Nederlands beste paalsporters naar WK

Nederlands beste paalsporters naar WK
Copyright persfoto © GymPOWER | fotograaf © Maurice Smeets: Demi Brama in 'Aerial Hoop'

VELDHOVEN/MONTRÉAL – Van 3 tot en met 6 oktober 2019 worden de wereldkampioenschappen paalsporten onder de auspiciën van de IPSF gehouden in het Centre Sportive Pierre Chardonneau in Montréal, Canada. Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door een grote delegatie met liefst veertien atleten variërend in leeftijd van 12 tot 54 jaar die zich op het NK van de Paalsport Bond Nederland (PBN) gekwalificeerd hebben voor het mondiale titeltoernooi. Totaal dertien dames en een heer. Een drietal Nederlandse atleten zullen zelfs in meerdere categorieën deelnemen. 

Foto © Maurice Smeets: Nick La Gije

Gedurende vier dagen laten de beste paalsporters ter wereld hun beste kunnen zien in verschillende onderdelen. Het programma is uitgebreider dan ooit, behalve ‘Pole Sport’, ‘Ultra Pole’, ‘Artistic Pole’ en ‘Para Pole’ – artistieke sportacrobatiek aan en om de pole – is vanaf dit jaar ook ‘Aerial Hoop’ als wedstrijdcategorie opgenomen, dat houdt artistieke luchtacrobatiek met een grote hangende hoepel in.

De atleten die namens Nederland aan de WK in Montréal meedoen in verschillende leeftijdscategorieën en onderdelen zijn: in het onderdeel ‘Pole Sport’ en ‘Artistic Pole’ zijn bij de dames solo Dineke Minten, Demi BramaJessica Cadil, Fenna Lemeer, Lieve Warmoeskerken, Larissa Hop-Fink, Lisette Beekhuis, en Monica van Beek; bij de heren Nick La Gije; en bij de doubles Tirsa Hagen en Eva van der Pal. In de categorie Aerial Hoop zijn dat het duo Kelly de VosMarie-Sophie Alkemade, Jessica Cadil, Demi Brama en Apple Wang.

Drie Nederlandse atleten doen mee in drie WK-onderdelen

Cadil en Brama nemen dus deel aan zowel ‘Pole Sport’ als ‘Aerial Hoop’. Brama zal Nederland daarnaast ook vertegenwoordigen in ‘Artistic Pole’ waarin ze in 2018 tweede werd. Dineke Minten neemt deel aan ‘Ultra Pole’, een categorie waarin deelnemers in ‘battles’ het tegen elkaar opnemen en waar ze haar wereldtitel van 2018 zal gaan verdedigen. Om de kosten voor de WK-reis en -deelname (inclusief verblijf) te kunnen opbrengen, hebben een aantal van deze vaak jonge topsporters een crowdfundings- of sponsoractie lopen. Zie bovenstaande links (via hun naam) om te bekijken hoe je ze kunt ondersteunen.

Foto © Maurice Smeets: Monica van Beek wint NK 2019 50+categorie

De forse delegatie heeft een faam en status hoog te houden. In 2018 behaalden Nederlandse atleten drie wereldtitels en één zilveren medaille. Dineke Minten werd wereldkampioen ‘Pole Sport’, Maud Rietbroek wereldkampioen ‘Artistic Pole’ en  La Gije en Gianfranco Stefanelli werden samen wereldkampioen ‘doubles’ bij de heren. Nederlands kampioene Minten is de enige die haar wereldtitel verdedigt in Montréal. Brama verdedigt het vice-wereldkampioen-zilver met ‘Artistic Pole’.

Interviews GymPOWER met Lisette Beekhuis en Apple Wang

Sportliefhebbers en supporters die niet naar Canada meereizen om de Nederlandse delegatie aan te moedigen, kunnen via de website van de International Pole Sports Federation (IPSF) het hele weekend het WK volgen via betaalde livestream. Op deze website staat tevens het complete programma van het WK vermeld.  Meer informatie is ook te vinden op de website van de Paalsport Bond Nederland.

Check GymPOWER Sportmagazine nummers 2019-04/05 voor de boeiende interviews met voormalig ritmisch gymnaste Lisette Beekhuis en paalsportschool-eigenaresse en -instructeur Apple Wang: over hun passie voor de paalsport en aerial hoop, alsook over hun voorbereidingen en verwachtingen voor het WK 2019

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credit tekst: naar het persbericht van © PBN | Credits NK’19-beelden © Maurice Smeets onder persaccreditatie © GymPOWER; YouTube-video © PBN

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.