Turnsters behalen teamticket voor Tokyo

Turnsters behalen teamticket voor Tokyo

Deze diashow vereist JavaScript.

STUTTGART – Het Nederlands damesturnteam – bestaande uit Naomi Visser, Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers, Thisa Volleman en reserve-turnster Vera van Pol – wist op het WK c.q. Olympisch kwalificatietoernooi in Stuttgart het beoogde doel te realiseren. In de kwalificatieronde werd met 162,663 punten de zesde plaats in het landenteamklassement behaald, wat recht gaf op een plaats in de WK-teamfinale èn het teamticket – voor vier turnsters – voor de Spelen van Tokyo 2020. Voor de tweede achtereenvolgende keer in deze eeuw kan de KNGU volgend jaar een team turnsters samenstellen die op het hoogste sportpodium kan meestrijden om de hoogste eer. Of de vijf turnsters in Duitsland daar deel van zullen uitmaken is een vraag voor later, bovenal overheerst de euforie om de geslaagde missie die lukte op grond van een prachtig staaltje teamwork op de turnvloer. Een terugblik op een boeiende en tot het bittere eind heel spannende turnwedstrijd.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Naomi Visser meet de balk, Lieke Wevers spreekt haar moed in, voor het begin van de wedstrijd voor Nederland op dit toestel

Bondscoach Gerben Wiersma benadrukte vooraf dat de tactiek een puzzel zou zijn met diverse factoren.  Dat balk het starttoestel was, was daarin een belangrijk gegeven. Je wil immers met zekerheid starten en op het toestel waarbij de hele wereld naar je kijkt geen punten laten liggen. Dat de dames dit keer geen last hadden van het blessure-spook en op de tweede kwalificatiedag konden turnen halverwege de dag in een vrij rustige subdivisie was een groot voordeel. In de sportarena heerste een geweldige ambiance. Hoe later hoe meer publiek. Volle tribunes en applaus bij bijna iedere mooie move en geslaagde landing, maakt niet uit wie. Ook bij een misser, val, blessure of andere pech was er die massale support.

Zoals bij een fout van één van de Noorse dames op brug, waarbij goed gehoor werd gegeven aan de oproep van de speaker om extra applaus. Een oorverdovende steunbetuiging denderde van de tribune. Wat een overdonderende ervaring om zo’n WK van dichtbij mee te maken, zeker dat Nederland hier om de knikkers turnde en dat subliem opbouwde en uitspeelde in de wedstrijd. Gerekend over alle subdivisies stonden de Nederlandse dames na de eerste toestelronde op de lastige balk dertiende, na de tweede op vloer elfde, – dat was al op een plek goed voor Olympische kwalificatie! -, na het derde toestel (sprong) negende en na brug uiteindelijk bevrijdend zesde, dus ook goed voor een plek in de teamfinale op dit WK!

Oorverdovende steunbetuigingen

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Britse coach troost Alice Kinsella na haar vloeroefening

De jury oogde geconcentreerd, en zat er duidelijk niet om grappen te maken. Bij balk keken en waren ze streng. Strikt doch rechtvaardig. Evenals de officials die een turnster na een toestelbeurt gedecideerd direct naar de bank verwezen. Geen tijd voor emoties, blijdschap, verdriet, ontlading of geknuffel door de andere teamgenoten of de coach. Op de eerste kwalificatiedag, vrijdag 4 oktober 2019, kwamen de eerste tot en met de zesde subdivisie aan de beurt, met de helft van het ruim tweehonderd deelnemers grote deelnemersveld. Dit WK is dan ook één van de grootste titeltoernooien ooi in de turngeschiedenis. Ook leuk om turnsters uit al die andere landen die nooit live in beeld komen in levende lijve in actie te zien. Van de landen die op die eerste dag uitkwamen, turnde zich achtereenvolgens België (in de tweede subdivisie, met o.a. brugkoningin Nina Derwael), gastland Duitsland (in de derde subdivisie, met routinier Elisabeth Seitz), Frankrijk (in de vijfde subdivisie, met Europees kampioene Melanie de Jesus dos Santos), China en Canada (beide  in de zesde subdivisie, Canada met kopvrouw Elsabeth Black) naar de top twaalf van het landenklassement, goed voor vier tickets voor de Olympische Spelen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Team Italië wacht in grote spanning op uitslag, de kansen lijken verkeken

