Jubilerend Cleton Sports verdient respect

Jubilerend Cleton Sports verdient respect

APELDOORN – Trainer/coach Tom Cleton (84) begon zestig jaar geleden zijn grote trampoline-avontuur en stond daarmee aan de basis van de springsport in Nederland. Tot op heden blijft hij met zijn bijzondere visie generaties springers op de trampoline, tumbling en de dubbelmini inspireren. Vele recreanten, toppers en talenten zoals veelvoudig en/of regerend Nederlands kampioenen ‘Dutch Golden Oldie’ Anneke Milius, Jurn Booltink, Marjolein Steman, Maud Jansen en Anne-Fleur van de Berg halen en haalden in de zelfgebouwde en minutieus ingerichte sportaccommodatie aan het Kanaal 151 in Apeldoorn het beste uit zichzelf. Een jubileumfeest waard, dat gepast gevierd werd op zaterdag 2 november 2019 met een open trainingsdag waar ook veel oud-springers en de volgende generatie talenten een kijkje kwamen nemen. De felicitaties van andere verenigingen uit het hele land werden gewaardeerd. Cleton Sports en haar hoofdcoach/oprichter verdienen respect en waardering.

Persfoto © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva: Springgroep Cleton Sports jaren ’70

Cleton en de club hebben een substantiële bijdrage geleverd aan de Nederlandse gymsporthistorie en voelen zich net als alle andere trampoline-liefhebbers betrokken bij actualiteit en de succesvolle en toch breekbare ontwikkeling die de sport doormaakt. Dat de springpassie zestig jaar geleden van toenmalig turner en schoonspringer Tom Cleton – die door zijn beroep ook heel handig was in het zelf maken van alle toestellen en de daarbij behorende valmatten – van grote betekenis zou worden voor deze sport in het heden, werd gaandeweg al snel duidelijk. Topspringers uit Aalsmeer als ‘Golden Oldies’ Rien en Ron de Ruiter togen destijds naar Apeldoorn om met elkaar te trainen, gevolgd door andere trampoline-iconen. Tegenwoordig kunnen nog steeds andere sportclubs met hun springers langskomen voor een trainingsstage om zich bijvoorbeeld voor te bereiden op een wedstrijd. “Ze trainen dan gewoon mee met ons en dat is leuk voor hen als gasten maar ook voor onze springers!”, legde vrijwilliger en ouder Ron Prins uit. Ook Nederlandse toptrainer en voormalig bondscoach Gerard Speerstra uit het herenturnen putte er veel inspiratie voor de vluchtelementen op rek in de ruim achttien jaar waarin hij zijn toenmalige pupil Epke Zonderland naar internationaal succes en zijn eerste Olympische finale in 2008 coachte.

“Samen trainen is leuk voor hen als gasten en voor onze springers”

Persfoto © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva: Tom Cleton

Leuk is dat Tom uit eigen ervaring kan vertellen en uitleggen wat zwembond KNZB en de afdeling trampolinespringen van de KNGU laat samenwerken anno 2019: de wisselwerking en intrinsieke band tussen de twee Olympische sporten die elkaar kunnen verrijken en versterken; maar ook met de twee in Nederland vaak ondergewaardeerde zusterdisciplines: dubbelminitrampolinespringen (DMT) en tumbling. Wijlen George Nissen uit de V.S. – ook voormalig turner en schoonspringer (en acrobaat), getrouwd met de Nederlandse acrobate Annie de Vries – mag wereldwijd erkend worden als de uitvinder van de moderne trampoline – gemaakt door de veredeling van het verende, acrobatische trapeze-net -, in Nederland zijn er begin vorige eeuw ook vele handige en nijvere techneuten geweest, liefhebbers en kenners van de springsport, die om hen moverende redenen zelfstandig ook een trampolinetoestel hebben gebouwd. Cleton weet te vertellen dat in Nederland de eerste trampoline in de jaren ’50 als trainingstoestel gemaakt en benut is door de Nederlandse pionier van het schoonspringen, professor Gerritsen, en pas daarna verder is opgepakt en ontwikkeld in de sport die eind jaren ’60 wereldwijd in de gymnastiekfamilie werd opgenomen. Er wordt al jaren gediscussieerd  waar de eerste trampoline op eigen bodem nou eigenlijk heeft gestaan, maar wat Cleton betreft was dat bij hem in de zaal.

