Europese titels showtwirl voor Nederland

Europese titels showtwirl voor Nederland
Foto © NBTA Nederland

Deze diashow vereist JavaScript.

LIGNANO SABBIADORO – Er is dit jaar weer een grote Oranje-equipe, onder leiding van manager Petra Janssen en bondscoaches Simone Soussani en Caroline Meijvogel en juryleden Marion Ketelaars Susanne Maas – van Deursen Graziëlla Barendrecht en Samantha Schrandt van NBTA Nederland, afgereisd naar de Europese Kampioenschappen showtwirl c.q. majorettesport, die voor een succesvolle missie zorgde. Van 11 tot en met 13 oktober 2019 werd in Lignano Sabbiadoro gestreden door solisten, duetten en corpora om de Europese titels en andere EK-medailles. De concurrentie was oersterk, maar Nederland kon uiteindelijk zes podiumplaatsen tellen in de eindbalans: twee duo’s ‘Accessories’ – in de jeugd Fenna Guijt en Isabel van der Plas en bij de junioren Sharina Ouwehand en Tanisha Ouwehand – veroverden het goud en daarmee de Europese titel.

In de categorie ‘Exhibition Senior pakten ‘The Yellow Rainbows’ uit Schiedam het zilver, alsook een ‘Showtwirl Accessories Corps Senior’. Het ‘Showtwirl Accessories Corps Juvenile’ van ‘The Flying Stars’ uit Katwijk en een senior duo ‘Accessories’ pakten het brons. Vermeldenswaardig is ook dat de beste zes per categorie vanwege het groot aantal deelnemers op dit EK ook een medaille ontvingen. Daaronder namens Nederland o.a. Mirte de Weert (zesde van Europa in de jongste categorie Solo Accessories Juvenile), Anissa Soussani (vierde in de Solo Accessories Junior), Femke de Bont (vierde in de Solo Accessories Senior), het Parade Corps Senior Evolution (vierde) en het Showtwirl Accessories Corps Junior van Desirée N.N.O. (zesde).

Het animo was traditioneel groot bij de Nederlandse delegatie in Italië. De EK-gangers hadden zich in mei dit jaar op het NK van de NBTA Nederland gekwalificeerd. De kwaliteit van de geselecteerde routines was hoog en daarom waren de verwachtingen terecht hoog gespannen voor deze EK. De muziektest op de donderdag werd goed doorstaan en op de vrijdagavond marcheerde de Oranje equipe met Nederlands kampioen Femke de Bont als vaandeldraagster tijdens de imposante openingsceremonie, aangemoedigd door een groot Oranje-legioen dat vierkant achter haar sporthelden stond. De vernuftig ontworpen accessoires en props werden tot op de mm³ secuur gecheckt alsook de bijbehorende schitterende kostuums en – voor de finishing touch – de schmink en haardracht voor een optimale presentatie, want majorette is een artistieke sport bij uitstek waarbij de fantastische choreografieën tot leven worden gebracht en uitgebeeld worden door middel van twirltechnieken met de baton en ander handmateriaal (zoals de lintstok uit de ritmische gymnastiek), gymnastische bewegingen, dans en theatrale interpretatie van de thema’s c.q. lyrics met een boodschap. De beroemde, door de internationale gymnastiekfederatie FIG verbannen vloeroefening van ‘musicalcat’ Céline van Gerner van het EK turnen 2018 in Glasgow, zou hier zeker niet misstaan hebben. Niet voor niets luidt de naam van de majorettesport in Nederland: showtwirl oftewel artistieke twirlsport. 

Rijke sporttraditie in Nederland

Majorette c.q. showtwirl is een sport met een rijke traditie in Nederland, waarbij generaties elkaar het stokje doorgeven. Eén van de bondscoaches Caroline Meijvogel legde aan GymPOWER voorafgaande aan de EK wat het de Nederlandse equipe in deze tak van sport betekent om toe te kunnen werken naar de Europese titelstrijd.  Een EK is geweldig en je moet er elke seconde van genieten. Vanaf het moment dat je bus of vliegtuig instapt, tot je weer thuis bent en alle reacties van mensen krijgt. Fantastisch! De EK twirl geeft de motivatie om weer creatiever te zijn, origineler en er meer twirl in te verwerken. We zijn er na het NK hard mee aan de slag gegaan. Het was leuk om het nu samen te kunnen doen, want dan kunnen we lasten delen, ook de leuke dingen. Je kunt alles samen doen. We hebben zelf al heel veel jaren showtwirl gedaan en de basiselementen als creativiteit, techniek, uitstraling en presentatie, kracht en een clean optreden geven, zijn gebleven. Hoe lang geleden het ook is dat wij het zelf hebben gedaan.”

