Turngala Leek houdt traditie in ere

Turngala Leek houdt traditie in ere

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Overzichtsfoto vanuit perstribune tijdens tweede show Turngala Leek 2019 

LEEK – Op zaterdag 19 oktober 2019 werd de zesde editie van Turngala Leek, hét jaarlijkse gymsportgala van Noord-Nederland – georganiseerd in Topsportcentrum Leek. Naast een aantal (Noord-)Nederlandse (Oranje)turners en turnsters demonstreerden ook diverse EK-acroteams, kampioenes uit de ritmische gymnastiek en (groeps- en stijl)dansers hun kunnen en kunsten. Als omlijsting van het sportieve entertainment waren dit keer ook een acrobatische theatergroep, een zangeres en een illusionist aangetrokken. Voorafgaand aan en tijdens de pauze van elk van de twee shows, gepresenteerd door NOS-sportcommentator Hans van Zetten en speaker/presentator Eric Boonstra-Holland, konden bezoekers zich weer prima vermaken op het grote overdekte beweegplein met diverse sportmogelijkheden, eetkraampjes en turnkleding-stands waar aan het eind ook handtekeningen en selfies van de sterren te veroveren waren. Een terugblik van GymPOWER op de mooiste momenten en memorabele feiten.

Het is een goede traditie in de gymsportwereld om eind van het jaar een algemeen gala te houden waar de sportliefhebbers en supporters van elke leeftijd naar uitkijken om nog één keer kunnen genieten van hun helden die zich hebben onderscheiden in het afgelopen seizoen. Vroeger was dat het Univé Gym Gala van de KNGU/DG. Nu deze kennelijk, na een omzetting tot ‘The Touch of Gold’, stilletjes uit beeld lijkt te verdwijnen, is het maar goed ook dat er in Noord- (en Zuid-)Nederland een Turngala wordt gehouden. Die in Topsportcentrum Leek, traditioneel vlak na het WK turnen en dit jaar vlak vòòr het EK acrogym gehouden, is het oudste van de twee dat zich houdt aan haar oorspronkelijke format van een kleinschalige show in intieme setting die het accent houdt op demonstraties van artistieke turnsporten – soms in de vorm van een battle – met dans, theater, live zang en ander entertainment als extra smaakmakers. Dit jaar, in haar zesde editie, was het niet anders. “Ook voor mensen die niets met turnen hebben, blijft het een fantastische show om te zien.” Dat beaamden vele ‘leken’ onder de toeschouwers.

Toppers en talenten in toestelturnen dames 

Persfoto’s © GymPOWER @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Therry da Silva: Compilatie met Naomi Visser, Sanna Veerman, Lieke en Sanne Wevers,Hans van Zetten en Lydia Zonderland tijdens tweede show

Amper een week na terugkomst uit de voor de Nederlandse turnteams bewogen WK 2019 stonden een aantal Oranje-turnsters en -turners uit Noord-Nederland op het Turngala in Sportcentrum Leek. Nog vol van alle belevenissen en indrukken was het bijzonder om ze hier te zien in een heel andere context  – zonder wedstrijddruk – gewaardeerd te worden door de grote schare supporters in het thuispubliek. Zij aan zij: routiniers, revelaties en nog jonge talenten die het willen gaan maken. Al waren ze er niet allemaal bij, je zag en voelde de duizenden fans intens genieten. De magie is niet voorbehouden aan de plek of het team, maar aan de persoonlijke inhoud en verdienste. De beste Nederlandse in Stuttgart, WK-meerkampfinaliste Naomi Visser en clubgenoten Sanne en Lieke Wevers stonden zij aan zij met het Fries talent Lydia Zonderland en een extra uitgenodigde gast van Turnz Amsterdam Gymnastics, Sanna Veerman, EK-finaliste op brug dit voorjaar die het Nederlandse WK-team net niet haalde.

Na het behalen van het teamticket voor de Spelen van Tokyo 2020 kunnen ze allemaal een Olympische droom koesteren, al zal de dertienjarige Zonderland door haar leeftijd nog langer geduld moeten hebben. Waar voorheen vele regiotoppers en -talenten het Turngala van het Noorden sierden, nam de goedlachse turnster bij deze editie in haar eentje de honneurs waar in gezelschap van haar grote voorbeelden. Je kon aan het Heerenveens turntalent, een familielid van Epke, zien wat het is om een kans te krijgen op te treden in zo’n show als het Turngala Leek. Ze trad uit de anonimiteit en groeide in de spotlights. Op een bepaald moment werd regerend Olympisch kampioene op balk, Sanne Wevers, door presentator Van Zetten gevraagd om haar mede-turnsters te omschrijven. “Lydia heeft talent, omdat ze sterk is en goed is in handstanden.” Een wel heel bijzonder moment voor de jonge turnsters. “Laten we Sanne vragen wat hoe zij het ziet. Eens Olympisch kampioene, voor altijd Olympisch kampioene. Wat er ook gebeurt!”, aldus Van Zetten.