De tweede kwalificatiedag, zaterdag 5 oktober 2019, begon met de zevende subdivisie met daarin o.a. ‘Team Great Britain’. Alice Kinsella viel op met een mooie oefening op balk, met ook goede resultaten op sprong en brug, goed voor de beste Britse score en een plek in de meerkampfinale. De zussen Rebecca en Elissa Downie hadden veel wiebels op balk en op vloer. Rebecca turnde zich met 14,800 punten op brug wel naar een toestelfinale, Elissa op sprong met 14,783 punten. Het Britse team wist uiteindelijk zich als zevende van de twaalf landen – achter Nederland – toch ook te kwalificeren voor de teamfinale èn de Spelen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Sanne Wevers roept iedereen bijeen na balk: “Kom op, het kan nog nog steeds! Let’s do this!”, leek ze te zeggen

Voor Tienna Katelyn Nguyen uit Vietnam haastten alle fotografen naar balk (181ste score met 12,500 punten) en ook de ogen van het publiek bleven op haar gericht, ondanks een val. Italië turnde sterk en oogde fel, een derde positie vasthoudende tot hun minst favoriete toestel balk. De eerste drie turnsters incasseerden echter allen een val, te beginnen met hun ster Giorgia Villa.

Italië viel daarmee ook terug in het teamklassement naar uiteindelijk op het nippertje achtste, dus toch nog een plaats in de WK-teamfinale! Dankzij Elisa Iorio die wel op de balk bleef en met 12,633 punten Italië er door heen sleepte en daarmee ook behoedde voor een val buiten de top acht. Iorio legde het aan GymPOWER uit in de mixed zone: “Het ging voor ons allemaal goed tot balk. Zo’n WK heeft een enorme ambiance en dat stimuleert je. Ik kon gelukkig tevreden zijn met mijn sprong en voldoende punten voor het team binnenhalen. Mooi als je als laatste turnster zo’n beurt kan maken.” 

‘Dutch next-apparatus-mentality’

Nederland startte in de achtste subdivisie en wist, bondscoach Gerben Wiersma missende, dat het er vol voor moest gaan. Op het eerste toestel balk, zat de schrik er in toen Lieke Wevers met haar gezicht op het vijf meter lange en tien centimeter brede oppervlak terecht kwam. Haar score liet daarna ook lang op zich wachten. Zus en regerend Olympisch kampioen Sanne Wevers ervoer dat deze WK toch weer een heel andere wedstrijd was dan de Spelen van drie jaar geleden. Haar balkoefening kon voor haar doen beter, maar de afsprong was mooi tot stand. Ze sleepte met de 13,200 punten hier het team er doorheen en wist iedereen voor het volgende toestel te motiveren. Haar brugoefening voor 13,633 punten was van grote betekenis voor het teamresultaat van Nederland.

Bij een WK met het 5-4-3 systeem is de ‘next-apparatus-mentality’ van alle sporters in het team van groot belang. Direct na balk al, waar Eythora Thorsdottir Nederland in de wedstrijd hield met 13,333 punten voor een goede oefening, trok Sanne iedereen bij zich om moed in te spreken en te zorgen voor de juiste teamspirit. Haar rol als coachende kopvrouw was eminent en doorslaggevend. Voor Nederland was het een spannend, maar zeer positief wedstrijdverloop. Op vloer waren de Nederlandse scores netjes en zag Volleman haar D-score gered na een toegekend protest. De speaker roemde haar pirouettes. Lieke Wevers, gracieus als altijd en Thorsdottir, internationaal geroemd om haar artistieke uitstraling, kregen de handen van het publiek op elkaar en Thorsdottir zette ook een topscore neer op sprong: 14,400 punten, dezelfde score als Volleman. Visser completeerde de goede scores op sprong, die essentieel waren voor het uiteindelijke resultaat. Ze was in de hele breedte sterk en eindigde dan ook als beste Nederlandse meerkampster met 53,231 punten op de vierentwintigste plaats (geschoond twintigste), wat een plaats in de individuele meerkampfinale betekende.

