Kunstrolschaatstalenten in de spotlights

Kunstrolschaatstalenten in de spotlights
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina's © Rolling '90 Moerkapelle en © KRC Rolling Nieuwegein/© Z@ppsport

NIEUWEGEIN/MOERKAPELLE – Dankzij de internationale prestaties van toppers en talenten krijgt het kunstrolschaatsen in Nederland steeds meer bekendheid, wat deze artistieke sport èn haar beoefenaars steeds meer in de spotlights brengt. Zoals talenten Quinty de Lare van KRC Rolling Nieuwegein in Z@ppSport en Zoë Teh van Rolling ’90 uit Moerkapelle die tot Sporttalent van 2019 werd gekozen in de gemeente Zuidplas.

Zoals verwacht – gezien kwaliteit, kwantiteit, inspanningen en investeringen op elk vlak en niveau, zowel op de praktijkvloer als bestuurlijk – sloeg de sport in 2019 het pad in richting ‘next level’ en was het succes en de groei zichtbaar. Na gedane arbeid, komen de huldigingen, de prijzen en de spotlights.

Sporttalentprijs 2019 van Zuidplas naar Zoë Teh

Op 8 november 2019 kreeg Nederlands kampioen roldans in de categorie cadetten Zoë Teh van Rolling ’90 uit Moerkapelle de sportprijs uitgereikt tijdens het regionale Sportgala van de gemeente Zuidplas in Theater Swanla in Zevenhuizen. Tussen de topsporters uit judo, badminton, korfbal, (aangepast) wedstrijdzwemmen en volleybal zette Teh het kunstrolschaatsen op de kaart.Ciska Dijkema van Rolling ’90 legt uit op de Facebook-nieuwspagina van de club: “Deze prijs is voor het kampioenschap, maar ook voor haar doorzetten bij tegenslag! Een echte topper!”

Er zijn waren eind oktober naar verluid ruim vijfentwintig sporters en sportteams die in aanmerking kwamen voor een nominatie voor de prijzen tijdens het eerste Sportgala van Zuidplas in negen jaar tijd. Inwoners van de Gemeente Zuidplas mochten zelf sporters kandidaat stellen. Deze moesten minimaal achttien jaar zijn voor sportman/sportvrouw van het jar of jonger dan 25 jaar voor sporttalent van het jaar. Een onafhankelijke jury koos drie genomineerden per categorie uit, er waren totaal vijftien genomineerde kandidaten. De winnaars per categorie dongen mee naar de Grote Sportprijs van Zuidplas, een geldprijs voor de aanschaf van materialen voor de clubs.

Kunstrolschaatster Quinty de Lare in Z@ppsport

Op zondag 10 november 2019 besteedde het tv-programma Z@ppsport in haar uitzending op NPO3 aandacht het kunstrolschaatsen, naast het kickboksen. Quinty van Lare, – clubgenote en pupil van Sylvia Pistorius bij KRC Rolling Nieuwegein -, èn haar moeder laten in deze aflevering zien wat er allemaal bij komt kijken bij deze artistieke jurysport. Niet veel anders dan bij alle andere: verschillende onderdelen en elementen, veel en hard trainen op techniek, artisticiteit en uitvoering en heel veel soorten pakjes die gekocht of gemaakt moeten worden om aan wedstrijden te mogen meedoen. Met één verschil: Quinty doet alles op de rolschaats.

De passie en het sportplezier spat van het scherm af. Van Lare (12) is Nederlands kampioen in haar categorie Espoir (Belofte) en vertegenwoordigde Nederland op diverse internationale wedstrijden dit jaar. Haar club is uiteraard enthousiast: “Quinty, je portret is super leuk geworden! Je hebt rolschaatsen binnen Nederland weer mooi op de kaart gezet! Wij zijn trots op je!” Je kunt de aflevering met over Van Lare en het kunstrolschaatsen terugkijken op de website van NPO/Z@ppsport via deze link.

Trainingsstages met internationale trainers

Werk aan de winkel om op alle fronten aan die weg te blijven timmeren in het nieuwe jaar. Al wordt vooralsnog nu hard gewerkt in de voorbereiding op de diverse eindejaarsshows komende maand.

 

Meer over Zoë Teh en Quinty van Lare is te vinden op de media van hun respectievelijke club: Rolling ’90 Moerkapelle en KRC Rolling Nieuwegein. Meer over deze artistieke sport en alle andere kunstrolschaatsclubs in Nederland kun je vinden op de website Kunstrolschaatsen.NL onder auspiciën van de Sectorbestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersport Bond (NRB).

NB: Op de website van GymPOWER zijn verslagen te vinden van alle belangrijke wedstrijden in deze artistieke sport in 2019 in en buiten Nederland. Klik op het menu ‘Publicatie-overzicht’ en vervolgens op ‘Nieuws per sport’ en ‘Kunstrolschaatsen’.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit inzetfoto: Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina’s © Rolling ’90 Moerkapelle en © KRC Rolling Nieuwegein/© Z@ppsport | Credit ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina’s © Rolling ’90 Moerkapelle en © KRC Rolling Nieuwegein

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.