Thomas Kennes vijfde bij Tallinn Trophy

Thomas Kennes vijfde bij Tallinn Trophy
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Creative Productions

TALLIN – Van 11 tot en met 17 november 2019 werd de Tallinn Trophy in de Tondiraba IJshal in de Estlandse hoofdstad. Een grote delegatie reisde af naar Estland met een groot aantal kunstrijders uit de Nederlandse top, die met een verdienstelijk resultaat deelnamen in diverse leeftijdsklasses. De artistieke sport groeit, bloeit en leeft op bij gratie van het enthousiasme en de gedrevenheid van deze hardwerkende topsporters. Thomas Kennes zette de beste prestatie neer bij de senior heren. Hij reed in een sterk veld met veertien deelnemers twee goede küren voor een totaalscore van 174,38 punten, een verbetering van zijn persoonlijk record wat de vijfde plaats in het eindklassement opleverde. Een puike prestatie en mooie opsteker voor het vervolg van het nieuwe seizoen.

De  vaandeldrager van de Nederlandse heren in deze artistieke schaatssport die zijn vizier op de volgende Olympische Winterspelen van Beijing 2022 gevestigd houdt, reed een eerste (korte) kür die hem 57,13 punten opleverde voor de voorlopige zesde plaats in het tussenklassement. Door een fout in zijn serie met twee keer een tripple leverde hij punten in. Kennes nam revanche op zichzelf met een mooie tweede (lange) kür, waarmee hij 117,25 punten op het scorebord neerzette. Een verbetering van liefst acht punten van zijn persoonlijk record. Tijdelijk na zijn kür stond hij zelfs nog tweede in het all-round-klassement, maar de bescheiden Kennes hield er desgevraagd toen rekening mee dat er minstens nog vijf man in het veld hem voorbij konden rijden. Dat werden er uiteindelijk slechts drie (totaal vier met wie toen nog eerste stond).

Vaandeldrager Nederlandse heren in het kunstrijden

Het goud en zilver ging voor eigen publiek naar twee Estlandse broers Mihhail Selevko (op 20 november 2019 wordt hij 17 jaar) en Aleksandr Selevko (18 jaar) die respectievelijk tot 209,82 en 203,38 punten kwamen. Knap van de jongste die als nieuwbakken senior zijn oudere broer wist te verslaan. Derde werd Nicky-Leo Obreykov uit Bulgarije (189,89) punten die met zijn eerste kür nog tweede stond in het tussenklassement, maar met de vierde score voor de lange kür het zilver uit zijn handen zag glippen. Tussen Obreykov en Kennes wrong zich nog de Armeniër Slavik Hayrapetyan die na de zevende score met de korte kür zich met de derde score voor zijn tweede kür met 184,32 punten op definitieve vierde plaats wist te nestelen.

Kennes bleef negen andere rijders voor en niet de minste op dit niveau: Alessandro Fadini ut Italië (zesde met 165,32 punten), Illya Solomin uit Zweden (zevende met 164,39 punten), Geonwoo Park uit Zuid-Korea (achtste met 158,29 punten), Mikael Nordeback uit Zweden (negende met 154,70 punten), Landry Le May uit Frankrijk (tiende met 150,95 punten), Natran Tzagai  uit Zweden (elfde met 138,78 punten), David Gouveia uit Zwitserland (twaalfde met 136,71 punten), Meng-Ju Lee uit Chinees Taipei (dertiende met 131,31 punten) en  Antonin Herreboudt uit Frankrijk (veertiende met 130,89 punten).

Niki Wories en Kyarha van Tiel bij senior dames

In een veld met negentien deelnemers bij de senior dames reden namens Nederland Niki Wories (twaalfde met 130,57 punten) en Kyarha van Tiel (vijftiende met 122,29 punten). Dat belooft weer een spannend duel te worden in de kwalificatiestrijd richting de Challenge Cup & NK en andere titeltoernooien in 2020. De puntjes moeten nog op de i gezet worden. Het goud en zilver gingen in Tallinn naar de Russinnen Ksenia Tibinova en Anastasiia Guliakova met respectievelijk 194,16 (!) en 170,34 punten.

