EK-teams oefenen op Budapest Acro Cup

EK-teams oefenen op Budapest Acro Cup
Poster © Budapest International Acro Cup 2019

BOEDAPEST – Naar artikel op © AcroGymPOWER – In de Hongaarse hoofdstad werd in het weekend van 28 en 29 september 2019 voor de derde maal de ‘Budapest International Acro Cup’ georganiseerd door ‘MATSZ Akrobatikus Torna szakág’. In de Gerevich Aladár sporthal verzamelden zich teams met 292 gymnastes van éénendertig clubs uit veertien landen, begeleid door 113 trainers/coaches, juryleden en delegatieleiders. Compleet met de speciale BIAC-dans om iedereen in beweging te houden en de presentatie van de Belgische speaker Niels Daniël was het toernooi een mooie smaakmaker voor het komende EK.

Opvallend in Boedapest was dat het vooral een competitie voor de jongste leeftijdsklasses bleek: de jongste deelnemer was zeven jaar, de categorieën Pupil en Jeugd waren groot, de Junioren-competities iets kleiner en bij de senioren deden slechts vier teams mee. Geen teams uit Nederland, maar een mooi toernooi om te kijken hoe de vlag er voor staat voor mogelijke concurrenten op de komende Europese kampioenschappen, volgende maand in Israël.

Onontbeerlijke wedstrijdervaring om te groeien

De teams in de categorie ‘Pupil’ zullen niet op het EK in actie komen, want deze jonge leeftijdscategorie (tot 15 jaar) kent nog geen Europese competitie. Een toernooi als dit is belangrijk voor deze gymnasten om onontbeerlijke internationale wedstrijdervaring te kunnen opdoen die nodig is om te groeien in de acrosport. De hoogste score was voor de finale-oefening van de Poolse damesgroep van DOSiR Sokolnia Chorzów, in de kwalificaties nog tweede. Zij scoorden een keurige score van 25,900 punten, waarbij vooral de hoge technische waarde van 17,300 opviel.

image

Beeldcitaat YouTube-kanaal Acro Matsz: Winnend Italiaans jeugdpaar Marta Tambone & Sara Lorenzini

Bij de Jeugd waren er wel teams die de Nederlandse teams op het komende EK tegen gaan komen. Bij de mixed paren zullen Joep Sauvé en Ismay de Wit namens Nederland uitkomen in Israël. Zij gaan daar pittige concurrentie tegemoet in de vorm van de winnaars in Boedapest: Mirko Bigazzi en Alyssia Bargiotti van Centro Ginnastica Firenze. Het Italiaanse duo wist in de finale een mooie score van 26,800 punten te behalen voor hun tempo-oefening. Hun balansoefening in de kwalificatieronde werd door de jury zelfs met 27,050 punten gewaardeerd.

Redelijke competitie, geen echte uitschieters

Bij de Jeugd-damesgroepen mogen Inge Speerstra, Lisanne Hulder en Xiao Mei Harms namens Nederland uitkomen op het EK in Israël, net als Nynke Veenma, Emma Heitbrink en Djamilla Wisselink. In Boedapest was er een redelijke competitie in deze categorie, maar echte uitschieters zaten er niet tussen. In eigen land won het Hongaarse trio Dorottya Júlia Horváth, Lili Lukácsi & Rozália Németh van Zalaerdő TTDSE de competitie in de finale met 26,250 punten voor hun tempo-oefening.

Het andere Hongaarse team Klara Oszvár, Lilla Mira Vajna & Varga Borbála van Ferencvárosi TC leek met als hoogste score van 26,300 punten voor hun balansoefening op koers voor een podiumplek, maar een fout in de finale hield hen daarvan weg. Zilver en brons waren er voor de damesgroepen uit Polen en Oekraïne, maar de punten waren niet bijzonder hoog. Hoewel we al deze teams ook op het EK gaan zien, vormen ze dus niet echt concurrentie voor de Nederlandse damestrio’s in de EK-categorie Jeugd (11-16 jaar).

Publiek start duurt-te-lang ritmisch klapsalvo

Het ging overigens een paar keer mis met de muziek bij de BIAC in Boedapest. De verkeerde muziek werd dan gestart en de juiste muziek moest eerst gezocht worden. Bij de Oekraïense Daria Halytska, Olga Kravhenko en Kira Somyk (die niet richting EK zullen gaan) duurde het wel erg lang. Een kleine veertig seconden nadat de verkeerde muziek uitgezet was startte in het publiek het welbekende ‘duurt-te-lang’ ritmische klapsalvo. Twee volle minuten moest het trio wachten in beginhouding op de vloer, voordat het kon starten met hun oefening.

image

Beeldcitaat YouTube-kanaal Acro Matsz: Het duurde te lang voor Oekraïens trio Halytska, Kravhenko & Somyk

Bij de Jeugd-damesparen Jeugd zullen op het EK in Israël namens Nederland Nikky van Berkom & Guusje van Vugt alsmede Annique ten Braak & Kayleigh Pijpaert in actie komen komen. Hun Italiaanse concurrenten Marta Tambone & Sara Lorenzini wisten in de finale van de BIAC in Boedapest een prachtige balansoefening neer te zetten, die goed was voor 27,250 punten. Dat was zelfs nog iets lager dan de jurering voor diezelfde balansoefening in de kwalificatieronde, maar ook hun tempo-elementen zagen er strak uit.

