Nederlandse kunstrolschaatsers op dreef

Nederlandse kunstrolschaatsers op dreef
Persfoto © SBK-NRB

ROTTERDAM – Het nieuwe sportseizoen werd voor het Nederlandse kunstrolschaatsen ingeluid met diverse internationale (titel)toernooien. Na de geslaagde deelname aan de World Roller Games 2019 in Barcelona zijn er weer aardige prestaties geleverd en resultaten geboekt. De Europese kampioenschappen, de Cup of Europe, de Interland Cup in Basel en de Open de Hettange-Grande stonden weer op het programma. Een samenvatting van deze wapenfeiten op GymPOWER voordat het weer tijd is voor alle prachtige eindejaarshows van de vele kunstrolschaatsclubs die ons land rijk is.

Op de Wereldspelen kon na de NK Show (met de winnende choreografieën van turntrainers Daymon Montaigne-Jones en Patrick Kiens) , de NK figuren en vrijrijden, de NRB Cup en de NK roldans het vorige seizoen afgesloten worden met verdienstelijke prestaties, waarbij ook waardevolle wedstrijdervaring is opgedaan en de naam van Nederland als artistiek rolsportland weer verdere bekendheid kreeg in internationale kringen. Er kon na het zomerreces weer vol vertrouwen en plezier toegewerkt worden naar een een druk wedstrijdseizoen in deze artistieke sport, waarbij er diverse stages met internationaal hoog aangeschreven coaches en choreografen worden gevolgd door kunstrolschaatsers van elke leeftijd.

Het Sectie Bestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB) vaardigde tussen augustus en november weer diverse delegaties af naar internationale (titel)toernooien die telkens weer wisten te verrassen. Naast de routiniers staan er steeds meer jonge talenten op die hun steentje weten bij te dragen, zelfs met medailles. Dat is een goed teken en duidt de grote groeispurt aan die het kunstrolschaatsen als wedstrijdsport in Nederland de laatste jaren doormaakt.

Sylvia Pistorius vijfde van Europa op EK in Duitse Harsefeld

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva @ NK Roldans 2019

Van 30 augustus tot en met 7 september 2019 werden in Harsefeld, Duitsland, de Europese kampioenschappen kunstrolschaatsen gehouden voor junioren en senioren. Namens Nederland werden door het SBK van de NRB vier kunstrolschaatsers afgevaardigd Mirthe de Goede (figuren junioren), Natalie Hengst (solodans junioren), Yvon Swinkels (solodans senioren) en Sylvia Pistorius (solodans senioren). Nederlands kampioene en routinier Sylvia Pistorius (26) zette net zoals op de ‘World Roller Games’ 2019 in Barcelona, ook op de EK in Harsefeld wederom de beste prestatie voor Nederland neer en wederom tegelijkertijd ook een topprestatie: een vijfde plaats in de klasse solo senioren.

Vijfde van Europa in deze sport is voor Nederlandse begrippen een ongekende wereldprestatie. Dat deed ze door bij beide onderdelen (‘style dance’ en vrije dans) de vijfde plaats te behalen, waarbij ze met  haar vrije dans een technische score van 25,65 punten behaalde, de derde hoogste score van het hele veld bij de senioren. In dezelfde categorie reed Swinkels met name een goede ‘style dance’ en behaalde in haar eerste EK als senior een verdienstelijke vijftiende plaats. Bij junioren figuren werd clubgenote Mirthe de Goede achtste en bij junioren solodance werd Natalie Hengst, clubgenote van Pistorius, veertiende. Na een mindere ‘style dance’ wist ze zich goed te herpakken met de vrije dans. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van Duitse rolschaatsbond DRIV.