Interview © Casper Beijn voor © GymPOWER: Naomi Visser legde in de mixed zone uit hoe het is om op balk te moeten starten en geïnterviewd te worden door de Amerikaanse media

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Na de laatste oefening op brug is de ontlading groot: missie geslaagd!

Lieke Wevers die ook haar sprong tot stand landde, redde de teamscore op brug met een laatste prachtige en geconcentreerde oefening (13,900). De ontlading voor Oranje was hierna groot!  Nastia Liukin – de Olympisch meerkamp-kampioene op de Spelen van 2008 in Beijing, China en dochter van de voormalige Amerikaanse bondscoach en wereldtopper Valery Liukin, een turnlegende in voorgaand decennium maar tegenwoordig een onopvallende journaliste – die als geen ander weet wat er in de hoofden van turnsters omgaat, stak in de mixed zone de loftrompet af over het optreden van het Nederlandse damesturnteam: “They did a magnificent job. It’s beautiful to watch. They bring a lot of beauty and joy to the sport. I love that! I’m a big fan. Elegance and power are so different, you can’t compare. That’s what is so great about this sport.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Voormalig Olympisch kampioene en thans journaliste Nastia Liukin (rechts) in gesprek met Lieke Wevers in de mixed zone

Spanje was in deze achtste subdivisie de koning te rijk met hun optreden, al moesten ze nog bibberen en duimen tot en met de laatste snik. Pas na de allerlaatste afsprong in de twaalfde subdivisie wisten ze het zeker wat de 159,021 punten opleverden voor het team en land dat zo graag er weer wil staan in de wereldtop. Een twaalfde plaats in het eindklassement bezorgde ze uiteindelijk de felbegeerde vier tickets voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Hun gejuich was nog tot uren nadien buiten de sporthal te horen en bleef op het netvlies hangen – net zo goed als het stille verdriet van een verslagen Brazilië -. De Spaanse Cintia Rodriguez gaf het goede voorbeeld met een mooie oefening op het eerste toestel brug (13,866) en een eindscore (52,799) die goed was voor de laatste plek in de individuele meerkamp.

Met elfde plaats naar eigen Spelen

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Voormalig Olympiër en trainster/coach Houry Gebeshian en pupil Anahit Assadourian uit Armenië in de mixed zone

Naar Japan was het publiek in Stuttgart erg benieuwd, met het oog op de Spelen van 2020 in Tokyo – en dus voor hen in eigen land -. In de negende subdivisie wisten ze op het nippertje met 161,228 punten een elfde plek en de vier Olympische tickets veilig te stellen. Asuka Teramoto was de sterkste uit het team, met een goede sprong en degelijke oefeningen op brug en balk, totaal 54,131 punten, goed voor een WK-meerkampfinale. De Armeense Anahit Assadourian, pupil van de Armeens Olympiër Houry Gebeshian, kwam nog wat tekort voor een goed WK-resultaat (161ste met 42,965 punten). Sprong was haar beste toestel met 11,966 punten. Op vloer kon ze haar sierlijkheid goed laten zien (11,400) legde Assadourian uit in de mixed zone: “Het ging oké, in elk geval beter dan op het EK 2018 in Glasgow. Ik ben vooral blij dat ik hier was. En vond vloer en brug het fijnst.”