Bij Cleton Sports, in ‘de andere oase’ in het Apeldoornse en Beekbergse bos waar ook andere sportverenigingen het trampolinespringen in het aanbod hebben (opgenomen), heeft het in ieder geval altijd gegonsd van de sportpassie. Zeker niet in de laatste plaats omdat Tom Cleton veel om kinderen geeft en hen met een professionele mix van persoonlijke waardering en traditionele waarden weet te bereiken. Al kan hij vanwege de leeftijd niet meer voluit meedoen, kun je bij de open dag zien hoe zijn coaching van toegevoegde waarde is voor de springers van elke leeftijd. Er werd enthousiast een demonstratie gegeven door alle leden in de vorm van een open training, onder begeleiding van Tom Cleton. Iedereen kon meedoen, van de 65+jarige routinier Anneke Milius tot het jongste lid van vijf jaar. Met elkaar toonden ze in de intieme setting en goede sfeer in de bijzondere sportaccommodatie – zorgvuldig en met liefde onderhouden en ondersteund door de achterban aan ouders, vrijwilligers en supporters – hoeveel ze met plezier en toewijding opgestoken hebben en hoeveel de club en deze plek voor hen betekent. Dat konden hun voorgangers die ‘acte de présence’ gaven op deze feestelijke dag, van harte beamen.

“Als je hard wil werken, kun je de top bereiken al is het de allermoeilijkste sport”

Persfoto © GymPOWER/© Casper Beijn: Jurn Booltink

Het springen heeft en geeft voldoende kansen. Aan de muren van de sportaccommodatie en in de prijzenkast bevinden zich de bewijzen ervan. Bij Cleton Sports zijn er bijvoorbeeld door de jaren heen vele kampioenen opgeleid. Tom Cleton noemt en roemt in het interview met veel respect de kwaliteiten en vaardigheden van de veelvoudige kampioenen Booltink, Milius en anderen. Booltink vertegenwoordigde Nederland met DMT op de Wereldkampioenschappen van 2014 in Daytona Beach, USA. Milius werd ooit met het Nederlandse team derde op een EK en behaalde daar individueel de vijfde plaats. Cleton: “Jurn won de nationale titel zeker meer dan tien keer en Anneke over de vijftig, in vele springdisciplines! Ongekend. Bij het turnen kunnen er maar een paar de top bereiken. Bij het trampolinespringen gaat dat veel makkelijker, als je er hard voor wil werken. Al is het op dit moment één van de allermoeilijkste sporten die er is. Tien sprongen met drievoudige schroeven die allemaal anders zijn: gehurkt, gehoekt, gestrekt. Al wordt er teveel op enkelingen ingezet, je moet breder denken. In het algemeen belang.” 

Bij een snelle blik tussen de bedrijven door op de ‘Wall of Fame’ in de sportaccommodatie van Cleton Sports valt het oog op een stel geplastificeerde krantenartikelen over een parachutiste die met een begeleider een duiksprong waagt uit een vliegtuig. Er hangt een rouwkaartje ernaast. Tom Cleton heeft veel betekend voor deze jonge vrouw die door ziekte op 19-jarige leeftijd afscheid moest nemen van het leven, maar dit waardig en in volle gemoedsrust kon doen door de support die ze kreeg. Aan de muur hangen ook meerdere exotische en inheemse natuurfoto’s – product van Tom’s andere passies, fotografie en reizen -, maar ook  foto’s waarop diverse bekenden uit de gymsportwereld van nu in een sportieve, jongere versie van zichzelf staan te prijken. Zoals die van de topploeg van Cleton Sports uit de jaren ’70-’80 met Berry Eggink, Rene Brinkman, Askold Siep, Arnold Metselaar, Karin Otto, Anneke Milius, Evaline Heuvelmans, Pauline Oudbier, Veronique Korthagen en Willeke de Vries. Volgens Tom Cleton één van de grootste topteams uit de clubhistorie.

