Oranje-damesteam over kansen op WK

Oranje-damesteam over kansen op WK
Foto © Casper Beijn
Foto © Casper Beijn: Erepodium individuele meerkamp

HEERENVEEN – Zaterdag 14 september 2019 werd de laatste van de twee interlands c.q. WK-teamkwalificatiemomenten voor de acht geselecteerde Oranjeturnsters gehouden in Sportstad Heerenveen. Ditmaal nam Nederland het op tegen iets minder sterke landenteams en behaalde dan ook de volle winst met één punt meer dan bij de vorige interland, 163.166 punten. Spanje werd tweede met 156,534 punten en liet nipt Zwitserland achter zich dat tot 156,033 punten kwam voor het brons. Hongarije werd vierde met 149,133 punten.

Individueel onderstreepte Naomi Visser nogmaals haar topvorm en nieuwe status door het goud in de meerkamp te pakken met 54,666 punten, op de hielen gevolgd door de Zwitserse Giulia Steingruber die haar comeback maakte met 54,333 punten voor het zilver. Eythora Thorsdottir deed haar dubbel op sprong en haakte aan met 54,067 punten voor het brons. Vlak daarachter eindigde Lieke Wevers met een nieuw PR van 54,000 dat veel vertrouwen geeft net buiten de medailles, maar alle acht Oranjeturnsters lieten zich van hun goede kant zien. Vlak na de wedstrijd sprak GymPOWER met hen en bondscoach Gerben Wiersma over hun optreden, over de wedstrijd en over de samenstelling van het WK-team.

Foto © Casper Beijn: Sanne Wevers

De tribune in de gehalveerde wedstrijdhal van Sportstad Heerenveen zag er nog meer gevuld uit dan bij voorgaande interlands en het publiek leefde enthousiast mee met de actie op de turnvloer. Ook voor de demonstraties van de twee acroteams van dit keer Acro Academy Noord-Nederland (AANN), – damesgroep Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser en damespaar Anna Koster en Robin Hooijenga -, was er volop applaus als waardering. Van toegevoegde waarde bij de turninterland was de rentree van Olympisch kampioene Sanne Wevers op balk na een lang sabbatical. Zij wist zich er goed doorheen te slaan en behaalde op brug een solide 13,500 punten (met moeilijkheidsscore: D 5,1) en op balk een nog uit te bouwen score van 13,333 punten (D 5,2).

Foto © Casper Beijn: Lieke Wevers op balk

Turntweeling behaalt een ‘Wevers-score’ op balk

Bizar genoeg was dat dezelfde score als van haar zus, Lieke Wevers, op dat toestel. De tweeling is er klaar voor om weer een nieuwe ‘sister-act’ neer te zetten voor Nederland. Sanne Wevers van Topsport Noord: “Ik ben toch blij dat ik vandaag mee heb kunnen doen. Twee weken geleden zag het er nog heel anders uit, dus gelukkig dat ik hier sta. Ik ben blij met mijn eerste wedstrijd weer, het is lang geleden. Brug was vandaag op mijn oude niveau, dit is nu wat het is. Op balk zit er inderdaad nog wel veel rek in. Vandaag was de opdracht om een safe-oefening goed door te komen. Dat is gelukt en nu kunnen we gaan kijken wat er allemaal nog bij kan.” En een ‘Wevers-score’ op balk. “Ja, het lijkt wel of we tweeling zijn, hé.”

Luister naar het interview van © Casper Beijn voor © GymPOWER met Sanne Wevers [druk op het play-pijltje links in de zwarte balk hieronder, let op de volume-knop rechts]:

Foto © Casper Beijn: Lieke Wevers

Lieke Wevers van Topsport Noord werd vierde in de individuele meerkamp met een persoonlijk record: 54,000 punten. Het scheelde nog maar 0,666 punt met Visser en het goud. Dezelfde score als haar zus Sanne op balk was ook voor haar opmerkelijk. “Ja, een leuke score. Echt cool dat ik weer een betere oefening op balk had en heel gaaf dat Sanne weer terug is! Daar ben ik echt heel tevreden over. Op balk starten blijft altijd spannend, maar ik heb wel het idee dat ik steeds beter wedstrijdfit raak, ik kan mezelf steeds beter ‘handlen’.”

