Zilver en brons op Interland Cup in Basel

Zilver en brons op Interland Cup in Basel

BASEL – Van 10 tot en met 12 oktober 2019 werd de Interland Cup gehouden in het Zwitserse Basel. Het Sectorbestuur kunstrolschaatsen van de Nederlandse Rollersport Bond (SNK-NRB) vaardigde een delegatie af van zeventien kunstrolschaatsers af die deelnamen in vijf van de zeven categorieën: senioren, junioren, cadetten, ‘espoirs’ en mini’s. Een toernooi met meer deelnemers (ook van buiten Europa), grotere delegaties, sterkere concurrentie en hoger niveau dan gebruikelijk. Roy Broekema en Tijmen Hendriks behaalden zilver en brons.

Het werd het toernooi voor de Nederlandse heren, ondanks dat ze zwaar in de minderheid waren in het grote gezelschap. Over het algemeen deed de Nederlandse afvaardiging waardevolle internationale wedstrijdervaring op en leverde naar vermogen prima prestaties af, die de sport en Nederland op de kaart helpen zetten en naar een nieuw level helpen brengen. Mooi om te zien dat de jonge generatie daarin een grote rol speelde.

De Nederlandse delegatie bestond naast Hendriks en Broekema uit senior dames Lisa van Trigt en Janneke van Hooft; bij de junioren Karen Baruchello en Natalie Hengst; Bij de cadetten: Yesslin Fama, Eva Pompen en Kyra Swanenberg; bij de Espoirs ook de dames Ayla Brasz, Claudia Keyner, Quinty van Lare en Maureen Versteeg; bij de Mini’s: Gwenn Gilsing, Tosca Schaap, Luna van de Werff en Dieneke van Dommelen. Deze kunstrolschaatsers trainen bij diverse sportverenigingen in heel Nederland. Na afloop reageerden deze trots en tevreden met de verrichtingen en resultaten van hun pupillen in de Nederlandse delegatie. Bijvoorbeeld, op de Facebook-nieuwspagina van de de Zaanse Roller Club Pauwin uit Zaandam reageerde trainster Guda Pietersma: “De interland zit er op voor Ayla, Claudia en Luna. De meiden hebben niet helemaal naar kunnen gereden, maar hebben zeker mooie dingen van zich laten zien. Goed gedaan meiden, we zijn trots jullie!” Pietersma: “Ik ben super trots op alle drie! Ze hebben het hele jaar hard gewerkt, met een mooie afsluiting op de Interland! En nu door naar volgend jaar!”

Zilver bekroning na sterke wedstrijd Hendriks

In de categorie ‘Espoir heren’ reed Hendriks in een veld met zeven deelnemers, waarbij zijn grootste concurrent de Spanjaard Guillermo Gomez Correas was. Deze reed twee keer de beste score, zowel voor de korte als de lange kür (SP 32,70; LP 51,78) , waardoor hij beslag kon leggen op het goud met 84,48 punten. Hendriks reed op zijn beurt twee keer de tweede score (SP 20,72; LP 37,49) voor totaal 58,21 punten en het zilver voor de tweede plaats. Een mooie bekroning van een sterke wedstrijd en voorlopig ook van een mooi sportjaar voor de Nederlander na de successen op het NK en de Cup of Europe (met de Open de Hettange nog in aantocht).

Hendriks liet kunstrolschaatsers uit Duitsland (twee), Andorra en Zwitserland (twee) achter zich, waarbij de Duitser Darian Asmussen totaal 36,95 punten (SP 14,55; LP 22,40) noteerde voor het brons ondanks de vierde score voor de lange kür. Landgenoot Philipp Bodamer reed 22,55 punten voor zijn tweede kür, maar dat was niet genoeg om de lage score van zijn eerste te compenseren. Hij werd vijfde met 31,80 punten (SP 9,25; LP 22,55). De Andorrees Eric Barbeitos Lopez viel met totaal 33,51 punten net tussen het erepodium en Bodamer in en werd vierde (SP 11,68 LP 21,83). In Zwitserland moet er nog flink aan de weg getimmerd worden. Dominic Wiesli werd zesde met 15,11 punten (SP 5,99; LP 9,12) en Arun Muthuthamby zevende met 10,71 punten (SP 4,10; LP 6,61).

Broekema benadert concurrent in lange kür

Bij de senioren in de hoogste categorie waren de aantallen heren zwaar in de minderheid zoals gebruikelijk. Doch dat maakte de wedstrijd niet minder spannend of mooi om te zien. Deze werd voor Broekema beslecht in de korte kür, waar hij te veel punten liet liggen ten opzichte van zijn twee concurrenten. “Hij reed mooi, maar niet foutloos.” Toch bleek eerstejaars senior Jacinto Pol Iraberri uit grootmacht Spanje niet geheel onverslaanbaar. Reed hij in de eerste, korte kür met ruim 8,1 punten voorsprong naar de eerste positie (45,67 punten), toch wist de Colombiaanse routinier Diego Duque (tweede met 37,57 punten in de korte kür) de Spanjaard juist in de tweede, lange kür te verschalken met 63,03 punten versus 62,89 punten.

