Veerman en Schmidt op Swiss Cup 2019

Veerman en Schmidt op Swiss Cup 2019

Deze diashow vereist JavaScript.

ZÜRICH – Afgelopen weekend werd in Zwitserland twee keer de Swiss Cup geturnd. In Zürich werd op zondag 3 november 2019 onder het motto ‘zo spannend kan turnen zijn’ de 37ste editie gehouden, een prestigieuze showwedstrijd voor mixed turnparen met in de regel louter wereldtoppers onder de deelnemers. Dit jaar waren er voornamelijk WK-gangers uit negen landen voor uitgenodigd, waarbij namens het gastland twee teams turnden. Namens Nederland deed het duo Sanna Veerman en Casimir Schmidt mee, mee, die in de voorronde op de achtste plaats in het eindklassement eindigden. De mixed koppels van de V.S., Oekraïne, Zwitserland (Team 1) en Duitsland overleefden de voorronde, waarna ze in de halve finale en eindronde de strijd met elkaar aangingen om de medailles en prijzen. De Amerikanen Jade Carey en Allan Bower legden beslag op de gouden beker en prijs, gevolgd door de koppels uit Oekraïne en Duitsland. In het nabijgelegen Wallisellen pakte ‘Jong Roemenië’ op 1 november 2019 verrassend het goud in de jeugdinterland ‘U13 Junior Swiss Cup’. Er gloort weer hoop voor de grootmacht van weleer.

Het afwijkende wedstrijdformat van de Swiss Cup in Zürich in drie rondes in een soort knock-out-systeem, maakte de wedstrijd extra boeiend. Geweldig voor de deelnemers om het turnjaar zo af te sluiten, heerlijk voor de ruim 6.000 turnliefhebbers op de tribune om dit zo te volgen op het puntje van hun stoel. In het oersterke veld was de missie van elk koppel een soort Russische roulette, waarbij elke misser einde verhaal kon betekenen. Elke val of misser telde zwaar af in het eindresultaat. In de voorronde turnde elk lid van de tien mixed duo’s in de eerste rotatie op twee toestellen naar keus voor een totaalscore per team, waarbij de beste acht nog een keer mochten turnen om te bepalen welke vier naar de volgende ronde mochten. Daarin namen de halve-finalisten het twee aan twee tegen elkaar op om te bepalen wie in de eindronde om het goud en wie om het brons mocht turnen. Slimme strategie was daarmee ook allesbepalend. In het turngeweld op hoog niveau had het Nederlandse koppel, waarvan Veerman – één van de weinige niet-WK-gangers in het uitgelezen gezelschap -, een redelijk eerste optreden.

Alle opties nog open voor Nederlands duo

De koppels van Canada – Rose-Kaying Woo en René Cournoyer – en Zwitserland (Team 2) – met Ilaria Kaeslin en Pablo Braegger – waren de eerste pechvogels. Ze moesten met respectievelijk de negende plaats met totaal 26,400 punten en de tiende plaats met totaal 24,850 punten het strijdveld verlaten. Veerman turnde 13,350 punten op brug, niet slecht maar ook niet haar hoogste score op haar beste toestel. Schmidt excelleerde voor zijn doen aan de ringen met 13,850 punten. Opgeteld kwamen ze tot 27,200 punten voor de achtste plaats in het tussenklassement, waarmee ze ontsnapten aan vroege uitschakeling. Met alle opties nog open. Het eerste team van Zwitserland met Giulia Steingrueber en Oliver Hegi stond toen op plaats zeven met 27,250 punten (vloer 13,950; brug 13,300). Het team van Rusland met Alexandra Shchekoldina en Artur Dalaloyan bezette de zesde plaats met 27,275 punten (sprong 13,025; vloer 14,250).

