Zilver voor Nederlands acropaar op EK

Zilver voor Nederlands acropaar op EK

HOLON – Van donderdag 24 tot en met zondag 27 oktober werd in de Toto Arena in Holon, Israël, de ‘European Age Group Competition (EAGC)’ gehouden, de Europese kampioenschappen voor junior I en jeugdteams in de leeftijdsklasses 11-16 jaar en 12-18 jaar en de categorieën paren (dames, heren en mixed) en groepen (dames en heren). Namens Nederland deden hieraan tien teams mee, die verdienstelijke resultaten neerzetten en vijf finaleplaatsen behaalden. De kroon op het werk was dit keer voor het duo Robin Hooijenga en Anna Koster dat in de allerlaatste finalewedstrijd tot hun eigen grote verrassing beslag wist te leggen op het zilver. Wederom een historische prestatie voor de acrosport.

Hooijenga en Koster, trainende bij Acro Academy Noord-Nederland die een week eerder een van de teams waren die nog hun EK-oefening voluit demonstreerden tijdens de eerste show van het Turngala 2019 in Leek, draaiden in de kwalificatieronde voor damesparen 12-18 jaar met een veld van twintig deelnemers twee uitstekende oefeningen:  voor balans kregen ze 27,150 punten voor de voorlopig zesde plaats en voor tempo werden dat 26,710 punten. Met totaal 53,860 punten gingen ze als vierde de finale in, waarin ze in een sterk veld met acht finalisten wederom wisten te overtuigen met een strakke en mooi uitgevoerde finale-oefening (combi-oefening) die 27,410 punten opleverde. Bij het zien van de score wisten zij en coaches Iris Roffel en Kim Vrij-Bokma gelijk wat dat betekende voor het eindklassement en bouwden een spontaan feestje bij de ‘kiss & cry corner’. Alleen het Britse Team 2 had meer punten toegekend gekregen in deze finale. Team 2 van thuisland Israël dat als tweede door was gegaan naar de finale met 54,830 punten (B 27,350; T 27,480) werd nu zesde.

Quote: “Winners never quit and quitters never win!”

In de eindronde bij de damesparen 12-18 jaar namen Hooijenga en Koster (Team 1 Nederland) het op tegen de damesparen van Groot-Brittannië (Team 2), Portugal (Team 1), Rusland (Team 1), Duitsland (Team 2), Israël (Team 2), België (Team 7) en Bulgarije (Team 8). Het Britse duo Sasha Carpenter en Poppy Yates, dat al diverse internationale titels en ereprijzen op zak heeft en daarom vooraf al de gedoodverfde titelfavoriet was, behaalde in de kwalificatieronde totaal 55,950 punten (B 28,050; T 27,900) om al eerste door te gaan naar de finale waarin ze met hun bijzondere routine 28,000 punten noteerden voor de winst. Het onderstreept de prestatie van Hooijenga en Koster, dat ze het Britse duo – al jaren hun grootste concurrentie – nu benaderden op 0,59 punt en daarbij de twee oersterke teams van Portugal en Rusland achter zich lieten. Het Portugese duo Ines Semedo en Mara Mara, dat met 53,440 punten (B 26,250; T 27,190) als zesde de finale inging, kwam daarin tot 27,350 punten voor het brons. Het Russische duo Sofiia Danilova en Elizaveta Barkova, dat als derde de finale inging met 54,250 (B 27,650; T26,600), kwam tot 27,150 punten en werd vierde.

In het zonovergoten Israël hoefden Robin Hooijenga en Anna Koster, na het zilver veroverd te hebben in hun allerlaatste internationale wedstrijd samen (als acroduo), maar heel kort met elkaar te overleggen over een passende quote voor GymPOWER over deze voor de Nederlandse acrosport en voor hen als gymnastes historische prestatie: “Op ons eerste grote toernooi kochten we een T-shirt en dat is onze quote: Winners never quit and quitters never win!” Het duo dat vorig jaar op het WK vierde werd, is in Israël uiteraard intens blij met deze medaille en EK-knuffels, de bekroning van hun samenwerking in teamverband. Hierna gaan ze in een ander acroteam verder met hun sportcarrière. Op hun Facebookpagina schreven ze: “Zo supertrots! #Savethelastforbest Een beter afscheid hadden ons niet kunnen wensen!”