Het familielid van Epke draagt haar achternaam met trots en koestert de droom om met het Nederlands damesteam ooit uit te komen op de Olympische Spelen. Haar doel is die van 2028 in Los Angeles, maar vanwege de leeftijd – als ze zich weet te kwalificeren – zou dat best al dichterbij in 2024 kunnen zijn, op de Spelen van Parijs. Sanne Wevers die op het Turngala Leek een artistieke balkoefening deed op het toepasselijke ‘Breath’ van Fleurie – ‘I saw a candle burning, before my (wild) eyes’ -, had ook lovende woorden voor Visser en Veerman, waarbij de kopvrouw van Oranje (28) tijdens de show aan van Zetten haar passie voor de sport en het vertrouwen in het Nederlandse damesturnteam beaamde: “In Rio was het de eerste keer in veertig jaar dat we met een team op de Spelen stonden. We hebben nu in Stuttgart bewezen dat het geen toevalstreffer was. Ik wil hier graag laten zien hoe mooi en elegant turnen kan zijn, sierlijk op muziek! We hebben allemaal gezien hoe sterk Simone Biles is. Ik ga proberen haar weer wat weerstand te bieden.” 

Ook Olympische dromen van turners

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Eric Boonstra-Holland begeleidt Lieke Wevers bij Meet & Ask met kinderen tijdens pauze van de tweede show van het Turngala Leek 2019

Wevers genoot met volle teugen van het Turngala in Leek: “Het is leuk om hier weer te zijn, goede sfeer, mooie setting, veel kinderen en heel veel handtekeningen!” Desgevraagd door Van Zetten prees ze haar jongere collega’s Visser (18) als “een ‘gevoelsturnster’ met perfecte lijnen” en Veerman (17) om haar pluspunten: “hoge sprongen en haar expressie”. Die twee hadden het zichtbaar naar hun zin in Leek en keken al reikhalzend uit naar wat komen gaat. Visser: “Ik heb een heel goed gevoel over dit jaar. Het geeft me veel zin om hard verder te trainen.” Veerman: “Nu hard verder trainen en hopen dat ik er weer bij kan zitten bij het team.”

Tweelingzus Lieke Wevers turnde niet maar vertelde des te meer aan presentator Van Zetten en de fans, dit jaar over haar affiniteit met de muziek van Ludovico Einaudi. Het nummer ‘Experience’, haar vorige vloeroefening was zo mooi, dat ie moeilijk te overtreffen is, vindt ze. Lieke Wevers kreeg in de pauze in een persoonlijke ‘Meet & Ask’ samen met presentator Eric Boonstra-Holland veel vragen van de kinderen in de zaal. Eén ervan was: wat vind jij het moeilijkste op balk? Haar antwoord: “Radslag flikflak, waarmee ik op de WK ook meeviel.” Ze vertelde verder dat ze hard heeft gewerkt om fit en sterk te worden om weer de meerkamp te kunnen turnen, met speciale krachttraining om sprong aan te kunnen. Ze wil er volgend jaar in Japan weer graag bij zijn natuurlijk.

Foto’s @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Martine Hooijenga-Le Duc: Compilatie eerste show met ‘The Dutch Lord of the Rings’ Yuri van Gelder en Oranjeturners Michel Bletterman op brug en Frank Rijken op voltige

Dat geldt ook nog steeds voor Yuri van Gelder, Michel Bletterman en Frank Rijken al zullen ze dat via de alternatieve route moeten doen, aangezien het de Oranjeturners dit keer niet gelukt is om een team te kwalificeren voor de komende Spelen. Alleen collega Bart Deurloo wist zich te plaatsen voor Tokyo 2020. Van Gelder, die in Leek weer met open armen ontvangen, was niet helemaal kiplekker maar deed z’n best om zijn fans en supporters een hoogwaardige oefening met o.a. de Yamawaki (dubbele draai) aan de ringen te tonen, wat zeker werd gewaardeerd. Zijn Olympische droom koestert hij nog steeds.

