Eerste EK-medaille voor senior acroteam

Eerste EK-medaille voor senior acroteam

HOLON – Van woensdag 30 oktober tot en met zondag 3 november 2019 werden de Europese kampioenschappen in de acrobatische gymnastiek vervolgd met de titelstrijd voor junior II en senior teams in dezelfde imposante Toto Arena in Holon, Israël, als een week eerder voor de jeugd- en junior I teams. Deze teams in de oudste leeftijdsklasses in de acrosport kunnen – in tegenstelling tot de ‘Age Groups’ vorige week (de junior I en jeugdteams) – drie finales bereiken: tempo, balans en combi (all-around). Nederland werd vertegenwoordigd door drie damesgroepen en een mixed paar die tekenden voor een geslaagde missie. Er werd het maximaal haalbare aantal finaleplaatsen (negen) bereikt èn ook een bijzondere medaille behaald. Stef van der Locht en Fenne van Dijck, trainend bij Acro Flik-Flak Den Bosch schreven sporthistorie met het brons in de all-aroundfinale, de allereerste medaille ooit voor Nederland in de oudste leeftijdsklasse (senioren).

In de jonge historie van de Nederlandse acrosport met een kleine erelijst internationale medailles is er zodoende weer een mijlpaal bereikt door dit internationaal succes, maar ook de lat weer iets hoger gelegd. Tot nu toe waren er internationaal totaal drie medailles behaald op de continentale kampioenschappen van Europa (met het grootste en sterkste veld ter wereld) en drie op de wereldkampioenschappen. Op de EK waren dat: in 2005 het brons voor damespaar in de klasse Jeugd 11-16 jaar, Marjolein Terstappen en Anne-Jane Verdonk; in 2009 brons voor herenpaar in de klasse Jeugd 11-16 jaar, Mark Witvoet en Leon van Dam; en in 2011 zilver voor het mixed paar in de klasse Jeugd 11-16 jaar, Rik van Selling en Juliët van Dam.

In 2019 werden er nu twee medailles bij dat EK-lijstje gevoegd: het eerste zilver in de klasse Junior I 12-18 jaar een week terug op de EK/EAGC van het damespaar Robin Hooijenga en Anna Koster; en ten slotte het eerste EK-brons in de klasse Senior (15 jaar en ouder) van het mixed paar Van der Lochte en Van Dijck. Op de WK dat een trapje hoger gaat met acroteams uit de hele wereld waaronder ook sterke concurrentie uit landen als China, VS en Korea, waren dat: in 2016 het brons van het damespaar in de klasse Junior I 12-18 jaar, Carola Minkels en Anna de Visser; het zilver van de damesgroep in de klasse Junior I 12-18 jaar bestaande uit Veerle Martens, Sam van Lieshout en Lin-Si van Markesteijn; en in 2018 het brons voor het damespaar in de klasse Jeugd 11-16 jaar bestaande uit Zola Vorstius Kruijff, Kaya Honders en Ismay de Wit.

Senior mixed paar Van der Locht en Van Dijck

Van der Locht en Van Dijck,  bezig in hun laatste wedstrijd als acroteam omdat de eerste voorafgaande de EK zijn afscheid van de sport aangekondigde, zetten hun eerste stappen in de acrosport bij de jubilerende V&K Uden – die hen eind juni huldigde tijdens haar jubileumshow ‘Celebrate!’, zie inzetfoto-  maar trainen al jaren bij de topsportafdeling Acro Flik-Flak Den Bosch. Dit jaar in eigen land geen concurrentie kenden, hadden in juni dit jaar op de Europese Spelen al grote indruk maakten met drie keer een vierde plaats. Op de EK in Israël voldeden ze in een veld met dertien deelnemers aan de verwachtingen door alle drie finales te halen en uitstekende resultaten te behalen, waaronder een bronzen medaille. Ze begonnen op donderdag 31 oktober 2019 op goede voet met 27,140 punten voor hun eerste oefening (balans) en gingen als tweede op de geschoonde lijst door naar de onderdeelfinale op dezelfde avond. Daarin gooide het Brabantse duo een bescheiden schepje bovenop voor 0,6 punt meer en werd vijfde met 27,740 punten. Het Russische mixed duo (als vijfde door met 26,630 punten in de kwalificatieronde) noteerde in de finale een monsterscore van 30,040 punten voor de winst.

Het Wit-Russische mixed paar dat zich als eerste had geplaatst met 29,520 punten, deed in de uitvoering een flinke stap achteruit in de finale maar pakte toch het zilver met 28,870 punten. Het brons ging met 28,130 punten naar Azerbeidzjan die ook juist profijt had van de één-team-per-land-in-de-finale-regel omdat haar team zich eerder met de hakken over de sloot als zevende had geplaatst met slechts 25,270 punten. Daartussen kroop nog het Portugese team dat met 26,670 punten zich als vierde had geplaatst en die positie behield met 27,820 punten. Nederland liet drie teams achter zich, van Bulgarije (zesde met 27,590 punten), Groot-Brittannië (in de kwalificatie nog derde met 26,750 punten nu zevende met 27,450 punten) en Hongarije (achtste met 25,500 punten).