“Omdat je gevormd wordt door de sport, met name het coachende werk van Tom”

Persfoto © GymPOWER/© Casper Beijn: Berry Eggink

Eggink, ook voormalig Nederlands kampioen, is aanwezig op de open dag met zijn twee jonge dochters die inmiddels ook sporten bij zijn oude club: “Zonder Tom was ik nooit zover gekomen in het leven. Eigenlijk legt zo’n periode de grondslag voor het hele leven dat erop volgt. Discipline, kracht, doorzettingsvermogen. Eigenlijk alles, niet alleen fysiek maar ook mentaal, omdat je echt gevormd wordt door de sport en met name het coachende werk van Tom. Dat is wel de rode draad geworden in mijn leven. Zo te zien gaat het bij mijn twee kleintjes nu ook al aardig goed. Ik ben later als duiker bij de genie van de krijgsmacht terecht gekomen en had dat zonder al die fysieke training nooit kunnen doen. In die tijd had gymmen als man nog een slecht imago, maar ik weet nog dat iedereen er heel anders tegenaan keek, toen ik al flikflakkend mijn getuigschrift bij mijn meerdere kwam ophalen.”

Milius, de ‘Chusovitina’ van het Nederlandse trampolinespringen die elk jaar nog meedoet met de Oldies Cup – de trampolinewedstrijd voor Europese sportveteranen – en nu als trainster werkzaam is bij Cleton Sports maar ook bij GV Novitas Apeldoorn – met DMT maar ook met ‘G-Gym’, heeft liefst vierenvijftig keer de Nederlandse kampioenstitel veroverd in haar actieve sportcarrière. Milius: “Dat klinkt heel veel, maar vroeger deed je alles: grote trampoline, dubbelminitrampoline, lange mat, tumbling en kast, paard en tafel. Ik heb hierbij meegekregen dat het leuk is om te winnen, maar ook als dat niet lukt gaat het erom dat je het beste uit jezelf haalt. En je hebt iemand nodig die probeert het uit je te halen. Al vanaf het begin was het: ‘als je hier komt, probeer dan alles te doen’. En diegenen die dat wilden, kregen ook de kans.” Booltink, huidig Nederlands kampioen DMT bij de senioren in de hoogste divisie: “Ik ben hier bij Cleton Sports als klein jongetje begonnen en heb me hier altijd thuis gevoeld. Tom is een heel toegankelijke man, maar je moet hem wel leren kennen. Ik kan hier doen, waar ik me goed bij voel. Daar steunt hij ons altijd onvoorwaardelijk in. Ik vind het ook leuk om die ervaring over te brengen.”

“Met de massa kom je er niet… Om iets te bereiken moet je eigenwijs zijn”

Persfoto © GymPOWER/© Therry da Silva: Anneke Milius

Cleton, die als vrijdenker op zijn reizen door de wereld veel zag en door veel lezen een brede algemene ontwikkeling kreeg, was (en is) een bouwer. Hij zette het zelf allemaal neer.”Ik heb goede handen, dus kan ik het maken ook. Ik heb zelf trampolines gemaakt, met een goede basis als woninginrichter en stoffeerder. Ik was de eerste in Nederland die met zelfgemaakte valmatten kwam. Er waren er wel te koop, maar die waren niet te betalen. Ik was de eerste die een dubbelminitrampoline zelf maakte en de eerste minitramp met open einde heb ik zelf uitgevonden. We hebben tumblingbanen gemaakt met stalen veren eronder. Dat kon ik allemaal vanuit die stoffeerderij. Na de allereerste lange trampoline in het schoonspringen van professor Gerritsen. Maar hij had geen verstand van oefeningen maken en ik had dat vanuit de turnsport. Maar met de massa kom je er niet. Als je te makkelijk bent, lopen ze over je heen. Om iets te bereiken moet je eigenwijs zijn. Zo bereik ik tien keer meer en veel sneller.