Lieke is ook tevreden met haar eigen wedstrijd: “Dan zit je lekker in de wedstrijd en draai je weer een top-meerkamprondje voor een persoonlijk record van 54 punten. Dat is heel gaaf! Vorige keer hadden we met het team een doelstelling van 162 punten, die hadden we toen aangetikt en haalden hem nu al een punt omhoog naar 163 en dat is ook gelukt. Ik kan individueel heel blij zijn maar ook met het team. We hebben echt al heel veel neergezet voor het WK en dat belooft heel wat.”

Luister naar het interview van © Casper Beijn voor © GymPOWER met Lieke Wevers [druk op het play-pijltje links in de zwarte balk hieronder, let op de volume-knop rechts]:

Stuivertje wisselen tussen Eythora en Naomi

Foto © Casper Beijn: Naomi Visser

Eythora Thorsdottir van SV Pax Hoofddorp deed zoals beloofd keurig haar dubbel op sprong en oogstte daarmee 14,200 punten (D 5,4), de hoogste score op dit toestel van alle Nederlandse turnsters in Heerenveen. Ze boette dit keer iets in op de andere drie toestellen waardoor ze de positie van beste Nederlandse van de eerste interland moest inleveren bij collega Visser die er een flinke schep bovenop deed op bijna alle toestellen. De focus van Thorsdottir om de dubbel er goed in te krijgen in de uitvoering van haar programma voor deze wedstrijd was duidelijk zichtbaar. Dat doel lukte uitstekend en kon wereldwijd op de waardering van de turnliefhebbers rekenen en een high five van drie Oranje-coaches tegelijk achter de pegases. Ze schreef opgelucht op haar social media: “Een goed gevoel om deze sprong weer terug te hebben. Ik ben blij met de vooruitgang en dankbaar voor de support.” Die andere drie toestellen komen hierna aan de beurt voor een upgrade.

Foto © Casper Beijn: Team España op brug

Regerend Nederlands kampioene Naomi Visser van Topsport Noord deed die status eer aan met een stabiele en sterke meerkamp en straalde na afloop. Ze heeft weer progressie geboekt: “Het ging hartstikke goed. Ik heb volgens mij ook ieder toestel verbeterd in vergelijking met vorige wedstrijd, daar ben ik dus superblij mee!” Dan is turnen hartstikke leuk om te doen èn te kijken. Ze blijft wel nuchter en toont zich een sterke teamplayer, met beide benen stevig op de grond en vol zelfvertrouwen, als we vragen over hoe ze denkt over een plek in het WK-team.

Visser: “We zien wel wat eruit komt, iedereen is hartstikke fit en goed bezig. Dat is alleen maar goed. We zijn allemaal met zijn achten fit, dus daar de beste zes uit halen… ben benieuwd. Die sprong van Eythora ging heel goed, die dubbel hebben we nodig! Bij mij een anderhalf op sprong [voor 14,033 punten (D 5,0) dit keer], dat is al een verbetering tegenover vorig jaar.” Er zit nog rek in wat haar meerkampscore betreft, vindt Visser. “Ik heb op brug nog wat puntjes laten liggen, jammer… maar de rest was zoals ik had gehoopt!”

Luister naar het interview van © Casper Beijn voor © GymPOWER met Naomi Visser [druk op het play-pijltje links in de zwarte balk hieronder, let op de volume-knop rechts]:

 

Tisha en Vera over hun twee interland-meerkamp

Foto © Casper Beijn: Naomi Visser op balk

De supporters genoten van de mooie meerkamp die Tisha Volleman van Topsport Zuid liet zien deze keer, op alle toestellen en niet alleen op haar specialiteit, sprong (14,100 D 5,4).  Ze was in Heerenveen de vierde Nederlandse met 52,466 punten voor de vijfde positie. Alleen Olympiër uit 2016, Ana Perez van Spanje (vijfde met 52,834 punten) kroop tussen haar en Lieke Wevers in het individuele eindklassement. Een notoire verbetering ten opzichte van de eerste interland, waar Wevers op de tiende plaats eindigde als vijfde Nederlandse met een totaalscore van 51,866 punten voor de meerkamp.

