Laatste Miss/Mister Polegym in Vlissingen

Laatste Miss/Mister Polegym in Vlissingen
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

VLISSINGEN – Op de ijskoude zondag 10 november 2019 werd voor de vijfde en laatste keer de Miss & Mister Polegym 2019 gehouden in het Arsenaal Theater in Vlissingen, georganiseerd door Fit Middelburg onder leiding van de Nederlandse polesport-topper Marieke Maas. Het jubilerend herfsttoernooi aan de Zeeuwse kust opende het nieuwe seizoen voor deze sport in stijl met een competitie waarin artistieke ‘storytelling by pole & props’ de hoofdrol had, met veel crossovers naar andere artistieke, acrobatische en gymnastische sporten. Een mooi competitie voor deelnemers van elke leeftijd, categorie en niveau en velen onder hen benutten dit voor debuut, comeback – bijvoorbeeld na blessure, bevalling of remigratie -, afscheid dan wel eerste test van hun nieuwe routine of juist verfijning of een laatste keer van en oude. Verslaggevers van GymPOWER brachten een zondagmiddag volop #Dutch #Polegympower in beeld.

Deelnemers, zowel dames/meisjes als heren/jongens, konden zich als solist, duet of met een groep inschrijven in de leeftijdsklasses 6-10, 11-17, 18+, 30+, 40+, op het niveau beginners, ‘intermediate’, ‘advanced’, senioren of ‘champions’ (top tien NK) voor ‘artistic pole’ of ‘sexy pole’. Vooraf en tijdens de pauzes werden de podiumtrainingen gedaan. Het programma liep geolied, met verve en veel humor gepresenteerd door Savannah Poppe.

Kennis en passie voor sport en wedstrijd

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Polesporttopper en voormalig topturnster Savannah Poppe (22) deelde haar kennis van en passie voor de sport en het toernooi met GymPOWER: “Ik heb zelf al veel wedstrijden gedaan en medailles behaald, maar vandaag was ik presentator. We hadden dit jaar veel mensen en ook in verschillende categorieën. Zo is er veel afwisseling, ook leuk voor de jury. Aan de categorieën ‘groep’ en ‘mannen’ zouden echt meer mensen moeten meedoen, want de sport is zeker ook voor hen en wat ze kunnen laten zien is heel indrukwekkend. Het gaat ook om de originaliteit hier vandaag en daar hebben ze flink mee gescoord. Je hoopt er altijd op om vernieuwende ideeën te zien.”

Als ervaringsdeskundige leefde Poppe mee met de deelnemers. “Je voelt het gewoon. Je staat daarachter en ziet de spanning. Ik leef erg met ze mee en zeg dat het goed komt en ze gewoon hun best moeten doen. Heel bijzonder om het van de andere kant mee te maken En als ze terugkomen achter de coulissen, dan is het enthousiasme tot en met! Vooral als hun vriendinnetjes er staan. Je kon vandaag zien dat turnen een goede achtergrond geeft. Turnen geeft je een mooie voorsprong, maar paaldansen heeft er bij mij echt alles uit kunnen halen. Ik ga weer hard trainen voor de NK en heb er tijd voor gemaakt, want vijfde worden is niets voor mij.”

Trustconstructie en competitieregels

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Er werd op het podium van het Arsenaal Theater in Vlissingen gewerkt met een trustconstructie met twee vier meter lange, vaste palen, één statisch en één spinnend, gesponsord door Danspalen.nl Je moest je als deelnemer inschrijven in de juiste categorie die bij je niveau past, zoals in de competitieregels nauwkeurig omschreven. Beginners hebben bij elke move twee handen en minimaal één voet aan de paal. In ‘Intermediate’ doe je geen ‘deadlifts’, planken en ‘iron cross’-variaties. Gevorderden, met name in de oudere leeftijdsklasses zijn vrij om te doen wat ze willen.

