Thuiswedstrijd De Wittegheit in Odiliapeel

Thuiswedstrijd De Wittegheit in Odiliapeel
Foto © Therry da Silva

ODILIAPEEL – Op zondag 15 september 2019 organiseerde VV De Wittegheit in de eigen locatie, het Ruitersportcentrum in Odiliapeel, haar jaarlijkse Thuiswedstrijd voltige met internationale deelname. Deze wedstrijd viel tegelijk met de laatste dag van de achttiende editie van het Horse Event, die van 13 tot 15 september 2019 gehouden werd in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. De Brabantse vereniging was gevraagd om daar twee clinics en demo’s te geven. Verslaggevers van GymPOWER namen een kijkje en tekenden bijzondere verhalen op van deelnemers, organisatie en toeschouwers.

De jaarlijkse thuiswedstrijd is een mooi moment om voor de voltigeurs hun kunnen en sport aan ouders, familie, vrienden en andere supporters te tonen. Het publiek zat er, zoals het bij deze sport betaamt, zo goed als muisstil bij en genoot zienderogen. Eén enkel paard communiceerde enthousiast en luidkeels vanuit de stallen met zijn collega’s in de piste. Het was een stralende dag, dus als het even kon zat iedereen buiten bij de eettent of in de trainingsweilanden te zonnen en gezellig bij te kletsen. Elk jaar neemt het deelnemersaantal toe. Daarnaast had het evenement ook een internationaal karakter. Markante sportpersoonlijkheid in deze setting is Meta Jans.

De trainster, longeur èn sportmoeder van De Wittegheit, zie je op deze dag hard werken maar ook volop genieten van haar sport. De thuiswedstrijd is ook voor haar een belangrijk moment: “Absoluut, we hebben hier deelnemers uit landen als België en Macedonië die deelnemen, dat is uniek. Het voelt heel goed. We hebben schitterend weer. De wedstrijd loopt lekker, wat wil je nog meer?! We hebben een kleine accommodatie en dan is het de vraag hoeveel er elk jaar blijven komen. Maar iedereen blijft enthousiast en ze blijven inderdaad komen, dat is natuurlijk heel leuk!” Waarom? “Om de sfeer denk ik. We hebben altijd goed weer, ook een pluspunt. Het loopt gewoon lekker, iedereen komt graag hier om bij elkaar te buurten. Het zit binnen bij tijd en wijle stampvol publiek en dat is altijd leuk starten.”

Bedrijvigheid en een geoliede organisatie

Het gonsde van de bedrijvigheid, de organisatie kweet zich professioneel van haar taak om de wedstrijd in goede banen te leiden waarbij niet alleen voltigeurs, longeurs en paarden hun bijdrage leverden, maar ook de juryleden achter hun tafel en de voltigeurs vrijwilligers die na elke ronde de piste aanharkten. Het in de wedstrijd door solo’s, duo’s en teams getoonde niveau was prima en onderhoudend en de passie en het sportplezier waren in het kijkspektakel duidelijk zichtbaar.  Wie gymnastische sporten kent, ziet gelijk de grote raakvlakken met deze hippische sport die vanuit die insteek gezien artistieke sportacrobatiek op een galopperend, levend paard (bij de jeugd stapvoets) beoefent. De plicht eerst en de kür erna, allebei op muziek, omvatten diverse houdingen, bewegingen en sprongen die in de vele gymsporten gesneden koek zijn, of het nou op toestellen of simpelweg op de vloer gedaan wordt.

Het menselijk piramidewerk en de nauwe samenwerking doet sterk denken aan de acrobatische gymnastiek. Om dit dan op in een cirkel bewegend paard te doen dat door de longeur in toom en in de juiste cadans gehouden wordt in het midden van de piste, is heldhaftig en uitdagend tegelijk voor de hippische en acrobatische skills van voltigeur(s), paard en longeur. Want je moet wel affiniteit met het paard hebben en je verdiepen in de ruiterkunst. Die machtige, sterke, levensgrote dieren zijn zo ontroerend en aaibaar, met hun alerte blik die alles en iedereen in de gaten houdt. De Wittegheit is als club een notoire verschijning in de wereld van deze sport. Afgezien van het vele talent, de vele prestaties en successen op (inter)nationale titeltoernooien – zoals begin van dit jaar het winnen van de KNHS Cup Voltige, successen op CVI, NK en Hippiade in Ermelo en onlangs ook verrassende prestaties op het CVI in België – en hun enthousiaste bijdrage aan de promotie van de sport in de volle breedte van deze sportwereld, valt ook de ledengrootte, het sportplezier en de ambitie bij de club en clubleden op.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kijken naar kwaliteit voor de beste plaats