Duitsland met Elisabeth Seitz en Andreas Toba ging na de eerste rotatie verrassend aan de leiding met 28,900 punten na een ijzersterk optreden respectievelijk op brug (14,700) en aan de ringen (14,200). Het Franse duo Lorette Charpy en Loris Frasca zette de tweede totaalscore neer met 28,775 punten, respectievelijk 14,050 punten op brug en 14,725 punten op sprong. Ze overvleugelden daarmee zelfs het Amerikaanse duo: Jade Carey (sprong 14,600) en Allan Bower (vloer 14,100) kwamen tot 28,700 punten voor de voorlopig derde plaats. Het Oekraïnse koppel met Diana Varinska en Oleg Verniaiev had op brug en aan de ringen dezelfde score (14,250) voor de totaalscore van 28,500 punten die hen op de vierde plaats zette. Zuid-Korea, met Yeo Seo-Jeong en Lee Jun-Ho, stond vijfde met 28,275 punten: beide turnden op sprong voor respectievelijk 14,200 en 14,075 punten.

Punten en concurrentie voor halve finale

In de tweede rotatie van de voorronde moest nu geturnd worden met twee doelen in het achterhoofd: voldoende punten halen om de volgende ronde te halen maar zodoende dat je niet gelijk het tegen het sterkste koppel moest opnemen in de halve finale. Voor het organiserend land was het natuurlijk ook een prestigekwestie, dat het enig overgebleven team doorging. Dat laatste lukte uitstekend, want Steingrueber en Hegi zetten tot hun grote vreugde zowaar de beste score neer in de tweede rotatie met 28,700 punten (sprong 14,550; voltige 14,150). Dat bracht ze van de zevende naar de tweede plek in het tussenklassement met totaal 55,950 punten. Dat betekende wel dat ze het moesten opnemen tegen het Amerikaanse duo die met de tweede totaalscore in de tweede rotatie (27,750: damesbrug 13,550; herenbrug 14,200) zich op de eerste plaats nestelden met 56,450 punten.

Rusland zette de achtervolging in met een overweldigende brugoefening van Dalaloyan die uithaalde met de hoogste toestelscore (15,400), maar landgenote Shchekoldina kwam niet verder dan 12,350 punten op vloer. Resultaat was dat ze wel dezelfde score als het Amerikaanse duo (27,750) neerzetten in die tweede rotatie, maar in het tussenklassement na de voorronde zich toch moesten conformeren met de zesde plaats. Dat was voor hen verrassend einde verhaal toen. Hun eeuwige rivalen uit Oekraïne hadden profijt van hun sterke eerste rotatie. Want ondanks dat Verniaiev ook maar zijn spierballen op brug liet rollen voor 15,350 punten, maakte Varinska het erg spannend door op vloer in de fout te gaan en slechts 11,950 punten te oogsten. Dat leverde 27,300 punten en de vierde score op in die tweede rotatie, wat de totaalscore van het koppel in de voorronde op 55,800 punten bracht. Net genoeg voor de derde plek in het klassement èn een plek in de halve finale.

Zesde score in tweede rotatie voorronde

Het Duitse duo dat zo grandioos begon aan de wedstrijd duikelde in de tweede rotatie met totaal 55,650 punten naar de vierde plaats in het tussenklassement. Op vloer (13,150) en brug (13,600) kwamen Seitz en Toba tot 26,750 punten, wat net genoeg was om hen in de race te houden en een felbegeerde plek in de halve finale te behalen. Dat ze het dan tegen Oekraïne moesten opnemen, was van later zorg. Het Nederlandse duo zette in die tweede rotatie van de voorronde nipt de zesde score neer met 26,700 punten. Ze kochten er niks voor, want uiteindelijk was het geen verbetering in punten en ook niet in positie. Veerman kwam op sprong tot een magere 12,750 punten en Schmidt op vloer tot een redelijke 13,950 punten. De totaalscore van 53,900 punten hield hen op de achtste positie in het tussenklassement en daarmee was hun Zwitserse turnavontuur ook voorbij. Frankrijk (26,500) en Zuid-Korea (26,050) verspeelden ook hun kansen op de halve finale door de povere scores van de dames op balk (Charpy 12,100) en vloer (Seo-Jeong 12,650). Frankrijk greep ernaast met totaal 55,275 punten voor de vijfde plaats. Zuid-Korea eindigde op de zevende plaats met 54,325 punten.