Een grote verrassing als je naar de paspoorten kijkt van de heren. Toch was het leed al geschied en was de totaalstand 108,56 punten voor Pol Iraberri en 100,60 punten voor Duque, wat het verschil tussen goud en zilver op 8,5 punt bracht. Voor Broekema, Nederlands kampioen zonder tegenstand, moet dit een lekkere wedstrijd geweest zijn, ondanks twee keer een derde plaats waarbij hij zich in de tweede, lange kür goed herpakte en de Spaanse concurrent op plek twee benaderde op 3,09 punten na (SP 27,67; LP 59,80; T 87,47)

Mooie vijfde plaats voor Espoir Quinty de Lare

Het grootste deelnemersveld van de Interland Cup in Basel was bij de ‘Espoir dames’ met kunstrolschaatsters uit Spanje, Slovenië, Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland en Denemarken. Quinty van Lare wist zich hier heel knap naar de vijfde plaats te rijden met 53,48 punten en de vierde score in de korte kür (SP 21,80; LP 31,68). Een verdienstelijke prestatie van de Nederlandse in deze die naar meer smaakt. Maureen Versteeg kwam totaal tot 33,32 punten (SP 14,75; LP 18,57) en werd achttiende. Gevolgd door Claudia Keyner op de negentiende plaats met totaal 30,71 punten (SP 13,96; LP 16,75). Ayla Brasz werd hier tweeëntwintigste met 21,36 punten (SP 6,53; LP 14,83).

Op het erepodium werd een compleet Spaans feestje gevierd. Voornaamgenoten Paula Martinez Lunar en Paula Benito Biela deden aan stuivertje wisselen tussen korte en lange kür. Het goud was met 69,59 punten (SP 23,57; LP 46,02) voor Martinez Lunar; met 65,28 punten (SP 26,61; LP 38,67) ging het zilver naar Benito Biela het zilver. Landgenote Ivet Ashurst Nohales legde met de derde score voor beide küren totaal 60,60 punten beslag op het brons (SP 22,24; LP 38,36). Op de foto staat ook Tijmen Hendriks die succesvol in dezelfde leeftijdscategorie uitkwam, maar dan bij de heren.

Van Trigt en Van Hooft sterker in eerste kür

Bij de senioren dames telde het veld zeventien deelneemsters – ook uit Duitsland, Colombia, Spanje, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en België – èn een bijzonder erepodium. Ook hier was er een verrassende ontknoping. De Duitse Natalie Rohtenbächler veroverde het goud met 96,50 punten, gevolgd door de Colombiaanse Nataly Otálara met 88,69 punten en de Spaanse Laura Quintero Sarra met 84,74 punten. Na de eerste korte kür stond Rothenbächler op positie één in het tussenklassement met 41,27 punten, gevolgd door Quintero Sarra met 33,26 punten en de Duitse Saskia Missoum met 30,95 punten. De eerste plaats in de tweede lange kür was voor Otálara, die 60,59 punten scoorde, gevolgd door Rothenbächler met 56,53 punten, Valentina Apolinar uit Colombia met 52,01 punten en Quintero Sarra vierde met 51,40 punten.

Na het optrekken van de rook bleken Missoum en Apolinar aan het kortste eind getrokken te hebben met respectievelijk totaal 77,07 en 74,22 punten voor de vierde en vijfde plaats. Van Trigt en Van Hooft werden zevende en tiende in een verdienstelijke korte kür met respectievelijk 22,80 en 19,99 punten. In de lange kür kwamen ze met grote aftrek niet verder dan tot respectievelijk 27,27 en 24,17 punten, waardoor ze uiteindelijk op de dertiende (Van Trigt met 50,07 punten) en zestiende (Van Hooft met 44,16 punten) hun internationale missie als senior op de Basel Cup in Zwitserland eindigden. De Zwitserse Cornelis Müller en de Belgische Oriana Rotsaert eindigden allround tussen hen in op de respectievelijk veertiende en vijftiende plaats met 48,97 en 47,55 punten.

Onderling duel junioren beslecht in lange kür

In de categorieën Junior, Cadet, Espoir en Mini kwamen in totaal nog dertien Nederlandse dames in actie. Bij de junioren werden Natalie Hengst en Karen Baruchello in een sterk veld met zestien deelneemsters – ook uit Spanje, Slovenië, Italië, Spanje Duitsland, Denemarken en Zwitserland -, respectievelijk elfde met 46,37 punten (SP 13,57; LP 32,80) en twaalfde met 45,02 punten (SP 16,68; LP 28,34). Ze wisselden stuivertje met beste score per kür, maar Hengst beslechtte het onderling duel met de lange kür.

