Oldies Cup Trampolinespringen 2019

Oldies Cup Trampolinespringen 2019

LAATZEN – Dit jaar werd de Oldies Cup trampolinespringen georganiseerd in het weekend van 20 tot en met 22 september 2019 door de vereniging Vfl Grasdorf in Laatzen bij Hannover. Vanuit Nederland waren zestien springers van vier verschillende verenigingen naar Laatzen afgereisd, te weten: GV Sparta Ermelo, GV De Springbokken Soest, SV Omnia 2000 Aalsmeer en Cleton Sports Apeldoorn. Zij hebben zich weer van hun beste kant laten zien. In totaal werden er negen podiumplaatsen behaald: drie keer goud, drie keer zilver en drie keer brons. Traditioneel maakte Anneke Milius, één van de Nederlandse deelneemsters, een verslag en deelde deze met GymPOWER.

Eén keer per jaar komen de oudere trampolinespringers uit Duitsland en Nederland bij elkaar om deel te nemen aan de zogenaamde Oldies Cup. De voorwaarde om deel te mogen nemen is dat de dames minimaal 28 jaar en de heren minimaal 30 jaar moeten zijn. Verder is de eis dat men op de trampoline een oefening van tien verschillende sprongen moet kunnen laten zien. Voor voormalige wedstrijdspringers is dat meestal goed te doen, voor sporters die op latere leeftijd pas voor het eerst op de trampoline staan een hele uitdaging.

Zeven verschillende leeftijdsklassen voor dames en heren

De wedstrijd was onderverdeeld in zeven verschillende leeftijdsklassen voor zowel de dames als voor de heren. In de jongste damesklasse (Ti 1) sprong Sandra Rakhorst van Sparta Ermelo zich bij haar debuut bij de Oldies Cup naar een keurige tweede plaats. In de jongste herenklasse (Tu 2) leek Tjerk Egtberts (de Springbokken) ook op een podiumplaats af te stevenen. Na de verplichte oefening stond hij op de derde plaats, door wat pech bij de keuzeoefeningen duikelde hij echter naar de vijfde plaats. In de klasse Ti 5 lukte het clubgenote Marieke van Veen wel om na drie oefeningen op de derde plek te eindigen.

Salto-de en schroefde er nog lustig op los voor het goud

Een leeftijdsklasse hoger (Ti 7) sprong Farieda Schreijer, al jarenlang vaste deelneemster bij de Oldies Cup. Zij wist met drie stabiele en keurig uitgevoerde oefeningen de eerste plaats te behalen. In de oudste damesklasse (Ti 13), geb. 1958 en eerder, sprongen maar liefst drie Nederlandse deelneemsters. Riet Renting (Omnia 2000) had als oudste deelneemster recht op vier ‘leeftijds-bonuspunten’. Zij salto-de en schroefde er nog lustig op los en pakte de eerste plaats. Ondergetekende (Cleton Sports) deed niet veel voor haar onder en eindigde op de tweede plek. Evaline Heuvelmans (Omnia 2000) had na een zeer goed uitgevoerde verplichte oefening ook zicht op een podiumplaats. Bij de keuzeoefeningen liep het echter niet volgens plan en ze belandde uiteindelijk op de vijfde plaats.

Foto © Anneke Milius: de prijzentafel van de Oldies Cup met toepasselijke trofeeën

De Nederlandse heren deden het ook prima. In de leeftijdsklasse Tu 4 nam Erik Langelaar (Sparta Ermelo) deel. Zijn drie oefeningen leverden hem de derde plaats op. Een leeftijdsklasse hoger (Tu 6) was er ook succes voor Harald Wolkenfelt (De Springbokken Soest). Hij wist zich naar de tweede plaats te springen. In de oudste herenklasse (Tu 14) sprongen Ron de Ruiter en George Harm (beiden Omnia 2000). Voor Ron, als ‘vaste klant’ bij de Oldies Cup, was het de eerste keer dat hij in de oudste herenklasse sprong. Het leverde hem meteen de overwinning op. Zo was hij een waardige opvolger van zijn broer Rien de Ruiter.

Een waardige opvolger en belangrijkste drijfveren

Rien, de grote promotor van de Oldies Cup-wedstrijden, was aanwezig als trainer/coach , zelf springen zat er voor hem vanwege zijn lichamelijke conditie niet in. Harm was de oudste mannelijke deelnemer. Nadat hij al zijn oefeningen tot een goed einde had gebracht was zijn beloning de derde plaats. De overige Nederlandse deelnemers vielen niet in de prijzen, maar dat is bij deze wedstrijd eigenlijk van ondergeschikt belang. Ontmoeting en plezier beleven aan het springen zijn hier de belangrijkste drijfveren.

Over veren gesproken: De prijzen die uitgedeeld werden waren geen medailles of bekers. Iedere prijswinnaar kreeg een trampolineveer, die gebogen vastgemaakt was op een houtblok. Deze houtblokken waren goud-,zilver- of bronskleurig geverfd. Overigens, geen enkele wedstrijd in de gymsportwereld, ook de Oldies Cup, kan doorgaan zonder juryleden. Anja van Twillert en Jesper Jansen dragen de Oldies Cup een warm hart toe en hebben namens Sparta Ermelo en De Springbokken gejureerd. Waarvoor dank!

Volgend jaar zullen de Oldies afreizen naar Winterhagen, vlakbij Keulen. Meer info, inclusief de uitslagen van de Oldies Cup 2019, is te vinden op de social media en website van de organiserende club, multisportvereniging Vfl Grasdorf in Laatzen. De uitslagen zijn te vinden op de website van Trampolin-Hannover.

Artikel © GymPOWER | Credit verslag, tekst en foto’s met dank aan © Anneke Milius

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.