Stuttgart bracht alleen Bart Deurloo geluk

Stuttgart bracht alleen Bart Deurloo geluk
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Bart Deurloo drukt zijn gevoel uit over WK-kwalificatiewedstrijd
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Deze enthousiaste Oranje-supporters kwamen all the way uit Heusden naar Stuttgart om hun helden aan te moedigen

STUTTGART – Op de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart slaagde het Nederlands herenteam, – bestaande uit Bart Deurloo, Michel Bletterman, Casimir Schmidt, Frank Rijken en Epke Zonderland -, er niet in zich te kwalificeren: noch voor de WK-finale noch voor de Spelen volgend jaar. Met 240,326 punten werd het een negentiende plaats. Deurloo was uiteindelijk de enige die zich als beste Nederlandse meerkamper (41ste met 80,531 punten) ‘via de achterdeur’ kon plaatsen voor Tokyo. Bondscoach Bram van Bokhoven stelde dat Oranje in het nadeel was gestart door blessures. Toch waren er zeker mogelijkheden in deze wedstrijd die beter hadden kunnen en moeten uitpakken. Doch het geluk lachte Oranje niet toe in Stuttgart. Na afloop restte slechts grote verslagenheid en de vraag hoe dit mogelijk was voor een team dat vorig jaar nog achtste werd in de WK-finale. Rusland, China en Japan waren de beste drie in de kwalificatieronde, gevolgd door de teams van Oekraïne, Groot-Brittannië, Zwitserland, de V.S., Chinees Taipei, Zuid-Korea, Brazilië, Spanje èn Duitsland. Het gastland was met een twaalfde c.q. de laatste plek die toegang gaf tot de volgende Olympische Spelen van 2020, de koning te rijk.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Epke Zonderland nam het op tegen het helse kabaal aan Zwitserse aanmoedigingen

De sportarena zag er zoals normaliter bij de heren (met zes toestellen ) anders uit dan bij de dames (met vier toestellen). De tribunes waren voor minder dan de helft gevuld en bij het toejuichen hoorde je soms een enkele harde schreeuw, met name van een fanatiek aanmoedigende Bram Louwije. Aan de hartstochtelijke aanmoedigingen van de Oranjesupporters, die erin bleven geloven tot het bittere end, heeft het niet gelegen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Michel Bletterman kwijt zich van zijn taak op vloer voor Team Nederland

Doch de supporters van Zwitserland wisten zich met hun oorverdovend enthousiasme en galmende koeienbellen in de hele hal te ‘teleporteren’ en waren alom aanwezig. Ze overschreeuwden alles en iedereen en wisten hun team naar de Spelen én de teamfinale toe te juichen. Waar je ook keek, zag je vlaggen met een wit of rood kruis wapperen en waar je ook stond werd je omver geblazen door hun geluidsgolven, pure supportersherrie. Team Nederland die op veel minder uitbundig aanmoedigende supporter kon rekenen, turnde in dezelfde achtste en laatste subdivisie als de Zwitsers. Dat late tijdstip met het daarbij behorende lange wachten hielp het team en het groepje Nederlandse supporters her en der verspreid in de immense arena ook niet echt. Met als resultaat zeven punten minder dan op de voorbereidende interlands.

Sterk begin van Oranjeteam op vloer

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Casimir Schmidt strijdbaar op voltige

Voor Nederland was het wedstrijdverloop vrijwel dramatisch. Startend op vloer leek er met twee scores van 14+punten van Deurloo en Schmidt weinig aan de hand. De turners waren enthousiast en moedigden elkaar ferm aan voor een op dat moment vijftiende plaats. Er leek toen nog geen vuiltje aan de lucht, maar dat kon net als het weer snel omslaan. Bij het tweede en lastige toestel voltige, waar de niet al te moeilijke oefeningen enthousiast en zonder fouten werd geturnd, bleven de punten behalve bij Bart Deurloo onder de dertien punten en bungelde Team Nederland op de éénentwintigste positie.