Bletterman (27) en Rijken (22) beaamden dat ze elkaar steunen en zich als echte topsporters ook niet uit het veld laten slaan: “We gaan ons mentaal sterk houden en gaan gewoon door.“ Rijken keek – net als Van Zetten – uit naar de Brabant Trophy de week erop: “Ik ben erbij, een topwedstrijd waarbij duo’s bestaande uit een turner en een turnster tegen andere opneemt, zoals Rusland en Oekraïne.” Later in de show deden de twee met Van Gelder – de aangekondigde Bram Louwije was afwezig, waarschijnlijk door tijdens de WK-podiumtraining opgelopen armblessure – een heuse battle op voltige en aan de ringen.

Het ging hierbij om wie de meest complexe afsprong kon maken en dat was voor alle drie nog wel een dingetje. Rijken en Bletterman op voltige, Van Gelder aan de ringen. Waar Hans van Zetten wijselijk tot een ex equo besloot, sloeg de publieksmeter bij Rijken toch wel verder door vond zelfs Bletterman. Van Gelder (36) gunde het zijn veel jongere collega’s van harte. Toch wel mooi om te zien dat er op de turnvloer geen onderscheid wordt gemaakt, ieder moet er hard voor werken.

Acrobatische en ritmische gymnastiek

Foto’s @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Martine Hooijenga-Le Duc en © persfoto’s GymPOWER/fotograaf © Therry da Silva: Compilatie optreden zes EK-teams van Acro Academy Noord Nederland tijdens de eerste en tweede show van het Turngala Leek 2019

Wat geen enkele WK-ganger in het topturnen zomaar zou wagen, deden een aantal van de veertien Oranje-acroteams wel tijdens het Turngala in Leek. Stichting Acro Academy Noord-Nederland had er voor gekozen vlak voor het vertrek naar de Europese kampioenschappen, ze hun EK-oefeningen te laten tonen in plaats van samen met de hele club een groepsdemo te doen zoals voorgaande jaren. Elk van zes teams toonde daarom de oefening die ze – een aantal minder dan een week later – tussen 25 oktober en 3 november 2019 zouden laten zien op de EK in het snikhete Holon, Israël. Dat waren in de categorie Jeugd 11-16 jaar damesgroep Xiao Mei Harms, Lisanne Hulder en Inge Speerstra; in de categorie Junior I 12-18 jaar damesgroep Arjenne Steenbergen, Nova Houtman en Myrthe Tognini; het damespaar Robin Hooijenga en Anna Koster; en het mixed paar Tess Offringa en Marten-Lin Visser; in de categorie Junior II 13-19 jaar damesgroep Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser en in de categorie Senior damesgroep Fei Oudhof, Nanda Huisman en Remke Huisman.

Met hun performance toonden de AANN-teams aan wat voor een topsport ze beoefenen, al kent het die status (nog) niet bij sportbond KNGU/DG en sportkoepel NOC*NSF. AANN heeft in 2019, – afgezien van de grootste en meest geslaagde club-crowdfundcampagne in de gymsportwereld ooit die haar een grotere eigen trainingshal gaat opleveren -,  weer een bijzonder hoofdstuk toegevoegd aan haar clubhistorie. Naast acht Nederlandse kampioenstitels wisten zes teams ook beslag te leggen op een EK-ticket, een aantal van die teams samengesteld in combinatie met gymnastes van WSBF Surhuisterveen, FC Meppel en SV Donkerbroek wat de regionale samenwerking in Noord-Nederland onderstreept. In elke leeftijdsklasse wordt er op het EK in Israël ‘ge-acroot’ door één of meerdere AANN-acroteams en voor enkele zal dit hun laatste toernooi/wedstrijd samen zijn of zelfs het afscheid van hun sportcarrière markeren. In dat opzicht is het optreden op het Turngala Leek een belangrijke schakel.

Het publiek in Leek kon genieten van adembenemende acrobatiek op topniveau van alle teams van Acro Academy, waarmee ze zeker weten namens Nederland hoge ogen zullen gooien op het EK. Het junior trio bijvoorbeeld deed het prachtig in het donker op ‘Paint it black’, dat onwillekeurig deed denken aan de nieuwe zwart/witte huisstijl van KNGU/DG. Al kent de gymnastiekunie de acrosport geen topsportstatus toe, de teams van AANN verdienden met hun optredens op het Turngala Leek net zoveel applaus en waardering als de Oranjeturnsters en -turners die Nederland recent vertegenwoordigden op de wereldkampioenschappen in Stuttgart.