Het goud ging naar Ana Abad Vicente uit Spanje met 85,83 punten (SP 34,96; LP 50,87), het zilver verrassend naar de Sloveense Urska Furlani met 80,00 punten (SP 33,12 ; LP 46,88) en het brons naar de Italiaanse Gaia Colucci met 79,01 punten (SP 32,36; LP 46,65). De Duitse Denise Dannehl reed opmerkelijk de tweede beste score in de lange kür, maar door de tiende score in de korte kür eindigde ze uiteindelijk op de zevende plaats met 67,31 punten (SP 17,21; LP 50,10). Zo kon je deze wedstrijd niet bepaald op de automatische piloot volgen.

Vier jongste Nederlandse rijdsters bij de Mini’s

Namens Nederland deden er vier jongedames mee in de categorie Mini’s, in een veld met achttien deelneemsters – ook uit Slovenië, Italië, Duitsland, Spanje, Andorra en Zwitserland. In deze categorie werd er één lange, vrije kür gereden. Tosca Schaap was de beste met 19,39 punten voor de tiende plaats. Dieneke van Dommelen werd met 18,40 punten twaalfde; Luna van de Werff met 17,74 punten dertiende en Gwenn Gilsing met  17,72 punten veertiende. Het luisterde nauw tussen Van de Werff en Gilsing.

Het erepodium was hier een uitzonderlijke in deze artistieke sport, waarop grootmacht Spanje ontbrak. Het goud ging naar de Sloveense Maja Corsi die 36,11 punten noteerde. Zilver ging naar de Italiaanse Camilla Seno met 29,61 punten en het brons naar de Duitse Carolina Konstanty met 26,00 punten.

Waardevol wedstrijdervaring bij de cadetten

Bij de Cadetten had je een nog groot en sterk veld met vierentwintig deelneemsters – ook uit Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Andorra, Zwitserland en Denemarken -. De Spaanse Claudia Bruna Roy pakte hier het goud met liefst 91,12 punten met de beste scores voor beide küren (SP 37,97; LP 53,15), gevolgd door de Duitse Anne Sophie Schiefer die het met een betere lange kür en totaal 78,22 punten (SP 30,19; LP 48,03) lukte om de andere Spaanse van het zilver af te houden. Lucia Alegre Fajardo pakte het brons met 76,27 punten (SP 34,89; LP 41,38).

Voor de drie Nederlandse deelneemsters was het een kwestie om hier wedstrijdervaring en leergeld op te doen. Kyra Swanenberg was de beste Nederlandse hier en werd zestiende met totaal 39,77 punten en een veertiende score in de lange kür (SP 14,81; LP 24,96). Yesslin Fama werd éénentwintigste met 31,59 punten (SP 14,46; LP 17,13) en Eva Pompen tweeëntwintigste met 27,74 punten (SP 14,56; LP 13,18).

Geen Nederlanders bij andere categorieën

Bij de jeugd, een leeftijdscategorie ouder, deden zestien deelneemsters mee uit Spanje, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Slovenië, Duitsland en Denemarken. Geen Nederlandse deelnemers. Hier werden twee küren gereden. Anna Marti Balletbo uit Spanje pakte het goud met totaal 75,42 punten. Ondanks een tiende plaats met de korte kür greep landgenote Julia Roig Prat toch het zilver met totaal 65,87 punten. Tenslotte versloeg de Italiaanse Sabrina Gugnali en de Franse Charline Papin met een heel klein verschil (0,17 punt) voor het brons: totaal 65,56 versus 65,39 punten.

In de klasse Tots, de categorie met de allerjongsten, werd er één lange, vrije kür gereden in een veld met negen deelneemsters uit drie landen: Duitsland, Italië en Slovenië. Geen Nederlandse deelneemsters. De winst ging naar de Duitse Lorene Loconte met 22,00 punten, het zilver naar landgenote Terzi Lydia met 19,33 punten en het brons naar de Italiaanse Giada Dominici met 18,82 punten. Ze hield met met een voorsprong van nipt 0,5 punt de Sloveense Luna Padovan (18,32 punten) af van een medaille.

Meer info, inclusief beelden en de complete uitslagen, over de Interland Cup Basel 2019 is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de organisatie van de Interland Cup Basel 2019, de website van de World Skate Europe/CERS-Rollerskating.eu/Artistic en de website Kunstrolschaatsen.nl en Facebook-nieuwspagina van de SBK-NRB.

Artikel © GymPOWER| Credit tekst en inzet archieffoto © Therry da Silva; Inzetfoto: Roy Broekema op NK Figuren en Vrijrijden 2019 in Mierlo | Credit ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina © SBK-NRB;

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.