Bij WK gaat ervaring boven nieuw talent

Bij WK gaat ervaring boven nieuw talent
Foto © Casper Beijn

STUTTGART – De alles beslissende Wereldkampioenschappen turnen zijn op de goede voet begonnen in de Porsche Arena in Stuttgart. Het Olympisch kwalificatietoernooi houdt inmiddels de gemoederen in de nationale en internationale turnwereld wakker met allerlei enerverende twists en details, zoals de FIG-beslissing over afsprongen op balk en het rappe Twitter-commentaar van ‘Queen’ Simone Biles – in haar zo goed als laatste WK –. Terwijl Nederland verrast werd met voormalig turnster Verona van de Leur die zich bij een krant opwerpt als de nieuwe specialist in haar oude sport – welke ze om haar moverende redenen het laatste decennium in alle toonaarden zo goed als verfoeid heeft -, hield de formatie van de twee Oranjeteams de keuzeheren en de turnliefhebbers nog even bezig. Waar voor andere landen dit al tijden een uitgemaakte zaak was, moest hier handenwringend de allerlaatste snik afgewacht worden.

Waar waarnemend bondscoach Vincent Wevers zoals beloofd kordaat na de podiumtraining bij de dames bekend maakte wie van de zes gaan turnen – dochters Sanne en Lieke Wevers alsook Naomi Visser, Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman; Vera van Pol moet toekijken -, kon collega Bram van Bokhoven echter nog geen knoop doorhakken omdat het blessure-spook weer heeft toegeslagen tijdens de podiumtrainingen. Bram Louwije is gekwetst aan de arm. Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Michel Bletterman, Frank Rijken en Epke Zonderland leken daarom de aangewezen vijf die de klus moeten klaren, omdat er slechts vijf turners kunnen turnen en de reserve niet in actie komt.

Keuze bij dames snel gemaakt, nog twijfel bij heren

Doch Van Bokhoven houdt zijn keuzemogelijkheid tot zondag liever breed. Terwijl in Stuttgart nog even medisch onderzocht wordt hoe ernstig de blessure van Louwije is, is een zevende turner, Rick Jacobs, opgeroepen om naar Stuttgart af te reizen. Leuk voor Topsport Noord die toevallig op donderdag 3 oktober 2019 een persconferentie bij elkaar riep om de bouw van een nieuwe Olympische turnhal aan te kondigen. Hoe meer van hun turners en turnsters in Oranje hoe beter de noodzaak daartoe duidelijk wordt gemaakt. De meerderheid van de turnsporters in Stuttgart, zeven van de dertien, is afkomstig uit het noordelijke bolwerk.

Omdat het nog even kan, Oranje komt pas zaterdag in actie, memoreren we nog even de gesprekken die we dit jaar hadden met bondscoaches Wiersma en Van Bokhoven over hun overwegingen en bespiegelingen over de WK-selectie. Beiden hadden volgens eigen zeggen met hun team een lastige puzzel op te lossen. Over één aspect zijn beide bondscoaches het eens: ervaring gaat boven nieuw talent. Wiersma, ook bij de laatste interland van de heren aanwezig en nieuwsgierig naar de delegatie, sprak zich positief uit over de stappen die diverse turnsters en daarmee het team de afgelopen weken hebben gemaakt. Van Bokhoven zag ook steeds meer scherpte. Doel is nu om de verhoogde D-scores met de juiste regelmaat te ‘hitten’ en het juiste evenwicht te hebben tussen hard trainen en pieken.

Zelfs de FIG wil af van de ingewikkelde procedure

De ingewikkelde selectieprocedure voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020, die in de persconferentie van 26 maart dit jaar door de twee bondscoaches en internationaal jurylid Jitske Vasbinder werd uitgelegd, maakte duidelijk dat de WK in Stuttgart voor de Nederlandse turnsport hét momentum is voor plaatsing voor de Spelen, zowel als team als voor toestelspecialisten die een Olympische plek voor Nederland in de WK-toestelfinales willen afdwingen. Per toestelfinale gaat het dan om maximaal drie plekken. Dus een individuele medaille geldt niet alleen als beloning maar ook direct als ticket voor de Spelen. Als team is het zeer wenselijk je bij de beste negen landen, los van de drie reeds op de vorige WK geplaatste landen, te kwalificeren om een landenticket af te dwingen. De top-12 van de geschoonde lijst van de WK mag zich, als we het goed begrijpen – want de procedure is zo ingewikkeld dat zelfs de internationale gymfed FIG er graag van af zou willen -, bij de wereldbekerwedstrijden (‘World Cups’) daarnaast in de strijd werpen om extra meerkamp-tickets die nog niet aan de beste negen landen vergeven waren. Tenslotte bieden de continentale (Europese) kampioenschappen 2020, in Parijs voor de dames en Bakoe voor de heren, een allerlaatste kans.

De afgelopen EK’s en WK’s, de laatste grote internationale krachtmetingen, gaven bij de dames vooral individueel perspectief en bij de heren, met hun historische finaleplaats in Doha, ook als team. We zijn echter maanden verder en veel landen, ook die voorheen nog achter Nederland eindigden, hebben hun pijlen gericht op dit enorm belangrijke wereldkampioenschap, dus er zijn geen garanties. Toch zullen de turn(st)ers wel degelijk namen in het hoofd hebben voor het leveren van de hoogst mogelijke teamscore, de kansen op een goede meerkamp-score of op een toestelfinale (podiumplaats). De Nederlandse turnselecties zouden het zich derhalve het gemakkelijkst maken als ze op de WK eindigen bij de beste twaalf landen. Zowel Wiersma als van Bokhoven duiden dat in het systeem 5-4-3 weinig ruimte is voor pure toestelspecialisten en er in de breedte geen uitschieters naar beneden moeten plaats vinden; dat er behalve op een topscore op balk (Sanne Wevers) en rek (Epke Zonderland) vooral gewerkt is aan teamspirit en de ‘next apparatus mentality’, geïntroduceerd door wijlen bondscoach Mitch Fenner, die vooral tot drie degelijke tellende teamscores moeten leiden.

