Naomi Visser enige finaliste in Stuttgart

Naomi Visser enige finaliste in Stuttgart

STUTTGART – Op donderdag 10 oktober 2019 vulde de arena in Stuttgart zich voor de individuele meerkampfinale voor de beste 24 meerkampers bij de dames uit de kwalificatieronde van dit WK, althans conform de geschoonde lijst (de twee beste per land gingen door). Hieraan deed de enige individuele finalist op dit WK namens Nederland mee: Naomi Visser die er na haar verrassende revelatie in 2018 bij de senioren dit jaar een jaar van maakte om de opbouw van haar internationale turnsportcarrière nog beter op de rails te zetten richting de Spelen van Tokyo 2020, waar ze graag voor Nederland zou willen uitkomen. Zeker nu ze een substantiële bijdrage heeft geleverd aan het behalen van het Olympisch teamticket. In de schaduw van de wereldprestatie van de Amerikaanse Simone Biles die op dit WK op haar tweeëntwintigste een record aan vijfentwintig WK-medailles waaronder negentien wereldtitels vestigde dat schier onmogelijk te breken lijkt, is het feit dat Visser daar stond van groot belang voor de toekomst van Nederlandse damesturnsport.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

Voor de oudere generatie Oranjeturnsters nadert het moment om actief afscheid te nemen van hun actieve sportcarrière. Het is tijd dat nieuwe sporthelden èn talenten opstaan, ook in het damesturnen, die de volgende generatie een nieuw tijdperk voorgaan. Haar tweede WK-meerkampfinale verliep minder vlot dan vorig jaar in Doha toen Visser veertiende van de wereld werd. Gestoken in het gitdonkere Oranje-pakje turnde ze een totaal van 51,166 punten voor de 23ste plaats. Deze voor haar derde wedstrijd op rij leverde toch een andere spanning en een andere soort ervaring op dan de voorgaande kwalificatieronde en landenteamfinale. Vooraf had ze laten weten dat ze er open in ging, geen verwachtingen koesterde en hoopte haar score uit de kwalificatie te kunnen verbeteren.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

Visser: “Andere spanning en andere soort ervaring”

In haar vloeroefening, voor Visser het eerste toestel van de wedstrijd, maakte ze een fout die haar slechts 12,200 punten opleverde. Geen lekker begin van een finale en na een (te) eenvoudige sprong voor 13,266 punten volgde er nog meer tegenspoed, op brug, normaliter haar beste toestel, – in de teamfinale had ze er nog 14,066 punten op geturnd -, nu viel ze er een paar keer uit had ze twee stops maar worstelde ze zich op karakter dapper verder naar de afsprong voor 12,100 punten. Om op balk te eindigen met een ijzersterke oefening met afsprong tot stand voor een hoge score van 13,600 punten, haar beste balk-oefening op dit WK.

De Amerikaanse Biles was zoals verwacht in deze finale ongenaakbaar en kon zich op vloer laconiek zelfs twee lijnfouten permitteren om te eindigen met 58,999 punten voor haar (sinds het WK turnen van 2013 in Antwerpen) vijfde wereldtitel in de meerkamp. Na twee rotaties stond Biles eerste en de Belgische Derwael tweede op één punt afstand. Biles turnde op balk strakke pirouettes en acrobatische combinaties. Derwael toonde op vloer veel uitstraling op een choreografie die haar naadloos paste. Je kon zien dat er hard aan gewerkt was.

Derwael: “Onze choreografe in België besteedt hier heel veel aandacht aan, ze zoekt voor iedereen een passende choreografie en blijft die elke keer verfijnen. Omdat we hem steeds zoveel trainen, past ie ons en is het heerlijk om deze te turnen.” Tot het derde toestel zat ze in de race voor een medaille, maar na de laatste moest ze afhaken omdat de moeilijkheid (D-score) en uitvoering (E-score) van haar ‘eenvoudige’ sprong (totaal 13,600 punten) niet toereikend bleek om de sterke concurrentie in de kop van het klassement achter zich te houden.

