Geslaagde EK-voorbereiding in Portugal

Geslaagde EK-voorbereiding in Portugal
Screenshot FB © CGP Lissabon International Acrobatic Gymnastics

LISSABON – Van 13 tot en met 15 september werden in Lissabon, Portugal, twee belangrijke internationale toernooien gehouden: het vijfde ‘GCP Lisbon International Acrobatic Gymnastics’-toernooi, kortweg LIAG genoemd, en daarnaast één van de ‘FIG World Cups’, de wereldbekerwedstrijden die in 2019 georganiseerd worden in de acrobatische gymnastiek, één van de officiële gymsporten die onder de internationale gymnastiekfederatie FIG vallen. Vijf Nederlandse teams reisden af naar Portugal voor deelname aan deze wedstrijden. Alle vijf zijn ze gekwalificeerd voor de Europese Kampioenschappen in Israël komende maand. Ze zorgden voor een geslaagde missie voor Nederland en een uitstekende voorbereiding op het EK met twee medailles op het LIAG – één keer zilver en één keer brons – en twee finaleplaatsen in de wereldbekerwedstrijd.

Foto © Therry da Silva: trio Lisanne Hulder, Inge Speerstra en Xiao Mei Harms – zilver op LIAG-toernooi 2019

Het jongste team was een damesgroep van Acro Academy Noord-Nederland (AANN): het trio Inge Speerstra, Lisanne Hulder en Xiao Mei Harms zijn de huidige Nederlands jeugdkampioen en in eigen land elke wedstrijd ongeslagen. Hier in Portugal deden ze mee aan het LIAG-toernooi. In een competitie met teams uit zeven verschillende landen wisten zij twee strakke oefeningen neer te zetten. De competitie startte voor hen met de tempo-oefening, waarbij zij voor een zeer strenge jury (geen enkel trio scoorde boven de 27) tweede werden op slechts 0,05 achter de nummer 1. Op de tweede dag zetten zij een knappe balansoefening neer met de derde score, waarmee zij zich als tweede gekwalificeerd hadden voor de finale. Daar zetten zij opnieuw een strakke tempo neer, maar het trio Lopes, Nunes en Franchi uit Portugal wist zich danig te verbeteren ten opzichte van de kwalificaties en ontving het goud, waardoor het Nederlandse trio genoegen moest nemen met het zilver. Met drie schitterende oefeningen alsnog een prachtige voorbereiding op het EK.

Zilver en brons voor AANN-teams op het LIAG-toernooi

Foto © Therry da Silva: trio Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen van AANN – brons op LIAG-toernooi ’19

Ook de damesgroep Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen van Acro Academy Noord-Nederland deden mee aan het LIAG-toernooi. Ze kwamen uit in de categorie Junior 1 en zijn daarin dit jaar ook Nederlands Kampioen geworden. Zij draaiden de eerste dag een stabiele balans oefening die hen de derde score in hun categorie opleverde. Op dag twee stond tempo voor hen op het programma en daar wisten zij opnieuw een indrukwekkende oefening neer te zetten met de tweede score.

Het trio kwalificeerde zich als tweede voor de finale, maar inmiddels was al wel duidelijk dat het Portugese trio Malato, Lima en Rodrigues de wedstrijd domineerde. In de finale-oefening was er in hun combinatie oefening een foutje bij de opstap, die hen technische aftrek opleverde. Bij het LIAG-toernooi werd de finale-score echter opgeteld bij de kwalificatiescores, en de ranglijst was dus op basis van álle oefeningen. Met de voorsprong die het trio had opgebouwd in de kwalificaties wist het trio ondanks de kleine misstap dus alsnog een plek op het podium te behouden. Zij behaalden een bronzen medaille in een veld met teams uit zeven landen.

Drie seniorenteams namens Nederland op de FIG World Cup

Foto © Therry da Silva: Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof van AANN nam deel aan FIG World Cup Lisboa ’19

De andere drie Nederlandse teams waren seniorenteams, die uit mochten komen in de FIG World Cup. Een derde damesgroep van Acro Academy Noord-Nederland, het trio Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof, de huidige Nederlands Kampioen, zette op de eerste dag een knappe balansoefening neer waarmee het trio met prachtige punten de vijfde score behaalde. Op 0,11 daarboven zat het tweede Nederlandse trio: Lotte Rovers, Ilze Thoonen en Liz van der Heijden haalden met een strakke oefening de vierde score in deze categorie. Het trio, afkomstig van vereniging V&K Uden, traint sinds de zomer bij Acro Flik-Flak Den Bosch, ter voorbereiding op het EK.  Op deze eerste dag bleek Israël hier de overhand te hebben. Het team Armony, Hurvitz en Ovadia scoorden ruim 29 punten op deze eerste dag en zouden uiteindelijk in de finale het goud omgehangen krijgen.