Haar voormalig trainer/coach Luciano Zorzanello-Zuid zwaaide Pistorius, haar club en huidige trainers/coaches alle lof toe voor deze topprestatie en legde het volgende uit op Facebook: “Alle Nederlandse kunstrijdsters hebben mooie resultaten behaald op dit EK. Maar de prestatie van Sylvia Pistorius verdient in mijn ogen veel meer dan het predicaat mooi. Dat is een understatement. Haar vijfde plaats in Europa en zevende in de wereld zijn gewoon historisch te noemen voor het kunstrijden in Nederland en iets om als land trots op te zijn! Je laat zien dat er geen smoesjes bestaan en geen kikkerland-syndroom om zich achter te schuiven. Als je zulke kwaliteit levert, dan kan de jury er niet omheen en kun je ook rijdsters uit A-landen, waar wij al jaren naar keken als onbereikbaar, achter jou laten. Wat Sylvia in een paar jaren heeft bereikt en laten zien verdient bewondering en waardering. Goede mentaliteit, goede teamplayer en no excuses. Gewoon keihard en gefocust trainen. We begonnen jaren geleden aan een reis […] en met een doel voor ogen. Dat bleek dus haalbaar te zijn […] Het eindpunt is nog niet bereikt en ik blijf mijn droom koesteren […] Gefeliciteerd EK-rijdsters en trainers/sters! Keep going! The sky is the limit […]”  

Pistorius dankte voor zijn huldebetoon en schreef o.a.: “Toch wel heel trots op de stappen die ik heb gemaakt in de afgelopen 2,5 jaar! Van een achttiende plaats op de wereldkampioenschappen naar de ongelooflijke zevende plaats bij de beste schaatssters in de wereld, daar konden we alleen maar van dromen […] Thanks to you and everyone who believe in me […] Hard work pays off, not done yet 🔜2020💪🏼”

Twee keer individueel brons op de Cup of Europe

De Cup of Europe is het Europese kampioenschap kunstrolschaatsen voor de jeugd, sporters onder de zestien jaar. Dit jaar vond het toernooi van 23 tot en met 28 september 2019 plaats in Roana, Italië. Er werd gereden in de volgende disciplines: figuren, vrijrijden en roldansen. Nederland werd hier vertegenwoordigd in de leeftijdsklasse ‘Espoirs’ (1 januari nog geen 13 jaar) door Maureen Versteeg, Tijmen Hendriks, Quinty van Lare, Destiny Ibrahim en Claudia Keyner.

Het programma van de Europese titelstrijd was verdeeld in twee delen: in de eerste dagen werd gereden in de disciplines figuren en vrijrijden en in het tweede deel in de discipline solodans. In dat laatste deel veroverden zowel Versteeg als Hendriks een bronzen medaille. De Lare miste het erepodium met een vierde plaats en Ibrahim werd negende. De Lare behaalde de zesde plaats met figuren en de tiende plaats met vrijrijden. Versteeg werd zevende met figuren en Keyner werd tiende. Hendriks werd bij de jongens achtste met vrijrijden.

De complete uitslagen zijn te vinden op de Facebookpagina van het SBK van de NRB.

Zilver en brons voor heren op Interland Cup in Basel

De volgende internationale wedstrijd voor de Nederlandse kunstrolschaatsers was de Interland Cup die van 10 tot en met 12 oktober 2019 werd gehouden in het Zwitserse Basel. Meer deelnemers, grotere delegaties, sterkere concurrentie en hoger niveau. Het SBK van de NRB vaardigde een delegatie af van zeventien leden af. Het werd het toernooi voor de Nederlandse heren die, ondanks zwaar in de minderheid in het grote gezelschap, beslag wisten te leggen op een zilveren en bronzen medaille voor Nederland. Ook weer prima prestaties die de sport in Nederland op de kaart helpen zetten en naar een nieuw level helpen brengen.

Tijmen Hendriks behaalde in de leeftijdsklasse ‘Espoirs’ met flink wat concurrentie twee sterke küren wat hem op de tweede plaats opleverde. Het veld bij de senior heren was beduidend kleiner, maar Roy Broeksma reed mooi maar niet fouloos waardiir guh derde werd. In de klasse ‘Mini’ is Tosca Schaap tiende geworden, Dieneke van Dommelen twaalfde, Luna van Rossum dertiende en Gwenn Gilsing veertiende.