De overige EK-deelnemers die ook hier in Boedapest op de vloer verschenen – onder andere een tweede team uit Italië en teams uit Hongarije en Tsjechië – kwamen niet in de buurt van een medaille op dit toernooi en lijken qua scores vooralsnog geen bedreiging op het EK voor de Nederlandse paren.

Het enige team van Litouwen op komend EK

Een leeftijdscategorie hoger zagen we maar één echte concurrent voor de Nederlandse Marten-Lin Visser & Tess Offringa. Het gaat om de Israëlische Rotem Amichay en Naama Paritsky van AcroGym Israel. Voor hun combinatie-oefening zetten zij een keurige score van 27,330 punten neer. Al geeft de aftrek in hun balansoefening wel aan, dat ook zijn nog niet zeker van hun prestaties kunnen zijn. Als ze fouten weten te voorkomen in Holon, zouden ze een grote kans hebben op een finale in eigen land.

Een deelnemer in Boedapest, totaal geen kanshebber op het komende EK, maar wel noemenswaardig is het mixed paar van Litouwse acrogymfed: Ilja Buric en Vikortija Surovec. Uit bijvoorbeeld de 25,300 punten voor hun combi-oefening blijkt, dat het niet de scores die hen in de kijker doen staan. Ze spelen op het komende EK een belangrijke rol, want ze zijn het enige team dat dit jaar namens hun land (Litouwen) zal deelnemen aan de Europese Kampioenschappen. Een eer voor dit team, dat terecht trots mag zijn op deze prestatie, die de groeiende kracht van de sport op het Europese continent aantoont.

Een verstopte concurrent voor Junior I trio’s

Bij de damesgroepen Junior 1 zullen ook twee Nederlandse teams deelnemen aan het jeugd-EK, de European Age Group Competition (EAGC) in Israël: Myrthe Tognini, Nova Houtman & Arjenne Steenbergen en Kaya Honders, Zola Vorstius Kruijff en Mila te Lam. Hoewel elke wedstrijd een momentopname is, was de finale van de ‘Budapest International Acro Cup’ in deze leeftijdscategorie geen mijlpaal om het anker naar te zetten. De hoogste score hier (26,500) was voor de combi-oefening van de Poolse Sonia Ranosz, Wiktoria Naczynska & Wiktoria Wolczanska van het Pools DOSiR Sokolnia Chorzów.

Voor het Poolse duo een belangrijk resultaat, maar voor het grote plaatje voor het EK moeten we het elders zoeken. De echte concurrenten voor de Nederlandse dames leken in Boedapest afwezig. Maar schijn bedriegt. Een leeftijdscategorie hoger (Junior 2) kwam namelijk het trio Anhelina Kryvak, Diana Hrushko & Mariia Roi van Vynnytsia Junior Sport School uit de Oekraïne uit. Zij behaalden een prachtige zilveren medaille in die categorie met driemaal een ruime 27-puntenscore, maar doen op de Europese Kampioenschappen mee in de leeftijdscategorie Junior I. Daarbij zullen zij een stevige concurrent vormen voor de Nederlandse teams.

Tegenstand zet de aandacht weer op scherp

image

Beeldcitaat YouTube-kanaal Acro Matsz: Duits junioren Lena Bednardz en Selima Wardin oppermachtig

Bij de damesparen Junior 1 zullen op het komend EK in Holon, Israël, Carlijn Gijsendorffer & Luca Munsterman en Robin Hooijenga & Anna Koster in actie komen namens Nederland. De Duitse Lena Bednardz en Selima Wardin van Sportclub Hoyerswerda e.V. waren in Boedapest oppermachtig met een prachtige combinatie-oefening die werd gewaardeerd door de jury met een 27,900 punten. De 18,100 die zij technisch verdienden was dan ook zeer verdiend. Hun balanselementen zijn zeer strak, zagen we ook al in de kwalificatieronde. Bij hun tempo-oefening maakten ze fouten, die ze op het EK moeten zien te voorkomen.

Opvallend in de categorie 12-18 jaar was dat er vaak voor de winnaars verder totaal geen concurrentie was. Het mixed paar had een voorsprong van twee punten op het zilver, terwijl bij de damesparen de wedstrijd voor Duitsland helemáál geen concurrentie telde: het verschil tussen goud en zilver was hier ruim vijf volledige punten. Spijtig voor de teams in Boedapest die zich aan het voorbereiden zijn op deelname aan de Europese kampioenschappen, want een beetje concurrentie nu in de aanloop naar zo’n belangrijk toernooi  zet de aandacht wel meer op scherp.