De focus vasthouden was ook een dingetje in het hectisch spektakel in Zürich. In de halve finale ging iedereen weer uit van een schone lei, doch verdeeld over twee wedstrijden. In de ene sloeg Carey wonderlijk genoeg de plank mis op balk met 12,950 punten, maar landgenoot Bowler bleef scherp op voltige met 14,300 punten en sleepte de V.S. er doorheen. De Duitse Seitz ging ervoor maar bracht het niet verder dan 12,700 punten op balk en landgenoot Toba zijn best deed op rek (14,250 punten op rek. Het Amerikaanse duo versloeg daardoor het koppel uit Duitsland alsnog uiteindelijk met 27,250 punten versus 26,950 punten. In de andere halve finale hadden de dames ook niet veel succes door vallen op balk (Varinska 12,700; Steingruber 11,750), maar Hegi gooide de glazen helemaal in voor het vaderland met een magere 12,450 punten op rek. Verniaiev hoefde alleen ‘slechts’ 15,050 punten op voltige te noteren om Oekraïne naar de finale te brengen. Met totaal 27,750 punten (0,5 punt meer dan het Amerikaanse duo in deze ronde) versloegen ze Team 1 van Zwitserland dat slechts tot 24,200 punten kwam.

Hoogste teamscore in de kleine finale

Het spannende toernooi kreeg daarna zoals betaamt alsnog een bizarre apotheose in twee mooie eindwedstrijden. Steingrueber en Hegi deden het in ‘de kleine finale’ een stuk beter tot grote opluchting van hun supporters op de volgeladen tribunes. Ze konden hen alsnog heel blij maken met een sterke laatste optreden voor liefst 29,250 punten (Steingruber 14,600 sprong; Bower 14,650 brug), wrang genoeg de hoogste teamscore van de hele Swiss Cup 2019. Daarmee veroverde het stralende duo het brons ten koste van het Duitse koppel dat zich het moeilijk maakte op veeleisende toestellen (Seitz 14,900 brug; Toba 13,950 ringen). Met 28,850 punten moesten ze de wedstrijd na hun sterke start toch met lege handen afsluiten op de vierde plaats.

Het slim turnende Amerikaanse duo had extra mazzel, want met ‘slechts’ 29,075 punten in hun laatste wedstrijd (Carey 14,625 sprong; Bower 14,450 vloer) legden ze in het duel met Oekraïne beslag op het goud. Krachtpatser Verniaiev liet in de finale weer overtuigend van zich spreken met – voor de tweede keer op dezelfde dag – een topoefening op brug voor 15,300 punten, maar landgenote Varinska ging op het moment suprême ook wederom de mist in met een val op brug wat ‘slechts’ 12,350 punten opleverde. Met totaal 27,650 punten was het zilver nog een gelukje voor het Oekraïense duo, want het Duitse koppel op de vierde plaats had hoger gescoord.

Roemenië sterkste in Junior Swiss Cup

Foto website © Swiss Cup 2019/Fotograaf © Stefan Wurzer: Erepodium

Twee dagen eerder werd in het nabij gelegen Wallisellen de jeugdinterland in het kader van de Swiss Cup voor juniorenteams onder de dertien jaar gewonnen door Jong Roemenië. Haar turnsters maakten diepe indruk met sterke oefeningen. Met 153.950 punten en een voorsprong van liefst 2,5 punt bleven ze het juniorenteam van Frankrijk voor dat 151,650 punten noteerde. Gevolgd door het juniorenteam van Duitsland (derde met 146,250) en dat van Zwitserland (137,400), dat te veel tekort kwamen in de D-score en de uitvoering. In de individuele meerkamp ging het goud ook naar de Roemeense Anna Maria Barbosu met 52,900 punten, gevolgd door de Franse Kaylia Nemour met 52,100 punten en landgenote Amalia Puflea met 50,800 punten. Grappig genoeg won het thuisland het hier van Duitsland. De Zwitserse Chiara Giubellini werd zesde met 47,950 punten, de Duitse Paula Vega-Tarrago werd tiende met 47,300 punten.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen en beelden van de competities in Zürich en Wallisellen, is te vinden op de website van de Swiss Cup.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Foto’s website © Swiss Cup 2019: diashow met wedstrijdaffiches met Oleg Verniaiev, Giulia Steingruber en Oliver Hegi; fotograaf inzetfoto Swiss Cup Zürich © Thomas Ditzler: Ceremonie met uiterst links op de foto Casimir Schmidt en Sanna Veerman; fotograaf tweede foto Junior Swiss Cup Wallisellen 2019 © Stefan Wurzer: Erepodium

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.