Drie senior teams in EK-traject teamgym

Drie senior teams in EK-traject teamgym

STEDEBROEC/RIJSSEN/COEVORDEN – Afgelopen weken hebben er een aantal testtrainingen plaatsgevonden voor het traject naar het EK teamgym 2020 in Kopenhagen, Denemarken. De werkgroep teamgym van de Landelijke Technische Commissie van gymnastiekunie KNGU en de Oranje-coaches hebben naar aanleiding van deze trainingen besloten om met drie senior teams het EK-traject in te gaan. Dit houdt in dat er dit keer geen junior team namens Nederland zal worden afgevaardigd.

Voormalig Oranje-international Johan van Schenkhof is aangewezen als ‘teamleader’ voor alle drie teams, Marian Grooten coacht het herenteam, Boy Kuiper en Kyra Konings het damesteam en Rick Oude Wesselink het mixed team. Ze worden bijgestaan door Nicole Oudsen en Kristine Provo (coaches dames- en herenteam) en de choreografen Sherayza van Ernst (heren), Ria de Jong (mixed), Sandra Bakker en Alice de Groot (dames). Mascotte ‘Teamgym Leon’ zal zich zowel in het EK-traject als op het EK kwijten van zijn taak om de Oranje-supporterslegioen te inspireren.

Internationaal trainersdiploma

Marian Grooten en Boy Kuiper van de werkgroep teamgym van de LTC hebben om de Nederlandse teams in het EK-traject optimaal te kunnen begeleiden een opleiding gedaan en hun internationale trainersdiploma level 1 voor teamgym behaald (net als ook Ivar Neep)  Met kennis van de Code of Points van de UEG en de ervaring van de vorige EK wordt vastgesteld welke sprongseries en scores nodig zijn om kans te maken op een finale bij de EK. Met de hulp van de choreografen wordt ook veel aandacht besteed aan de vloeroefening, waarbij in een mogelijke EK-finale voor de Nederlandse teams veel valt te winnen. Op de twee andere onderdelen van teamgym, het springtoestel c.q. de minitrampoline en de tumblingbaan, is er traditiegetrouw voldoende niveau in Nederland om de Europese top te kunnen bestormen.

De oudere en ervaren junioren waarvoor geen team wordt samengesteld- waaronder vele die in 2018 met het Nederlands juniorenteam een historische EK-finaleplaats behaalden – zijn van grote waarde voor de drie seniorenteams in het huidig EK-traject. Elk van de drie teams zal uiteindelijk uit twaalf gymnasten bestaan, inclusief twee reserves. Voor de senior dames- en herenteams is het nog even spannend want naar aanleiding van de eerste testtrainingen zijn er nog zo’n zestien deelnemers die komende maanden nog het beste van zichzelf gaan laten zien om een plek te kunnen veiligstellen. Verwacht wordt dat eind van het jaar de definitieve selectie voor deze twee teams bekend wordt gemaakt. In december 2019 gaat de werkgroep teamgym van de LTC bekijken of de gestelde eisen daadwerkelijk gehaald worden en of de teams kunnen doorgaan voor het testmoment later in het voorjaar van 2020.

Testtrainingen en teambuilding

Aan de testtraining van 6 oktober 2019 deden onder andere Stefan van der Vliet en Isis Klement mee, beiden ook actief in het turnen. GymPOWER sprak ze over hun eerste bevindingen over het EK-traject 2019-2020. Volgens Van der Vliet was er al veel progressie in de sprongen te zien en “ik ben blij dat ook het begin van de vloeroefening er al in zit.” Klement die vorig seizoen de aandacht trok door af te zeggen voor de NK-meerkampfinale turnen (derde divisie) om met een mixed combiteam (met gymnasten van TSR, TVC, KEV en HSV) goud te winnen op een teamgym-wedstrijd in Denemarken, vertelde desgevraagd enthousiast aan GymPOWER dat er op die training hard gewerkt is aan teambuilding en dat “er in de selectie veel nieuwe dames zijn, waarbij het belangrijk is dat je op en buiten de wedstrijden om een hecht team vormt. Ik ben er blij mee!”

Het senior mixed team is na de laatste wissel inmiddels compleet en is gestart met hun trainingen aansluitend met gezellige activiteiten voor de teambuilding. Geselecteerd zijn Leonie Marsman van KEV Vriezenveen; Niek Hulst, Anouk de Vries en Bente Brandsma van TVC Coevorden; Marije Beverdam, Anna Wolters, Annelies van Dijk, Yori Sweeris, Jouke Bergboer, Ivo Wolters, Martan Poortman en Tim Jansson van Turnschool Rijssen. Deze gymnasten  gaan vol vertrouwen het traject in, onder begeleiding van coaches Oude Wesselink en De Jong en ondersteuning van fysiotherapeut (en gymnaste) Janoux Menzo. Doel is net als bij de andere twee Nederlandse teams om minimaal een EK-finaleplaats te behalen.

De online kaartverkoop voor het EK teamgym 2020 in Kopenhagen, Denemarken, biedt vanaf 14 oktober 2019 ook ‘extra gouden passe-partouts’ aan. De exclusieve ‘Golden Pass Premium’-tickets (voor de beste stoelen plus backstage meet & greet) zijn inmiddels uitverkocht. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de LTC Groepsspringen van de KNGU, de Facebookpagina en website van Teamgym The Netherlands en de social media en website van de EK-organisatie (Gym Danmark i.s.m. de UEG).

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Interview © Casper Beijn | Credits  beelden: inzet logo © EK 2020 en ingesloten posts FB © EK-organisatie 2020, © Teamgym The Netherlands en © TVC EK Teamgym

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.