Volleman: “Ik begon op balk met een supergoede oefening. Helaas had ik een foutje op het eind wat wel jammer was, maar voor de rest stond ik er wel goed op [12,033 (4,8)]. Vloer [13,233 (D 5,4)] en sprong waren wel goed, met hier en daar nog wat verbeterpuntjes. Brug was nog eventjes doorknokken tot het eind. Aan het begin ging het een beetje fout, maar ik heb die oefening nog mooi kunnen afmaken [13,100 [D 5,3]. Dan kom je op het eind wel goed uit. Ik weet dat ik een mooie allround kan turnen en daar ben ik ook goed op voorbereid. Dus ik kan het gewoon laten zien, maar op vloer en sprong moet ik wel proberen goed te zijn voor het team en dat heb ik vandaag kunnen tonen. Ben benieuwd naar de uitkomst van het WK-team, maar wacht het rustig af.”

Foto © Casper Beijn: Vera van Pol op brug

Voor Vera van Pol van Topsport Noord die bij de eerste interland nog buiten het team individueel mee turnde, werden de rollen omgedraaid. Toen leek het voor de toeschouwer dat ze zich gefocust en verbeten naar een negende plaats in het individuele meerkampklassement en de positie van vierde beste Nederlandse turnde met 52,233 punten èn de hoogste en enige 14+score voor Nederland op sprong (14,167 punten). Bij de tweede interland werd het de elfde plaats met 50,700 punten als vijfde Nederlandse in het eindklassement.

Hoe voelden deze wedstrijden voor Van Pol? “De vorige wedstrijd ging iets beter dan vandaag, maar vandaag ging het ook goed. Een paar landingsfoutjes op vloer, verder ben ik dat wel goed doorgekomen [12,433 D 4,8]. Sprong was wel weer goed zoals vorige keer [13,967 D 5,0], brug was een beetje doorkomen, maar ik heb hem wel goed uitgeturnd (13,133 D 5,2).” Was ze nu met sprong het meest blij of met het totaal? “Ik denk met allebei.” Maakte het verschil dat je vorige keer zo had opgeladen met ‘ik wil het perse laten zien’ en dat dat nu niet meer hoefde? “Nee, ik probeerde vandaag weer hetzelfde te doen als de vorige keer en dat is bijna gelukt.” Hoe vond zij de sprong van Eythora? “Die vond ik supergoed” Gaat het duimen worden voor het team? “Dat wordt spannend ja, we gaan het zien.”

Bondscoach Gerben Wiersma vind het ingewikkeld

Foto © Casper Beijn: bondscoach Gerben Wiersma

Vlak na de wedstrijd sprak GymPOWER ook met bondscoach Gerben Wiersma. De samenstelling van het WK-team was nog niet officieel bekend gemaakt – dat kwam later naar GymPOWER toe per persbericht die avond -, maar Wiersma leek in gedachten al bezig te zijn met zijn strategie voor het WK. Hij was tevreden met wat hij gezien had op de tweede interland, maar in vertwijfeling over de formatie en deelde zijn bespiegelingen daarover met GymPOWER.

Wiersma: “De ontwikkeling gaat super goed. We zitten op koers voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen met het team. Weer een puntje beter dan vorige keer. En nu de moeilijke puzzel met alle afwegingen. Wat gebeurt als je die of die in het team doet ten opzichte van een andere samenstelling? Dat wordt nog wel ingewikkeld… super ingewikkeld. Starttoestel balk heeft ermee te maken, risico nemen heeft ermee te maken en de hoogste score ten opzichte van wanneer iemand een foutje maakte, wie dan je back-up is. In een team houd je namelijk ook rekening met je vierde score. Het is een mooie gedachte dat die drie doorkomen, maar je moet er ook rekening mee houden dat als er eentje wegvalt, dat dan die andere score erin komt. Het 5-4-3 is belangrijk, maar 5-4-4 is ook belangrijk. Het is nog niet klaar. Ik kan je vertellen dat dit nog niet eenvoudig is.”

