Goud voor Nederlands ropeskipteam

Goud voor Nederlands ropeskipteam
Foto Instagram © Rope Skipping Nederland
Persfoto © Rope Skipping Nederland: Goud in Oostenrijk

GÄNSERNDORF – De Nederlandse ropeskipsport is op internationaal vlak het seizoen goed begonnen. Op een open teamwedstrijd in Gänsendorf-Süd op zaterdag 16 november 2019, Oostenrijk, georganiseerd door de UNION Raiffeisenbank Gänserndorf en met deelnemers uit Oostenrijk, Tsjechië en Nederland, wist het ropeskipteam met Beaudine Wingelaar, Eline Herber, Puck Herber en Tessa van der Mark als team van GTV Keizer Otto Naarden @ Rope Skipping Nederland het all-round goud te behalen in de klasse senior ‘Elite’ met een totaalscore van 1847,64 punten. Als tweede eindigde de formatie van de gastclub met Gerhard Blümel, Florian Blümel, Orissa Deubner en Maurizio Schirato, die aardig wat tegenstand gaf in de spannende wedstrijd, tot de laatste snik toe, en uiteindelijk een totaalscore van 1822,13 punten behaalde. Een verschil van 25,51 punten. Een uitstekende start en mooie opsteker voor de Nederlandse skippers met nog een lang seizoen voor de boeg.

Het Nederlandse team keerde uiteraard opgetogen terug. De wedstrijd in Gänserndorf geeft vertrouwen voor de toekomst: “We zijn heel blij! We hadden het niet verwacht. We wisten dat we als teams aan elkaar gewaagd waren en dat het niveau er wel was, maar ja, op een wedstrijd kan het alle kanten op. We hebben hard getraind en soms pakt dat minder goed uit en soms gaat dat heel goed. We gingen er dus blanco in om te kijken wat we konden. Met nieuwe leden in het team. De een is net veertien en dit als haar eerste internationale wedstrijd was heel bijzonder. Uiteraard ook voor de anderen, die zo meer ervaring opdeden. Voor mij was het helemaal speciaal. Na twee jaar blessureleed, weer terug in het internationale veld en dan meteen winnen, geweldig!”

Goud na nek-aan-nek-race met Oostenrijks team

De wedstrijd werd in een goede sfeer georganiseerd door UNION Raiffeisenbank Gänserndorf, waarbij skippers in teams het tegen elkaar op namen in drie leeftijdsklasses (jeugd tot 11 jaar, junioren tot 14 jaar en ‘Elite’ (senior vanaf vijftien jaar) in zes disciplines speed en freestyle. In de oudste leeftijdsklasse, ‘Elite’ was het een spannende wedstrijd, tot het einde toe.

Het Nederlandse team bestaande uit Beaudine Wingelaar (14), Puck Herber (19), Eline Herber (21) en Tessa van der Mark (23) nam het daarin op tegen het team ‘Rope ‘n Rollers’ van de organiserende ‘UNION’, bestaande uit Gerhard Blümel, Florian Blümel, Orissa Deubner en Maurizio Schirato. “Na een nek aan nek race […], kwamen onze skippers op een gelijke stand in het algemeen klassement. Met een klein verschil in punten pakten ze uiteindelijk het goud!”, schrijft Rope Skipping Nederland op haar instagram-account.

TEAM – Elite Overall Results
Single Rope Double Dutch Overall
Speed Relay Pair Freestyle Team Freestyle Speed Relay Single Freestyle Pair Freestyle
Team Name Team Members Club id Score Rank Score Rank Score Rank Score Rank Score Rank Score Rank Score Rank Sum Rank
The Netherlands Beaudine Wingelaar, Eline Herber, Puck Herber, Tessa van der Mark GTV Keizer Otto 903 930 1 24,38 2 1,46 2 696 1 122,78 1 73,02 2 1847,64 9 1
Rope’n’Rollers Gerhard Blümel, Florian Blümel, Orissa Deubner, Maurizio Schirato UNION Raiffeisenbank Gänserndorf 901 870 2 160,29 1 90,02 1 507 2 89,65 2 105,16 1 1822,13 9 2
Foto © Rope Skipping Nederland: Nederlands team in Oostenrijk met coach Jeroen van der Mark

Tessa van der Mark, die het team coachte in het voorbereidingstraject, legde uit in een interview met GymPOWER: “De wedstrijd bestond uit zes onderdelen, twee snelheidsonderdelen en vier freestyle-onderdelen op muziek, vrije oefeningen zeg maar. De freestyles waren twee single rope en twee double dutch. Dat is mooi om te zien en voor een team leuk dat er van alles wat in zit.”  De leeftijdsklasse (elite/senior) werd  bepaald door de leeftijd van het oudste teamlid. Jeroen van der Mark trad op als coach in de zaal, Sebastien Hoek normaliter optredend als bondscoach ging dit keer als jurylid mee. Hoek deelde zijn beleving van de wedstrijd met GymPOWER.

