Dineke Minten prolongeert wereldtitel

Dineke Minten prolongeert wereldtitel
Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Dineke Minten
Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Kelly de Vos en Marie-Sophie Alkemade

MONTRÉAL – Dineke Minten heeft haar wereldtitel ‘Ultra Pole’ geprolongeerd tijdens de wereldkampioenschappen die van 3 tot en met 6 oktober 2019 gehouden werden in Montréal, Canada. De Nederlandse delegatie, bestaande uit veertien atleten tussen de 12 en 54 jaar en gecoacht door Minten, Soraya Boeken-Cadil en Jurgen Brama, legde beslag op twaalf top tien-posities, waaronder totaal vijf medailles: één keer goud, drie keer zilver en één keer brons. Alle atleten eindigden in de top twintig. In het klassement met 26 landenteams werd de vierde plaats behaald achter Japan, Mexico en Spanje. Paalsport Bond Nederland (PBN) werd door de internationale federatie IPSF uitgeroepen tot ‘sportbond van het jaar’.

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Demi Brama, Aerial Hoop

Er werd op het WK in vier verschillende disciplines gestreden om de medailles. Naast ‘Ultra Pole’ waren dat ‘Artistic Pole’ en ‘Aerial Hoop’, alsook ‘Para Pole’ voor atleten met een fysieke beperking. In dat laatste onderdeel deed niemand namens Nederland mee. Op de openingsdag van het WK behaalde de Nederlandse delegatie het grootste succes bij het nieuwe onderdeel ‘Aerial Hoop’, oftewel artistieke luchtacrobatiek aan een hangende hoepel. Er werd drie keer zilver behaald en een achtste plaats.

Drie keer zilver en achtste plaats bij ‘Aerial Hoop’

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Apple Wang

De eerste Nederlands kampioenen bij dit onderdeel deden op het WK in Canada mee in vier klasses: senior doubles en solo, junior solo en novice solo. Het duo Kelly de Vos en Marie-Sophie Alkemade werd in een veld met drie finalisten tweede met 25,0 punten. Al boetten ze bijna vijf punten in op hun optreden op het NK in juni 2019 (29,8). De wereldtitel ging hier naar het duo Chantall Nell en Jaun van Deventer uit Zuid-Afrika (28,6); het brons naar het Deense duo Päivi Laakso en Mira Henttonen (11,6). Apple Wang werd met 38,4 punten in een veld met tien finalisten tweede bij de senior solisten. Ze verbeterde haar score waarmee ze Nederlands kampioene werd met 0,1 punt. Het luisterde nauw met de Deense Tetiana Gron die met 38,0 punten het brons veilig stelde.

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Monica van Beek

De wereldtitel ging naar de Canadese Leeann Ball, die onder luide aanmoediging van het thuispubliek tot 47,0 punten kwam. Demi Brama, die op het NK geen concurrentie had en 36,4 punten behaalde, moest het hier bij de junior solisten opnemen tegen zes andere finalisten. Ze pakte met 34,5 punten het derde zilver voor Nederland. Jessica Cadil werd in een veld met tien finalisten bij de novice solisten achtste met 22,7 punten, waar ze op het NK nog liefst 30,6 punten had behaald voor de Nederlandse titel. Met diezelfde score had ze in Montréal het brons kunnen behalen.

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Jessica Cadil

Wang schreef op Facebook haar reactie op het WK in het Engels bij een foto met haar zilveren medaille: “Heel dankbaar en blij met mijn tweede plek […] Het was geweldig om zoveel topatletes vanuit de hele wereld te zien, het heeft me echt gemotiveerd en geïnspireerd […]. Ik ben ook heel trots op Jessica die schitterde op het ‘pole & aerial’ wereldpodium, ze heeft er zo hard voor gewerkt en deed het geweldig! […]”

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Jessica Cadil

Wang feliciteerde haar Canadese concurrente Ball met haar overwinning – “Your routine was just so badass and awesome!” -, maar ook de andere Nederlandse medaillewinnaars: “Dineke, you’re a beast, truly impressive!”, “Demi, for your great performance in hoop and pole, Kelly & Marie-Sophie, for your beautiful act and runner-up title”. Wang was ook dankbaar voor alle hulp en steun bij het samenstellen van haar choreografie en kostuum en het regelen van de WK-reis.

Tien deelnemers, geen medailles met ‘Pole Sports’

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Fenna Lemeer

Het grootste aantal deelnemers voor Nederland (tien) was te vinden bij het onderdeel ‘Pole Sports’, onderverdeeld in de leeftijdsklasses masters 40+, masters 50+, novice dames, junior dames, senior dames, senior heren en senior dames doubles. De beste prestatie hierbij was voor junior Fenna Lemeer – op het NK nog tweede met 29,7 punten -, die in Montréal in een veld met 21 deelneemsters liefst 40,9 punten behaalde voor een verdienstelijke vijfde plaats, waarbij ze Nederlands kampioene Brama ook overvleugelde. Brama werd met 39,2 punten in dezelfde klasse zesde, waar ze 39,8 punten behaalde op het NK. Ook Minten werd in een veld met 34 deelneemsters bij de senioren zesde met 52,4 punten, een substantiële verbetering qua punten ten opzichte van het NK 2019 (41,1) en het WK 2018 (42,4) waar ze achttiende werd. Lisette Beekhuis – tweede op het NK met 38,3 punten – had haar oefening in de afgelopen maanden weten te verrijken met bijna 4,5 punten meer en werd op haar eerste WK in Canada elfde met 42,7 punten. Een nieuw persoonlijk puntenrecord, waar ze oprecht blij mee was.