Foto © Casper Beijn: Sanna Veerman en Sara van Disseldorp

Het allermoeilijkste lijkt de onzekerheid voor de zesde turnster die naar het WK in Stuttgart mag meereizen maar na de podiumtraining definitief zal afvallen en niet in actie kan komen in het zicht van de haven. De twee turnsters die na de twee interlands in Heerenveen zeker weten dat ze niet in het WK-team geselecteerd zijn door de bondscoach zijn Sanna Veerman en Sara van Disseldorp. Wel hebben ook zij aangetoond dat er er op de reservebank van Oranje nog vele jonge talenten hard aan de weg timmeren en hun kans afwachten. Een ongekende luxe sinds decennia.

Sanna Veerman van Turnz Amsterdam Gymnastics, die dit voorjaar eindelijk haar debuut kon maken in het Oranjeteam op het EK in Polen en daar grandioos zowaar een toestelfinale behaalde op brug, kwam ijzersterk terug na de eerste interland die voor haar een ‘Murphy-Law offday’ leek (toen veertiende met 48,434 punten). Ze verbeterde haar positie en optreden en eindigde dit keer op de zevende plaats vlak achter Volleman met 52, 267 punten voor de individuele meerkamp en 14,233 punten voor haar specialiteit brug, met de hoogste moeilijkheid van het hele veld (D 6,1!).

Fouten op balk nekte haar kansen op het erepodium. Veerman: “Ik kijk heel positief terug op vandaag. Gewoon alle dingen die ik wilde laten zien, zijn gelukt. Ik zat goed in de wedstrijd en heb er ook van genoten. Dus ik ben blij.” Revanche op twee weken geleden? “Niet echt een revanche, maar wel fijn dat ik het zo kon afsluiten. Daar ben ik wel blij mee.”

Luister naar het interview van © Casper Beijn voor © GymPOWER met Sara van Disseldorp [druk op het play-pijltje links in de zwarte balk hieronder, let op de volume-knop rechts]:

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER Sportmagazine met Sanna Veerman en Sara van Disseldorp van Nederland

Foto © Casper Beijn: Sara van Disseldorp

Sara van Disseldorp van TON Almelo verbeterde in de tweede interland ook zichtbaar haar optreden in de eerste, een internationaal debuut in de internationale wedstrijdarena. Dit keer turnde ze op alle vier toestellen en noteerde een keurige 50,633 punten voor de twaalfde plaats. Het scheelde 0,067 punt met Van Pol. Op brug zette ze de zevende score van het hele deelnemersveld neer met 13,367 punten (D 5,3) en op vloer zelfs de tweede score met 13,233 punten (D 4,7) een verschil van 0,2 punt met Visser die de hoogste score neerzette. Van Disseldorp: “Het begin [op balk] ging niet zo lekker, ik heb daarna goed door gepakt. Ik ben positief gebleven en het team helpt je daarbij: kom op, kop op, gewoon doorgaan. Over de laatste drie toestellen ben ik zeker tevreden.”

Foto © Casper Beijn: Team España

Hoe was het voor deze teamplayer – die haar collega’s alle de way bleef supporten – om nu hier te turnen, met het doel om het Nederlandse WK-team te halen maar dan pas over vier jaar voor de Olympische Spelen in Parijs.“Zeker, daar wil ik zeker bij zitten. Dit is nu voor mij vooral ervaring opdoen. Beetje proeven hoe het allemaal gaat, dat heb ik zeker mee gekregen.”

Spanje met als beste turnster in Heerenveen Ana Perez – met 52,834 punten voor de meerkamp en haar beste score op vloer: 13,067 punten [D 5,3] – was tevreden met de tweede plaats voor het team en de prestaties van haar turnsters. Cintia Rodriguez werd met 52,233 punten achtste en Roxana Popa met 51,201 negende. Alba Petisco en Marina Gonzalez respectievelijk dertiende (met 50,566 punten) en zestiende (49,600 punten). Emma Fernandez turnde een individuele meerkamp namens Spanje.