Derwael: “Vertrouwen en focus op wat je moet doen”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

De Belgische wereldtopper kan gelukkig de knop op het juiste moment omzetten, want hierna had ze nog de WK-toestelfinale op brug te gaan waar ze de favorietenrol moest vervullen. In de mixed zone legde ze uit aan GymPOWER: “Dat je een favorietenrol hebt, zit wel in je achterhoofd maar daar probeer ik zo weinig mogelijk aan te denken. Iedere wedstrijd staat op zich en iedereen begint vanaf nul. Voor mij is het vooral vertrouwen hebben, vertrouwen in m’n training, focus op wat je moet doen en wat het resultaat zou kunnen zijn.” 

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

De strak kijkende Chinese Xijing Tang die hier alsnog mocht aantreden excelleerde met name op balk (14,600) en brug (14,533), waardoor ze uiteindelijk beslag kon leggen op het zilver met 56,899 punten voor een sterke en stabiele meerkamp. Met haar mooie choreografie op klassieke muziek benadrukte Tang dat het turnen het verdient om artistieke vloeroefeningen te waarderen.

Melnikova (Rusland) die na het derde toestel nog 0,1 punt achter Derwael op de vierde plaats stond, wrong zich op het laatste toestel kordaat in de kop van het klassement en legde met een half puntje minder dan Tang (56,399) beslag op het brons, waarbij ze diverse publieksfavorieten achter zich liet.

Zoals de Canadese Elsabeth Black (vierde met 56,232), Derwael (vijfde met 56,033), de Duitse Elizabeth Seitz (zesde met 55,999), de Braziliaanse Flavia Saraiva (zevende met 55,732), de Amerikaanse Sunisa Lee (achtste met 55,632), de Chinese Shijia Li (negende met 55,099) en de Duitse Sarah Voss (tiende met 54,898). Voss die als reserve pas op het laatste moment een plek kon innemen in het Duitse team door een blessure bij een teamgenote, pakte haar kans met beide handen aan. Ze kwalificeerde zich voor de individuele meerkampfinale, waarin ze extra indruk maakte met 13,866 punten op balk, de zevende score op dit toestel waarmee ze zelfs routinier Seitz versloeg.

Biles: “…you can’t credit me for what I am doing”

Op de laatste drie dagen van het WK in Stuttgart, vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober 2019, stonden nog de individuele meerkampfinale bij de heren en de toestelfinales, vier van de dames en zes van de heren. Geen Nederlanders meer in de arena, maar wel veel aangename verrassingen die voldoende leven in de brouwerij garandeerden. Oleg Verniaiev wist beslag te leggen op het meerkampbrons, achter de machtig turnende Russen Nikita Nagornyy en Artur Dalaloyan.

In de toestelfinales gingen de medailles naar de volgende turnsters. Sprong: 1. Simone Biles (15,399), 2. Jade Carey en 3. Elissa Downie; Brug: 1. Nina Derwael, 2. Rebecca Downie, 3. Lee (USA; Biles vijfde op 0,1 punt afstand); Balk: 1. Biles; 2. Tingting Liu en 3. Shijia Li uit China; Vloer: 1.Biles, 2. Lee (USA) en 3. Angelina Melnikova (0,1 punt voorsprong op 4. Saraiva).

In feite werd er door de media bovenal aandacht besteed aan de prestatie van Biles, die ongelooflijke sportgeschiedenis schreef door haar persoonlijk record afgelopen week met superoefeningen te brengen naar vijfentwintig WK-medailles – waarvan negentien goud – en vier elementen met haar naam. De discussie focuste ook op het feit dat de internationale gymnastiekfederatie FIG de twee nieuwe Biles-elementen geen hoogste ‘D-score’ (moeilijkheidsgraad) toe wil kennen om andere turnsters te ontmoedigen ook dezelfde halsbrekende toeren te gaan doen, maar tegelijkertijd haar echter niet toestond om een veiligheidsmatje te gebruiken bij het doen van deze risicovolle (af)sprongen. Ze leek met haar optreden in Stuttgart de uitspraak te onderschrijven dat ze van een andere planeet komt, maar haar reactie is en blijft net zo doeltreffend: “Am I in a league of my own? Yes, but that doesn’t mean you can’t credit me for what I am doing.”

