Vier medailles op de Open de Hettange-Grande

Vier medailles op de Open de Hettange-Grande
Foto © SBK NRB Kunstrolschaatsen NL

HETTANGE – Van 17 tot en met 19 oktober 2019 stond op het programma de jaarlijkse internationale roldanswedstrijd Open de Hettange-Grande, georganiseerd door Skate Club Lorrain. Het SBK van de NRB vaardigde namens Nederland een grote delegatie met drieëntwintig kunstrolschaatsers van diverse sportclubs af naar Frankrijk. Er werden weer uitstekende prestaties geleverd. Er werden liefst vier medailles behaald: twee gouden en twee zilveren door respectievelijk de dames Quinty de Lare en Maureen Versteeg en de heren Tijmen Henriks en Elwin Wesdijk in de categorie ‘Beloften’. 

De in deze sportwereld populaire en prestigieuze wedstrijd kende dit jaar een recordaantal deelnemers (210) en bijzonder hoog niveau. Er werd hier ook voor het eerst gejureerd met het nieuwe Rollart-jurysysteem, dat de sport naar de ‘next level’ aan het brengen is. Naast de vier medaille-winnaars bestond de Nederlandse delegatie in Hettange ook uit: Gwenn Gilsing, Tosca Schaap, Zoë Geerts, Jasmijn Kraijestein, Bridget van Reeuwijk, Destiny Ibrahim, Wendy Hooijmans, Justine Geelen, Yesslin Fama, Kyra Swanenberg, Anne Looman, Eva Pompen, Lieke van Herwaarden, Zoe Teh, Karen Baruchello, Natalie Hengst, Noortje Hendriks, Daphne Stormbroek en Daphne Voogd.

Vier medailles behaald bij ‘Espoir Dames en Heren’

Quinty de Lare en Maureen Versteeg wonnen zij aan zij goud en zilver bij de ‘Espoir Dames’. In een groot en sterk veld van éénenveertig deelnemers noteerden ze respectievelijk 56,93 en 54,38 punten voor deze klinkende prestatie. De Spaanse Lidia Aloma Delgado moest zich met 51,05 punten tevreden stellen met het brons. Destiny Ibrahim werd in deze categorie zevende met 44,37 punten. Wendy Hooijmans werd zeventiende met 27,72 punten en Justine Geelen vierentwintigste met 22,92 punten.

De andere twee medailles werden binnengesleept door Tijmen Hendriks en Elwin Wesdijk in de categorie ‘Espoir Heren’. Alhoewel het om een veld met drie deelnemers ging, bood met name Hendriks behoorlijk tegenstand aan hun concurrent, de Portugees Afonso Sousa. Deze won uiteindelijk het goud met 50,77 punten, met slechts 1,25 punt voorsprong op de Nederlandse belofte.

Gwenn Gilsing, Tosca Schaap, Zoë Geerts en Jasmijn Kraijestein deden goed hun best bij de  ‘Mini Dames, waarbij ze in een veld van zestien deelnemers respectievelijk zesde (22,09), zevende (20,90), negende (19,10) en tiende (17,25). Van Reeuwijk werd veertiende (12,11). De winst in deze categorie ging naar de Spaanse Laura Pachón Mengual (goud met 30,16). Tweede werd de Portugese Rita Silva (29,85) en derde werd de Spaanse Carla Estraviz Lopez met 29,95 punten.

Meeste Nederlanders deden mee bij ‘Cadet Dames’

In de categorie ‘Cadet Dames’ met een groot en sterk veld van vijfenveertig deelnemers deden de meeste Nederlandse kunstrolschaatsers, maar ze hadden het ook zwaar. Yesslin Fama was de beste met 31,03 punten op de vierentwintigste plaats; gevolgd door Kyra Swanenberg op de vijfentwintigste plaats met 30,39 punten. Namens Nederland deden ook Anne Looman (33e met 26,007 punten), Eva Pompen (36e met 23,15 punten), Lieke van Herwaarden (42ste met 20,62 punten), Zoë Teh (45te met 13,76 punten). Het goud ging naar de Spaanse Lidia Mateo Vazquez (56,23), de Italiaanse Linda Cantalini won het zilver met 52,76 punten en landgenote Margherita Zanni (52,58) punten. Het luisterde allemaal nauw.

Toegift op kampioenengala voor De Lare en Pistorius

Bij de ‘Junior Dames’ met een veld van 27 deelnemers reden drie kunstrolschaatsers namens Nederland mee, Karen Baruchello (twaalfde met 49,47 punten), Natalie Hengst (veertiende met 42,24 punten) en Noortje Hendriks (éénentwintigste  met 23,78 punten). Het goud ging naar de Italiaanse Ilaria Golluscio met 90,92 punten, het zilver naar landgenote Alessia Benedetto met 82,62 punten. Het brons ging naar de Portugese Ana Filipa Sousa werd derde met 72,81 punten. In de oudste categorie deden Daphne Stormbroek (twaalfde met 29,63 punten) en Daphne Voogd (zestiende met 20,49 punten) namens Nederland mee.

Het hele erepodium werd hier bezet door Italië. De winst ging naar Martina Nuti (eerste met 58,57 punten). Marika Fontana volgde haar met 52,86 punten voor het zilver en Ludovica Delfino noteerde 51,75 punten voor het brons.  Mooi extraatje was een extra optreden op het kampioenengala van de Open de Hettange voor de kunstrolschaatsers die een bijzondere toegift kregen o.a. gouden medaillewinnaar Quinty de Lare en Sylvia Pistorius voor haar internationale prestaties dit jaar. Het SBK van de NRB feliciteerde alle deelnemers met de behaalde resultaten: “Allemaal van harte gefeliciteerd en veel succes met de voorbereiding op het nieuwe seizoen!” In december 2019 volgt eerst de eindejaarsshows van de vele kunstrolschaatsclubs die Nederland rijk is, altijd met oogstrelend kijkspektakel!

Meer info, inclusief beelden en de complete uitslagen, over de internationale Open de Hettange-Grande 2019 is te vinden op de website van de organiserende club, Skate Club Lorrain. Meer informatie over deze artistieke sport in Nederland is te vinden op de website van het SBK van de NRB Kunstrolschaatsen.nl.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit inzetfoto en ingesloten beelden Facebook © SBK-NRB; © KRC Rolling Nieuwegein (gala-optreden Sylvia Pistorius op de Open de Hettange)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.