Ontroerend was hoe ze elkaar opvingen en troostten

In dezelfde finalewedstrijd met teams uit diverse categorieën kwam de Nederlandse damesgroep Zola Vorstius Kruijff, Kaya Honders en Mila te Lam, trainende bij Flik-Flak in Den Bosch onder leiding van hoofdcoach Stein Briggen, in actie die zich met 52,850 punten als achtste hadden gekwalificeerd in de categorie damesgroepen 12-18 jaar met een groot en sterk veld met 29 deelnemers. Na twee goede oefeningen in de kwalificatierondes (B 26,500; T 26,350) werd uitgekeken naar hun finale-optreden (combi-oefening) met de beste tien teams. Er ging echter daarin onvoorzien wat mis met één van hun fabuleuze piramides, waardoor ze deze niet lang genoeg konden aanhouden en hiervoor flink werden gekort in hun eindscore. Ze wisten zich na deze pech moedig te herpakken en maakten de oefening nog knap af, alleen was de schade al geleden. Met 24,840 punten eindigden ze op de negende plaats in het eindklassement. Ontroerend was hoe ze elkaar opvingen na de oefening en troostten. De medailles gingen in deze categorie naar het eerste team van Portugal (de Europese titel met 27,950 punten), het Russische team (zilver met 27,800 punten ) en het Britse team (brons met 27,600 punten). Het Bossche trio kan ondanks alles toch op waardering rekenen voor hun prestatie: een EK-finaleplaats behalen in een traditioneel ijzersterke en grote categorie.

In een eerdere finaleronde op dezelfde dag kwamen twee andere Nederlandse acroteams in actie in de leeftijdsklasse 11-16 jaar. Damesgroep Inge Speerstra, Lisanne Hulder en Xiao Mei Harms, die ook bij Acro Academy Noord-Nederland traint, plaatste zich op hun eerste EK als trio na twee uitstekende oefeningen in de kwalificatieronde (B 26,950; T 26,650 ) met een totaal van 53,600 punten als zesde voor de finale in hun categorie met achtentwintig deelnemers. In de finale met de beste acht teams verbeterde het trio zich met 27,100 punten voor een strakkere finale-oefening (tempo), wat wederom een zesde plaats betekende in het definitieve klassement. De overwinning ging naar het tweede team van thuisland dat 28,150 punten toegekend kreeg. Het Britse team werd tweede met 27,700 punten en het Russische team ging met het brons vandoor door de tie-break-rule. Het eerste team van Portugal had ook 27,550 punten, maar werd vierde. Het eerste team van België nestelde zich met 27,300 punten op de vijfde plaats. Achter Nederland eindigde het tweede team van Polen op de zevende plaats (26,100) en het Oekraïense team werd achtste met 25,700 punten. Mooi om te zien is dat sinds de EK van 2017 in eigen land, in Rzészow, de Poolse acrosport een enorme ontwikkeling heeft doorlopen in kwaliteit en kwantiteit, dat er hier in Holon meerdere teams meerdere finaleplaatsen bereikten (zonder wild card).

Clubgenoten zevende en zesde in de finale acroparen

Het eerste Nederlandse team bij de damesparen 11-16 jaar, Guusje van Vugt en Nikky van Berkom die ook trainen bij Flik-Flak Den Bosch, ging na mooie oefeningen in de kwalificatieronde met 26 deelnemers (B 26,850, T 26,250) met totaal 53,100 punten als vijfde door naar de finale. Daarin noteerde het duo 26,200 punten voor hun finale-oefening (balans), – met een aftrek van 0,3 punt -, wat een zevende plaats werd in het eindklassement. De Europese titel ging naar het eerste team van Israël met 28,200 punten, wat een voorsprong inhield van 0,05 punt op het tweede team van Rusland dat met 28,150 punten zich tevreden moest stellen met het zilver. Het brons was voor het Britse team dat met 27,600 punten het eerste Belgische team (27,400 punten) nipt verwees naar de vierde plaats. Het Portugese team (26,650 punten voor de vijfde plaats) en het eerste team van Italië (26,450 punten voor de zesde plaats) gingen Nederland voor. Het eerste team van Duitsland werd achtste met 25,700 punten.