Foto’s @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Martine Hooijenga-Le Duc en persfoto’s © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva: Compilatie RG-acts gymnastes GTV De Badhoeve uit Amsterdam tijdens de eerste en tweede show van het Turngala Leek 2019

Wat dat betreft verdiende de ritmische gymnastiek – sinds 1984 op de Spelen, met in het begin ook Olympische tickets voor Nederland – net zo goed dat podium en die huldiging, waarbij de RG het turnen en de sportacrobatiek traditioneel afwisselde in de twee uur lange show in Leek. Noord-Nederland werd getrakteerd dit keer met twee prachtige demonstraties van gastgymnastes en -groep van GTV De Badhoeve uit Amsterdam.

Daaronder toppers Cheyenne Stoffer – die zoals GymPOWER eerder berichtte ook internationaal van zich deed spreken op de Guima Gym Cup 2019 in Guimarâes, Portugal – en Barbara Galek-Olsthoorn die zij aan zij na een aantal jaar weer ‘de dubbel’ voor hun club op het NK 2019 in Rotterdam Ahoy: de Nederlandse titel bij respectievelijk de senioren en de junioren.

Deze sport is sinds de jaren ’80 in een rollercoaster terecht gekomen in Nederland, aldus Van Zetten veelbetekenend, zoals Danny Vera bezingt in de muziek van de choreo: “Here we go, on this rollercoaster life we know, with those crazy highs and real deep lows, I really don’t know why”.  Al was de instrumentale versie van de ‘Amsterdamse grachten’ de RG-groep, waarbij ook letterlijk de ‘Amsterdamse tulpen’ werden uitgedeeld, ook zeker een toepasselijke keus.

Om met Van Zetten mee te praten, ook de ‘prinsessen van deze Olympische gymsport’ in Nederland verdienen meer credit en aandacht in de spotlights en dat bewijst het Turngala Leek elk jaar weer. “Het is daarom jammer dat er dit jaar geen act met trampolinespringen is aangetrokken,” verklaarde een toeschouwer die enige hoop op een verrassing had gekoesterd.

Dansen, springen en ‘Theatrobatics’

Persfoto’s © GymPOWER @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Therry da Silva: compilatie stijldansen tijdens tweede show

Na een bewogen jaar waarin verwoed strijd wordt geleverd om haar topsportstatus was een demonstratie op het Turngala dat gymsport ademt en begrijpt en sporthelden in eigen land een plek in de spotlights gunt, een groot hart onder de riem geweest. Al geldt dit uiteraard voor veel meer artistieke (gym)showsporten en sporters die popelen om hun kunnen te tonen aan een groot en dankbaar publiek die het kan waarderen, Olympische sport of niet. Een aantal danssporters kregen die kans weer wel op het Turngala in Leek en dit jaar uit een heel andere hoek: een jeugdig danspaar in de trend die een grote comeback maakte dit jaar, het stijldansen. De twee tieners lieten ingetogen twee keer hun kunnen zien, bijvoorbeeld de toegankelijkere rumba ‘I wish I could love again’, met veel gevoel geïnterpreteerd door Melissa Jansen – halve finalist The Voice of Holland en de frontvrouw van Lady Johnson – die dit jaar tekende voor de live zang.

Persfoto’s © GymPOWER @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Therry da Silva: Compilatie twee groepsdansen leerlingen en studenten Lucia Marthas Academie Groningen tijdens tweede show

Leerlingen van de vooropleiding en de MBO-afdeling van de hoog aangeschreven Lucia Marthas Institute for Performing Arts c.q. Dansacademie uit Groningen waren voor het eerst aanwezig op het Turngala Leek en brachten met veel expressie twee contemporaine groepsdansen die lang duurden maar groot applaus verdienden: een mooi tribal stuk ‘Avengers End Game’ – compleet met alle outfits inclusief de hamer van Thor – en een indringende act op het onsterfelijke ‘Who wants to live forever’ van Queen.

Je zag het verschil met de dansacts in de voorgaande edities van het Turngala Leek, waarbij wedstrijdsporters – al dan niet aangesloten bij gymnastiekunie KNGU/DG – acte de présence gaven met andere dansstijlen. Niettegenstaande kon Van Zetten, die zelf al vijf jaar met veel plezier het stijldansen beoefent in zijn vrije tijd,  de dansacts op het Turngala Leek dit jaar evenwel zeer waarderen: “Goed dat jongeren meer kunnen doen aan beweging en expressie. Bijzonder dat er op een vooropleiding zoveel aandacht aan wordt besteed.”

De acrobatische theatergroep van Van der Lei Showproducties – met diverse voormalige en huidige gymsporters – die met ‘Theatrobatics’ furore maakte op tv in Holland’s Got Talent en nu zelf rondtoert met de eigen theaterproductie Amilia – nu in Sneek -, was ook weer van de partij op het Turngala Leek.