Afwezigheid Oranje stak inktzwart af in Stuttgart

Bij de heren waren er ook daverende verrassingen op te tekenen. De afwezigheid van Nederlandse finalisten stak inktzwart af in de schitterende arena in Stuttgart, maar er waren nog meer wereldtoppers wiens ster niet te vinden was aan dit firmament. De black-out voor de Oranje-heren in de finales van Stuttgart was in ieder geval algeheel. Al zal dat niet geheel opgaan voor Bart Deurloo. Een Olympisch ticket veroveren geeft wellicht een grotere kick nu. De medailles werden behaald en uitgereikt, aan nieuwe sporthelden die opstonden en zeker niet uit armoede, bij gebrek aan beter. De volgende turners tekenden voor een medaille in de diverse toestelfinales.

Vloer: 1. de Filipijn Carlos Edriel Yulo (die daarmee voor een daverende verrassing zorgde), 2. Artem Dolgopyat uit Israël, 3. Ruoteng Xiao uit China. Voltige: 1. de Brit Max Whitlock, 2. de Taiwanees Chih Kai Lee (Chinees Taipee) en 3. de Ier Rhys McClenaghan die vriend en vijand verraste met zijn medaille; Ringen: 1. de Turkse Ibrahim Colak (met 14,933), geen 15,000 punten zoals de Nederlandse selectielimiet, dit jaar aan toestelspecialist Yuri van Gelder opgelegd door de KNGU, 2. de Italiaan Marco Lodadio en 3. de Fransman Samir Ait Said (die zijn voorspelling doet uitkomen voor Tokyo 2020). De voorheen onverslaanbare wereldtopper aan de ringen, de Griek Elefterios Petrounias, zal meer met zijn gedachten bij zijn aankomend vaderschap geweest zijn. Hij werd in Stuttgart zowaar vierde! Geen medaille, ‘out of this world!’.

Sprong: 1. Nagornyy, 2. Dalaloyan en 3. Igor Radivilov uit Oekraïne. Marian Dragulescu uit Roemenië (38) werd in zijn comeback hier net vierde met zelfs een lichte verbetering van zijn score uit de kwalfictieronde (14,624 versus 14,616) Brug: 1. de tweede Brit Joe Fraser, 2. de tweede Turk Ahmet Önder, die we ook in Heerenveen zagen turnen en 3 de Japanner Kzuma Kaya  Rek: 1. de uitzinnige Braziliaan Arthur ‘Nory’ Mariano die de afwezigheid van Epke Zonderland deed vergeten met zijn briljante overwinning; 2. Tin Srbic en 3 Dalaloyan. Tyso Bull uit Australië die we in Heerenveen in actie zagen werd zevende in deze finale.

WK overleven op adrenaline van Oranje en Turngala’s

Als de adrenaline door Oranje je wakker houdt, dan merk je niet hoe enorm intensief het is om het WK te volgen. Na de afgelopen weken, met de voorafgaande kwalificatiewedstrijden erbij gerekend, kan de turnmoeheid toeslaan. Voor wie daar geen last van heeft, is het leuk dat er traditioneel in Nederland nog een toetje volgt: de Turngala’s waar de Oranjehelden met andere sporters in actie. Te beginnen met het Turngala Leek op zaterdag 21 oktober 2019, met het optreden van diverse Oranje-turnsters en -turners, al dan niet opgenomen in de WK-selectie maar ook Yuri van Gelder, de Nederlandse ringenspecialist die op het WK in Stuttgart ontbrak.

Meer informatie over de WK turnen 2019 in Stuttgart, inclusief beelden en complete uitslagen, is te vinden op de (social) media en website van de organisatie van het toernooi.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, interviews beelden © Casper Beijn | Fotografie © Therry da Silva | Credit ingesloten beelden posts FB © FIG Gymnastics en © Fotograaf Ricardo Bufolin/Panamerica Press/CBG

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.