Een dag eerder, op zaterdag 26 oktober 2019, turnde het enige Nederlands mixed paar Joep Sauvé en Ismay de Wit, ook trainend bij Flik-Flak Den Bosch, in de finale in de leeftijdsklasse 11-16 jaar zich naar een zesde plaats met 26,150 punten voor hun finale-oefening (tempo). Na de kwalificatieronde in een veld met zeventien deelnemers hadden ze zich met totaal 52,300 punten ook als zesde weten te plaatsen voor deze eindronde met de beste acht teams. Dankzij een sterke en prachtige balansoefening (vijfde score met 26,650 punten) en ondanks een mindere tempo-oefening (elfde 25,650 punten), welke laatste oefening ze in de finale bewezen beter te beheersen. De thuisclub van Sauvé en De Wit toonde zich met recht trots op haar Facebookpagina over hun prestatie op de EAGC c.q. het jeugd-EK.

De overwinning in deze categorie kwam ook toe aan het Israëlisch team dat 28,100 punten noteerde voor de finale-oefening (uiteraard ook een tempo-oefening). De teams van Portugal en Groot-Brittannië werden respectievelijk tweede (27,350) en derde (27,200) en hielden Rusland net als in de kwalificatieronde nipt op de vierde plaats (27,100). Eigenlijk wisselden alleen de teams van Georgië (nu vijfde met 26,600) en Azerbeidzjan (nu achtste met 26,000) met elkaar van plaats. Het eerste team van Spanje werd ook weer zevende achter Nederland met 26,100 punten. Het scheelde maar 0,05 punt: “een kromme teen”, noemen de leken dat.

Verbeterpuntjes jury en impuls teams organiserend land

 

De teams van het organiserende land, dat al jaren goed aan de weg timmert richting wereldtop, kregen duidelijk een groot impuls door de organisatie van het titeltoernooi in eigen land en bovenal de luide aanmoedigingen van het thuispubliek dat wat trots was op hun optredens en prestaties. De vijf andere Nederlandse teams hebben de finaleronde niet bereikt, doordat ze niet een totaalscore konden neerzetten die hen in het top van het tussenklassement bracht. De beste acht à tien teams per categorie, geschoond naar één team per land, mochten in de finalewedstrijden uitkomen. Het tweede Nederlandse team in de categorie damesparen 11-16 jaar, Annique Ten Braak en Kayleigh Pijpaert, dat traint bij DOS Monster onder leiding van Cim Grund, behaalde met totaal 50,550 punten voor hun beide oefeningen in de kwalificatieronde (B 25,500; T 25,050) de twintigste plaats in een veld met zesentwintig deelnemers, waaronder landgenotes Van Vugt en Van Berkom.

Het jonge duo van DOS Monster dat hier in Israël hun debuut maakten op een EK/EAGC, heeft in ieder geval waardevolle internationale wedstrijdervaring opgedaan voor de toekomst. Op haar Facebook toonde de club zich tevreden met de tempo-oefening: “De meiden hebben gister een mooie, foutloze wedstrijdoefening gedraaid. Mooie hoogtes in de strek en schroef. Trots op hun prestatie, zeker in zo’n overweldigende hal 🤩. Vandaag een goede training gehad en even extra gelet op de verbeterpuntjes vanuit de jury. Klaar om morgen weer te stralen op de vloer met de balansoefening.”