Assadourian wilde zo graag naar de Spelen van 2020 in Tokyo, vertelde ze nog aan GymPOWER op het EK 2018 in Glasgow “Nu is mijn doel meer ‘college-turnen’ in de VS geworden. Die competitie is heel leuk! Vanaf nu gaat het er vooral om om door te pakken en meer moeilijkheid toe te voegen. Ik had het hier in Stuttgart erg naar mijn zin. Geweldige atmosfeer en de wedstrijd in het algemeen was ook prima.” Coach Gebeshian blijft haar hierbij steunen: “Ze werkt nog elke dag aan haar doelen, afhankelijk van wat die zijn. Na nu pakken we even wat rust en maken een goed plan om verder te gaan. Voor ons hierna geen World Cups vooralsnog. Als coach aan de zijlijn is het zenuwslopend, maar ’t is altijd goed om op een WK te zijn en de beste gymnastes van de wereld te zien die aan hun dromen werken. Ik ben gelukkig als coach. We gaan van Stuttgart genieten en naar de rest kijken. Er komen nog mooie finales aan.”

In de tiende subdivisie deed het team van Rusland wat er werd verwacht, het nestelde zich met 168,080 punten op de (virtueel) derde plaats (Team USA moest nog komen!). Na de EK van 2018 in Glasgow lieten ze zien verder te zijn gegroeid. Angelina Melnikova, als vierde geplaatst voor de individuele meerkampfinale met 56,599 punten, maakte haar nieuwe sterrenstatus waar, met alleen op balk een score onder de veertien punten (13,366). Met naast een meerkampfinale ook twee toestelfinales op brug (14,700) en vloer (14,100) kon zij en de Russische bondscoach dik tevreden zijn. Maar het land scoorde in de breedte goed. Liliia Akhaimova, met een sterke sprong (14,733) en weinig fouten all-around (totaal 54,932 punten twaalfde), en Anastasiia Agafonova (achttiende met 53,799 punten), met een prachtige brugoefening (14,700), eindigden in de top twintig van het all-aroundklassement. Het is dat er maar twee per land door mochten naar de individuele WK-meerkampfinale.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Giulia Steingrueber strijdt op balk voor Olympische kwalificatie in de geweldige setting van het WK 2019 in Stuttgart

In de elfde subdivisie kwamen er geen verrassingen, hoewel het Zwitserse team onder leiding van Giulia Steingruber graag ook in de top twaalf was geëindigd. Doch ook de scores van de voormalige wereldtopper vielen nog tegen – ondanks haar grote populariteit bij de turnliefhebbers na haar comeback na lang blessureleed -. Haar balkoefening, met een mooie dubbele schroef als afsprong leverde niet meer op dan 12,766 punten. Landgenote Ilaria Kaeslin viel op met haar mooie vloeroefening (12,466) en kreeg net zoveel applaus als Steingruber gedurende haar hele wedstrijd mocht ontvangen, helemaal na haar mooie brugoefening met afsprong tot stand (12,400).

Met totaal 53,732 punten werd Steingruber negentiende, dat hield een plaats in de WK-meerkampfinale in. Ook Hongarijë had graag meer loon naar werken gekregen, maar kwam nog tekort, hun fouten werden streng bestraft, ook al waren hun brugoefeningen mooi om te zien, vooral van Zsofia Kovacs (14,200) en Bianka Schermann (13,966), bij wiens opzwepende vloeroefening het hele publiek mee klapte (12,600). Kovacs – met een beroemde achternaam in de turnsport – troostte zich na ook een goede sprong (14,433) met een tweede reserveplek voor de individuele meerkamp (dertigste met 52,432 punten) en het vooruitzicht op een Olympisch ticket. Schermann werd vierenveertigste met totaal 51,198 punten.