Protest tegen de score van Schmidt mocht hierbij niet baten. Bij het derde toestel ringen bleven de scores met de weinig spectaculaire oefeningen laag en zag je de teamspirit tanen, terwijl Nederland zich moeizaam naar de twintigste positie optrok. Casimir Schmidt deed het hier het beste met 13,666 punten. Van coaching door de trainers of de turners onderling was in de hectiek van dit moment vanuit de zijlijn toen weinig meer te merken. Je zag de gezichten vertrekken. Er werd vooral gemopperd op de scores.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Brothers in arms forever, Frank Rijken en Michel Bletterman
Foto © Therry da Silva: Bondscoach Bram van Bokhoven en Oranje-coach Jeroen Jacobs aan het begin van de wedstrijd bij vloer

Michel Bletterman, op het allerlaatste moment bij het team ingezet voor de bij de laatste podiumtraining geblesseerde Louwije – samen met de op vrijdag 4 oktober  nog opgeroepen reserveturner Rick Jacobs en Oranjecoach Marcel Kleuskens op de tribune -verklaarde met Frank Rijken in de mixed zone, dat het bij ringen mis ging met de teammentaliteit. Rijken: “Het begin van de wedstrijd was geweldig. Vloer was helemaal lekker en voltige was helemaal uitgeturnd. Voor mij maakte de hele lage scores niet echt uit.” 

Michel Bletterman: “We gingen uit van dertien punten gemiddeld op voltige, voor ons een lastig toestel in deze code. Daar was nog niets aan de hand. Bij ringen werden onze foutjes streng afgestraft, het leek nog strenger dan gisteren.” Rijken: “De wil was sterk, iedereen was sterk, totdat Bart door zijn knie ging en Casimir met zijn moeilijke sprong, waar hij zo hoog en zo ruim zat over donderde, keihard werd afgestraft. Ik was de back-up en kon daar niet veel meer aan doen. Al waren we niet mentaal gebroken.” Bletterman: “Je staat reserve en iemand raakt geblesseerd. Dan moet je erin. Dan moet je de knop omzetten. Dat is wel gelukt, bij mij ging het best wel goed.”

Mentaal gebeurde er iets bij ringen

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Frank Rijken met ingezwachtelde knie concentreert zich op de aanloop naar sprong. Hij mag geen fouten maken, want zijn score telt mee.

Van dat er bij ringen mentaal iets gebeurde, zei Van Bokhoven achteraf in de mixed zone dat niet zo gezien te hebben. De verwachting was normaliter dat het bij de tweede helft van de wedstrijd de teamscore met de resultaten op de toestellen sprong, brug en rek flink omhoog zou gaan. Niets was minder waar. Bij sprong kwam Deurloo verkeerd op de plank en blesseerde zich. Schmidt, die twee sprongen zou doen, waaronder zijn nieuwe, liet de poging op een WK-finale gaan nadat hij bij zijn eerste sprong door teveel amplitude problemen om zijn landing te stikken voorover viel in kniehouding. Rijken, die kennelijk als back-up moest dienen op sprong, kon echter als chronisch aan zijn knie geblesseerd met een uit voorzorg makkelijke sprong niet veel punten terughalen.

Bletterman kwam als enige tot een sprong voor een redelijke score van 13,766 punten. Dat was niet genoeg om de brand te blussen. Nederland bleef hangen op de twintigste plaats, een moeilijke uitgangspositie om de aanval in te zetten op de laatste twee toestellen richting minstens de felbegeerde twaalfde positie in het teamklassement. De hoop bij de laatste twee rondes was gevestigd op Zonderland die nu pas in actie kwam. Op brug wist deze te midden van de Zwitserse koeienbellensalvo’s een grote wiebel nog recht te zetten en noteerde een redelijke score van 14,333 punten. Doch dat was lager dan bij de ‘DG Trials’ in Heerenveen een paar weken terug, waar hij had laten zien een veelbelovende kwalitatieve oefening op dit toestel in voorbereiding te hebben.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Casimir Schmidt strijdbaar in kruishang aan de ringen

Rijken die ondanks zijn knie toch de meerkamp turnde in plaats van Bletterman – die Louwije verving, de derde meerkamper van Oranje – zette op brug zijn beste score van de wedstrijd neer: 13,766 punten. Vaste meerkampers Deurloo en Schmidt deden het niet slecht met respectievelijk 13,566 en 13,500 punten op dit toestel, maar dat was in dit scenario voor Oranje niet genoeg om tot een benodigd gemiddelde te komen om de op sprong opgelopen schade in het teamresultaat goed te maken.

