Veerman & Schmidt op Memorial Gander

Veerman & Schmidt op Memorial Gander

MORGES – Op 30 oktober 2019 werd de 36e editie van de prestigieuze ‘Memorial Arthur Gander’ geturnd in Morges, Zwitserland. Een select gezelschap gymnasten uit tien landen was uitgenodigd om hier drie weken na het WK in Stuttgart de krachten te meten en hun kunnen te tonen: België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oekraïne, Rusland, Zuid-Korea en Zwitserland. De overwinning bij de dames was voor de Franse Lorette Charpy, bij de heren voor de Oekraïner Oleg Verniaiev. De beste Zwitsers waren Giulia Steingruber (vierde) en Pablo Braegger (brons). Namens Nederland werd turnde Sanna Veerman zich naar de zesde plaats, waarbij ze enkele WK-gangsters achter zich liet. Oranjeturner Casimir Schmidt werd achtste. 

In een uitstekende sfeer genoten de turnliefhebbers op de afgeladen tribunes – waaronder de Zwitserse fans met de beruchte koeienbellen – van de spannende wedstrijd met turnspektakel op hoog niveau. De ‘Memorial Arthur Gander’, wordt elk jaar om en om gehouden in Morges en Chiasso, opgedragen aan wijlen de Zwitserse grondlegger van de internationale FIG-code die jaren bondscoach was van zijn land en bestuurslid c.q. voorzitter van de internationale gymnastiekfederatie (FIG). In de regel weet het rijk gedoteerde toernooi de grootste turnsterren ter wereld naar Zwitserland te halen. De competitie kent een bijzonder wedstrijdformat. De deelnemers kiezen zelf op welke toestellen ze turnen, waarbij de dames op drie van de vier en de heren op vier van de zes toestellen in actie komen. Een mooi toernooi om internationale wedstrijdervaring op te doen en naamsbekendheid te krijgen in de wereld van deze jurysport. Een jaar terug turnden Eythora Thorsdottir en Bart Deurloo in Chiasso, waarbij ze respectievelijk derde (brons) en achtste werden.

Sanna Veerman zesde tussen WK-deelneemsters

Veerman, trainend bij Turnz Amsterdam Gymnastics, – niet geselecteerd voor het Oranjeteam op het recente WK in Stuttgart, maar dit voorjaar wel EK-finaliste op brug -, wist in het sterke veld met tien deelneemsters bij de dames niet haar beste optreden ooit neer te zetten. Ze sloeg balk over en behaalde een totaalscore van 37,700 punten met haar oefeningen op sprong (D 4,6 13,450), op brug (D 6,1 13,000) en op vloer (D 4,3 11,250 ). Ze hield de Zwitserse Stefanie Siegenthaler (zevende met 37,550 punten) en Ilaria Kaeslin (achtste met 37,200 punten), de Zuid-Koreaanse Seojeong Yeo (negende met 36,650 punten) en de Canadese Rose Woo (tiende met 36,100 punten) achter zich. Veerman en Woo waren de enige twee in het gezelschap turnsters in Morges die niet op het WK in Stuttgart turnden. Woo’s oudere zus Victoria-Kayen wel, in het Canadese team.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Sanna Veerman op Turngala Leek 2019

Charpy, die op het WK in Stuttgart zich beperkte tot twee à drie toestellen om een Olympisch teamticket voor Frankrijk te helpen veiligstellen, turnde zich in Morges verrassend naar de winst met een totaalscore van 40,450 punten voor sprong (D 4,6 13,750), brug (D 5,5 13,500) en balk (D5,6 13,200). Daarmee hield ze de revelatie van het WK in eigen land, Sarah Voss, nipt af van het goud. De Duitse, die tiende werd in de individuele meerkampfinale in Stuttgart, noteerde bij de ‘Memoria Arthur Gander’ 40,050 punten voor dezelfde drie toestellen als Charpy: sprong (D 5,4 14,750), brug (D 5,2 11.900) en balk (D 5,6 13.400). Ze hield daarmee op haar beurt de Oekraïnse Diana Varinska, all-around vijftiende in de individuele WK-finale, nipt af van het zilver. Het verschil tussen nummer één en nummer drie bedroeg minder dan een half punt (0,45).

Varinska kwam totaal tot 40,000 punten voor haar drie oefeningen – net als Veerman – op sprong (D 4,6 13,750), brug (D5,9 13,550) en vloer (D 5,3 12,700). Daarmee hield zij de Zwitserse Steingruber, – vijfvoudig Europees kampioene die in september haar comeback maakte na blessureleed -, nipt af van een plaats op het erepodium. De Zwitserse kwam met een totaalscore van 39,200 punten 0,8 punt tekort voor een medaille. Ze turnde als Charpy en Voss op sprong (D4,6 13,900), brug (D 5,1 12,300) en balk (D5,1 13,000). Tot slot wist de Russische WK-gangster Aleksandr Schlekoldina, die in Stuttgart haar steentje bijdroeg aan het teambrons voor haar land met drie toestellen, de vijfde plaats te bezetten met 0,4 punt meer dan Veerman. Ze turnde totaal 37.950 punten voor sprong (D 4,6 13,800), brug (D 4,8 11,900) en vloer (D 5,1 12,250).