Persfoto © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva: Deel prijzenkast Cleton Sports

Al behoeft techniek ook een brede en goede basis en zo heeft Cleton zijn sportvisie ontwikkeld: “Ik doe mijn hele leven niet zomaar wat. Je kunt niet alleen één ding doen. Dat werkt niet. Het ene moet het andere ondersteunen. Een tumbler draait heel snel en kort, een trampolinespringer heeft meer tijd, maar het bestaat uit dezelfde salto die op dezelfde manier gemaakt moet worden. Kort in elkaar en uitstrekken. Met dubbelmini komt dat helemaal goed uit. Zo vullen diverse disciplines en trainingsonderdelen elkaar aan en is het springen zelfs een basis voor turntechnieken.”

Cleton memoreert met plezier hoe toptrainer Speerstra bij hem kwam in Apeldoorn om het aanleren van de vluchtonderdelen te trainen die Epke later in zijn Olympische oefeningen integreerde. Ook op deze leeftijd houdt hij zijn kennis van de sport goed bij. “Goed in het midden landen is steeds belangrijker geworden, de basis voor de ontzettend moeilijke sprongseries van de huidige wereldtoppers. Of het succes van de Nederlandse synchroonspringers. Ik denk dat dat komt omdat wij goed zijn in samenwerken, als we willen. Samenwerken is zoveel beter dan op jezelf. Hierin heb ik leuke ervaringen. Maar je moet vooruit willen. Bij Koffrie, vijftien jaar KNGU-voorzitter, lukte dat niet.“

“Ik denk dat we in Nederland goed zijn in samenwerken, als we willen”

Dubbelminitrampolinespringen maakt anno 2019 landelijk een geweldige ontwikkeling mee in kwantiteit en kwaliteit en Cleton Sports gaat daarin mee. Naast Booltink die al meer dan een decennium succesvol meedraait in de nationale top bij de senioren, hebben ook andere clubgenoten zich daarin een plek veroverd. Bij de afsluiting van het vorig seizoen, op het NK tijdens ‘DG The Finals’ van de KNGU in Rotterdam Ahoy – voor het eerst verdeeld over twee divisies – telde de club elf finalisten, waaronder drie kampioenen en vier overige medaillewinnaars: Tara van de Berg (vierde bij Pupil meisjes 2e Div),  Michelle Heuvink (zesde bij Jeugd I meisjes 2e Div), Carmijn Prins (eerste bij Senior dames 2e Div), Debbie de Vries (derde bij Senior dames 2e Div), Marysia Nengerman (vierde bij Senior dames 2e Div), Maud Jansen (tweede bij Pupil/Jeugd I 1e Div), Jurn Booltink (eerste bij de Senior heren 1e Div), Bjorn van Beek (derde bij de Senior heren 1e Div), Rik Winters (zevende bij Senior heren 1e Div, Anne-Fleur van de Berg (derde bij de Jeugd II meisjes 1e Div) en Marjolein Steman (eerste bij de Junior/Senior dames 1e Div). In de eerste internationale krachtmeting van het nieuwe seizoen, de Kiepenkerl Cup begin september in Nottuln, deelde Cleton Sports in het succes van een sterke Nederlandse delegatie en pakten Booltink en Steman wederom dubbel goud bij de senioren. Doch beiden ontbreken op het komende WK DMT.

Booltink (32) die al een tijdje bezig is om zijn maatschappelijke carrière vorm te geven naast zijn actieve sportcarrière, besloot afgelopen seizoen in het kwalificatietraject richting de Wereldkampioenschappen c.q. Olympisch kwalificatietoernooi voor het trampolinespringen eind deze maand in Tokyo, Japan, om een stapje terug te doen en zich alleen te richten op de nationale competitie waarin hij onverhoopt weer de Nederlandse titel wist te veroveren op basis van stabiliteit en ervaring. Andere wegen openden zich voor hem in de sport waar zijn hart ligt: “Het is mooi om nu ook als lid van de Landelijke Technische Commissie mee te maken dat DMT de waardering krijgt die het verdient naast het trampolinespringen. De UEG benoemde Nederland dit jaar als DMT-ontwikkelland met veel talent en zorgde ook voor financiële ondersteuning van de sport, die met de Nederlandse deelname op het komende WK in Japan en op de EK in Zweden hoge ogen kan gaan gooien en historie kan schrijven. Ik kan er nu met het voorstellen van de limieten voor DMT en trampolinespringen actief aan bijdragen dat we in Nederland kans blijven houden op het allerhoogste. Ik hoop zeker nog op een Nederlandse trampolineplek op de Olympische Spelen in Japan. Doordat we na het besluit van het Bondsbestuur van de KNGU de verbinding zijn blijven zoeken, zie je het vertrouwen bij springers en trainers weer toenemen.”

