KNZB Aquatics Day voor het sportplezier

KNZB Aquatics Day voor het sportplezier
Foto's poster © KNZB

NIEUWEGEIN – Zondag 15 september 2019 werden de jaarlijkse Super Synchro Dag en de Schoonspringdag in één KNZB Aquatics Day georganiseerd in sport- en evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein. Een fundag vol sport, plezier en beleving vanuit beide sporttakken. Ruim honderd sporters en vijfenzeventig ouders en trainers werden verwelkomd. Met een meet & greet in het verschiet met de Oranje-selectieleden, – succesvolle sporthelden uit de actualiteit zoals Europees kampioenes en beoogde Olympiërs Inge Jansen en Celine van Duijn, YOG-finalist Dylan Vork en Nationaal Duet Noortje de Brouwer en Bregje de Brouwer die bewonderenswaardig strijden om hun Olympische droom waar te maken – was deze dag voorbestemd een doorslaand succes te zijn. Ook de artistieke takken van de zwemsport zijn aan een inhaalrace begonnen qua populariteit.

De sporters waren voornamelijk actief in de sporthal en in het zwembad. Sporters werden gestest op hun lenigheid en dansmoves in de sporthal en in het zwembad konden ze zich verder verdiepen in het schoonspringen vanaf springplank en toren of het synchroonzwemmen. Voor de oudere sporters was er een workshop ‘wedstrijdvoorbereiding’. Dit alles onder begeleiding van enthousiaste en deskundige trainers, waarbij ook topsportmanager talenten Nancy Roza en programma-coördinator Alicia Cancedda van de KNZB alsmede de leden van de Oranje-selectie van de KNZB meehielpen. Aan het eind van de dag konden deelnemers op de foto en/of een handtekening vragen van hun sporthelden. Ouders en trainers konden verschillende lezingen volgen.

Getest op lenigheid en wedstrijdvoorbereiding

Het programma van de KNZB Aquatics Day 2019 zag er als volgt uit:

Tendensen omtrent jongeren en combi stijlen

Voor de ouders en trainers verzorgde Pedro de Bruyckere het ochtendprogramma. Als geen ander kon de Belgische onderzoeker en pedagoog aan de Artevelde Hogeschool in Gent met een dosis humor de belangrijkste tendensen omtrent jongeren verklaren. Vervolgens kregen de trainers in de sporthal uitleg over hoe lenigheid een leuk onderdeel kan worden van de training en werden ouders meegenomen in de mentale wedstrijdvoorbereiding. Trainers en ouders hadden de mogelijkheid om de waterworkshops van de sporters bij te wonen. Noemenswaardig zijn ook de andere coaches/begeleiders deze dag: naast sportpsycholoog Maarten Jongma voor de mental coaching ook dansdocente en choreograaf Desi van Dam van DD Dance, gespecialiseerd in moderne dans en ‘urban’ (diverse hiphop-stijlen);.

Van Dam legde uit in haar presentatie wat ze deze watersporten te bieden heeft: “Het combineren van verschillende dansstijlen vind ik erg interessant. Ik experimenteer dan ook graag met muziek, beweging en met verschillende materialen. Naast het verzorgen van verschillende dansstijlen, ben ik ook medeoprichter van DD Dance. Een dansgezelschap dat voorstelling choreografeert op uniek locaties. Als ik dans, choreografeer of lesgeef heb ik maar één doel voor ogen en dat is het overbrengen van passie. Ik hoop met mijn leerlingen passie te delen, te verspreiden en uit te stralen. Het is het beste ingrediënt voor een les vol plezier, nieuwe ideeën, uitdagingen en enthousiasme.”

Voormalige turnsters en choreografie

Opvallend voor turnkenners is de presentatie van voormalig Oranjeturnster Reina Beltman (23), dochter van voormalig bondscoach Gerrit Beltman en De Hazenkamp-trainster Marja Huijting die HBO Sport Gezondheid Management studeerde naast haar topsportcarrière: “[…] tot voorheen topturnster op het hoogste niveau. Veel internationale wedstrijden mogen doen, en onder andere de rol van reserve gehad tijdens de Olympische Spelen van 2016. Sinds 2018 langzaam maar zeker het coachingsgedeelte opgepakt. Met mijn eigen ervaring in de sport, en stiekem wat hulp van mijn ouders (beiden coachen op internationaal niveau) mijn eigen visie ontwikkeld.” 

Beltman werkte op de KNZB Aquatics Day samen met Chloé van Bavel (24), de choreografe turnen dames bij Klaverblad TON Almelo, haar club vòòr De Hazenkamp Gymsports. Van Bavel presenteerde zich als volgt: “…Vroeger heb ik zelf op topsportniveau geturnd. Daarna heb ik een vooropleiding danstheater gevolgd en heb ik ‘Social Work’ gestudeerd. Turnen, dansen en coachen zijn mijn drie grootste passies. Ik heb het geluk dat ik van deze passies mijn werk heb kunnen maken. Als choreograaf werk ik met de turnsters aan ballet, dans, gymnastische sprongen, pirouettes en balk. Ook maak ik vloeroefeningen voor op wedstrijden. Ik draag tijdens de Aquatics-dag graag mijn kennis over op het gebied van lenigheid, een essentieel onderdeel binnen het turnen waar dagelijks aan wordt gewerkt.”

De cross-over tussen de gymsporten en andere artistieke en acrobatische sporten begint eindelijk door te dringen bij gymnastiekunie KNGU en andere sportbonden. De KNZB Aquatics Day 2019 krijgt een vervolg op 6 oktober 2019 wanneer CTO Zuid in Eindhoven in samenwerking met o.a. de KNZB, de KNSB, de KNWU en de KNGU de eerste van de Saltotoppers clinics organiseert in een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe Brabantse talenten in het schoonspringen, turnen dames en heren, kunstrijden, freerunning, trampolinespringen en BMX-freestyle.

Meer informatie over het schoonspringen, het synchroonzwemmen en de KNZB Aquatics Day Nieuwegein 2019 is te vinden op de website van de zwembond.

Artikel © GymPOWER | Credits: tekst © Therry da Silva | info en beelden © KNZB

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.