Brons Nederlands trio op Gutenberg Pokal

Brons Nederlands trio op Gutenberg Pokal
Detail poster 20e Int Gutenberg Pokal Mainz 2019 © SAV Mainz-Laubenheim

Deze diashow vereist JavaScript.

MAINZ –  Van 11 tot 13 oktober 2019 werd in Mainz, Duitsland, voor de twintigste maal de Internationale Gutenberg Pokal gehouden. Een klein jubileum voor vereniging SAV Mainz-Laubenheim, in 1999 opgericht. De zaal was dan ook versierd met bloemen en ballonnen in clubkleuren voor één van de jaarlijks eerste herfsttoernooien in de acrobatische gymnastiek. Het werd voor de bijna honderd vrijwilligers die jaarlijks aan dit evenement werken dan ook een mooie jubileum-editie, met maar liefst 350 sporters van wel 35 verschillende verenigingen uit tien landen. Daaronder ook een Nederlandse vereniging : GV Olympia Landgraaf – in het verleden vaker van de partij bij dit toernooi – reisde dit jaar met drie teams af naar het buurland om zich daar met internationale concurrentie te kunnen meten aan het begin van het seizoen. Met een mooi resultaat: een bronzen medaille voor het trio Anoek Hoogeveen, Lynn Arnoldussen en Nanja Adema en nog drie andere verdienstelijke posities in het eindklassement.

Om fondsen voor de internationale deelname te verkrijgen hadden vrijwilligers van GV Olympia Landgraaf wafels gebakken en verkocht, en de opbrengst stelde deze gymnasten in de B- en C-lijn in staat om de reis naar Mainz te ondernemen. Het trio Sanne Koch, Byonce Ploum en Tessa Koch, uitkomend in de C-lijn, mocht op 11 oktober 2019 het spits afbijten voor de vereniging met een combi-oefening. “Wij hebben hieraan meegedaan op C-niveau. Dit was onze eerste wedstrijd als team samen, voor Sanne en Tessa was dit tevens ook hun eerste internationale wedstrijd. Voor onze allereerste wedstrijd als team samen was dit een ervaring om van te leren. We vonden de wedstrijd erg leerzaam en leuk!” Het trio werd keurig vierde in een grote deelnemersgroep van maar liefst achttien teams.

Fondsen voor de internationale deelname

Het C-lijn duo Amber Heijnen en Nina Wiley mocht daarna de vloer betreden. Zij kwamen met hun oefening tot een vijfde plaats wat ook al een prachtig resultaat was. “Wij vonden dit een hele leuke en leerzame wedstrijd. Zo hebben wij een goede start kunnen maken als team samen”, vertelt het duo, waarvoor dit ook de eerste wedstrijd van het seizoen was. Op de twee dagen erna mochten de beide C-lijn teams uitrusten van de prestaties en het derde team van GV Olympia Landgraaf in het toernooi aanmoedigen.

B-lijn trio Hoogeveen, Arnoldussen en Adema mocht op twee dagen in actie komen. Net als voor de andere teams was het ook voor hen de eerste wedstrijd van het seizoen. “We hebben hier een goede start gemaakt voordat het wedstrijd seizoen in Nederland gaat beginnen”, vertelden ze aan GymPOWER. Na een fout in balans op de eerste dag die de dames op een zesde positie deed eindigen, wisten ze zich met tempo prachtig te herpakken met een bronzen positie tot gevolg. “We hebben dan ook de wedstrijd met leerpunten afgesloten en een derde plaats behaald.”

Goede start, leuke wedstrijd met leerpunten

Poster 20e Int Gutenberg Pokal Mainz 2019 © SAV Mainz-Laubenheim

De organisatie van de wedstrijd was strak, en het grootste deel van de tijd liep de wedstrijd keurig op schema. Men kon zien dat de organisatie inmiddels een geoliede machine is, door ervaring geoefend. In Gymnasium Mainz-Oberstadt werd dit jaar bevolkt door niet alleen Duitse en Nederlandse gymnasten, maar ook Italiaanse, Britse/Schotse, Bulgaarse, Zwitserse en Deense sporters stonden er op de vloer. Noemenswaardig was ook de deelname van twee Belgische teams aan dit toernooi, die ook op de Europese kampioenschappen in Israël te zien waren.

Het gemengd paar Pieter Everaert en Helena Heijens waren eenzaam in hun categorie, maar behaalden de hoogste technische score van de wedstrijd bij hun combi oefening: een prachtige score van 18,700 punten, gevoegd bij een artistieke waarde van 9,350 punten een fantastische boost voor het duo bij hun ambities op het EK. Daar behaalden ze metterdaad drie finaleplaatsen voor België: een een vijfde plaats met combi in de all-around-finale (28,050), een zesde plaats in de balansfinale (27,500) en een vijfde plaats (27,600) in de tempo-finale.

Belgische EK-gangers tussen deelnemers

Bij de senioren vonden we Belgisch kampioen damesgroepen, het trio Bo Hollebosch, Yana Vastavel en Lise De Meyst. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat ook zij eigenlijk geen concurrentie hadden, ook al zaten er meer teams in hun categorie. Ter illustratie: zij behaalden de hoogste combi score met 29,450 punten, een verschil van maar liefst 4,41 punten met de op één-na-hoogste combi score. Hun optreden beloofde in ieder geval alvast mooie dingen voor hun optreden in Holon.

Daar zetten ze mooie en sterke oefeningen neer met tempo (27,850) en balans (28,050), maar moesten het afleggen tegen hun landgenotes Charlotte Van Royen, Talia De Troyer en Britt Vanderdonckt. Deze wisten met alle drie oefeningen een betere score neer te zetten en gingen derhalve naar alle drie finales door, waar ze met supergoede oefeningen en monsterscores in de 29+ punten beslag legden op alle drie Europese titels. Je zal er maar tegen moeten acroën op een EK!

Je zal er maar tegen moeten acroën!

Meer over de Internationale Gutenberg Pokal 2019 is te vinden op de website en Facebookpagina van de organiserende vereniging, SAV Mainz-Laubenheim, alsook op de Facebookpagina en de website van de Duitse Sport Acrobatiek Bond (DSAB) en de Facebookpagina van GV Olympia Landgraaf.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER op Tumblr, Facebook en Instagram | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit foto’s en ingesloten post FB © GV Olympia Landgraaf/Fotografie © trainster Naomi Waterreus en © gymnasten | Credit poster (inclusief detail inzet) 20e Int Gutenberg Pokal Mainz 2019 © SAV Mainz-Laubenheim

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.