Geen maat op superteam van U.S.A.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Eeuwig reserve MyKayla Skinner van Team USA viert met Simone Biles haar goede balkoefening

In de twaalfde en laatste subdivisie kwam o.a. de torenhoge favoriet, titelverdediger en beoogde WK-winnaar op alle fronten, ‘Team USA’. Daarnaast ook het team van Brazilië, dat hun Olympische droom uiteindelijk niet wisten te realiseren. De turnsters uit het land dat drie jaar terug de Spelen mocht organiseren, streden tot de laatste snik maar fouten, pech en missers per toestel stapelden zich op en deden het team uiteindelijk de das om. Flavia Saraiva wist met haar uitstraling en techniek een positieve uitzondering te maken met een meerkamp-score van 54,932 punten, waarmee ze als tiende de meerkampfinale inging.

Op het superteam van de Verenigde Staten, – met de stoïcijnse wereldster Simone Biles – bij elke blik, glimlach of beweging van haar ontplofte de uitverkochte zaal van ontroering en emotie – en haar niet bepaald minder getalenteerde landgenotes Sunisa Lee, Grace Mc Callum en de specialisten Jade Carey en Kara Eaker -, stond echter geen enkele maat op dit WK: eerste met 174,205 punten en een voorsprong van ruim vijf punten op China op plaats twee (169,161). Als je als bondscoach MyKayla Skinner voor de derde keer als reserveturnster moet aanwijzen op een WK, heb je andere soort dilemma’s dan je collega’s van andere landenteams. De ene mooie topscore volgde de andere op bij elk toestel voor ‘Team USA’, voor oefeningen waar elke turnliefhebber in de zaal en thuis met open mond van stond te kijken. ‘USA ruled!’

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Simone Biles van Team USA turnt op brug terwijl honderden uitzinnige fans met smartphones haar oefening vastleggen voor de eeuwigheid

Op vloer werd het 14,833 punten voor Biles met haar nieuwe Biles-element, de tripple-dubbel, op sprong 15,300 punten voor Carey (van de twee sprongen was de beste zelfs 15,370 punten waard!), 15,000 punten op brug voor Lee en op balk 14,800 punten voor Biles. Het was geen verrassing dat Biles als beste meerkampster uit deze subdivisie en de hele wedstrijd kwam. Kenners vonden haar oefeningen zelfs nog streng gejureerd, zoals de afsprong bij balk, die haar nu, in tegenstelling tot die in de Olympische finale van 2016, wel goed lukte. Biles vertelde in de mixed zone: “Vandaag voelde balk eindelijk goed, zoals ik hem train. Ik hoefde nog niet op m’n best te zijn, ‘goed’ was voor dit doel genoeg, ik heb toch elke toestelfinale gehaald.” 

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Voormalig Olympisch kampioene Catalina Ponor

Bijzonder was dat anderen in deze laatste ronde hun focus bleven houden bij hun eigen oefeningen en de wedstrijd uitturnden, zoals de Nieuwzeelandse Maia Fishwick (honderdste in het eindklassement met 47,865 punten, halverwege de lijst deelnemrs) wiens prachtige robotchoreografie op vloer zeker qua artistiek ook het vermelden waard is al kwam ze niet verder dan 11,766 punten.

Bij het opmaken van de balans, in de laatste minuten van de kwalificatiewedstrijd – de allerleukste en spannendste van het WK -, zag je euforie en verslagenheid toeslaan bij de sporters in de arena en bij de wachtenden op de tribune. Australië, die in de eerste subdivisie op vrijdag 4 oktober 2019 had geturnd, kwam net een plek tekort voor de top twaalf en ook Brazilië, toch één van de beoogde kandidaten voor Tokyo 2020 haalde het uiteindelijk niet in de twaalfde subdivisie. In de allerlaatste rotaties gooiden ze hun eigen glazen definitief in met grote fouten op balk en vloer. Tranen vloeiend en krachttermen werden gesmoord. Blijf maar rustig en aardig in een kolkende arena waar de teams en supporters van de V.S., China, Rusland, Frankrijk, Canada, Nederland, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, België, Japan èn Spanje wel een feestje konden bouwen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Flavia Saraiva van Brazilië plaatste zich voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020