Foto © Casper Beijn: Team Hongarije

Eén van de trainers/coaches van het Spaanse team vertelde aan GymPOWER na de wedstrijd: “We zijn blij, want voor het team was dit de eerste wedstrijd na de zomer en vòòr het WK. Ze hebben hard gewerkt en hebben goede resultaten behaald. Het zilver is voor nu oké, maar we gaan keihard werken om ons nog een klein beetje verder te verbeteren. We moeten werken aan de foutjes en details die niet goed gingen.”

Eigenlijk gold dat ook voor de WK-teams van Zwitserland en Hongarije, voor hen was deze wedstrijd ook een goede test om te weten welke puntjes ze op welke i moeten zetten. Van de vier teams lijkt Hongarije nog het meeste huiswerk te hebben voordat het team aantreedt in de Porsche-arena in Stuttgart. De beste Hongaarse was Bianka Schermann die met 50,767 de tiende positie in het individuele meerkampklassement bezette. Schermann had wel met 13,667 punten voor een mooie oefening de vierde score op brug van het hele deelnemersveld. Een mooie opsteker voor haar en voor het Hongaarse team met verder Csenge Bácsky, Ilka Juk, Dorina Boczogo en Noemi Makra.

Luister naar het interview van © Casper Beijn voor © GymPOWER met Spaanse trainster [druk op het play-pijltje links in de zwarte balk hieronder, Nederlandse vertaling hierboven]:

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER Sportmagazine met de trainster van team Spanje

Superster Giulia Steingruber, die hier met stille trom haar internationale comeback maakte, was meer dan tevreden met de wedstrijd in Heerenveen, voor haarzelf en het Zwitserse team, dat verder bestond uit Ilaria Kaeslin, Stefanie Siegenthaler, Anny Wu en Caterina Barloggio. Fabienne Studer turnde de individuele meerkamp. Steingrueber was blij om bijvoorbeeld Céline van Gerner te begroeten, die nog niet kon wegblijven in Sportstad Heerenveen.

Steingruber: “Voor mij was het geweldig om hier te zijn, om de [Nederlandse] meiden weer te zien, dat was lang geleden weer. Het team is belangrijk. Ik denk dat we het vandaag redelijk goed deden. Geen grote fouten, dus een goede voorbereidingswedstrijd. Maar we weten dat we nog meer progressie moeten boeken voor het WK en het beter moeten doen. Ons doel is om 156,00 punten te behalen als team. Dat lukte vandaag, maar het zou fijn zijn als we die score nog verder kunnen bereiken. Het doel is om de top twaalf te bereiken in Stuttgart en daarmee het teamticket voor Tokyo. Ik weet dat dat voor ons team heel moeilijk is, maar we zullen er voor strijden tot de laatste snik!”

Bekijk het interview van © Casper Beijn voor © GymPOWER met Giulia Steingruber via deze Youtube-link

Wat was haar inspiratie om terug te komen? “Een jaar lang niet te kunnen turnen en geen wedstrijden te kunnen doen was heel moeilijk voor me. Daarom ben ik heel blij om hier te kunnen zijn, op deze topwedstrijd, fantastisch! Twee jaar terug heb ik mijn voet en knie geblesseerd. Het was heel moeilijk om mijn motivatie terug te vinden. Mijn doel is om naar de Olympische Spelen te gaan volgend jaar. Daarom heb ik zo hard gewerkt om deze comeback te kunnen maken.” 

We wensten de Nederlandse bondscoach en zijn staf na afloop van het interview veel wijsheid met de beslissing en als antwoord sprak hij de nu al epische woorden uit: “Dank je, ik zal het nodig hebben.” Aan de NOS maakte hij de samenstelling bekend en later op de avond kwam het persbericht. De teerling is geworpen, althans voor zes turnsters die nog zo’n twee weekjes te gaan hebben om zich voor te bereiden om niet de zwakste schakel te worden in Stuttgart. De spanning blijft tot de laatste snik. De complete uitslagen van de tweede turninterland zijn ook te vinden op de media van de KNGU. Beelden van de tweede en laatste interland zijn ook te zien op de social media van GymPOWER. Meer informatie over het WK turnen 2019 in Stuttgart, inclusief de online ticketverkoop, is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, beelden en interviews © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.