In hun tweede oefening, tempo, wisten Van der Locht en Van Dijck met 28,060 punten voor een topoefening – als derde voor de onderdeelfinale en met totaal 55,200 punten zich ook als derde voor de all-roundfinale (combi) te plaatsen. Hierna volgde op zaterdag 2 november 2019 het brons waarbij ze voor hun derde oefening (combi van balans en tempo) liefst 27,960 punten noteerden, wat opgeteld met de vorige twee scores totaal 83,160 punten opleverde, de derde score in het allroundklassement. Het goud ging naar het ongenaakbare mixed paar uit Rusland, dat liefst 30,130 punten kreeg toegekend voor hun finale-combi-oefening wat een totaalscore opleverde van 86,170 punten. Team 2 van Wit-Rusland kreeg ‘slechts’ 26,250 punten voor hun combi maar dat resulteerde toch in de tweede totaalscore (83,630 punten) in het klassement. Met nipt 0,47 punt meer dan het Nederlandse duo pakten ze het zilver. Doch dat kon de pret niet drukken voor de Nederlandse acrowereld, de vreugde voor de eerste medaille bij de senioren op een internationaal titeltoernooi was algemeen en groot. Delegatieleider Buijs: “Brons in de all-around-finale voor Stef en Fenne… Geen woorden voor, gewoon geweldig! Ze hebben historie geschreven voor de Nederlandse Acrogym. Met een geweldige reeks van oefeningen hebben ze deze medaille weten te behalen.” Hun club, Acro Flik-Flak Den Bosch, reageerde op haar Facebook in het Engels: “Zo ontzettend trots op dit team en de coaches! Hard werken betaalt zich uit! Een groot applaus voor de trainers die hen ook getraind hebben, alleen teamwerk kan dromen doen uitkomen.”

Van der Locht en Van Dijck, lieten in de spannende wedstrijd zeven andere finalisten achter zich: de mixed paren van Groot-Brittannië Team 1, Azerbeidzjan, Portugal, Bulgarije, Georgië, Oekraïne en Hongarije. Een superprestatie van het Brabantse duo en hun trainers en coaches, gezien de sterke concurrentie en de bescheiden rol die Nederland in de internationale acrosportwereld speelt, maar ook omdat acrogymnasten (nog) geen aanspraak op een topsportstatus van de NOC*NSF kunnen maken en bijvoorbeeld alle kosten voor training, ontwikkeling en uitzending naar het EK uit eigen zak moeten betalen. Fantastisch voor het duo uit Den Bosch en historisch voor Nederland en de acrosport dat er nu ook de allereerste senior EK-medaille is behaald. In de onderdeelfinale tempo op de laatste wedstrijddag van de EK in Israël, zondag 3 november 2019, werd het mixed acropaar vierde met 28,110 punten. Ze kwamen nipt 0,57 punt tekort voor het erepodium. Goud, zilver en brons gingen weer naar de teams van Rusland, Wit-Rusland en Azerbeidzjan.

Junior II damesgroep Bosma, Van Wieren & Visser

Op de eerste wedstrijddag, woensdag 30 oktober 2019 draaiden de teams  in de leeftijdsklasse Junior II (13-19 jaar) in de vijf verschillende categorieën van de acrobatische gymnastiek – mixed, dames- en herenpaar alsook damesgroepen (met drie gymnastes) en herengroepen (met vier gymnastes), hun eerste routine, de tempo-oefening. Namens Nederland kwam het team met Famke van Wieren Amber Bosma en Yanouk Visser  die traint bij Acro Academy Noord-Nederland in Marum, onder begeleiding van trainer Jorrit Veenstra in actie. Het trio hoefde als enige Oranje-vertegenwoordiger in deze klasse geen onderling duel aan te gaan met een ander team landgenoten en wist in de laatste EK samen alle drie de onderdelen een finaleplaats te behalen.