Karen van Keulen, getraind door Bettine Sarton van Best Body & Mind, deed mee in de categorie beginners en werd derde met een indringende routine: “Het was spannend, maar ik had een mooi thema, over verlies. Het is leuk om daar de juiste bewegingen bij te maken. Ik moest als tweede, dus ik hoefde vooraf niet lang in de zenuwen te zitten.“ Trainster Sarton vatte de kracht van een beginnersroutine goed samen: “Keep it simple for success”.

Van beginnersroutine tot ‘champions’

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Jessica Cadil, gehuld in een wit pakje vol lichtjes, deed als ervaren polesporter – tweede op de NK 2019 waarmee ze zich kwalificeerde voor de WK dit jaar in Montréal Canada-, mee in de categorie ‘champions’: “Het ging wel goed, net als elk jaar een hele leuke ervaring. Mijn thema ‘who cares if one more light goes out’ wil zeggen dat sommig verdriet niet wordt gezien. Als iemand doodgaat die je kent, staat heel je leven ondersteboven en als er iemand sterft in een ander land die je niet kent, dan boeit het mensen niets. Mijn volgende doel is mijn volgende wedstrijd: ADC.”

De choreografieën mochten een lengte hebben van maximaal, tussen de twee en de drie minuten, afhankelijk van het niveau van de deelnemer. Bij Miss & Mister Polegym krijg je extra punten voor het neerzetten van een originele act met een goed verhaal en bijpassende accessoires. Een goede intro bleek ook op deze jubileumeditie van het herfsttoernooi al het halve werk waard om deelnemers, toeschouwers en jury in de juiste focus te brengen. Jurylid en Nederlands polesport-pionier Olga Korink: “We hebben een hele lijst met formulieren en onderdelen waar je op kan scoren. Je kijkt naar het totale plaatje. De flow moet er zijn, de kracht moet er zijn, lenigheid, uitstraling, het moet boeien en dan ga je hoog scoren.”

Bijpassende kleding, props en ‘high heels’

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Kleding diende te passen bij de act, waarbij intieme delen bedekt moesten zijn. Schoenen met hoge hakken, de stoere stiletto’s waar het al een kunst is om er mee te lopen laat staan te (paal)dansen, waren alleen toegestaan bij ‘sexy pole’. Alle props moesten snel en gemakkelijk op en af te bouwen zijn. Deze kunnen dan simpel doch heel effectief zijn. Samantha Ponse, die na de opening van Pole Inspiration Dance Studio in Den Haag begin dit jaar één van de eerste wedstrijden namens deze polestudio deed, had een sterke boodschap tegen ‘bodyshaming’: “Na het krijgen van mijn kindje ben ik in deze studio voor het eerst weer begonnen en wilde kijken hoe een wedstrijd nu voelt. Je getrainde combinaties aan elkaar plakken en het verhaal vertellen van ‘zijn wie je wil zijn van binnen’ In deze wereld kijkt iedereen naar uiterlijk en wat je draagt en daardoor durven we vaak niet meer te laten zien wie we van binnen zijn. Daarom was mijn attribuut een kledingstuk dat me verstikt en beknelt en wat ik kan weggooien en me daarna vrij kan voelen.” Zo waren er deze dag meer jonge moeders in de wedstrijdarena die een extra, krachtige boodschap uitstraalden met hun bewonderenswaardige performance en fitness.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

‘Wonderbroeder’ Nils-Anders Gruben die zijn eigen polestudio in Apeldoorn heeft, toonde aan dat mannen in ‘Artistic Pole’ een topprestatie kunnen leveren in de wedstrijdarena. Hij pakte het serieus en professioneel aan met zijn theatrale routine op muziek van ‘De Klokkenluider van de Nôtre Dame’. Zijn sublieme vertolking van een zwaar thema met een vette knipoog kwam aan en kon op algemene waardering rekenen. Gruben: “Ik vind dat de focus bij mijzelf ligt op het dramatische en het verhaal overbrengen. Dat neemt niet weg dat ik op een NK ook voor het hoogste niveau wil gaan qua atletisch.”