Linnea Ceder, de beste Finse, leek met de derde score voor de korte kür op het erepodium af te stevenen, maar met mindere lange kür werd ze tiende en moest ze met een totaalscore van 162,48 punten die aan de Oostenrijkse Olga Mikutina laten die  de Letse Angelina Kuchvalska achter zich  liet (vierde met 153,44 punten). Met de kanttekening dat bij deze sport het vaak om genaturaliseerde sporters gaat die met het paspoort van een nieuw land hun kansen in de sport proberen te vergroten. Al kun je niet alleen op de namen afgaan om de plek te duiden waar hun wieg op het ijs mogelijk gestaan heeft.

In de running voor de Jeugd Olympische Winterspelen

Bij de junioren reden een viertal Nederlandse kunstschaatsers. Bij de meisjes was Lindsay van Zundert de beste Nederlandse, waarbij ze haar aspiraties voor de Jeugd Olympische Winterspelen 2020 onderschreef met de zesde plaats in een groot veld met éénentwintig deelnemers. Ze reed zowel met de korte kür (als de lange kür de vijfde score (SP 45,31; en LP  124,39 punten). Mikai van Ommeren wist zich na een zestiende score met de korte kür aardig (36,68) te herpakken voor een zevende plek met de lange kür (75,73 punten) en een totaalscore van 112,41 punten voor de achtste plaats. Dani Loonstra, die met 39,37 punten de elfde score neerzette voor de korte kür en met 70,41 punten voor de lange kür de negende plaats bezette, tekende voor de negende plaats met totaal 109,78 punten.

Isabella Smit werd vijftiende met een totaalscore van 101,67 punten, met de negende score voor de kleine kür (40,13 punten) maar met de zestiende score voor de lange kür (61,54 punten. Bij de jongens reed Didier Dijkstra, het Nederlandse talent die in de voetsporen van Kennes zijn weg naar de internationale top wil volgen, zich in een veld met negen rijders met 112,92 punten eveneens naar een negende plaats (SP negende met 37,28 punten ; LP achtste met 75,64 punten).

Een verdienstelijk resultaat voor de nieuwbakken junior die dit najaar zijn eerste schreden op het ijs zet in die categorie. Het goud ging naar de feilloos schaatsende Fransman François Pitot met twee keer de eerste score voor 159,16 punten. Hij bleef daarmee zijn landgenoot Xan Rols voor die totaal tot 155,61 punten kwam voor het zilver. Het brons  ging naar de Zweed Oliver Praetorius die 149,27 punten als totaalscore noteerde.

Eline Seuren en Loïs Libregts in ‘Advanced Novice’

Bij de meisjes in de categorie ‘Advanced Novice’ reden nog twee Nederlandse schaatsers. Eline Seuren werd in het flinke veld met tweeëndertig deelneemsters veertiende met een totaalscore van 71,50 punten met de dertiende score voor de korte kür en de zeventiende score voor de lange kür. Loïs Libregts werd tweeëntwintigste met een totaalscore van 66,60 punten met de vijftiende score voor de korte kür en de vierentwintigste score voor de lange kür. Een mooie test voor deze twee talentvolle dames om verder te werken aan het verfijnen van hun programma.

Het goud ging naar Amalia Zelenjak uit Estland met twee keer de beste score voor een totaal van 106,68 punten. Landgenote Jelizaveta Rudneva pakte het brons met 86,33 punten, met de zesde score voor de korte kür en de derde score voor de lange kür. Zo kon het thuispubliek weer een feestje bouwen op de tribune. My Stolt uit Finland reed de tweede score voor de eerste kür, maar verprutste haar kansen op het erepodium met de negentiende score voor de lange kür. Het zilver ging naar de sterk rijdende Nikola Fomchenkova uit Letland, die tot een totaalscore van 89,77 punten kwam met de derde score op de korte kür en de tweede score op de lange kür.

Meer info en de complete uitslagen zijn te vinden op de social media en website van de Tallinn Trophy 2019.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit inzetfoto archief © GymPOWER, fotograaf © Yoshida Creative Productions | Credits ingesloten beelden: Facebookpagina © Dani Loonstra en YouTubekanaal © Anthonie van de Kraak

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.