Het EK-traject was best kort nu, want het NK was eind mei. “Tot de zomervakantie hebben we meer analyses gemaakt, de choreografieën verfijnd, tips gegeven, meer verrassingseffecten gecreëerd. Dat is belangrijk!” In de zomervakantie was het zaak voor de EK-gangers om alles bij te houden om daarna tot aan de EK toe de techniek, het vangen en de uitstraling te intensiveren. Meijvogel benadrukte wat het doel van de Nederlandse equipe was in Lignano Sabbiadoro: “Dat onze meiden daar er met een mooi verrassend optreden, vol zelfvertrouwen en tevreden af komen. Je hebt vooraf geen idee wat de andere landen doen of tegen wie je moet… dus je weet vooraf ook nooit waar je staat. We hebben een aantal meiden die vorig jaar ook goed zijn geëindigd. Die zullen nu ook de intentie hebben om daar een mooie plek te behalen, op het podium of in de top-6, maar in elk geval met een goede samenwerking, zodat de deelnemers zo hoog mogelijk kunnen eindigen.” 

Prachtige outfits en dito routines

Ze stonden er weer en hoe, in hun prachtige outfits met dito props, accessories en routines met ieder een mooi verhaal, dat laatste is het allerbelangrijkste. Meijvogel: “Het verhaal… daar gaat showtwirl om! Het is een verhaal dat je wilt vertellen aan de jury, dat kan met een vrolijk verhaal of vrolijke muziek maar het kan ook met een spannend of dramatisch verhaal.  Het is een vorm van ‘dance of rhythmic twirl’ waarbij de attributen het verhaal versterken. Daar staat showtwirl voor!” Al geldt dat iets minder voor exhibition en parade, waarbij het vooral gaat om de kracht en de marching, het gelijk zijn en het richten. Meijvogel: “Er zit wel vaak een verhaal achter, maar niet noodzakelijk. Exhibition staat meer in tussen parade en large team, met twirl, dans en marching. Bij de senioren is er dit jaar een nóg hoger niveau en meer concurrentie, zeker omdat er bij de duo’s maar ééntje mee mag. Vorig jaar waren dat er nog drie. Een lekkere strijd en leuk om te zien.” Bij de jeugd- en junior duetten is dat helemaal goed gekomen, want daarin telt Nederland twee nieuwe Europees kampioenen!

Het jeugdduo Guijt en Van der Plas van The Flying Stars uit Katwijk, beeldden wederom heel ontroerend het verhaal van de eskimo’s uit. Op het NK legden ze aan GymPOWER uit: “Het is leuk om eskimo’s te zijn. Het verhaal is, we hebben heel erg veel honger en dan gaan we bij een meertje vissen en dan hebben we een vis gevangen en gaan die opeten.” Het sloeg in ieder geval ook aan bij de internationale jury. Bij de junioren was er op het NK al geen maat op de ‘f-Abel-achtige’ showact van de talentvolle dames Ouwehand van Inspiration Voorhout. Ook op het EK wisten ze met nog meer passie en kwaliteit hun routine zodanig neer te zetten dat deze ook bekroond werd met het goud en eeuwige roem!

De Europese kampioenschappen majorette c.q. showtiwrl van de NBTA Europe waren te volgen via livestream uitgezonden op het YouTube-kanaal van de organisatie en ook op de social media (Facebookpagina en Instagram) en de website van NBTA Nederland, waar ook  meer beelden en de complete uitslagen te vinden zijn.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit beelden: ingesloten via FB © NBTA Nederland, © Femke de Bont, ©TWV Passion Julianadorp en © Inspiration Voorhout | Fotografie NK 2019 © Therry da Silva.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.