Het ringenzwaaien in Delfland leeft nog!

Het ringenzwaaien in Delfland leeft nog!

DE LIER – Op zaterdag 12 oktober 2019 werd in de Vreeloohal in De Lier een workshop ringenzwaaien gehouden, georganiseerd door trainsters Christa van Geest en Yvonne Langelaan van respectievelijk GV Schipluiden en SV De Lier. Deze workshop vervangt voor deze twee gymsportverenigingen de jaarlijkse ringenzwaaidag die met de opheffing van het rayon Delfland dit najaar ook verloren is gegaan. Het ringenzwaaien in Delfland leeft nog!

Het ringenzwaaien is een onderdeel van het toestelturnen dat tot 1948 tot de Olympische meerkamp van de dames behoorde. In tegenstelling tot de huidige ringenoefening van de heren (‘still rings’), waar het om de kracht en beheersing draait om in diverse poses stil te hangen in de ringen, gaat het bij het ringenzwaaien (‘flying rings’) om de snelheid en de hoogte in het zwaaien in de ringen waarbij je dat al schommelend, in hang of in steun doet. Bij de eerste wordt je erin gehangen door een trainer of turner, bij de tweede breng je jezelf en de ringen in beweging met de afzet of met aanspringen. Bij beiden is de afsprong van groot belang voor de score.

Onder de vlag van de KNGU/DG werden tot nu toe nog steeds regionale en landelijke wedstrijden en finales ringenzwaaien gehouden. Als onderdeel van de gymles wordt ringenzwaaien nog steeds gedoceerd aan de ALO en de opleidingen sport en beweging. Zo ook werd jaarlijks in het najaar de ringenzwaaidagen in Rayon Delfland georganiseerd. Toen deze met het opheffen van het rayon verloren ging, hebben Van Geest en Langelaan elkaar gevonden en de krachten gebundeld. In een verslag op hun website leggen de clubs hun motivatie uit: “Beide dames vonden het jammer dat dit mooie toestel nu geen aandacht meer zou krijgen. Zo is deze dag ontstaan. Geen wedstrijd maar workshops ringenzwaaien waar iedereen een onderdeel die hij of zij nog niet of niet goed genoeg onder de knie heeft kan aanleren dan wel verbeteren.”

De workshop ringenzwaaien in De Lier werd georganiseerd met de medewerking van een groot aantal docenten en assistenten die in blokken van een kwartier met de deelnemers de te leren ringenzwaai oefenden. Het ringenzwaaien werd, om de handen rust te geven, afgewisseld met springen op de airtrack, de minitramp, het verhoogd vlak en de grote trampoline. Er werd eerst begonnen met een uurtje voor de jongste gymnasten, gevolgd door twee uurtjes voor de oudere sporters waaronder een grote 18+ groep van GV Schipluiden. Ook voor volwassenen kan het ringenzwaaien een mooi en leuk onderdeel van het turnen zijn. Bij de tweede ronde was het niveau ook hoger en werden er moeilijkere onderdelen geoefend, zoals de inlok en de kiprol.

De workshopdag ringenzwaaien van GV Schipluiden en GV De Lier was een geslaagde missie, concluderen beide clubs aan het eind van het verslag op hun website: “Vooraf was het nog van we zien wel hoe het gaat loopt, achteraf kunnen we van een succes spreken waarbij de deelnemers een leuke en leerzame dag hebben beleefd. We bedanken Christa en Yvonne voor de organisatie van deze dag. En een groot dank je wel aan alle docenten en assistenten die hebben meegewerkt vandaag! Deze dag is voor herhaling vatbaar dus tot volgende seizoen bij de tweede editie van de ringenzwaai-workshops.” Een reactie van een volger beaamt dat: “Een hele leuke ochtend […] Voor herhaling vatbaar deze dag.” Het ringenzwaaien in Delfland leeft nog!

Meer info is te vinden op de media van GV Schipluiden (Facebook-nieuwspagina en website) en SV De Lier (Facebook-nieuwspagina en website).

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva met info persbericht © GV Schipluiden | Credit inzet en ingesloten beelden: beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © GV Schipluiden

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.