Spanning in Alkmaar, succes in Drongen

Spanning in Alkmaar, succes in Drongen
Foto © Casper Beijn: presentatie springers in Alkmaar
Foto © Casper Beijn: focus bij de finalisten

ALKMAAR – Op zaterdag 14 september 2019 vond in sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar de eerste plaatsingswedstrijd eredivisie trampolinespringen van dit seizoen plaats, tevens kwalificatiewedstrijd c.q. selectietest voor WAGC/WK & Olympic Testevent Tokyo 2019, EK/EJK Gothenburg 2020 en de FIG World Cups 2020. Naast Nederlandse gymnasten deden ook de Belgische senioren Joris Geens en Simon Debacker mee. Het was weer wennen om na de zomervakantie ook te moeten gaan voor de hoge limieten die gesteld zijn door de Landelijke Technische Commissie van de KNGU voor wie nog in aanmerking wil komen voor de komende internationale titeltoernooien en tevens kwalificatiemogelijkheden voor de Spelen van Tokyo 2020. Op zondag 15 september 2019 deden twee Nederlandse DMT-ers mee aan de WK-selectietest van België in Drongen. WK-gangers Milco Abrahams en Guitho de Wolff behaalden er goud en zilver. 

Ondanks de spanning bij de sporters voor wat er op het spel stond, voelde je in Alkmaar dat er een frisse wind waait door deze sportwereld. Er gloort weer hoop op meer lijn en structuur in de ontwikkeling en daarmee op een positief toekomstperspectief voor de Olympische topsport in Nederland. GymPOWER sprak met Björn Hillebrandt die vertelde dat de LTC een plan aan het opstellen is om de trampolinesport in Nederland sterk te houden. Hillebrandt: “Toen we in het voorjaar met de LTC een bijeenkomst hadden over het besluit van de KNGU en de veranderingen ten aanzien van het trampolinespringen als topsport, werd ook duidelijk dat we als LTC nog zelf onze kwalificatieprocedures moesten maken voor internationale titeltoernooien. Dit bood ons de kans om in overleg met de achterban en in samenwerking met trainers die in de eredivisie sporters coachen tot een gezamenlijk plan met bijpassende sportambitie te komen: ‘één team één taak’!” 

Plan voor meer vissen uit water

Foto © Casper Beijn: presentatie finale

Deze slogan is niet toevallig een verwijzing naar een bekend en gevleugeld motto uit het turnen – ‘one team one goal’-, dat wijlen bondscoach Mitch Fenner ooit met groot vertrouwen en lef introduceerde met zijn strijdplan dat daadwerkelijk leidde naar het succes om het Nederlands herenturnteam te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016. Het geeft vertrouwen in ambitie en weg naar succes. Vóór Fenner werd samenwerken en een team samenstellen uit sporters en coaches van diverse (top)clubs in de turnsportwereld vaak beschouwd als een vrijwel schier onmogelijke missie en taak. Toptrainers Alice Linthuis, Kirsten Kappetein, Sven Mooij en Lennard Villafuerte denken mee met het plan van de LTC trampolinespringen en Hillebrandt – voormalig sporter en trainer, thans jurylid – ondersteunt het proces. Hillebrandt: “Dit nieuwe ontwikkelplan draait om samenwerking en het ontdekken en behouden van talent, door bijvoorbeeld op te leiden, meer betrokken juryleden en coaching met samenwerking met coaches op verschillende niveaus. De onderkant moet breder en heel Nederland op één lijn. Expertise op de juiste plek, van Susanne Beerepoot tot voedingsspecialist. Als het zover is, zal iedereen hier stijl van achterover slaan.”

Foto © Casper Beijn: Claudia de Graaf

Het doel is om het plan aan het eind van dit jaar af te hebben en naar buiten te brengen. Als je in de breedte investeert, krijg je op termijn in de top meer talenten. Dat is een eeuwenoude wijsheid in (gym)sportland die met het plan van de LTC om het trampolinespringen weer de status van topsport te bezorgen in Nederland, meer kans op slagen biedt. Kappetein: “Wat is er mooier dan dat er meer vissen uit het water springen!”