Met Ingrid Lammers, voorzitter en longeur, spreekt GymPOWER over de organisatie, de club en het grote enthousiasme bij jong en oud voor de voltigesport. Lammers: “We hebben nu circa 150 leden en hebben een groep leden zo kunnen inspireren, dat ze nu een eigen vereniging gaan starten. Bij ons is er zelfs een wachtlijst. Wanneer er plekjes vrijkomen kijken we vooral naar de kwaliteit waar we iedereen het beste kunnen plaatsen.” Er is meer dan voldoende talent. Er wordt door de eigen topatleten toegewerkt naar WK-kwalificatie, en bij de jongeren wordt in de verschillende niveau’s toegewerkt naar een nationale titel, zoals het ‘pas de deux’ – een duo in deze sport – Dana van Dommelen en Ilse van Dijk (tevens begeleidster van het nationale juniorenteam), dat genoeg punten heeft om te promoveren naar een hogere klasse (van L naar M) en het talentvolle juniorenteam 4. Met het WJK in Ermelo van de zomer was er een nauwe samenwerking met het Finse juniorenteam.

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER met Dana van Dommelen over haar sportdoelen

De club moet al jaren een wachtlijst voor nieuwe leden hanteren en nu zijn er zelfs al gevorderde plannen om een groep leden te ondersteunen die een eigen nieuwe club gaan opzetten. Opmerkelijke verhalen die de club ons deed opzoeken bij hun thuiswedstrijd om hen beter te leren kennen en hun ‘voltigepower’ in beeld te brengen: “Vooruit met die (Witte) gheit!” De club heeft enthousiaste deelnemers die graag hun ervaringen, bevindingen en sportpassie delen. Eén grote familie, een warme deken en een brede paraplu waar mensen van elke leeftijd met elkaar goed bezig zijn met hun ontwikkeling middels sport, samenwerken en plezier hebben, in de breedte en in de hoogte. Want de aanpak van De Wittegheit ligt de ambitie richting de top zeker niet in de weg, het blijkt juist een stevige basis daarvoor.

Sfeervol, stampvol, gezellig en mooi weer

Overal zie je gezelligheid en sportplezier. Binnen op de tribune en in de piste, in de kantine boven en in de tent en de kraampjes voor de deur; buiten in de weilanden om het ruitersportcentrum van De Wittegheit waar trainingstonnen staan opgesteld en naar hartenlust in de stralende zon ingereden en getraind kan worden voor de wedstrijd. Meta Jans, wiens zoon Bas Jans ook longeert en haar assisteert tijdens de wedstrijd, vertelt GymPOWER enthousiast over het verloop. “Vanmorgen hadden we de plichten, vanmiddag de küren. Ik heb ons Team 1 gelongeerd en enkele solisten, ook van een andere vereniging. Ik ben heel tevreden. Met Team 1 zijn we bezig met de voorbereidingen voor het WK volgend jaar, dus ja, dan ga je iets meer eisen stellen en moet je ook iets kritischer op jezelf zijn. We zijn best tevreden tot nu toe. Heel goed trainen, ook op de ton, krachttraining… we zijn nu al de nieuwe kür aan het bouwen. Hij is al bijna af, alleen de muziek nog. Het is vroeg dat ie al zo redelijk compleet is, dat is leuk voor volgend jaar.”