Voor Gruben is dat de absolute uitdaging, om zich de gestelde technische moeilijkheid in de gecertificeerde sport met Olympische ambitie eigen te maken. “Die strenge normen zoals bij mijn duet met Victoria Vyerlye op het NK 2019, die wil ik kunnen halen. Gelukkig is er op de NK het onderdeel ‘artistic pole’ bijgekomen, dus daar gaan we nu voor. Ik wil een verhaal vertellen en gebruik daarbij de paal. In Disney-liedjes zit veel dramatisch effect. Het verhaal van aartsdiaken Claude Frollo en de Nôtre Dame is heel mooi. Hij heeft een intens gevecht met zichzelf en als Minister van Justitie wordt hij ineens geconfronteerd met de religie die hij voelt maar niet mag hebben. Dat zag ik in ‘Hellfire’ en daar wilde ik graag een act op maken en improvisatie voegt iets toe aan de eerlijkheid van je act.”

Acts van ongekend internationaal niveau

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

De groepsact van de zes ‘Queens’ van Yoga & Dance Studio Suus uit Sittard, waarbij ze vloer, palen en tissu als prop er tussenin ingenieus benutten, was knap, innoverend, origineel en mooi synchroon. Hun thema was de viering van de kracht van vrouwen, allemaal verschillend en met hun eigen vaardigheden en kwaliteiten maar samen een sterke eenheid vormend die ze allemaal boven zichzelf laat verheffen. Dat beide acts, zowel die van Gruben als die van de ‘Queens’ als enige in hun categorie het goud pakten was niet zozeer nieuws als wel dat beide dat deden met een act van ongekend internationaal niveau. De gemaskerde ‘beauty queen’, ‘evil queen’, ‘legendary queen’, ‘dark queen’, ‘strong queen’ en ‘fairytale queen’ maakten er samen een happening van: “Geweldig! Hier hebben we het voor gedaan al die tijd. Het was erg ingewikkeld om met zes mensen steeds bij elkaar te komen en hiervoor te gaan. We waren ‘Queens’, die zich vrouwelijk voelden en hebben een mooie performance opgezet met z’n allen.” Coach Suus: “Het zijn hele leuke meiden bij elkaar in de les, dus vandaar dat ze zich bij elkaar hebben gepakt en we hebben ons zo mooi kunnen laten zien.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Feit is dat elke deelnemer aan de Miss & Mister Polegym 2019 in elke leeftijdsklasse en categorie hier een act presenteerde, waarbij diverse, uiteenlopende thema’s creatief, mooi en krachtig uitgebeeld werden. Het leverde op elk niveau technisch knappe, artistiek originele en ontroerend mooie routines op, – ondersteund door ‘moves & tricks’ uit het turnen, dance, freerunning, ritmische gymnastiek, acrogym en andere sporten -, die mooi kijkspektakel opleverden en konden rekenen op de luide aanmoediging en waardering van het grote publiek. Alles kwam voorbij: van sprookjesfiguren en een teddybeer tot morfende superheldinnen en van de ‘moonwalk’ tot ‘high heels’ tot trendy oma en een heuse wonderbroeder. Mooi was dat alle acts beoordeeld werden door een deskundige jury die ook leuke tips en tops in het rapport meegaf aan de sporters en coaches.

Technisch, artistiek en ontroerend knap

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Tina Senn van Basel, voormalig Miss Beauty Limburg in 2015 die gedanst heeft bij Swentibold Sittard en ooit op het NK in Ahoy stond, pakte in Vlissingen het brons in de klasse 18+ ‘intermediate’. Ze had een prachtige act op het nummer ‘In the silence’: “Dit was mijn eerste paaldanswedstrijd, maar ik doe al langer wedstrijden met dansen, jazzballet. Normaal sta ik in een groep, dus het was nu wel even spannend om alleen op het podium te staan. Danservaring helpt om het iets vloeiender te laten overkomen, zodat het één geheel is. En de expressie die je er probeert in te leggen en waarmee je je verhaal vertelt. ‘Dat er altijd liefde is, ook als je even niet merkt dat hij er is. En je ervoor moet vechten’.”