Op dag twee mochten de beide teams hun tempo oefening laten zien. Rovers, Thoonen en van der Heijden wisten hier opnieuw een wervelende oefening neer te zetten, die dit keer de zesde score inhield. In combinatie met de vorige dag voldoende voor een finaleplaats op deze World Cup! Voor Huisman, Huisman en Oudhof liep de dag uit op een teleurstelling: in een verder zeer strakke oefening betekende een misgreep juryaftrek en daarmee gelijk het einde van de competitie: er gingen slechts zes teams naar de finale. In de World Cup startte de jurering wel opnieuw in de finale dus stonden alle kansen weer gelijk.  Rovers, Thoonen en van der Heijden zetten op de laatste dag een strakke combi neer. Door de sterke tegenstand eindigden zij op de zesde plaats, maar ze mogen nog steeds trots zijn op hun finaleplaats.

V&K Uden trots op twee finaleplaatsen van Flik-Flak teams

Foto © Therry da Silva: Fenne van Dijck en Stef van der Locht van Acro Flik-Flak Den Bosch tijdens jubileumshow V&K Uden – Finaleplaats en vierde op FIG World Cup Lisboa 2019

In de categorie mixed paren kwam tot slot het duo Stef van der Locht en Fenne van Dijck van Acro Flik-Flak Den Bosch uit. Hoewel het team dit jaar afwezig was in de reguliere Nederlandse competities hebben ze niet stilgezeten: tijdens het NK – waar zij dus niet aan meededen – stond het team op de Europese Spelen in  Minsk in een historische wedstrijd : voor het eerst was Nederland op dit continentale titeltoernooi te vinden met acrogym. Ook hier was het team zeer sterk aanwezig: weinig teams in Nederland kunnen de scores van dit mixed paar evenaren. Dat bleek ook weer uit de sterke tempo-oefening die het team op hun eerste dag wist neer te zetten.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Trio Lotte Rovers, Ilze Thoonen en Liz van der Heijden van V&K Uden op NK 2019 in Rotterdam Ahoy, nu trainend bij Acro Flik-Flak Den Bosch – zesde op de FIG World Cup Lisboa 2019

In een competitie waarin alleen landen als Hongarije en Portugal niet boven de 27 wisten te scoren stond het mixed paar na de eerste dag vierde. Een positie die ze na de tweede dag, ondanks een iets minder hoog beoordeelde balans oefening, sterk vast wisten te houden. Favorieten Aksenova en Startev wonnen in de finale het goud met een score boven de 30 punten.

Met een prachtige combinatie oefening en een moeilijkheidswaarde van 1,980 werden Van der Locht en Van Dijck ook in de finale vierde. Ook voor hen is deze competitie een voorbereiding voor het EK in Israël. Een vierde plaats dáár zou historisch zijn, aangezien nog nooit een Nederlands senioren team zo hoog gekomen is.

Goed op weg naar Europese kampioenschappen in Israël

Bij het jubilerende V&K Uden zijn de topprestaties van hun voormalige acrogymnasten een extra kers op de taart. Acrotrainster Krissy van der Bolt van V&K Uden legde GymPOWER desgevraagd uit: “Wij zijn als club vooral ontzettend trots dat leden die begonnen zijn bij onze vereniging op zo’n hoog niveau kunnen presteren. Wij zijn blij dat we als breedtesportvereniging de basis kunnen bieden om door te stromen naar de topsport! Stef en Fenne trainen al een paar jaar bij Flik-Flak. De drie meiden, – Lotte, Ilze en Liz – zijn vanaf de zomervakantie dit jaar bij Flik-Flak gaan trainen voor de laatste voorbereiding op het EK. Ze trainen nu dus niet meer bij ons.”

De Nederlandse teams hebben met hun prestaties in Portugal laten zien goed op weg te zijn naar de Europese Kampioenschappen, waar zij samen met andere Nederlandse teams komende maand naar zullen afreizen. Voor de Jeugd en Junior 1 beginnen hun ‘EK’, de European Age Group Competition (EAGC), op 24 oktober 2019, terwijl de Junior 2 en senior teams vanaf 30 oktober 2019 op de EK mogen staan. De Europese kampioenschappen acrobatische gymnastiek worden voor het eerst gehouden in Israël, in de stad Holon.

Meer informatie over het LIAG & World Cup Lisboa 2019 en de EAGC/EK Acro Holon 2019 zijn te vinden op de websites en social media van de organisatie van het LIAG 2019, de UEG en de FIG.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits:  tekst en foto NK Ahoy 2019 © Martine Hooijenga-Le Duc | foto’s © Therry da Silva op EK Vormbehoud Marum 2019 en de jubileumshow Celebrate van V&K Uden | interview © Casper Beijn | inzetfoto: screenshot FB © GCP LIAG Lisboa 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.