Daarom was het goed om te zien dat Claudia de Graaf van TSH Heerenveen, voormalig wereldkampioen synchroonspringen 2018 – samen met Floor Meijering van KDO Apeldoorn in de oudste leeftijdscategorie bij de junioren – die afgelopen zomer besloot afscheid te nemen als sporter, zich in Alkmaar inzette om de jonge generatie springers te helpen coachen op de wedstrijdvloer. Ook een speerpunt in het nieuwe strijdplan van de LTC, het behouden van toppers en talenten voor de sport, ook na hun actieve sportcarrière.

Kirsten Kappetein, die Claudia de Graaf jarenlang als coach van dichtbij maakte: “Ik heb ongelooflijk veel respect voor Claudia, die altijd heel hard werkte en van jongs af aan voor haar doelen ging. In de bus naar de training visualiseerde ze de trainingssprongen al. Ze was heel toegewijd aan haar sport en heeft dat altijd vol gehouden, ook als het even wat minder ging, tot aan haar absolute hoogtepunt haar wereldtitel (synchroon). Ik hoop dat ze voor de sport behouden blijft en die mentaliteit gaat doorgeven aan de nieuwe generatie.

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER Sportmagazine met Claudia de Graaf van TSH Heerenveen

Foto © Casper Beijn: Julia van Ham

Wedstrijdverloop in Alkmaar

Er werd gesprongen in de leeftijdscategorieën (meisjes/dames en jongens/heren) Jeugd I, Jeugd II, Junior en Senior in deelnemersvelden van verschillende grootte. Na de wedstrijd spraken we een aantal springers over hun wedstrijd en hun verwachtingen richting het komend WAGC c.q. WK c.q. Olympisch Testevent in Tokyo, Japan. De door de KNGU verstrekte officiële uitslagen geven niets prijs over wel of niet behaalde limieten en dat maakt wachten op de officiële selectie(s) noodzakelijk. Over een aantal gevallen zal de LTC een oordeel moeten vellen, dat de huidige situatie en het hele voortraject eer aan doet. Julia van Ham van Flik-Flak Den Bosch die 83,420 punten behaalde, was een goed voorbeeld: “Mijn keuze ging heel erg goed (48,040). Ik probeerde alles goed af te zetten en ik had energie, en dat nadat ik de laatste tijd minder energie had. Ik was erg blij dat dat er weer was. Ik zit erg in spanning, ik zit 0,075 onder de score voor een wild card, het wordt spannend of dat wat wordt.”

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER Sportmagazine met Julia van Ham van Flik-Flak Den Bosch

Bij de Jeugd I (resultaten voorronde) waren Thalissa Wijkstra van thuisclub TV Triffis en Jesper Pattipeilohy van GV KDO Apeldoorn de beste met respectievelijk 86,120 en 73,830 punten. Bij Jeugd II (resultaten voorronde) waren dat Senna van Gelder en Cas Westbroek van Flik-Flak Den Bosch – die zich eerder al gekwalificeerd hebben voor het WAGC 2019 in Tokyo – met respectievelijk 86,850 punten en 86,180 punten. Bij de junioren (resultaten voorronde) waren dat clubgenote Caitlin van den Heuvel en Ralph van Tilborg van GV KDO Apeldoorn met respectievelijk 91,785 en 92,325 punten (allround resultaten). Bij de senior dames en heren (resultaten voorronde) waren dat Bo Bet van thuisclub TV Triffis Alkmaar en Luuk Swinkels van Flik-Flak Den Bosch met respectievelijk 96,900 en 101,480 punten.

Foto © Casper Beijn: Niamh Slattery

Bet werd gevolgd door clubgenote Niamh Slattery (95,105) – die er desgevraagd vertrouwen in houdt dat er voor haar nog kansen komen – en Romana Schuring van TVIJ IJmuiden (89,405), welke twee trampolinespringsters dit voorjaar namens Nederland respectievelijk op de Europese Spelen in Minsk c.q. de FIG World Cup in Bakoe (op de Olympische route richting Tokyo 2020) stonden. Jackie Lionahr die samen met Schuring koos voor de World Cup route, kwam na een sterke verplichte door een niet uitgesprongen keuze-oefening tot slechts 53,815 punten. De Belgische gast Geens noteerde de hoogste score, liefst 105,010 punten voor zijn twee oefeningen. Landgenoot Debacker kwam tot 67,420 punten. Zijn keuze-oefening kon hij niet uitspringen.