Ook Simone Narraina uit Tilburg kon haar danservaring inbrengen bij de categorie sexy pole: “Het was heel spannend, de eerste keer dat ik meedeed in de categorie Exotic. Voor mij was het belangrijk dat ik mijn eigen versie van exotic liet zien en dat is gelukt, dus daar ben ik heel blij mee. Ik heb de dansacademie gedaan en ben afgestudeerd als choreograaf. Na mijn afstuderen ging ik paaldansen en wil nu naar de NK met artistic.” Narraina werd tweede achter routinier Gaby Swat uit Hilversum, voorheen Gabusia, die haar comeback maakte in de wedstrijdarena. Swat liet heel veel lenigheid zien in een sterke routine. Met haar boodschap ‘Wees jezelf!’ lukte haar dat prima. Ze had nog niets verleerd en leek meer ervaren dan ooit: “Het ging zeker niet vanzelf, want ik wilde het uiterste uit mijn lichaam halen. Deze wedstrijd was het zwaarst van alle wedstrijden die ik ooit heb gedaan en niet in het minst door de hoge hakken.”

Prachtige bekers en allerlaatste editie

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

Al op zaterdagmiddag is alles opgebouwd door de organisatie met de steun en hulp van een groep enthousiastelingen, zodat de zaal zondagochtend klaar stond om het gevarieerde veld met zo’n zestig deelnemers de ruimte te geven op het theaterpodium. Na het tonen van hun kunnen in de wedstrijd, stond een tafel vol prachtige bekers te wachten voor elke medaillist. De competitie werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Danspalen.nl, de eerste Pole & Aerial Sports Kalender 2020 – voor elke winnaar één – en vele vrijwilligers. Dit mocht je niet missen als sportliefhebber, zeker nu duidelijk is dat dit de laatste editie was van dit bijzondere toernooi. We hopen zeker meer te zien van deze talentvolle sporters en hun acts, op NK, WK, showwedstrijd of andere competitie.

Initiatiefneemster Marieke Maas presenteerde met trots de prijsuitreiking en keek met een bijzonder gevoel terug op de wedstrijd en de afgelopen jaren. Ze reageerde kort na de wedstrijd tegenover GymPOWER met een verrassende mededeling: “Alles is helemaal goed verlopen, dus positief. Een goede afsluiting. De vijfde en laatste keer: het is echt ‘the end!’”  Op Facebook bedankte ze deelnemers, medewerkers en partners voor hun aanwezigheid, bijdrage en/of sponsoring: “[…]Zonder jullie zou dit allemaal niet mogelijk zijn […] Ik moet eerlijk zeggen dat ik na zondag toch een beetje ging twijfelen. Maar dit was dan toch echt de allerlaatste Miss/Mister Polegym in Vlissingen. Volgens mij was het een enorm geslaagde dag. Wat was het niveau hoog en wat hebben wij mooie en originele acts voorbij zien komen! Voor mij zijn jullie allemaal winnaars. Elk jaar was het weer top in het Arsenaal. Ik ga het mooie theater missen. Allemaal heel erg bedankt, voor jullie deelname nu maar ook aan vorige edities.”

Meer informatie, inclusief de uitslagen, over de Miss/Mister Polegym 2019 in Vlissingen is te vinden op de Facebookpagina organisator Fit Middelburg en de bijbehorende evenementenpagina.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credits tekst en wedstrijdfotografie © Therry da Silva | Credit interviews en (video)beelden © Casper Beijn 

3 thoughts on “Laatste Miss/Mister Polegym in Vlissingen

    1. Via het contactformulier op deze website kun je een verzoek doen, mits je zelf afgebeeld staat op de foto of iemand vertegenwoordigt die er op staat (kind of sporter) en dit kan aantonen. Naar gelang de afspraken met de wedstrijdorganisatie en de beeldmaker zullen we je verzoek beantwoorden en indien realiseerbaar ook de voorwaarden aangeven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.