Persfoto © LOC Media WCh Stuttgart2019 | Fotografie © Heiko Potthoff

Team Nederland trok zichtbaar in alle staten naar het laatste toestel rek, geplakt op een achttiende plaats. Zouden ze die zes posities nog kunnen inhalen? Alleen een wonderbaarlijke demonstratie van de ‘Dutch Flying Power’ zou Team Nederland nog kunnen redden, wist iedereen in de hal en thuis die snel kon hoofdrekenen. Wat op rek de apotheose had moeten worden, versterkte de totale deceptie voor de heren op dit WK. Zonderland leek haastig zijn oefening af te werken, raakte de draad kwijt en viel van rek. Dat was niet het WK-optreden dat hij aan zijn zoontje,  hoog op de tribune bij de familie, had willen tonen. Deurloo behaalde op dit toestel de hoogste Nederlandse score met 13,716 punten en beslechtte het onderlinge duel met Casimir Schmidt voor het individuele startbewijs. Die kwam op dit moment suprême niet verder dan 12,000 punten, wat hem totaal 79,265 punten opleverde voor de 54ste plaats in het meerkampklassement.

Hambüchen over kansen in Stuttgart

Schmidt was achteraf begrijpelijk ontroostbaar. Voor Rio 2016 werd hij gepasseerd voor het team, voor Tokyo 2020 haalt het team het niet en ligt zijn Olympische droom in duigen. Het was niet de glorieuze avond voor Nederland geworden zoals gehoopt. De eindbalans sloeg af op de negentiende plaats: geen Olympisch teamticket en geen enkele WK-finale. Dat is lang geleden!  Verslagenheid heerste alom.

In de mixed zone kon Deurloo ondanks de teleurstelling voor het team, ook wel de positieve kant van zijn kwalificatie voor Tokyo zien. De inzetfoto van dit artikel, gemaakt in de mixed zone vlak na de wedstrijd, spreekt boekdelen over zijn gevoel bij de ‘slag van Stuttgart’.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: “Geluk bestaat in Stuttgart, maar die moet je wel even afdwingen”, stond in de ‘fortune cookie’ van Bart Deurloo voor deze dag

Deurloo: “Ik loop nog een beetje mank, maar dat komt wel goed. Ik wist dat het kon zo [via de meerkampscore], het is niet echt een achterdeur maar het is zeker ook geen voordeur. Het is meer een geluk bij een ongeluk. Het is gelukt voor mij dan, maar wel vervelend voor het team. Ik ga liever drie weken naar Tokyo met het team dan alleen natuurlijk. Wat er verder nog kan weet ik niet precies, maar het is zonde. Het had niet zo gemoeten.”  Verder heerste deze avond hetzelfde lege, onwerkelijke gevoel als na de WK-finale voetbal van 1974 in Duitsland. Het thuisland door, het sterrenteam van Nederland bleef achter met lege handen.

>>Interview in de mixed zone van © Casper Beijn voor © GymPOWER met Oranjeturner Bart Deurloo over de kwalificatiewedstrijd van Nederlandse herenturnteam op WK 2019

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Team België was na de wedstrijd toch monter in de mixed zone in Stuttgart

Ambassadeur van het WK, Fabian Hambüchen – de eeuwige rivaal van Zonderland die al lang een punt achter zijn actieve sportcarrière heeft gezet – sprak vooraf de volgende profetische woorden uit in een interview met GymPOWER: “Eén van ons gaat vanavond niet blij zij. Als Nederland twaalfde of hoger wordt, ligt Duitsland eruit; als Nederland de slag mist, wordt het Duitsland op de Spelen van 2020!” Het Belgische team – met 240,360 punten net boven Nederland geëindigd op de achttiende plaats – oogde na zijn kwalificatieronde in de zesde subdivisie ook mat en verslagen. Kopman Jimmy Verbaes kon met de scores 13,566, 13,200, 12,566, 12,365, 13,333 en 13,533 onvoldoende voor het team betekenen.