Roemenië, de sterke turngrootmacht van weleer en het land van WK-ambassadrice en voormalig Olympisch kampioene Catalina Ponor, is nog niet terug op niveau. Met 151,895 punten voor de tweeëntwintigste plaats, achter Mexico, en zonder één enkele finaleplaats was de ontluistering compleet. Alleen op sprong kon het jonge team een vuistje maken, met 14,033 punten voor Denisa Golgota maar met een totaalscore van 49,066 punten voor de zevenenzeventigste plaats kon ze het team niet ver brengen. Maria Holbura was de  beste meerkampster met een totaalscore van 50,632 punten, goed voor de 54ste plaats. Het deed Ponor groot verdriet en ze beloofde zichzelf na dit WK zich als trainster in haar vaderland in te gaan zetten om Roemenië uit de krochten van het klassement terug te halen. [In het komende GymPOWER Sportmagazine het complete interview met Ponor!]

Voordeur en sluiproutes naar Tokyo

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Roxanna Popa van Spanje pakte met 13,800 punten knap een toestelfinale op vloer

Egypte, met daarin de in Nederland trainende Mandy Mohamed (Maghoub) reikte met het team niet verder dan  de vierentwintigste plaats. Wel was Mandy de beste uit haar team, maar haalde geen toestelfinale. Oostenrijk trad niet aan met een team, maar Elisa Haemmerle die net als Maghoub ook gecoacht wordt door trainer Daymon Montaigne-Jones uit Nederland, bereikte net als haar clubgenote de Spelen via de sluiproute van de individuele Olympische startbewijzen voor de beste meerkampers op dit WK wiens landenteams niet gekwalificeerd zijn voor Tokyo 2020.

De FIG publiceerde na alle onzekerheid, commotie en vraagtekens over wie nou gekwalificeerd is, een lijst met de twintig geluksvogels: Flavia Saraiva (Brazilië), Giulia Steingruber (Zwitserland), Georgia Godwin (Australië), Diana Varinska (Oekraïne), Yunseo Lee (Zuid-Korea), Zsofia Kovacs (Hongarije), Martina Dominici (Argentinië), Alexa Moreno (Mexico), Danusia Francis (Jamaica), Su Jong Kim (Noord-Korea), Aneta Holasova (Tsjechië), Marcia Vidiaux (Cuba), Maria Holbura (Roemenië), Elisa Haemmerle (Oostenrijk), Anastasia Alistratava (Wit-Rusland), Farah Ann Abdul Hadi (Maleisië), Mandy Mohamed Maghoub (Egypte), Nazli Savranbasi (Turkije), Barbora Mokosova (Slowakijke) en Filipa Martins (Portugal).

Alleen de twaalf WK-medaille-winnaars van komend weekend – drie per toestel: sprong, brug, balk en vloer – kunnen zich nog rechtstreeks kwalificeren voor de Spelen volgend jaar op dit WK. Van alle tweeëndertig toestelfinalisten is Seojeong Yeo uit Zuid-Korea de enige die niet turnde in een gekwalificeerd team. De anderen vierden in de teams van de VS, Rusland, China, Frankrijk, Canada, Nederland, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, België, Japan en Spanje al hun feestje. Een turnster zal in ieder geval ontbreken, Oksana Chusovitina (44) die in Stuttgart – in één van de landen waar ze voor uitgekomen is in haar legendarische turncarrière – een poging waagde om voor de achtste keer aan de Olympische Spelen deel te nemen. ‘Age is but a number‘… maar in het turnen ligt de clou juist in die cijfers, wat je leeftijd ook mag zijn. De complete uitslagen van de WK turnen 2019 in Stuttgart, Duitsland, zijn te vinden op de website van de FIG.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, beelden en interviews mixed zone © Casper Beijn met een bijdrage van de GymPOWER-turnanalisten | Fotografie wedstrijd © Therry da Silva

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.