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER met Meta Jans over De Wittegheit Team 1 

Ze is ook tevreden met de prestaties van de club, op de NK in Ermelo en op het internationale CVI in België. “We zijn reserve-kampioen in de ZZ (de hoogste categorie), we hebben in België extreem goed gepresteerd op het CVI. Ze zaten allemaal in de flow. Als je zelfs in de kür een 7,7 krijgt en je paard krijgt een 7,7, dat is gewoon kicken. We kwamen daarbinnen en het liep gewoon. Je hebt van die momenten, dat je gewoon staat te genieten!” Ze zijn net terug van het Horse Event in Vijfhuizen “We zijn twee dagen daar geweest en hebben met een aantal solisten een clinic gegeven en daarna hebben we met Team 1 en Team 7 (de allerkleinsten) een grote show gegeven. We willen alle aspecten laten zien. Het is leuk dat je op een evenement als het Horse-event de top laat zien, maar iedereen moet ook zien hoe de kleintjes beginnen. Dus je kan laten zien, dat je als club jonge kinderen hebt, kun je laagdrempelig beginnen. Je kunt al starten en zo hopen we natuurlijk ook meer voltigeurs te krijgen.”

Samenwerken is een heel belangrijk aspect

Vinden jullie dat je onder de acht jaar alleen op de ton mag trainen? Jans is gedecideerd en geeft een mooie uitleg. Achter het succes van De Wittegheit blijkt een bijzondere visie. Jans: “Nee hoor, absoluut niet. Je mag in principe vanaf het kalenderjaar dat je zes wordt, wedstrijden doen. Dus op een paard. Waarom niet? En stap stap, niets mooier dan met een team, met kinderen laten zien dat ze samenwerken. Samenwerken is een heel belangrijk aspect, met elkaar. Tegenwoordig is in een sport iedereen zo individueel, dus het is heerlijk als ze op jonge leeftijd kan leren samenwerken met elkaar en met het paard, in één team waarin je met elkaar verantwoordelijk bent en niet als één persoon alleen. Onze club is heel team-‘minded’. De teams staan op plek 1 en dan komt de rest. De rest is dan aanvulling voor het team. Solo is belangrijk maar juist als aanvulling voor je team. Het team is daarentegen ook weer belangrijk voor je solo. Extra uur op het paard, je gaat extra dingen trainen die je normaal niet zou trainen, maar wel als je als basis nodig hebt voor het team.”

Het is wel mooi dat in zo’n sportclub die alle oog heeft voor de sport in de basis en de breedte er ook een topsporttraject mogelijk is als de kwalificatie voor het WK. Jans geeft een vooruitblik op de voorbereiding. Het is een prachtig traject, maar nog geen gelopen race, er moet gestreden worden om de limieten te halen. Jans: “We willen op de observatiewedstrijden zo snel mogelijk de KNHS-limieten met dit team halen, dat kan. Net als volgend jaar bij de CVI’s, dat zal denk ik Ermelo, België en Aken worden. Aken staat al op ons wensenlijstje voor volgend jaar. 7,0 – 7,1 punten, daar moeten we naar toewerken. Daar gaan we ook voor! Het volgende WK wordt in Flyinge in Zweden gehouden, vlakbij onze Finse contacten van het WJK. We sturen elkaar nog elke week berichten.”

Plezier om met elkaar thema neer te zetten

Jans was degene die het paard longeerde voor het Finse juniorenteam op het WJK 2019 in Ermelo. “We houden bij hoe het bij hen op de trainingen en wedstrijden gaat, superleuk. Voor de laatste kür op het WK waren ze zo blij, we hebben allemaal ervan genoten dat ie zo lekker liep!” De küren zijn bijzonder omdat er een verhaal verteld wordt op het paard, legt Jans uit. “Het thema, de samenwerking van de voltigeurs met het paard, het plezier om dat helemaal neer te zetten, dat is natuurlijk heel mooi en dat het samen één geheel wordt, fantastisch! Zoals het thema van het juniorenteam, De Wittegheit Team 4 van Marloes van den Akker, van de Netflixserie ‘La Casa de papel’, over bankovervallers. Ze hebben hele mooie pakken aan en het is een mooi verhaal dat ze vertellen, super!” Routinier Van den Akker die het paard ‘Harry’ longeert bij Team 4 van De Wittegheit 4 gaat al een tijdje mee en wordt aangewezen als degene die alles weet te vertellen en een groot hart heeft voor de club en de sport.