In de klasse espoirs werd Quinty de Lare met een swingende kür op hoog tempo vijfde, een topklassering in een groot en sterk veld (27); Maureen Versteeg werd achttiende, Claudia Keyner negentiende en Ayla Brasz tweeëntwintigste. Bij de cadetten werd Kyra Swanenberg zestiende, Yesslin Fama éénentwintigste en Eva Frei tweeëntwintigste. In de klasse junioren werd Natalie Hengst elfde en Karen Baruchello twaalfde, mooie klassering. Bij de senioren begon Lisa van Trigt sterk met mooie passen en goede netheid, maar door foutjes werd ze uiteindelijk dertiende. Janneke van Hooft werd zestiende.

Op de Facebookpagina reageerde ZRC Pauwin uit Zaandam en trainster Guda Pietersma na afloop trots op en tevreden met de verrichtingen en resultaten van haar pupillen: “De interland zit er op voor Ayla, Claudia en Luna. De meiden hebben niet helemaal naar kunnen gereden, maar hebben zeker mooie dingen van zich laten zien. Goed gedaan meiden, we zijn trots jullie!” Pietersma: “Ik ben super trots op alle drie! Ze hebben het hele jaar hard gewerkt, met een mooie afsluiting op de Interland! En nu door naar volgend jaar!”

Meer info, inclusief beelden en de complete uitslagen, over de Interland Cup Basel 2019 is te vinden op de website van World Skate Europe/CERS-Rollerskating.eu/Artistic.

Vier medailles op de Open de Hettange-Grande

Van 17 tot en met 19 oktober 2019 stond op het programma de jaarlijkse internationale roldanswedstrijd Open de Hettange-Grande, georganiseerd door Skate Club Lorrain. Het SBK van de NRB vaardigde namens Nederland een delegatie met drieëntwintig kunstrolschaatsers af naar Frankrijk: Gwenn Gilsing, Tosca Schaap, Zoë Geerts, Jasmijn Kraijestein, Bridget van Reeuwijk, Quinte de Lare, Maureen Versteeg, Destiny Ibrahim, Wendy Hooijmans, Justine Geelen, Tijmen Hendriks, Elwin Wesdijk, Yesslin Fama, Kyra Swanenberg, Anne Looman, Eva Pompen, Lieke van Herwaarden, Zoe Teh, Karen Baruchello, Natalie Hengst, Noortje Hendriks, Daphne Stormbroek en Daphne Voogd. De in deze sportwereld populaire en prestigieuze wedstrijd kende dit jaar een recordaantal deelnemers (210) en bijzonder hoog niveau. Er werd ook voor het eerst gejureerd volgens het inmiddels beroemde Rollart-jurysysteem, welke op zich al de sport naar de next level aan het brengen is. Er werden hier ook uitstekende prestaties geleverd door de Nederlandse kunstrolschaatsers. In Frankrijk zijn er liefst vier podiumplaatsen behaald.

Quinty de Lare en Maureen Versteeg wonnen zij aan zij goud en zilver bij de ‘Espoir Dames’. In een groot en sterk veld van éénenveertig deelnemers noteerden ze respectievelijk 56,93 en 54,38 punten voor deze klinkende prestatie. De Spaanse Lidia Aloma Delgado moest zich met 51,05 punten tevreden stellen met het brons. Destiny Ibrahim werd in deze categorie zevende met 44,37 punten. Wendy Hooijmans werd zeventiende met 27,72 punten en Justine Geelen vierentwintigste met 22,92 punten. De andere twee medailles werden binnengesleept door Tijmen Hendriks en Elwin Wesdijk in de categorie ‘Espoir Heren’. Alhoewel het om een veld met drie deelnemers ging, bood met name Hendriks behoorlijk tegenstand aan hun concurrent, de Portugees Afonso Sousa. Deze won uiteindelijk het goud met 50,77 punten, met slechts 1,25 punt voorsprong op de Nederlandse belofte.

Gwenn Gilsing, Tosca Schaap, Zoë Geerts en Jasmijn Kraijestein deden goed hun best bij de  ‘Mini Dames, waarbij ze in een veld van zestien deelnemers respectievelijk zesde (22,09), zevende (20,90), negende (19,10) en tiende (17,25). Van Reeuwijk werd veertiende (12,11). De winst in deze categorie ging naar de Spaanse Laura Pachón Mengual (goud met 30,16). Tweede werd de Portugese Rita Silva (29,85) en derde werd de Spaanse Carla Estraviz Lopez met 29,95 punten.