In de categorie ‘EK Senior Heren’ was Jordy Mol van thuisclub TV Triffis Alkmaar de beste in de all-around resultaten met 101,840 punten – blij met de 53,910 punten voor zijn keuze-oefening, een PR -, gevolgd door Joep van de Wetering van Flik-Flak Den Bosch (100,630) en Nard Tieleman van Forza Gymnastica Goes (100,045). Bij de junioren had Joep Huurneman van Gym XL Amersfoort met 83,740 de derde score achter Van Tilborg (90,045) en Westbroek (88,300). In de finales eredivisie senior heren won Swinkels met 147,425 punten (45,945 punten voor zijn finale-oefening) het goud, gevolgd door Van de Wetering met 144,335 punten (finale-oefening 44,285 punten) en Mol met 106,460 punten (finale-oefening 47,670 punten).

De lange weg voor de trampolinesport naar Tokyo 2020 en de Spelen daarna krijgt nog zijn vervolg. Meer info inclusief de complete uitslagen van de belangrijke halte c.q. wedstrijd in Alkmaar is te vinden op de website van de KNGU. Verwacht wordt dat de LTC deze week de geselecteerden bekend maakt, vanzelfsprekend eerst door henzelf op de hoogte te stellen.

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER Sportmagazine met Niamh Slattery van Triffis Alkmaar

Wedstrijdverloop in Drongen

Foto © Casper Beijn: Milco Abrahams

Milco Abrahams van Flik-Flak Den Bosch had een druk weekend. Zaterdag de kwalificatiewedstrijd in Alkmaar (56,115 punten vanwege een niet uitgesprongen keuze-oefening) en zondag een interland op DMT in België die voor de Belgische gymnasten als WK-selectietest diende. Abrahams heeft zich net als Guitho de Wolff van GV Turn’87 Oostburg – ook actief in de sporten teamgym en individueel springen – gekwalificeerd bij de senioren voor het WK voor DMT en daarnaast mag het fanatieke springwonder uit het Brabantse Oss ook meedoen aan het WK in het onderdeel trampolinespringen wat een Olympische kwalificatiewedstrijd is voor de Spelen van Tokyo 2020. Een unicum voor Nederland.

Abrahams: “Bij verplicht had ik een beetje spanning, met sprong 1 ging ik naar de zijkant en werd het de hele oefening alle kanten op corrigeren, maar mijn netheid was goed. Toch iets om trots op te zijn. Ik had een periode dat ik op 18,1 zat met TOF (time of flight, red), nu net boven de 17. Na mijn nieuwe school en nieuwe trainingstijden zie ik dat snel alweer tegen de 18 aan komen. Het was een EK-kwalificatie, de limiet heb ik nu niet gehaald, maar daar zijn nog andere data voor om je te kunnen kwalificeren. Voor de WK was het minder belangrijk. Ik had me voor DMT al voor de WK gekwalificeerd. Toen zeiden ze ‘Je hebt al een wildcard voor de WK en voldoende potentie, dus dan mag je ook naar het WK trampoline.’ Morgen in België een WK-kwalificatie voor DMT voor hen, waar wij als Nederlanders aan mee mogen doen, buiten mededinging. De Belgen zijn vrij goed op zich, dus het is een goede competitie. Ik heb daar wel zin in.”

De wedstrijd in het Belgische Drongen met een veld van acht deelnemers was extra handig als krachtmeting voor de voorbereiding van de twee Nederlanders, die ook in hun voordeel uitpakte. Abrahams won de wedstrijd met 139,500 punten en De Wolff werd tweede met 128,000 punten. De Wolff kon zijn vierde en laatste sprongenserie niet goed uitspringen, anders was het nog heel spannend geworden tussen de twee. Derde werd de Belg Kim Steenhouwer met 126,600 punten. Meer info en de complete uitslagen over deze wedstrijd zijn te vinden op de website van de GymFederatie Vlaanderen.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, beelden en interviews © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.