Qua balans-elementen sterk Hongaars trio

Na de EAGC volgen dan de EK voor de Junior 2 teams en de Senioren. In de Junioren 13-19 stuurt Nederland het trio Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser naar Israel. Daar gaan zij onder andere de Hongaarse Elizabeth Horváth, Vivien Kutasi & Zita Vincze van Balance ATC / Frenecvárosi tegenkomken, de winnaars in Boedapest. Met een prachtige 28 punten rond voor hun combinatie-oefening lijken het sterkte tegenstanders te worden voor de Nederlanders. Vooral qua balans-elementen lijkt het trio sterk te zijn.

Verder in de 13-19 twee Duitse bekende teams in categorieën waar Nederland geen mededingers heeft. Het herenpaar Lars Erik Pohl en Nils Valentin Beuven van SC Riesa zijn al jaren samen een duo en heel goed op elkaar ingespeeld. In 2017 stonden zij ook al op het EK in de finale, en ze hebben de tijd gehad om hun oefeningen te verbeteren. De punten in Boedapest waren in ieder geval prachtig, met als hoogtepunt een 28,550 voor hun combi oefening.

image

Beeldcitaat YouTube-kanaal Acro Matsz: Duitse Lars Erik Pohl en Nils Valentin Beuven al jaren een sportduo

Hoop op podiumkansen voor Duits mixed paar

Van dezelfde vereniging waren ook het gemengd paar Daniel Blintsov & Xenia Denise Mehlhaff van de partij. Dit paar, dat op het moment supreme tijdens het WK helaas in de problemen kwam, strandde op het EK van 2017 in Rzeszow, Polen, op een zesde plaats in het allround klassement op 0,04 achter de toenmalige Nederlandse combinatie Stein Briggen en Britney Bordewijk. Inmiddels twee jaar verder maar nog steeds in dezelfde categorie hopen zij straks in Israël op podiumkansen.

Er waren slechts vier teams in de Senioren bij dit toernooi, om precies te zijn twee mixparen en twee damesgroepen. Het zijn dan ook precies de categorieën waarin ook Nederland Senior teams uitzendt. Bij de gemengde paren lijken Stef van der Locht & Fenne van Dijck mooie kansen te hebben: het paar is zeer stabiel en uitstekend in vorm, en is al vaker nét buiten het podium geëindigd.  In Budapest won in eigen land het Hongaarse gemengd paar Janos Patrik Nagy en Sophie Maria Alton van Balance Akrobatika és Torna Club.

Luidkeels aangemoedigd door het thuispubliek

Na vooral een zeer sterke balans oefening (een 28,05) zakte zij in de combi oefening een beetje in en draaiden hier hun laagste score, een 27,07. Dat de Hongaren trots zijn op het mixed paar is duidelijk: in een competitie die niet anders omschreven kan worden als rustig (in tegenstelling tot toernooien als bijvoorbeeld de Maia International Acro Cup in Portugal, waar het publiek luidruchtig van zich laat horen) werd het mixed paar als een van de uitzonderingen door het aanwezige publiek luidkeels aangemoedigd.

Bij de Senior damesgroepen mogen Remke Huisman, Nanda Huisman & Fei Oudhof en Lotte Rovers, Ilze Thoonen & Liz van de Heijden in november in Israël namens Nederland de show stelen. Winnaars in Boedapest Aryna Hizhniak, Inna Kaplanska & Olena Vihovanetz van Vinnytsia Junior Sports School wisten hier echter de hoogste score van de hele wedstrijd neer te zetten: 29,410 punten voor hun balansoefening. In de finale kwamen ze ‘slechts’ tot 28,820 punten Het zijn scores die voor de Nederlandse teams te hoog gegrepen lijken. Daarmee lijkt het Oekraïense team een prachtige kanshebber voor een medaille straks in Holon.

Planning EK 2019 voor Jeugd, Junior I/II en Senior

Voor de EAGC zullen de wedstrijden van 24 tot en met 28 september 2019 plaatsvinden, terwijl de EK teams van 30 september tot 3 november 2019 hun oefeningen mogen laten zien. De wedstrijden vinden plaats in de Toto Arena in Holon, een stad in Israël vlak bij Tel Aviv.

Wat de ‘Budapest International Acro Cup’ betreft: deze derde editie is opnieuw een succes gebleken, en een vierde cup in 2020 lijkt dan ook voor de hand te liggen. Het toernooi is uitgezonden via livestream op YouTube en Facebook en de uitzendingen zijn nog terug te kijken.

Meer informatie, de complete uitslagen en meer beelden zijn te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de ‘Budapest International Acro Cup’.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit verslag en tekst © Martine Hooijenga-Led Duc | Credit beelden: beeldcitaten livestream © organisatie BIAC 2019 via YouTube-kanaal © Acro Matsz; Inzet (poster) en ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina © organisaite BIAC/©Acro MATSZ

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.