In een veld met twintig deelnemers kwalificeerde het trio – dat twee weken eerder nog hun EK-oefening toonde op de zesde editie van het Turngala Leek 2019 – zich als achtste op de geschoonde lijst (één team per land) met 26,460 punten. De finales tempo voor alle juniorenteams werden gelijk dezelfde dag ‘s avonds gehouden. Daarin wist de Nederlandse damesgroep zich te verbeteren en met 27,410 punten de zesde plaats te bezetten. Delegatieleider Emil Buijs van de KNGU/DG, deelde zijn beelden en bevindingen van de wedstrijd via Facebook: “De kwalificatie was spannend tot het eind, ze draaiden een prima oefening in een bijzonder sterk veld. Met een mooi resultaat voor Nederland: een achtste plek en dan in de finale dan als zesde eindigen. Trots op onze juniorengroep Famke, Amber en Yanouk!” Het goud ging naar Rusland (28,600), gevolgd door Oekraïne (28,350) en Israël (28,300) dat op de EK in eigen land gesterkt door de aanmoedigingen en steun van het (acro)gymgekke thuispubliek een indrukwekkende opmars deed naar de Europese top. De andere finalisten kwamen uit Portugal, Team 1 ,(vierde met 27,950 punten), Groot-Brittannië (vijfde met 27,850 punten), België (zevende met 27,180 punten) en het verrassende Hongarije (achtste met 27,000). Een grootse prestatie van de Nederlandse dames om die twee teams achter zich te laten.

Op vrijdag 1 november 2019 kwam dezelfde junior II damesgroep weer in actie namens Nederland. Dit keer plaatste het trio zich met 26,690 punten als zevende voor de onderdeelfinale balans op zondagmiddag 3 november 2019, waarin het zich wel iets wist te verbeteren met 26,890 punten maar die zevende positie behield in het eindklassement van hun laatste EK samen. Goud, zilver en brons in deze categorie gingen naar de teams van Israël (28,800), Oekraïne (28,500) en Rusland (28,250). De andere finalisten kwamen uit Portugal, Team 1, (weer vierde, nu met 28,070 punten), Groot-Brittannië (vijfde met 27,600), Bulgarije (zesde met 27,350) en Duitsland (achtste met 25,520) dat Nederland achter zich liet. Met totaal 53,150 punten voor hun tempo- en balansoefeningen plaatste de damesgroep zich als achtste op de geschoonde lijst (het beste team per land) voor de all-around finale die op zaterdagmiddag 2 november 2019 werd gehouden met tien finalisten.

Daarin werd het Nederlandse junior II trio met 27,050 punten voor de combi-oefening en een totaalscore van 80,200 punten zevende van Europa. AANN is trots op hun prestatie en schreef op haar Facebookpagina: Een mooie afsluiter van een geslaagd EK met drie finaleplaatsen, een keer zesde en twee keer zevende! …Ze kunnen heel tevreden terugkijken op deze Europese Kampioenschappen!” Het meerkampgoud was voor Israël met 85,550 punten, gevolgd door Team 1 van Rusland met 85,100 punten voor het zilver en Oekraïne met 84,600 punten voor het brons. Team 1 van Portugal werd vierde met 84,470 punten, Team 2 van Groot-Brittannië werd vijfde met 83,450 punten en het Hongaarse team werd zesde met 80,450 punten. De Nederlandse groep liet drie teams achter zich en niet de eerste de besten: Team 2 van België met 80,100 punten achtste; het Bulgaarse team met 80,020 punten negende en het Wit-Russische team met 78,310 punten tiende.

Senior damesgroep Huisman, Huisman & Oudhof 

Op de tweede wedstrijddag van de EK, donderdag 31 oktober 2019, werden ook goede resultaten behaald door de Nederlandse senior teams met tempo in de kwalificatieronde in een klasse met veertien deelnemers. De ene groep bestaande uit Remke Huisman, Nanda Huisman & Fei Oudhof, Team 1 van Nederland trainend bij Acro Academy Noord-Nederland (AANN) in Marum, behaalde  27,280 punten, goed voor de achtste plaats Wegens de één-team-per-land-in-de-finale-regel van de FIG mocht alleen het hoogst geklasseerde team met de hoogste score deelnemen aan de finale met de beste acht teams op dezelfde dag ‘s avonds. Het trio Huisman & Huisman & Oudhof plaatste zich daarom namens Nederland als achtste voor de onderdeelfinale tempo en eindigde in, wat later bleek, hun enige EK-finale, ook op de achtste plaats met 26,620 punten.

Op vrijdag 1 november 2019 werden de rollen omgedraaid. De zussen Huisman en Oudhof behaalden 26,090 punten voor hun balansoefening, op zich een goede prestatie. Doch om dat het bijna een punt minder was dan de score van de andere Nederlandse damesgroep in deze categorie en leeftijdsklasse, kon het trio uit Marum door de één-team-per-land-in-de-finale-regel niet door naar de onderdeelfinale. De score had voor hen meer consequenties. Het werd hun laatste wedstrijd samen, want met 53,370 punten kwamen ze ook een half punt tekort voor de all-around-finale. AANN schreef op haar Facebookpagina: “Ons senior trio Remke, Nanda en Fei werd twaalfde van Europa en wist achtste te worden in de tempo-finale. Ook door hen kijken we terug op een prachtig EK!” Delegatieleider Buijs  beaamde dat in zijn commentaar op Facebook: “Ze hebben prima oefeningen gedraaid.”