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Nick la Geije

Nick la Geije, de enige man in het Nederlandse gezelschap en vorig jaar nog Wereldkampioen doubles samen met (coach) Gianmarco Stefanelli, deed dit jaar mee als senior solist. Hij wist in een veld met zeven finalisten de zesde plaats te behalen met 26,5 punten, een verbetering van liefst bijna 9,5 punten.

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Eva van der Pal en Tirsa Hagen

Het duo Eva van der Pal en Tirsa Hagen, gecoacht door Minten, keerde terug op het wereldpodium op dit WK, maar wist de hoge score van het NK (42,9 punten) niet vast te houden anders had het de bronzen medaille kunnen bemachtigen. Met 33,1 punten werd het duo nu zevende in een veld met vijftien deelnemers. Op zich een verdienstelijke prestatie, maar ook gezien het feit dat half oktober Hagen op haar Facebook verrast schreef al drie maanden zwanger te zijn. De jongste deelneemster voor Nederland en ook een pupil van Minten, Lieve Warmoeskerken, – op het NK tweede met 25,7 punten achter Cadil met 26,3 punten -, verbeterde haar performance met bijna 6,5 punten voor een dertiende plaats op het WK in een veld met liefst 29 deelneemsters.

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Lieve Warmoeskerken

Een superprestatie van de twaalfjarige brugklas-scholiere die hiermee internationaal een reuzenstap zette. Cadil werd op het WK achttiende met 27,7 punten. Tot slot kwamen nog twee masters in actie namens Nederland. Larissa Hop-Fink – die op het NK 19,4 punten behaalde voor de titel – benutte haar internationaal debuut om haar performance te verbeteren met liefst acht punten. Met 27,4 punten werd ze in een veld met voor deze leeftijdsklasse groot en sterk veld met twintig deelneemsters twaalfde. Monica van Beek, wederom Nederlands kampioene bij de 50+ masters met 13,8 punten, kon haar top-performance op het WK 2018 (achtste met 17,7 punten) niet evenaren dit keer. Ze noteerde met 9,5 punten, goed voor de negende plaats in een veld van tien deelneemsters.

Twee deelneemsters met Artistic Pole en Ultra Pole

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Demi Brama met haar alien bij ‘Artistic Pole’
Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Lisette Beekhuis

Aan het derde onderdeel ‘Artistic Pole’ deed dit keer alleen Brama mee, hier ook bij de junioren. Ze behaalde met 58,4 punten het brons. Met de 70,4 punten die ze op het NK 2019 behaalde, had  ze hier tweede kunnen worden. De Nederlands kampioenen senior solo heren, Lucian Rosa, solo dames, Ariane van der Vegte, en doubles dames, Loes Botter en Leonie van Dijk, ontbraken om onbekende redenen in Montréal. Maud Rietbroek, vorig jaar nog wereldkampioen met 87,2 punten, werd dit jaar tweede op het NK met 60,2 punten. Dat had een vijfde plaats ingehouden op het WK in Montréal. De wereldtitel ging naar  de Griekse Stravroula Lydia Kollia die 72,2 punten, gevolgd door Tatyana Gordiyenko uit Oekraïne (tweede met 66,4 punten) en Raquel Garcia Vilajuana uit Spanje (derde met 62,2 punten).

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Dineke Minten, Nederlands en wereldkampioen Ultra Pole

Tot slot was het Minten die in de categorie ‘Ultra Pole’ haar wereldtitel wist te prolongeren, wat het Nederlandse team op de vierde plaats in het landenteamklassement bracht. “Op overtuigende wijze heeft Dineke wederom de wereldtitel ‘Ultra Pole’ op haar naam geschreven […] Tijdens de battles heeft Dineke bewezen met haar kracht en beheersing de beste van de wereld te zijn op dit onderdeel”, aldus Paalsport Bond Nederland in haar persbericht. Minten liet in de final battle Anna Palau uit Spanje achter zich, Jana Egger uit Duitsland werd derde.

Bij de heren ging de wereldtitel in dit onderdeel dit jaar wel naar de Italiaan Marco Bassi, die net als Minten naast de paalsport ook calisthenics beoefent en doceert. Bassi versloeg de Japanner Yuta Nishizumi en de Zuid-Afrikaan Patrick de Jongh werd derde. Bij ‘Ultra Pole’ wordt de winst niet door te scores behaald, maar door de waardering van de ‘publieksjury’ voor de in één op één ‘battles’ getoonde power en ‘tricks aan de pole’.

Persfoto © GymPOWER gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets: Larissa Hop-Fink

In vergelijking met het WK vorig jaar in Spanje, waar de Nederlandse delegatie met achttien atleten totaal liefst vier medailles – drie wereldtitels en één keer zilver -, acht top tien plaatsen en negen top 20/20+ plaatsen in het eindklassement wist veilig te stellen, kun je zeggen dat Nederland dit jaar in de breedte een stap vooruit heeft gezet richting de internationale top.

Dit jaar heeft de Nederlandse delegatie met veertien atleten met vijf medailles – een wereldtitel, drie keer zilver en één keer brons -, twaalf top tien plaatsen en vier top twintig plaatsen bereikt.Het is ook knap dat vele atleten hun performance in de periode van zo’n drie maanden na het NK wisten te verbeteren. Voor enkelen was het jammer dat ze de kansen die ze hadden op medailles niet konden verzilveren op het moment suprême. Het valt op dat wie gymnastische en/of acrobatische vaardigheden en dansant talent in de bagage heeft, dat in combinatie met de nodige pole-skills een betere kans geeft op het erepodium.

Meer info over het WK 2019 in Montéal, Canada, inclusief de complete uitslagen en beelden, zijn te vinden op de sociale media en websites van de PBN en de IPSF.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit persfoto’s @ NK 2019 gemaakt door fotograaf © Maurice Smeets onder persaccreditatie van © GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.