Van den Akker: “Jazeker, ik voltigeer hier al veertien jaar, geef dertien jaar les en longeer ook. Ik ben dus goed verbonden.” Wat vindt ze de leukste rol? “Op dit moment vind ik het longeren en zorgen dat het paard zo goed mogelijk loopt, fijn loopt en zo hoog mogelijk punten haalt, erg leuk en uitdagend.” Totaal behaalt Team 4 op de thuiswedstrijd in Odiliapeel 5,781 punten, met 6,253 punten als paardscore. In deze sport is het paard een volwaardig lid van het team en telt zijn prestatie ook mee. Het welzijn van het paard gaat boven alles. Dat geldt ook voor Harry, die een roepnaam blijkt te zijn. Van den Akker: “Het paard van ons team heet eigenlijk ‘Horval van de Guldennagel’. We trainen twee keer in de week met Harry en naar wedstrijden gaat ie altijd mee.” Harry deed dan ook gewoon mee aan het interview met GymPOWER en ging graag samen met de voltigeurs en de longeur op de foto.

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER met Marloes van den Akker over haar sportcarrière en over De Wittegheit Team 4

[Zie verder de video voor het interview met dit team op het YouTube-kanaal van GymPOWER (link ingesloten bovenaan dit artikel).]

Deze diashow vereist JavaScript.

Bewonderenswaardige sportacrobatiek op paard

Tussendoor kijken we binnen in de piste een tijdje naar de plichten en küren tijdens een paar wedstrijdrondes, naar mooie en bewonderenswaardige sportacrobatiek van hechte teams. Zo’n paard is een machtig groot en hoog dier vol geduld en vertrouwen, gehoorzaam corresponderend met de longeur in de as van de piste en geduldig de voltigeurs dragend, hun acrobatiek ondersteunende immer cirkelende in de ruimte waarin alles en iedereen in de gaten houdend. Bij de oudere en meer ervaren teams gaan de paarden in galop, bij de kleintjes stapvoets. Het gaat er in Odiliapeel ontspannen aan toe, maar iedereen kwijt zich serieus van zijn of haar taak binnen elk team. Al is het het aanharken van de piste in de pauzes. Er zijn wedstrijdrondes voor solisten, pas de deux (duo’s) en teams. In elke klasse vaan deze wedstrijd heeft VV De Wittegheit een of meerdere deelnemers, ook een verdienste van de thuisclub. Het wordt niet voor niets beschouwd als één van de steunpunten van deze hippische sport in Nederland. In bijna alle twaalf categorieën leiden de longeurs van de thuisclub een team, duo of solist naar het erepodium.

Al is de concurrentie er niet altijd, het is een mooie wedstrijd om ervaring op te doen. De gasten kregen ook de kans om hun weg te vinden in de piste te vinden. Zoals voor Angelina Buleski uit Macedonië die haar ouders als grootste fans op de tribune weet. Bij de solisten die als eerste in de ochtend hun wedstrijd reden, was het de Belgische Yana Krammerhoffer van voltigeclub Kasterlee Vzw die op het paard ‘Falko’, gelongeerd door Ann Hendriks, het goud wint bij de junioren met totaal 6,637 punten, gevolgd door Fionn Baetens van VV De Heerenvelden op het paard ‘Doe Maar’, gelongeerd door Bonnie Spierings, met totaal 6,429 punten, en Renate Maas van Hipp-Oss op het paard ‘Only Wessel van de Burgthoeve’, gelongeerd door Imke van Lith, met totaal 6,136 punten. Krammerhoffer was dolblij met de overwinning en vertelde aan GymPOWER in de mixed zone: “Het is een fijne wedstrijd, een leuke locatie, de piste is goed. Het is altijd wel fijn om een wedstrijd in een ander land te kunnen doen.”

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER met Yana Krammerhoffer van Voltigeclub Kasterlee Vzw uit België

Later op de middag werden de mooie küren verreden. Ook worden er tot slot voor de prijsuitreiking demonstraties gegeven. Er wordt met groot plezier naar uitgekeken. Een thuiswedstrijd op niveau met een groot feestelijk tintje. Meer informatie over Voltigevereniging De Wittegheit in Odiliapeel en over haar thuiswedstrijd is te vinden op de website en Facebookpagina van de club. Meer informatie over de voltigesport is te vinden op de websites van de KNHS en de KNHS Voltigevereniging.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits: tekst en fotografie wedstrijd © Therry da Silva | interviews en andere beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.