Teamspirit lijdt niet onder uitstel definitieve keuze

Pas op het allerlaatste moment, voor de podiumtraining, zou afhankelijk van de vorm van de dag en eventuele blessures – het was niet te hopen, maar team Nederland trainde traditioneel de laatste weken erg hard door en het is altijd het hart vasthouden tot de wedstrijd echt begint – bekend worden gemaakt wie daadwerkelijk turnt en wie aan de kant blijft, volgens ervaringsdeskundigen en turnliefhebbers een psychologische marteling voor de teamleden en een bittere pil voor de uitvallers, maar kennelijk volgens de keuzeheren van Oranje een gezonde motivatieprikkel en zeker geen obstakel voor de teamspirit. Het houdt in ieder geval iedereen op scherp tot de laatste snik.

Wiersma die met zijn staf van vijf trainers naar Stuttgart Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman en Lieke en Sanne Wevers stuurde, hoopt safe te zitten met een teamscore van 163 punten, waar het team op de vorige WK nog op de 159 punten bleef steken. De 163 punten zouden op de vorige WK goed zijn geweest voor een vijfde of zesde plaats. Wiersma legde aan GymPOWER uit: “Het gaat om meerdere factoren. Dat balk het starttoestel is, heeft ermee te maken, het risico van een mindere score en hoe je dat opvangt met de vierde turnster, je backup. In je team houd je dus naast diverse factoren ook rekening met je vierde score.” Voor Van Bokhoven die met zijn trainersstaf – ook vijf man sterk – de turners Michel Bletterman, Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Epke Zonderland wil zien vlammen, is er met de laatste interlandscore van 247,6 punten ten opzichte van de vorige WK-score van 245,6 punten (zevende) zeker verbetering mogelijk.

Momentopname geeft informatie, is geen einddoel

Saillant detail is echter dat de teams van bijvoorbeeld Turkije en Spanje die bij de interlands in Heerenveen hoger dan Nederland scoorden, op de vorige WK nog onder Nederland eindigden. Van Bokhoven kon dat relativeren tegenover GymPOWER: “Bij de eerste interland in Heerenveen was het doel de wedstrijdsterkte testen. Zowel qua mentaliteit, de drukvastheid van het team, als het programma dat we voor ogen hebben. Dat onder druk zetten en kijken of het goed houdt en of het aansluit bij de targets die we hebben neergezet aan scores. Een score is niet alles. Bij de mannen zit het tussen land acht en zestien heel dicht bij elkaar, met een verschil van maar drie, vier punten. Waar het vooral om gaat is dat we over vier weken op het juiste moment de juiste dingen doen en de wedstrijd echt naar ons toe kunnen trekken als het moet… Op individuele basis ben ik over Bart en Casimir tevreden, ze doen het goed en zijn fit (…) Momentopnames moet je meenemen als informatie, niet als einddoel. Negatieve informatie of positieve informatie, het doel is de laatste weken keihard trainen.

Bram Louwije heeft trainingsachterstand en tegenslag gehad de afgelopen maanden. Dat zag je ook in de fitheid. (…) Frank vond ik goed, na zijn ene foutje op brug zag ik verder geen aftrek. Hij is perfectionist. Epke is fit aan het worden, dus ik hoop dat hij de volgende stap kan maken. Michel heeft de laatste weken ook een hele goede stijgende lijn gemaakt. In principe is onze groep sterk genoeg. We zeggen tegen iedereen ‘Iedereen moet tot het laatste moment maximaal voorbereid zijn, of je nou wel of niet het idee hebt dat je in het team komt, het kan door van alles beïnvloed worden.’ Als iedereen het maximale doet, hebben we er het maximale aan gedaan en dan is het knallen op de wedstrijd. Op deze testmomenten moet je laten zien dat je er bent en dat je fit bent, vooral om hoe je het onder druk doet. Je kijkt ook naar Turkije en Spanje, maar de uitslag is dan minder belangrijk voor me.”

Oranjeturnsters en -turners in actie op WK Stuttgart

De dames komen op de WK  in de achtste subdivisie van de kwalificatieronde in actie op zaterdag 5 oktober 2019 om 11:00 uur. De heren ook in de achtste subdivisie op maandag 7 oktober 2019 om 19:30 uur. De turnliefhebbers wereldwijd zijn in ieder geval tot en met 13 oktober 2019 even in een andere dimensie. De Nederlandse staan achter Oranje, ‘no matter what’. Herhaling van vier jaar terug in Rio de Janeiro, met twee teams op de Spelen staan, dat zou mooi zijn. Meer updates van GymPOWER rechtstreeks uit Stuttgart volgen op onze social media en op deze website.

De prestaties als team en individueel bepalen of ze in actie komen in de landenteam-, meerkamp- en toestelfinales volgende week. De definitieve plek in de top van het klassement per categorie bepaalt of ze zich kwalificeren voor de Spelen van 2020 in Tokyo. Individueel kan dat alleen met een medaille, inclusief de wereldtitel. Meer informatie over het WK turnen 2019 in Stuttgart, inclusief de online ticketverkoop, is te vinden op de website van het toernooi. Vanuit Rotterdam is het iets meer dan vijf uur rijden naar Stuttgart.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, foto en interviews © Casper Beijn, met een bijdrage van © Jeroen de Bruin en © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.