WK-ganger Casimir Schmidt achtste bij de heren

Bij de heren noteerde Schmidt – die traint bij SV Pax Hoofddorp en 54ste werd van de 156 meerkampers op het voor hem en het Nederlands herenteam teleurstellend verlopen WK – een totaalscore van 53,050 punten voor de achtste plaats in een sterk veld met tien deelnemers. Ook niet zijn sterkste optreden ooit. Schmidt turnde op vloer (D 5,6 12,600) en voltige (D 5,3 12,950), aan de ringen (D 5,4 14,050) en op rek (D 5,1 14,450). Hij liet daarmee twee turners achter zich: de Italiaan Ludovico Edalli (52,500) en de Zuid-Koreaan Jun Ho Lee (51,700). Wat dat betreft verkeerde Schmidt in Morges in pittig gezelschap. De strijd om de winst was een boeiend duel tussen de wereldtoppers Verniaiev uit Oekraïne en Artur Dalaloyan uit Rusland, die de rollen omdraaiden qua resultaten in vergelijking met het WK in Stuttgart.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Casimir Schmidt op WK Stuttgart 2019

Verniaiev (26), – o.a. meervoudig Europees kampioen meerkamp en brug, regerend Olympisch kampioen op brug en derde in de meerkamp op het WK in Stuttgart (tweede reserve voor de finale op brug) -, liet in Morges vloer en rek schieten en pakte het goud met 57,800 punten voor zijn oefeningen op voltige (D 6,5 14,600), aan de ringen (D 5,6 13,500), op sprong (D 5,6 14,850) en op brug (D 6,7 14,850). De jongere Dalaloyan (23) – tweede in de meerkamp- en sprongfinales op het WK in Stuttgart – liet in Morges op zijn beurt voltige en rek schieten en zette vier indrukwekkende oefeningen neer (vloer D5,9 13,700; ringen D 6,0 14,100; sprong 5,6 15,050; brug D 6,1 14,600), maar kwam uiteindelijk toch 0,35 punt tekort met totaal 57,450 punten. Hij moest zich tevreden stellen met het zilver.

Het brons kwam tot grote vreugde van het thuispubliek en de organisatie aan de Zwitser Braegger toe, die op het WK de beste Zwitser was met de vijftiende plek in de WK-meerkampfinale. Zichtbaar nog voortgestuwd door de verrassende kwalificatie van het Zwitserse herenturnteam voor de WK-finale èn de Spelen van Tokyo die het hele land op z’n kop zette, noteerde Braegger strategisch totaal 55,250 punten voor zijn vier oefeningen (vloer D 6,0 13,500; sprong D 4,8 14,100; brug D 5,8 14,050; rek D 6,2 13,600). Vierde werd de Fransman Loris Frasca met 54,850 punten (achttiende in de individuele WK-meerkampfinale), vijfde de Duitser Andreas Toba met 54,350 punten (negentiende in de individuele WK-meerkampfinale), zesde de Canadees René Cournoyer met 53,750 punten (43ste in de individuele meerkamp op het WK) en zevende de andere Zwitser Oliver Hegi die 53,300 punten noteerde (23ste in de individuele WK-meerkampfinale), nipt 0,25 punt meer dan Schmidt.

Afvaardiging naar Swiss Cup en World Cup Cottbus

Er werden in Morges nog twee speciale prijzen uitgereikt voor de beste prestaties op vloer (dames) en brug (heren). Varinska (12,700) en Verniaiev (14,850) namen beide prijzen mee naar Oekraïne. Veerman zette met 11,250 punten de vijfde score neer op vloer. Schmidt noteerde met 13,450 punten de zesde score.

Veerman krijgt, na het verstek moeten laten gaan op het WK in Stuttgart, van de KNGU/DG toch eer naar werken. Met Schmidt mag ze in Zwitserland blijven voor de Swiss Cup die komende zondag 3 november 2019 wordt gehouden in Zürich. Dat wordt weer spannende wedstrijd, waarbij naast de duo’s die deelnamen aan de ‘Memorial Arthur Gander’ in Morges ook Jade Carey en Allan Bower zich namens Team U.S.A. gaan mengen in de turnstrijd.

Van 21 tot en met 24 november 2019 wordt ze afgevaardigd naar de World Cup turnen in Cottbus, Duitsland, waar ook Sara van Disseldorp haar opwachting mag maken. Bij de heren turnen Oranjeturners Jermain Grünberg en Epke Zonderland, alsook Bram Verhofstad die hier zijn comeback in het wedstrijdcircuit mag maken.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de organiserende club van de Memoriaal Arthur Gander 2019, Gym Morges. Meer over de Swiss Cup 2019 is te vinden op de website van de organisatie en meer over beide toernooien is te vinden op de website van de Zwitserse gymnastiekfederatie STV-FSG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en persfoto’s Veerman en Schmidt op TGL/WK 2019 © Therry da Silva | Credit inzetfoto website © GymMorges/© Maxime Gasser

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.