Daan Kenis, met de hoogste Belgische dagscore, 14,166 op voltige, verklaarde het in de mixed zone als volgt aan GymPOWER: “We kwamen naar de WK om ons op ons best te tonen en eventueel de twaalfde plek te bereiken. Dat was mogelijk geweest als we het allemaal goed hadden gedaan. Marge hadden we niet. Maar we maakten wel fouten, vooral op voltige. Dat is sowieso een stresstoestel, dus als je daar op moet beginnen… Sprong was heel goed en brug ook. Op rek viel ik zelf, maar de anderen niet. Het is jammer dat we minder begonnen zijn. Ik heb vandaag drie toestellen geturnd sprong, rek en vloer en mijn best gedaan.” Ringenspecialist en Olympisch finalist in Rio Dennis Goossens was nu niet geselecteerd. “Hij was minder in vorm dan normaal, dus maakten de coaches een keuze voor een selectie die volgens hen sterker was.”

Met strikte jurering toch hoogtepunten

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Het Zwitserse team bleek in de hele breedte en hoogte ijzersterk

Ondanks de strikte jurering op de toestellen kwamen een aantal landenteams wel degelijk tot hoogtepunten. Beste team van de kwalificatie werd Rusland met 259,928 punten. Daarachter eindigde China met 258,354 punten en als derde Japan, het gastland op de komende Spelen met 258,026 punten. Oekraïne, met ervaren turners op leeftijd en aangevoerd door o.a. de nog altijd subliem turnende Oleg Verniaiev, deed het prima en werd vierde met 253,528 punten. Groot-Brittannië werd vijfde met 252,409 punten. Zwitserland was tijdens de wedstrijd in de hele breedte opvallend sterk en gemotiveerd, met de steun van hun supporters en scherpe coaches vlogen ze zo naar een verrassend zesde plaats met 251,400 punten. Daarmee verwezen ze Team USA naar de zevende plaats (met 250,359 punten). Een opvallend sterk Chinees Taipeh completeerde met 250,093 punten de top acht van landen die zich kwalificeerden voor de WK-teamfinale. Voor Team Nederland, op de vorige WK van 2018 in Doha nog achtste in de finale, was deze top-8 met het optreden van deze avond onbereikbaar geweest.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Giarnni Regini-Moran liet ook in de mixed zone zijn spieren rollen

Giarnni Regini-Moran uit Groot-Brittannië, – de voormalig juniorenkampioen meerkamp c.q. vloer, sprong en/of rek op de Gymnasiada van 2013 in Brasilia, de Jeugd Olympische Spelen van 2014 in Nanjing, het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) van 2015 in Tiblisi en het EK van 2016 in Sofia –  en dus groot turntalent vond dat zijn team het beter had kunnen doen, maar was als benjamin van het huidige Britse team wel tevreden over zijn eigen optreden.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Epke Zonderland kon ondanks een sterke oefening op brug het tij niet keren voor het Oranjeteam

Regini-Moran, zoon van een Ierse vader en een Italiaanse moeder: “Het voelde goed, ik was nogal nerveus. Het is m’n eerste WK. Maar het belangrijkste is dat we ons als team zouden kwalificeren: ‘We did the job!’ Ik heb zelf nog wat fouten te verbeteren, dus ik heb ook zeker zin in de kansen in de teamfinale. We gaan daar voor een podium, dat kan als ieder van ons z’n fouten verbetert. We hebben het in ons en het is weer een andere wedstrijd.” Zijn inspanningen brachten hem als meerkamper, met goede scores op vloer (14,316) en sprong (14,533) en een totaalscore van 80,080 punten, naar de vierenveertigste positie in het individuele meerkampklassement, een onbetaalbare ervaring als kersverse senior.

Analyse en simpele rekensom achteraf

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Bart Deurloo zweeft hoog boven de rekstok om zijn startbewijs voor Tokyo 2020 te bezegelen

Dat de Nederlandse turners op het moment suprême wellicht niet teveel stil hadden hoeven staan bij hun scores op voltige en ringen, bewijst een simpele rekensom. Bij redelijke sprongen hadden ze gemakkelijk drie punten totaal meer kunnen behalen. Zonderland met een goede, vlekkeloze oefening op rek die thuishoort op een WK vier punten meer. Daarmee zouden ze met dezelfde teamscore als bij de ‘DG The Trials 2019’ in de 247 punten zijn gekomen, goed voor een plek bij de top twaalf. Het is o.i. dus juist niet het gebrek aan breedte, maar aan de risico’s die genomen moesten worden, dat het de Nederlandse heren hier niet lukte.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Veteraan Marian Dragulescu balt zijn vuistje na zijn tweede sprong, hij weet dat het genoeg moet zijn voor de WK-finale