“Eerst de basis leren, het perfectioneren komt er achteraan”

Persfoto © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva: Talentengroep bij Geef nooit op, jaren ’90

Booltink spreekt met respect en waardering over de huidige toppers en talenten in de DMT-sport. Er is een grote en sterke generatie opgestaan die een veelbelovend toekomstperspectief heeft. De invoering van twee divisies heeft een goede impuls gegeven in de ontwikkeling van de sport en de gymnasten in beide divisies, al zijn er nog steeds obstakels die aandacht en een oplossing vereisen. Clubgenote Steman (17) heeft te maken met de bekende spagaat in de gymsportwereld tussen topsport en opleiding van de ene kant en de financieringsvraag aan de andere kant. Booltink: “Marjolein is een groot talent, die het verdient om aan de grote internationale wedstrijden mee te doen. Jammer genoeg kan ze zich niet kwalificeren voor de EK vanwege studie waarbij de examens samenvallen met de EK. In mijn beleving is ze een voorbeeld voor de meiden in Nederland die dubbelmini willen springen. Ze springt heel stabiel en is al een paar jaar achtereen kampioen, ook hiervoor bij de junioren. Omdat de Spelen eraan komen – waar DMT (nog) niet op het programma staat – is er komend jaar geen WK en geen World Age Group, want daar zou ze zeker voor in aanmerking kunnen komen. [Dat betekent dat ze qua internationale titeltoernooien bijna twee jaar zal moeten overslaan in haar sportcarrière en zich pas weer voor 2021 kan kwalificeren-RedGP] Ik denk dat ze een boegbeeld kan zijn voor de sport. Ik gun haar wel die ‘shine’!”

Persfoto © GymPOWER/© Casper Beijn: Maud Jansen en Anne-Fleur van de Berg

Tom Cleton is zich bewust van de randvoorwaarden, maar als coach/trainer richt hij zich op het overdragen van het essentiële in de sport, de techniek. “Leren moet vanuit een goede basis: eerst leren, dan komt het perfectioneren er achteraan. Je wil het kind een ‘hoera-beleving’ geven. Ik ga graag van de kinderen zelf uit. We filmen al vijftien jaar de oefeningen en nu kunnen we de oefeningen direct bekijken. De kinderen kunnen zo zelf zien wat ze doen.”

Volgens Cleton moeten ze het zelf leren. Hij legt zijn trainingsmethode en -visie uit: “De kinderen moeten alles zelf doen. Er goed bij nadenken. Wat gebeurt er als je je benen vastpakt? Harder draaien. Een radslag met de voeten bij de landing bij elkaar is al een ‘barani’ aan het worden, eigenlijk niets anders dan een goede arabier. Dat gaat op deze manier erg makkelijk. Je kunt niet verwachten dat een kind in één keer een perfecte ‘barani’ springt. En je kunt aan kinderen van vijf wel iets over laten, maar het moet niet overheersen. Ze mogen gewoon Tom tegen me zeggen, als ze maar doen wat ik zeg. Voor je wint, moet je een paar stappen verder zijn. Kinderen moet je leiding geven, je moet ze helpen, en opvoeden. Als je dat niet doet, krijg je problemen. Eerlijk en duidelijk zijn. En nooit jezelf op de eerste plaats zetten. Je moet ieder kind wel z’n waarde geven. Ik ben gek op kinderen. Passie heb je nodig bij de dingen die je doet. En dat heb ik, eigenlijk met alles.” Zijn opvoedvisie draagt hij uit en het hangt ook in de zaal als een soort plakkaat van Wittenberg.

