Twee keer brons op de Cup of Europe

Twee keer brons op de Cup of Europe

Deze diashow vereist JavaScript.

ROANA – Kunstrolschaatsers Maureen Versteeg en Tijmen Hendriks hebben beiden in het onderdeel solodans brons verover op de Cup of Europe. Quinty van Lare werd bij de dames vierde. Een topprestatie te midden van het aanstormende talent in ons continent. Het Europese kampioenschap in deze artistieke sport voor jeugd onder de zestien jaar vond van 23 tot en met 28 september 2019 plaats in Roana, Italië. 

De paar honderd deelnemers aan de Cup of Europe waren verdeeld over vier leeftijdsklasses – ‘Mini’, ‘Espoir’, ‘Youth’ en ‘Cadet’ – en deden mee als solist of in paren. Onder de deelnemers waren er meer meisjes dan jongens, waarbij per onderdeel ze apart van elkaar om de ereprijzen streden. Het programma van de Europese titelstrijd was verdeeld in twee delen: in de eerste dagen werd gereden in de disciplines figuren en vrijrijden en in het tweede deel in de artistiekere discipline solodans. Nederland werd hier, in de leeftijdsklasse ‘Espoirs’ (1 januari nog geen 13 jaar), naast Versteeg, Hendriks en Van Lare ook vertegenwoordigd door Destiny Ibrahim en Claudia Keyner. Niet iedere deelnemer deed mee met elk onderdeel.

Twee keer brons voor Nederland met solo dans

In een veld met dertien deelneemsters in de categorie ‘Espoirs dames’ veroverde Versteeg met totaal 23,87 punten het brons met ‘solo dans’. Het goud ging naar Ema Sousa uit Portugal met 28,00 punten en het zilver naar haar landgenote Andreia Oliveira met 24,80 punten. Versteeg bleef Van Lare net voor, die tot 22,33 punten kwam en viere werd. Ibrahim werd hier negende met 14,95 punten. De andere deelneemsters kwamen uit Duitsland (Yana Birlinger, vijfde met 21,80 punten), Frankrijk (Leelou Debreu, zesde met 19,35 punten), Spanje (Yasmina Fuentes Romero, zevende met 18,20 punten en nog twee andere landgenotes), België (Charlotte Frère en Lauren Vandenkerckhoven, tiende en elfde met respectievelijk 10,14 en 10,06 punten) en Israël (Shani Greenberg). Bij de ‘Espoir heren’ voor ‘solo dans’ was het veld deelnemers minder dan de helft kleiner dan dat van de dames, maar de strijd zeker niet minder fel. Ook hier was Portugal sterk vertegenwoordigd: Diogo Carvalho pakte met 28,37 punten het goud en landgenoot Vitor Castro het zilver met 22,84 punten. Hendriks verhinderde een compleet Portugees erepodium, door zich met 20,63 punten naar het brons te rijden. Afonso Sousa (vierde met 15,34) en de Duitser Erik Welik hadden het nakijken.

Ook verdienstelijke prestaties in figurenwedstrijd

In een veld met dertien deelneemsters bij de ‘Espoirs dames’ in de figurenwedstrijd behaalde Van Lare de zesde plaats met 112,700 punten. Versteeg eindigde vlak achter haar op de zevende plaats met 107,900 punten. Keyner werd tiende met 105.900 punten. De Duitse Viola Wiese pakte het goud met 124,300 punten, gevolgd door twee Spaanse kunstrolschaatsers: Julia Busque Rodriguez werd tweede met 120,100 punten en Ledia Penalver Gonzalez werd derde met 121,100 punten. Tussen Van Lare en het erepodium schoven nog twee kunstrijdsters: de Duitse Tiffany Schnabi die vierde werd met 117.000 punten en de Spaanse Bet Cunill Vacas die vijfde werd met 114,400 punten. Tussen Versteeg en Keyner reden de Letse Azja Merkante en de Russische Alessia Fantoni zich met respectievelijk 107,100 en 106,500 punten naar de achtste en negende plaats. Keyner liet de drie Britse kunstrolschaatsters ver achter zich: Fraia Wicks, elfde met 99,000 punten, Amie Bowen, twaalfde met 95,400 punten, en Megan Tubby met 92,700 punten.

Achtste plaats voor Hendriks bij het vrijrijden

In een veld met negen deelnemers bij het vrijrijden behaalde Hendriks bij de ‘Espoirs heren’ de achtste plaats met totaal 40,85 punten. Met de korte kür werd hij achtste met 16,61 punten en met de lange kür werd hij zevende met 24,24 punten. In deze categorie werd het een compleet erepodium voor grootmacht Spanje. Het goud ging hier ongenaakbaar naar Unai Cereijo Garcia met liefst 84,48 punten, die beide küren op zijn naam schreef. Landgenoten Joel Ribeiro Diaz en Roger Arasa Curto beslechtten hun onderling duel met respectievelijk 62,19 en 59,44 punten voor zilver en brons. De volgende drie deelnemers in de ranking kwamen uit Portugal: Luca Costa (vierde met 56,10), Hugo Vieira (vijfde met 53,84) en Andre Roxo (zesde met 50,84). Op de zevende plaats bleef Max Gruschow uit Duitsland Hendriks nog voor met 41,15 punten en achter de Nederlander eindigde de Brit Harlee Wicks op de negende plaats met 33,29 punten.

Tiende plaats voor Van Lare bij het vrijrijden

Bij de ‘Espoirs dames’ was het een veld met het dubbele aantal deelneemsters, achttien, en werd Spanje verstoord door buurland Portugal bij de bezetting van het erepodium. Van Lare werd hier met totaal 49,82 punten tiende. Voor haar korte kür kreeg ze 23,20 punten, goed voor de zevende plaats in het tussenklassement. In de lange kür kreeg ze echter extra aftrek waardoor het haar met 26,62 punten een twaalfde positie opleverde en haar klassering in het eindklassement op plek tien bracht. Het goud ging naar de Spaanse Angela Diez Severino die ook ongenaakbaar twee keer de eerste positie innam voor totaal liefst 93,71 punten. Landgenote Maria Grella Amor moest de andere, Ixtzaso Carmes Urquijo, bij de korte kür nog voor laten in het tussenklassement. In de lange kür verzekerde ze zich van het zilver met 78,70 punten, waarbij Urquijo ingehaald werd door de Portugese Carolina Pereira die de vierde plaats na de eerste kür triomfantelijk inruilde voor het brons met totaal 73,11 punten. Urquijo reed de vierde score in de lange kür en belandde met 72,60 punten in het eindklassement op de gevreesde vierde plaats. Voor de rest waren er nog deelneemsters uit Duitsland, Slovenië, Israël, België (Chiara de Cecco, dertiende met 38,59 punten), Andorra en Groot-Brittannië.

Meer info, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van het SBK van de NRB en op de websites van de organisatie het toernooi en de Europese rollersportfederatie WorldSkate-CERS.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit inzetfoto en verstrekte foto’s diashow © SBK-NRB

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.