Persfoto’s © GymPOWER @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Therry da Silva: Acrobatische theatergroep ‘Theatrobatics’van Van der Lei Producties tijdens tweede show

“Het is super om hier weer te zijn! We hebben van onze voorbereiding in korte tijd er iets moois van weten te maken. We hebben bijvoorbeeld de onderwatershow van Holland’s Got Talent uitgebreid met moeilijkere elementen, nieuwe gezichten, extra torens en meer salto’s.“ Bij het laatste nummer van Van der Lei Showproducties was er een bijzondere combinatie tussen de acrobatiek van de theatergroep ‘Theatrobatics’ onder leiding van Margje van der Lei, dans van Bewegingscentrum Drachten onder leiding van Natasja Hoekstra en cheerleading van de Frisian Cheer Stars onder leiding van Margreet Steg. De tribal sfeer en zebra’s brachten je volgens Van Zetten helemaal naar Afrika en dat was een ‘understatement’.

Illusionist, live zang en beweegplein

Persfoto’s © GymPOWER @ Turngala Leek 2019 | Fotograaf © Therry da Silva: Melissa Jansen, David Nathan en assistente, Eric Boonstra-Holland met Burgemeester Ard van der Tuuk tijdens tweede show

Tussendoor liet illusionist David Nathan, opgeleid door Hans Klok ‘himself’,  ook enkele goochelacts met kaarten, touwen en ringen zien, alsook de gebruikelijke verdwijntrucs waarbij zijn assistente en ‘partner-in-crime’ aan het eind van pure vreugde speciaal een radslag deed en Nathan het zelfs waagde te jongleren met de Olympische ringen. Toch wel ingewikkeld zo’n illusionisten-act in het programma van een turngala opnemen. Waar het juist troef is dat de afstand tot de grote sporthelden verkleind is, ze bereikbaar zijn voor iedereen zeker juist in de ‘tricks & moves’ die ze kunnen en doen, wordt zo’n ‘magische act’ krampachtig omgeven door geheimhoudingscontracten en zwijgplicht om de sleutel van de trucs af te schermen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Cynthia en Enrico Visser bij de stand van CEK Gymnastics op het Beweegplein in de pauze van de tweede show

Al kon dat uiteindelijk de pret niet drukken. Het stuk alternatieve entertainment maakte de show helemaal af, welke begon met de enthousiaste speech van de betrokken, nieuwe burgemeester van Leek, Ard van der Tuuk  – die het iets te ver vond gaan om naar de gelegenheid een turnpak aan te doen – èn de interpretatie van zangeres Melissa Jansen van het beruchte ‘Duurt te lang’ van Davina Michelle. Haar afsluitnummer, ‘Show on fire’, deed de sporthal letterlijk voor het laatst ontvlammen, waarna iedereen binnendoor in één moeite door zich naar het beweegplein haastte, al dan niet meegesleept door wild-enthousiaste kinderen.

Volop plezier met springen (jawel, op de trampolines!), turnen, tissu-acrobatiek, acrogym en ook selfies met en handtekeningen van je sporthelden, om daarna friet te halen en iets nieuws uit te zoeken van GK of Quattro: wie wil daar niet even zoet mee zijn?! Op de stand van CEK Gymnastics prijkte levensgroot de regerend wereldkampioen en turnlegende Simone Biles alsook het complete Britse damesturnteam. Ook leuk om je te laten vereeuwigen als souvenir van het Turngala. Na het luwen van de superdrukte was er nog even tijd om met eigenaren Enrico en Cynthia Visser – zijnde trainer bij O&O Zwijndrecht c.q. ouders van sportende kinderen – bij te praten over alle actualiteiten in de turnsportwereld, van het bewogen WK in Stuttgart tot de veelbesproken documentaire van Esther Pardijs TURN! Kortom, het Turngala Leek 2019 was ook de ‘place to be’ voor een goed gesprek!

Meer info en beelden zijn te vinden op de Facebookpagina en website van het Turngala Leek. Een compilatie van © GymPOWER met beelden gemaakt door © Therry da Silva en © Martine Hooijenga-Le Duc is te zien op het YouTubekanaal van de sportredactie van GymPOWER via bovenstaande link. Het uitgebreide interview met Enrico en Cynthia Visser is te lezen in de vijfde editie van het GymPOWER Sportmagazine in 2019.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits: tekst en foto’s © Therry da Silva, interviews en videobeelden © Casper Beijn | Met dank aan © Martine Hooijenga-Le Duc voor de verstrekte foto’s

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.