Ook voor het tweede team van Nederland in de categorie damesgroepen 11-16 jaar, – Nynke Veenma, Emma Heitbrink en Djamilla Wisselink, trainend bij Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) – was het EK-avontuur in Israël een waardevolle investering voor de toekomst. Het trio behaalde met totaal 49,650 punten (B 24,300; T 25,350) de drieëntwintigste plaats in een veld met achtentwintig deelnemers, waaronder landgenotes Speerstra, Hulder en Harms. Bij de damesparen in de oudere leeftijdsklasse 12-18 jaar kwam het duo Carlijn Gijsendorffer en Luca Munsterman in actie, ook trainend bij Sportacrobatiek Zwolle. Team LuCa behaalde met totaal 51,620 punten (B 26,290; T 25,330) de veertiende plaats in een veld met twintig deelnemers, waaronder landgenotes Hooijenga en Koster. De Zwolse formatie genoot van hun deelname en schreef op haar Facebookpagina: “Eergisteren hebben wij onze balans oefening gedraaid in de supermooie Toto hal in Israël! De oefening ging super goed en we zijn zeer tevreden! We hebben 26,290 gehaald. Wat was het gaaf op de vloer🥰 zoo groot, zoveel lichten en mensen! TOP!”

In dezelfde leeftijdsklasse 12-18 jaar kon het mixed paar Marten-lin Visser en Tess Offringa hun laatste (inter)nationale wedstrijd samen niet afsluiten met de verwachte en felbegeerde finaleplaats. Een duur foutje in de balansoefening kostte hen te veel aftrekpunten (24,100), wat ze met de score voor hun mooie tempo-oefening (26,090) niet genoeg konden compenseren om bij de beste acht (geschoonde lijst) in een sterk veld met negentien deelnemers te eindigen. De totaalscore van 50,190 punten leverde hen wel een tweede reserveplaats op, maar gezien het feit dat ze niet in actie kwamen is dat alleen leuk voor de annalen van de Nederlandse acrosport. De mooie sportcarrière met klinkende prestaties en resultaten had naar meer gesmaakt hier op hun laatste EK, doch als topsporters wisten ze deze tegenslag samen met hun coaches waardig te incasseren. Ook in deze leeftijdsklasse behaalden clubgenotes, de damesgroep Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen, trainend bij Acro Academy Noord-Nederland totaal 51,690 punten – met de zevende score voor tempo met 26,440 punten, doch slechts 25,250 punten voor balans door een verstoring -, waarmee ze vijftiende werden in een veld met negenentwintig deelnemers, waaronder landgenotes Vorstius Kruijff, Honders en Te Lam. Al kwam er minder uit naar verwachting en kunnen, toch toonden ze zich dankbaar op hun Facebook: “Superblij met deze fantastisch mooie ervaring!”

De Europese kampioenschappen worden komende week vervolgd voor de junior II en senior acroteams, waarbij Nederland vertegenwoordigd wordt door vier teams: damesgroepen Amber Bosma, Famke van Wieren & Yanouk Visser alsmede Remke Huisman, Nanda Huisman & Fei Oudhof, beide trainende bij Acro Academy Noord-Nederland, en damesgroep Liz van der Heijden, Ilze Thoonen & Lotte Rovers (van V&K Uden) alsook mixed paar Stef van der Locht & Fenne van Dijck, die beiden bij Flik-Flak Den Bosch trainen. De verwachtingen zijn positief gestemd en de supporters kijken uit naar wat deze teams gaan doen in de Toto Arena in Holon, Israël.

Meer info en de complete uitslagen van de EK voor teams tussen de 11 en 16 & 12 en 18 jaar, alsook het programma voor de komende EK voor junior II en senior teams zijn te vinden op de website van de Europese gymnastiekunie UEG. Alle kwalificatie- en finalewedstrijden van deze EK zijn te volgen via livestream van GymsportTV.online. Meer beelden en posts over de EK zijn ook te vinden op de social media van GymPOWER Sportmagazine (Twitter, Instagram, Tumblr en Facebook).

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credits beelden: foto inzet © Martine Hooijenga-Le Duc en ingesloten posts Facebookpagina’s © Karin Metselaar/© Sportacrobatiek Zwolle, © DOS Monster, © Acro Flik-Flak Den Bosch, © Acro Academy Noord-Nederland, © AcroGymPOWER en © Acroteam Robin & Anna

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.