In de categorie ‘Cadet Dames’ met een groot en sterk veld van vijfenveertig deelnemers deden de meeste Nederlandse kunstrolschaatsters, maar ze hadden het ook zwaar. Yesslin Fama was de beste met 31,03 punten op de vierentwintigste plaats; gevolgd door Kyra Swanenberg op de vijfentwintigste plaats met 30,39 punten. Namens Nederland deden ook Anne Looman (33e met 26,007 punten), Eva Pompen (36e met 23,15 punten), Lieke van Herwaarden (42ste met 20,62 punten), Zoë Teh (45te met 13,76 punten). Het goud ging naar de Spaanse Lidia Mateo Vazquez (56,23), de Italiaanse Linda Cantalini won het zilver met 52,76 punten en landgenote Margherita Zanni (52,58) punten. Het luisterde allemaal nauw.

Bij de ‘Junior Dames’ met een veld van 27 deelnemers reden drie kunstrolschaatsers namens Nederland mee, Karen Baruchello (twaalfde met 49,47 punten), Natalie Hengst (veertiende met 42,24 punten) en Noortje Hendriks (éénentwintigste  met 23,78 punten). Het goud ging naar de Italiaanse Ilaria Golluscio met 90,92 punten, het zilver naar landgenote Alessia Benedetto met 82,62 punten. Het brons ging naar de Portugese Ana Filipa Sousa werd derde met 72,81 punten. In de oudste categorie deden Daphne Stormbroek (twaalfde met 29,63 punten) en Daphne Voogd (zestiende met 20,49 punten) namens Nederland mee. Het hele erepodium werd hier bezet door Italië. De winst ging naar Martina Nuti (eerste met 58,57 punten). Marika Fontana volgde haar met 52,86 punten voor het zilver en Ludovica Delfino noteerde 51,75 punten voor het brons.  Mooi extraatje was een extra optreden op het kampioenengala van de Open de Hettange voor de kunstrolschaatsers die een bijzondere toegift kregen o.a. gouden medaillewinnaar Quinty de Lare en Sylvia Pistorius voor haar internationale prestaties dit jaar.

Meer info, inclusief beelden en de complete uitslagen, over de internationale Open de Hettange-Grande 2019 is te vinden op de website van de organiserende club, Skate Club Lorrain.

Het SBK van de NRB feliciteerde alle deelnemers met de behaalde resultaten: “Allemaal van harte gefeliciteerd en veel succes met de voorbereiding op het nieuwe seizoen!” Meer informatie over deze artistieke sport in Nederland is te vinden op de website van het SBK van de NRB Kunstrolschaatsen.nl. Dankzij de internationale prestaties van toppers en talenten krijgt de sport nationaal steeds meer bekendheid, wat de sporters in de spotlights zet zoals met het tv-optreden van Quinty de Lare in Z@ppSport en de sportprijs voor Zoë Teh van Rolling ’90 uit Moerkapelle tijdens het regionale Sportgala van de gemeente Zuidplas waar ze tot Sporttalent van 2019 werd gekozen. Werk aan de winkel om op alle fronten aan die weg te blijven timmeren, maar vooralsnog wordt nu hard gewerkt in de voorbereiding op de diverse eindejaarsshows komende maand.

NB: De verslagen van GymPOWER over de NK Showgroepen 2019 in Zwolle, de NK ‘Figuren en vrij rijden’ & NRB Cup 2019 in Mierlo, de NK Roldans 2019 in Kerkdriel alsmede dat van de World Roller Games 2019 in Barcelona zijn ook te vinden op deze website.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en archieffoto Sylvia Pistorius NK Roldans 2019 © Therry da Silva | met info, inzetfoto en ingesloten beelden Facebook © SBK-NRB; © KRC Rolling Nieuwegein (gala-optreden Sylvia Pistorius op de Open de Hettange) en © Zappsport met clubgenote Quinty de Lare.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.