“Angst is maar voor even, spijt is voor het hele leven”

Persfoto © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva: Ron Prins

Cleton mag streng zijn in zijn trainingsmethode, dat betekent niet dat hij zich met net zoveel enthousiasme sterk maakt voor de leuke dingen in de sport. “Ik hield  in een aparte zaal voorstellingen, met een doek en lichtshow waarachter de springers hun kunsten vertoonden. Zo kon ik ook wat met mijn muzikale achtergrond.” De Apeldoorner organiseerde als één van de eersten in Nederland een compleet trampolinepark in de vakanties, weet Milius zich te herinneren. “In de jaren ’90 deden onze springers mee aan het tv-spelprogramma ‘Geef nooit op!”, legde Cleton uit bij een foto op de ‘Wall of Fame’ waarop o.a. een piepjonge Booltink poseert met zijn clubgenoten naast voormalig presentator Peter-Jan Rens.

Een toepasselijke omschrijving voor de trainingsaanpak van Tom Cleton. Op een beker op de prijzentafel sprijkt zijn levensmotto: “Angst is maar voor even, spijt is voor het hele leven.” De oude baas klopt zijn geluk af, dat hij nooit ernstige ongelukken heeft meegemaakt. Het is een uitdagende sport maar je moet wel de juiste basis voor hebben en weten war je mee bezig bent. Hij leert zijn pupillen hun energie te steken in hun mogelijkheden en die slim te leren benutten. De jonge gymnastes Maud (12) en Anne-Fleur (13) trainen enthousiast bij Cleton Sports en dragen dat in hun doen en laten uit. Ze hebben ambitie om ver te komen op de grote trampoline èn de dubbelmini en hebben daar een plan voor.

Persfoto © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva: Carmijn Prins

Jansen: “Het is hier heel gezellig en ze helpen je heel goed als het nodig is. Je moet vooral veel vragen. Ik ben nu bezig met dubbel-achterover en barani-dubbel, met de moeilijkste barani als einddoel. Ik ben nu al benieuwd naar de wedstrijden in januari.” Van de Berg: “Ik vind het ook leuk dat je hier veel nieuwe dingen leert. In het begin is dat soms nog eng, maar het is leuk als je het daarna kunt. Misschien gaat het een keer fout, maar als je het nog een keer probeert, gaat het goed en dan ben je blij dat het lukte. Zoals de dubbel die ik vorige week voor het eerst in de touwen [de veiligheidsgordel – RedGP] heb gedaan. Het ging goed, dus daarna los. En nu op weg naar de NK!” De ogen van beide gaan nog harder glinsteren als we in het interview voor GymPOWER doorvragen: “En naar de EK/EAGC ja, als het lukt!” 

Ron Prins, de vader van Carmijn Prins, Nederlands kampioen bij de senior dames tweede divisie, en echtgenoot van Tina Prins die bij Cleton Sport de jeugd traint en jurylid is: “Ik ben hier het manusje-van-alles. De visie van Tom Cleton is ‘Ieder kind is waardevol en dat verdient waardering en respect.  Elk kind verdient de kans te krijgen het eigen talent te ontwikkelen en goed bezig te zijn met sport. Ook kinderen met wat voor ‘rugtasje’ ook, van ouders die niet gemakkelijk financieel kunnen bijdragen, kunnen hier gewoon springen. Ieder is hier welkom en heeft zijn plek. Die aanpak brengt Nederlands kampioenen voort, bovenal gymnasten die op hun niveau plezierig bezig zijn met sport, met tevreden ouders. Ons manifest hangt daarom groot aan de muur. Wij kunnen als ouders en trainers daar achter staan.

Buiten tegen de nabijgelegen woning van Tom Cleton staat een bord dat de gastvrijheid van de club omschrijft: “Cleton Sports: van verjaardagsfeest tot topsport, kom vrijblijvend kijken tijdens onze trainingen!” Meer informatie over de activiteiten van Cleton Sports is te vinden op haar Facebookpagina en website. Een beeldreportage van het bezoek van GymPOWER aan de open dag op 2 november 2019 is te bekijken op het YouTubekanaal van de sportredactie van GymPOWER via bovenstaande link.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine | Credits tekst, beelden en interviews © Casper Beijn | persfotografie © Therry da Silva | Ingesloten beelden posts Facebook © Jurn Booltink en © Landelijke Technische Commissie Trampolinespringen & DMT van de KNGU/DG en beelden ‘Wall of Fame’ © Cleton Sports Apeldoorn

 

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.