Terugblik op bewogen WK Stuttgart

Terugblik op bewogen WK Stuttgart
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

STUTTGART – De Wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart behoren alweer tot de geschiedenis, nog steeds wordt met veel plezier teruggekeken op de mondiale titelstrijd annex Olympisch kwalificatietoernooi dat de Duitse turnbond DTB in samenwerking met de internationale gymnastiekfederatie FIG met groot succes wist te organiseren. Het mag zich één van de meest spraakmakende WK’s ooit noemen, zeker qua media-aandacht. Met een recordaantal deelnemende landen en gepubliceerde beelden, artikelen, columns en items die viraal de wereld overgingen om uiteenlopende redenen. Een terugblik op de bewogen zes finaledagen van het verslagteam van GymPOWER.

Over het verloop van de spannende finales; het turnwonder Simone Biles waar al zes jaar geen maat op staat en nu op haar 22ste een record vestigt van 25 medailles waarvan 19 goud; de verwoede pogingen van de FIG om haar in te dammen versus de muzikale ode van tweevoudig Olympiër in spe Bart Deurloo; het sprankelende optreden van de Oranjeturnsters, de enige finale voor Naomi Visser en de kater van de verloren strijd van het Nederlands herenteam; de verrassingen van sporthelden uit ‘kleine’ landen waaronder diverse ‘sister-acts’; de in met name de RG-kringen bewonderde ‘fair’ jurering en de ontwikkeling van een eigen ‘VAR’ in de turnsport (met alle gevolgen van dien); de landenteams en individuele geluksvogels die een Olympisch ticket voor Tokyo 2020 wisten te bemachtigen; de bijzondere en bizarre comebacks langs de lijn van de sporticonen van vroeger; en last but not least ook de niet malse kritiek op het WK als evenement en op de sport en het TV-commentaar, mede ingegeven door de in dezelfde tijd uitgezonden persoonlijke documentaire ‘TURN!’ van Esther Pardijs. Zelfs het gerenommeerde ‘International Gymnast’ moest even de tijd nemen om alles over de WK van Stuttgart op een rij te zetten.

Ode Deurloo aan Simone Biles: ‘If I could be like that’

Deurloo’s ode is veelzeggend en geeft aan dat zelfs in turnland de prestaties van Biles hoog gewaardeerd worden en inspiratie geven.“If I could be like that, I would give everything. (…) If I could be like that, what would I do, what would I do?

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

Na de eerste vier marathon-wedstrijddagen  – van vrijdag 4 tot en met maandag 7 oktober 2019 – met respectievelijk twaalf en acht kwalificatierondes bij de dames en heren, ook van belang voor de plaatsing van landenteams en individuele meerkampers voor de Spelen van Tokyo 2020, maakte de Hanns-Martin-Schleyer-Halle in de Porsche Arena in Stuttgart (met een capaciteit van 15.000 toeschouwers, niet in zijn geheel benut) tussen dinsdag 8 oktober en zondag 13 oktober 2019 plaats voor achtereenvolgens: twee landenteamfinales, twee individuele meerkampfinales en tien toestelfinales van de, respectievelijk turnsters (vier toestellen) en turners (tien toestellen).

De turnliefhebbers en supporters kwamen ogen tekort en omdat alle landen en deelnemers bij tijd en wijle fouten maakten, zelfs de favorieten, waren het uiterst spannende en boeiende wedstrijden zoals het WK-finales betaamt. Op één van de grootste, meest intensieve en langste meerdaagse (enkelvoudige) sporttoernooien ter wereld, konden toeschouwers op de tribunes en de kijkers thuis elke dag weer – want de finalewedstrijden werden in tegenstelling tot de kwalificatieronde wel integraal overal ter wereld op tv en via livestream uitgezonden – genieten van oogstrelend kijkspektakel wat turnen op het allerhoogste niveau biedt.

Kritiek op pakjes, TV-commentaar en sportouders

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

Met 540 deelnemers uit 92 landen die streden om de eer, de medailles, de Olympische tickets en het substantiële prijzengeld (tussen de 1000 en 10.000 USD) was het mondiale titeltoernooi één grote rollercoaster aan indrukken en emoties, waarbij de organisatie van de WK in Stuttgart haar best deed om met o.a. een megascherm en superpodium voor de presentatie, prijsuitreiking en pauze-acts (publiek-interviews, acties en demonstraties van andere gymsporten, bijvoorbeeld rope skipping) alle voorgaande titeltoernooien te overtreffen. Zo zijn de WK geworden die de KNGU na het succes in 2010 en voor haar status maar wat graag in Rotterdam Ahoy weer had willen organiseren, maar daarvoor de FIG van haar bid niet voldoende heeft kunnen overtuigen.