Senior damesgroep Thoonen, Roovers & Van der Heijden

De andere Nederlandse damesgroep bij de senioren bestond uit Liz van der Heijden, Ilze Thoonen en Lotte Rovers, een trio tot voor kort trainend bij V&K Uden en voor het EK bij ACRO Flik-Flak Den Bosch. Werden ze op de tweede wedstrijddag van de EK, donderdag 31 oktober 2019, twaalfde met 26,810 punten voor hun tempo-oefening waardoor ze het duel verloren van landgenotes Huisman, Huisman en Oudhof, hierna herpakten ze zich uitstekend. Voor hun balansoefening op vrijdag 1 november 2019 behaalde het Brabantse trio 27,060 punten wat hen als beste Nederlands trio en als achtste op de geschoonde lijst de onderdeelfinale op zondag 3 november 2019 deed bereiken, en met 53,870 punten alsook de all-around-finale op zaterdag 2 november 2019.

Een topprestatie van de drie die een ongelooflijk traject hebben afgelegd om hier zo te kunnen staan. Het trio werd met 26,860 punten voor hun combi-oefening en een eindscore van 80,730 punten tiende in de meerkampfinale in deze categorie. Op de laatte wedstrijddag van hun eerste EK samen behaalden ze de zevende plaats met een score van 27,240 punten. Goud, zilver en brons in deze categorie gingen naar de teams van België, Portugal en Israël. Acro Flik-Flak Den Bosch schreef op haar Facebookpagina: “Wat een geweldig EK hebben we achter de rug. Onze damesgroep behaalde een mooie zevende plaats …, erg knap op hun eerste EK…  Alle Flik-Flak teams hebben in hun categorie de finales gehaald de afgelopen twee weken tijdens dit EK en het EAGC. Iets om trots op te zijn, hard work pays off! Compliment aan onze teams en aan alle coaches.”

Historische records, medailles en samenwerking Team Nederland

 

Zodoende kwam er een eind aan één van de meest succesvolste EK/EAGC in de Nederlandse acrosporthistorie met een nieuw record aantal finaleplaatsen en twee medailles, een zilveren en een bronzen. De geslaagde missie van Team Nederland in Holon, Israël, met als absoluut hoogtepunt de historische medaille van het mixed paar Stef van der Locht en Fenne van Dijck, trainend bij ACRO Flik-Flak Den Bosch, toonde de kracht van samenwerking aan, met een groot aandeel van diverse clubs in Nederland aan de opleiding en training van de gymnasten die schitterden in de Oranje equipe. 

Een geslaagde missie die de kracht van samenwerking aantoonde, met een groot aandeel van diverse clubs in Nederland aan de opleiding van de gymnasten in de Oranje equipe. Acrogym V&K Uden schreef op Instagram: “Wij zijn ontzettend trots dat maar liefst zes van onze (oud)gymnasten aanwezig zijn gedurende dit EK in Israël.” Naast de gymnasten van het succesvolle mixed paar en de damesgroep bij de senioren, zette ook Joep Sauvé die met Ismay de Wit als mixed jeugdpaar uitkwam op de EG/EAGC vorige week, zijn eerste stappen bij de Udense club. De teams van Acro Academy Noord-Nederland zijn samengesteld met gymnasten van WSBF Surhuisterveen, FC Meppel Gymnastiek en SV Donkerbroek Gymnastiek, maar hebben ook leden die in het verleden getraind hebben bij Adonis Sportacrobatiek Drachten.

De charme van de EK mag zeker te danken zijn aan de teamprestaties en het kijkspektakel dat deze sport biedt, doch een groot pluspunt was ook dat alle wedstrijden in de kwalificatie- en finaleronde wereldwijd te volgen waren via live stream & scores. Delegatieleider Emil Buijs sloot het Europese titeltoernooi in Israël met grote tevredenheid af over de prestaties van alle Nederlandse acroteams: “Team Nederland, dank je wel voor dit mooie, geweldige en succesvolle (J)EK voor jeugd, junioren en senioren. Trots op alle Nederlandse deelnemers, op de prachtige zilveren medaille in de finale bij de leeftijdsgroep 12-18 jaar van het damespaar Robin en Anna en het fantastisch historisch moment met het behalen van het brons in de all-around-finale bij de senioren gemengde paren door Stef en Fenne. Dank aan sporters, coaches en juryleden!” 

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de Europese gymnastiekunie UEG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit inzetfoto delegatieleider Team Nederland © Emil Buijs/LTC Acrogym KNGU/DG en ingesloten beelden Facebook © Emil Buijs, © Acro Academy, © Acro Flik-Flak Den Bosch, Instagram © Acrogym V&K Uden en Facebook © Acrofoto.be/Fotograaf Christian Degroote.

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.