwitser Maxime Genoud (zilver met 90,66 punten). Bij de dames ging het goud naar de Japanse Misaki Katayama met 78,33 punten. Landgenote Suzuka Hyoyama werd derde met 73,66 en de Spaanse Maria Muñoz ontfermde zich over het zilver met 75,66 punten.

Geest van deze tijd en visie op de sporttoekomst

De volgende editie van de wereldspelen voor urban sporten zal weer in de Hongaarse hoofdstad georganiseerd worden. Boedapest die aanvankelijk het bid voor de eerste twee edities verloren had van Los Angeles, V.S., kreeg maart 2019 het heugelijke bericht dat de GAISF de stad alsnog de organisatie toekende omdat haar programma toch meer in de lijn lag van de visie van de internationale sportkoepel op de toekomst van deze Spelen en de urban sporten. Het toernooi dat om de twee jaar gehouden zal worden, wil de ultieme wereldwijde showcase zijn voor een nieuwe generatie urban sporten in de geest van deze tijd. Het multidisciplinair toernooi c.q. sportfestival is opgezet à la ‘IAG-format‘: het omvat naast sportcompetities ook andere evenementen gemixt met muziek, dans en cultuur.

Parkour in deze setting van de ‘World Urban Games’ valt onder de internationale gymnastiekfederatie FIG die tekent voor de kwalificatie via haar World Cups, ondanks het slepende conflict met Parkour Earth welke sportfederatie de wereldwijde erkenning verdient als sportkoepel voor deze urban sport. Los Angeles, die in 2028 de Olympische en Paralympische Spelen organiseert, besloot na de intrekking van de toekenning door de GAISF om dit najaar alsnog een soortgelijk urban sportfestival te organiseren. Breakdance – die haar roots heeft in de V.S. – zal net als BMX freestyle en 3×3 basketbal op de Spelen van Tokyo 2020 – in het Olympisch programma opgenomen worden als (demonstratie)sport op de Spelen van Parijs 2024 en/of 2028 in Los Angeles.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen per sport, van het toernooi is te vinden op de websites en social media van de World Urban Games Boedapest 2019 en van de GAISF

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Info, foto en ingesloten beelden YouTube-kanaal © World Urban Games Budapest 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.