Het is daarom de vraag of er veel turnliefhebbers zijn die zich herkennen in de kritiek op dit WK van schrijfster Carolina Trujillo in haar column in de NRC, waarin ze de vloer aanveegt met de h.i. ‘Middeleeuwse’ voorschriften ten aanzien van de kledij van minderjarige turnsters en de haar inziens vrouwonvriendelijke analyses en sportcommentaar op tv om daarna zelf met een voorstel op de proppen te komen om van het WK een show te maken à la paaldansen in een striptent met als tv-commentator voormalig turnster en ‘webcam-girl’ Verona van de Leur. De vraag werpt zich dan ook op of en hoe veel Trujillo zich werkelijk verdiept heeft in alle wederwaardigheden van deze WK en beide sporten (turnen en paalsport die ook haar WK had in die week) zich vrij van vooroordelen en stereotypes over dit thema buigt.

Opmerkelijk detail is dat Van de Leur – na zich jaren afgezet te hebben tegen de turnsport – verrassend in het circuit haar comeback maakte en als turnverslaggeefster aanwezig was op het WK in Stuttgart waar ze zich van haar taak kweet om in de mixed zone – waar de geaccrediteerde pers de WK-deelnemers officieel mag ontmoeten en spreken – ‘fun’-reportages te maken voor de jonge turnfans onder de volgers van het AD.

Marathonsessie, fun-reportages en Japanse sneer

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

De WK houden een marathonsessie en topsport in voor de pers en toeschouwers om dit megatoernooi van begin tot eind nauwgezet te volgen en daarbij alle plots en verhaallijnen in de gaten te krijgen en bij te houden. Dat lukt meestal alleen als je ingevoerd ben in deze sportwereld – met gescheiden werelden voor turnsters en turners – en het turnen een paar Olympische cycli lang genoeg volgt via alle mogelijke media en kanalen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Wat dat betreft liepen er wel meer vroegere iconen uit de turnsport rond zoals voormalige Olympiërs, turnkampioenen en wereldtoppers Nastia Liukin (verslaggever en journalist), en Fabian Hambüchen en Catalina Ponor die hun nog immer durende populariteit en status als ambassadeurs van de sport inzetten voor de promotie van het toernooi en de nevenactiviteiten die de organisatie hield in samenwerking met haar partners en sponsoren.

Hambüchen – de vroegere rivaal van Epke Zonderland op rek – was trots dat zijn land nog steeds een bijdrage levert om de turnsport internationaal op de kaart te houden. Op zijn instagram zag je dat het weer begon te kriebelen, want hij dook de trainingshal om zijn skills aan zijn kroontoestel te testen.

Ponor: “Als gymnaste moet je durven ‘shinen’!”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Ponor gaf na bijna zeven jaar – vorige keer spraken we haar op het Univé Gym Gala 2012 in Almere – weer een uitgebreid interview aan GymPOWER. We waren nieuwsgierig hoe de vlag er nu voor staat gezien wat ze GymPOWER toen vertelde over haar plannen voor de toekomst. Ze keek terug en vooruit op haar missie en carrière in de turnsport.

Het doet Ponor pijn dat het Roemeens team zich niet gekwalificeerd heeft voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020, maar ze is vastberaden om haar steentje bij te dragen aan turnsucces in de toekomst voor Roemenië. Als trainster en als ambassadeur van de turnsport in eigen land wil ze het Roemeense erfgoed in de turnsport een nieuwe impuls geven: “Of het gaat om een wedstrijd of show, op balk of een ander toestel, je moet als gymnaste durven ‘shinen’!” Na het definitieve afscheid van haar actieve sportcarrière, kan de absolute wereldtopper van weleer nu met afstand tevreden terugkijken en haar ongekende passie voor de sport doorgeven aan de jeugd. 

Trujillo kreeg overigens bijval in haar kritiek op het WK door niemand minder dan Youp van ‘t Hek, die aangezet door de tv-uitzending van de persoonlijke ‘documentaire’ van Esther Pardijs, ‘TURN!’ – niet geheel toevallig op tv getoond op maandag 7 oktober 2019, tijdens de kwalificatieronde van het Nederlandse herenteam in Stuttgart -, keihard uithaalde in zijn column ‘Vruchtwatertrappelen’ naar de beeldvorming omtrent topsport en het WK turnen in Stuttgart, de daar betrokken sportouders – inclusief Epke Zonderland -, en zelfs een meedogenloze sneer naar Japan als organisator van de volgende Spelen dat in dezelfde week te maken kreeg met Hagibis, de ergste tyfoon in zestig jaar. Voor wie daar geen boodschap aan heeft, hebben we alles op een rij gezet van wat we zagen, hoorden en vastlegden in Stuttgart:

Meer informatie over de WK turnen 2019 in Stuttgart, inclusief beelden en complete uitslagen, is te vinden op de (social) media en websites van de organisatie en van de FIG.

Artikel © GymPOWER | Credits verslag, tekst en fotografie onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportnagazine: © Casper Beijn en © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.