Anders zouden ze zeker een plek bij de top twaalf en de laatste vier landen hebben kunnen innemen. Nu werd Korea met 249,651 punten negende, Brazilië met 247,236 tiende, Spanje elfde met 246,727 en Duitsland met 246,508 twaalfde. Italië belandde knarsetandend met 245,996 punten nipt op de gevreesde dertiende plaats. Voor Frankrijk en Turkije – die in Heerenveen Team Nederland nog wisten te benaderen c.q. te verslaan met een score die hier goed zou zijn om mee te dingen voor de top twaalf, viel de avond in Stuttgart ook in duigen met respectievelijk de veertiende (245,127) en vijftiende plaats (244,652).

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Na een goed optreden op vloer voor Oranje bleef het gezicht van bondscoach Van Bokhoven op standje ‘onweer op komst’

Dat tussen die felbegeerde twaalfde plek en Nederland nog ruimte bleek voor de teams van Kazachstan, Canada en België en achter Oranje nog zes andere teams – Wit-Rusland, Australië, Noorwegen, Hongarije, Roemenië en Finland – met lege handen de arena verlieten, boeide op het laatst niet meer. De kater was groot voor Nederland en er moest duidelijk nog diep nagedacht worden over het nieuwe scenario.

Als laatste opvallend feit moet opgemerkt worden dat de Roemeense turnlegende Marian Dragulescu, inmiddels 38 jaar en dit voorjaar gescheiden van zijn tweede vrouw, op het WK in Stuttgart weer een verrassende internationale comeback maakte, waarbij hij zich ook nog als zesde voor de WK-toestelfinale wist te plaatsen met twee spectaculaire en verbluffende sprongen. Met 14,616 en 14,633, een gemiddelde van 14,624 punten, wist hij nog menige jonge topper van de huidige generatie te verslaan in een sterk veld van veertig specialisten die een poging durfden te wagen op dit toestel. Aan GymPOWER vertelde hij wat dat en de komende finale voor hem betekent: “Weer een kans op een medaille!” En daarmee ook op een ticket voor zijn vijfde Spelen! Voor de Nederlanders resteert het gevoel van ‘dat wat had kunnen zijn’….

“Oranje is sterker dan één teleurstelling”

Van Bokhoven, uit het veld geslagen, legde GymPOWER in de mixed zone geduldig uit dat hij verbaasd zou zijn als dit resultaat bij de bond geen consequenties heeft. Over de wedstrijd zei hij: “Voltige was prima, ringen was prima. Alleen bij sprong gingen we volledig de mist in. Dan lig je eruit. Ringen was nog scherp. Ze kregen wat ze verwachtten van de uitvoering, maar minder van de score, maar daar moet je als sporter tegen kunnen, of je dat verder zou moeten coachen…Dat is ook onze sport, soms komt het hard aan. Ik zag het op sprong niet aankomen eigenlijk. Ik kan me niet herinneren dat Bart ooit sprong gemist heeft. Epke gaat nu voor de World Cups. De dag van morgen begint meteen met pakken wat we nog pakken kunnen. We moeten snel verder schakelen. De buitenwereld dacht misschien weer aan een achtste plek. Dat kon, als je niet op de grond gaat zitten. Het gaat verder en we zijn sterker dan één teleurstelling. Dat is de hardheid die we moeten hebben, anders zijn we ten dode opgeschreven.”

>>Interview in de mixed zone van © Casper Beijn voor © GymPOWER met bondscoach Bram van Bokhoven over de kwalificatiewedstrijd van Nederlandse herenturnteam op WK 2019

De complete uitslagen van de WK turnen 2019 in Stuttgart, Duitsland, zijn te vinden op de website van de FIG.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, beelden en interviews mixed zone © Casper Beijn met een bijdrage van de GymPOWER-turnanalisten | Fotografie wedstrijd © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.