Sneldheid, conditie en artistieke creativiteit

Hoek: “Met zo’n gevarieerd programma ziet zo’n wedstrijddag er wel apart uit. We begonnen met de warming-up, waarna om 10:00 uur de opmars voor de wedstrijd. Dan de start van de snelheidsonderdelen. Hierna moesten we anderhalf uur wachten. Er was een pauze-break waarna tussen 13:00 en 16:00 uur de freestyle-onderdelen volgden. Je bent er dus de hele dag. De eerste vier onderdelen gingen supergoed, maar de laatste twee hadden iets beter gekund. Daarbij misten we de ervaring hoe je de energie met wachten moet vasthouden, want ‘wachten, opladen, knallen, op en af’ maakt zo’n dagplanning lastig. Je krijgt wat rust zonder op de juiste manier te kunnen herstellen. Je bent wel gemotiveerd, maar het is een andere kant van het psychologische. Het geeft wel een kick als je het er uiteindelijk toch uitsleept!”

Naast de ‘speed’-onderdelen waar het puur op snelheid en conditie neerkomt, heb je ook de freestyle-onderdelen waarbij de artistieke creativiteit in deze sport komt kijken. Tessa van der Mark: “Bij de muziek hebben we ons dit keer gericht op de vier grootste muzieklegendes: Abba, Queen, The Beatles en Michael Jackson.  Ik vond het leuk om dit met hun muziek in elkaar te zetten en de juiste accenten eruit te lichten. Een goede balans met de punten voor de juiste skills. Je krijgt punten voor accenten en muziekgebruik, maar het verschil met de EK Show vorig jaar is dat het nu veel kortere oefeningen zijn en de moeilijkheid nu veel belangrijker is. Er is niet super veel ruimte voor creativiteit. Het gaat keihard om de punten en de choreografie is dus iet minder belangrijk. Maar het klopt, dat onze kracht zeker ook ligt in de combinatie met muziek.”

Nederland pakte vorig jaar op de Europese Kampioenschappen Show in Bratislava een historische bronzen medaille. Dat smaakt naar meer. Hoek: “We gaan nu toewerken naar de EK Showspringen volgend jaar november met één of twee teams. Hiermee starten we in januari en het is mooi dat we gegroeid zijn in de breedte. Voor onze sport is het mooi, dat we nu een stabiele selectie hebben van tien wedstrijdspringers. Aan het eind beslissen we wie we meenemen en in welke samenstelling.”

Europees coachcongres in Nederland

In wedstrijdverband wordt er in Nederland in samenwerking met de ERSO ook bergen verzet in deze sport die met de fusie vorig jaar van de twee internationale federaties Fédération Internationale de Saut à la Corde (FISAC-IRSF) en World Jump Rope Federation (WJRF tot één wereldbond, de International Jump Rope Union (IJRU), vleugels krijgt met haar Olympische ambitie. Voor de Nederlandse ropeskippers wordt 2020 een mooi jaar met een drukbezette sportkalender. Te beginnen met in januari een individuele wedstrijd in Aalter België; in maart volgt een individuele wedstrijd in Oostenrijk (met drie skippers); in april een teamwedstrijd in Nederland met ook deelname van Belgische teams; in mei een ‘double dutch fusion’-wedstrijd in België; en in november de Europese kampioenschappen showspringen waar Nederland de bronzen medaille van 2018 kan verdedigen .

Er is meer. Rope Skipping Nederland werkt ook aan het grote plaatje en investeert in het kader. Hoek vertelt: “We willen het Europese coachcongres naar Nederland halen. Voorheen werd dat gehouden in België, maar de organisatie is op zoek naar een frisse locatie. In april, mei of juni 2020 wordt dat. We onderzoeken of we hiervoor bijzondere partijen kunnen interesseren zoals de KNGU of de NOC*NSF. Zo’n congres is vooral mooi voor de sport op Europees niveau. Wij kunnen ons vooral profileren als innovatief. We zijn geen groot land in deze sport, maar we staan er wel en hebben wel degelijk wat te brengen. Volgende maand zal er meer duidelijkheid over zijn.”

Wie meer wil weten over deze springsport en deze Nederlandse sporthelden wil ontmoeten, heeft nog tot zondag 25 november 2019 de kans om zich in te schrijven voor de Dutch Rope Skipping Camp‘ die van 27 t/m 30 december 2019 wederom gehouden wordt in de bijpassende accommodatie van Activestay in Goirle bij Tilburg, met verblijf en sport geregeld onder één dak. Dit jaar extra feestelijk, omdat het de eerste jubileumeditie is.

Meer over de teamwedstrijd is te vinden op de media van Rope Skipping Nederland en organisator UNION Raiffeisenbank Gänserndorf. Meer over de internationale ropeskipkamp van 27 tot en met 30 december 2019 in Active Stay Goirle en de demo rope skipping op Your Stage Midwest op 11 januari 2020 in Hilverstum staat in dit artikel op GymPOWER.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit foto’s en (video)beelden © Rope Skipping Nederland | Credits ingesloten beelden YT en FB: ©GymPOWER, © Dutch Rope Skipping Camp, © KNGU/DG Your Stage en © ERSO

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.