Primeur Turncentrum Waterland op NK

Primeur Turncentrum Waterland op NK
Foto © Turncentrum Waterland Purmerend/Beemster

PURMEREND/BEEMSTER – Het viertal Maartje Hennephof, Tess van der Himst, Kiara Lodewijks en Maya Javandel, allen dertien jaar, zorgden voor een geweldige primeur voor Turncentrum Waterland door zich als tweede te kwalificeren voor het NK teams in het D-supplement. Het was de eerste keer dat TCW een team in deze categorie afvaardigde. Hiermee komt het totaal aantal teams voor de club op het NK op vier.

Maar liefst tweeëntwintig teams namen deel aan de kwalificaties in deze categorie en slechts vier teams stroomden door naar de NK Teams. Met een vrijwel foutloze vierkamp slaagde het viertal van Turncentrum Waterland ruimschoots in hun missie in sporthal Buiningpark in Leusden.

Ruimschoots geslaagde missie

Er werd begonnen op het onderdeel balk, niet het fijnste toestel om een wedstrijd mee te beginnen, maar zowel Javandel als Van der Himst turnden een oefening zonder vallen en met het format 4-3-2 (van de vier turnsters in het team kwamen drie in actie per toestel, waarvan de twee beste oefeningen meetelden in de teamscore) was daarmee een goede basis neergezet. Bij het onderdeel vloer excelleerden Lodewijks en Van der Himst met respectievelijk 12,233 en 12,033 punten. Ook Hennephof turnde hier een keurige oefening die met 11,330 punten beloond werd. Bij sprong behaalde Lodewijks opnieuw een voor dit niveau topscore met 12,600 punten voor haar tsukahara. Van der Himst en Hennephof sprongen beiden een keurige overslag met heel schroef en ook zij kregen een mooi cijfer van de jury. Alles kwam aan op het onderdeel brug. De dames hielden het hoofd koel en Hennephof, Lodewijks en Van der Himst turnden allen een stabiele oefening. De hoogste score hier was voor Van der Himst met 10,867 punten. Het was spannend tot aan de laatste oefening van de laatste turnster van de wedstrijd, maar uiteindelijk dan toch de bevestiging op het scorebord: een tweede plaats en door naar het NK. Afgelopen week werden de laatste puntjes op de i gezet om komend weekend in Sittard een zo goed mogelijk resultaat de te kunnen neerzetten.

NK Teams TD/TH 2019 in Sittard

Op 16 en 17 november 2019 wordt de NK Teams gehouden in de stadsporthal in Sittard, georganiseerd door Swentibold Sittard onder auspiciën van turnbond KNGU/DG. Daar treden de teams aan die net als die van Turncentrum Waterland de kwalificatiewedstrijden in Leusden en Waalwijk wisten te overleven. Op de zaterdag komen de overgebleven damesteams in actie in verschillende categorieën en leeftijdsklasses: van derde tot en met eerste divisie. Daarnaast is er ook een titelstrijd voor acht teams met topturnsters uit de (hoogste) eredivisie. De herenteams komen op zondag in actie, ook met turners uit de eerste tot en met derde divisie maar geen eredivisie.

De NK Teams is een voor de hoogste divisie in de Nederlandse turnsport een bijzondere wedstrijd, omdat het bij het topturnen normaliter om de individuele prestaties draait (gek genoeg behalve dan als je als land Olympische tickets op het WK moet behalen om op zoveel mogelijk turners en turnsters op de Spelen te laten aantreden, daar maak je toch de grootste kans op met een landenteam). Doch zoals turnlegende Simone Biles het geheim van haar succes aan GymPOWER uitlegde nadat Team U.S.A. weer de landenteam-wereldtitel gewonnen had op het WK: Het belangrijkste is de kracht van je team, die we ook met elkaar hebben. Dat bracht ons de gouden medaille…!” Er valt veel te winnen voor de teams die zich kwalificeerden voor het NK in Sittard, veel meer dan alleen de titels en de prijzen.

Samenwerking en coachingpower

Eens in het jaar moeten de turners en turnsters in Nederland op elk niveau nauw met elkaar samenwerken om de winst binnen te kunnen halen. Het komt ook neer op strategie en coachingpower. Wie zet je wanneer op welk toestel in. Je moet als trainer/coach de sterke en zwakke punten van je team maar ook de concurrentie kennen, maar in het heetst van de strijd ook kunnen improviseren en je plan de campagne weten aan te passen. Altijd op elk niveau een boeiende wedstrijd met gegarandeerd veel turnspektakel voor de sportliefhebbers. Meer info over de turnsters en het turnen in het sportaanbod van Turncentrum Waterland is te vinden op de website en de Facebookpagina van de club. Meer over het NK voor dames- en herenturnteams in Sittard is te vinden op de website van turnbond KNGU/DG.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en inzetfoto persbericht © Turncentrum Waterland; Vlnr op de trap: Maartje Hennephof; Kiara Lodewijks; Tess van der Himst; Maya Javandel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.