Romée Pol: “Alles is mogelijk op het WK!”

Romée Pol: “Alles is mogelijk op het WK!”
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Creative Productions & Photography

ALKMAAR – Op zondag 17 november 2019 vond in sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar de tweede plaatsingswedstrijd plaats tevens kwalificatiewedstrijd  voor de dames voor de Europese kampioenschappen en de FIG World Cups in het voorjaar van 2020. Een bewogen laatste wedstrijd in de aanloop van de afreis van de Nederlandse delegatie naar de komende Wereldkampioenschappen c.q. het Olympisch Testevent dat over een week begint in Tokio. Er werd weer aardig wat topscores gesprongen door o.a. de WK-gangers. Nederlandse topper Romée Pol deelde met GymPOWER haar beleving van de wedstrijd, de voorbereidingen en de kansen van de Nederlandse trampolinespringers in Japan: “We staan op het WK en we kunnen het! […]Alles is mogelijk op het WK!”

Wedstrijdverloop kwalificatiemoment in Alkmaar

De dames waren afgelopen zondag in Alkmaar aan de beurt voor het springen voor de puntenlimiet voor de internationale wedstrijden in 2020 die op zich ook een alternatieve route kan zijn voor de Spelen van volgend jaar, als het niemand zou lukken op het komende WK om een Olympisch ticket te scoren. Want dat is en blijft wel het doel voor deze talentvolle springers die in dit voor de trampolinesport bewogen jaar voor de kar zijn gaan staan om de weg open te houden voor de volgende generatie. Naast Romée Pol zijn dat bij de dames Niamh Slattery van Triffis Alkmaar, Romana Schuring van TVIJ IJmuiden en Jackie Lionahr van Flik-Flak Den Bosch en bij de heren Roel Teillers van Triffis Alkmaar en Milco Abrahams van Flik-Flak Den  Bosch.

Pol kwam tot totaal 99,040 punten op het scorebord, met 46,505 punten voor de verplichte en 52,535 voor de keuze-oefening. Hiermee behaalde ze ruimschoots de door de Landelijke Technische Commissie van de KNGU/DG gestelde EK-limiet (95 punten). “De eerste ging niet helemaal zoals ik had verwacht, maar de tweede ging een stuk beter en heb ik de EK limiet gehaald! […] Ondanks dat mijn voorbereiding niet ging zoals ik gepland had, mag ik zeker heel tevreden zijn met vandaag!, schrijft Pol op haar Facebookpagina. Ze kan zich nu met een goed gevoel gaan focussen op haar deelname aan het komende Olympisch Testevent in Japan. “Zondag is de dag dat ik naar Tokio vlieg voor het WK! Heel veel zin in en nog meer motivatie na vandaag!”

Als tweede in het EK Senior Dames allround-klassement eindigde Romana Schuring, ook WK-ganger, met een totaalscore van 98,510 punten, met 45,585 punten voor de verplichte en 52,925 punten. Allround was het verschil tussen Schuring en Pol luttel 0,53 punt. De deelname aan de internationale wereldbekerwedstrijden – samen met Jackie Lionahr – in de afgelopen maanden heeft haar sterker gemaakt als springer. Blij maar nog niet helemaal tevreden, kijkt zij nu ook uit naar het WK: “European qualifications today! Not great routines (I really need to put this standing still training into competition), but I got the scores that I needed. Leaving for Tokyo on Sunday!”, schreef Schuring op haar Facebookpagina na afloop.

Als derde eindigde de derde Nederlandse WK-ganger Niahm Slattery, die zich ook voor het WK heeft gekwalificeerd en daar haar volledig focus op heeft nu. Ze behaalde ook de limiet door een totaalscore van 97,405 punten neer te zetten met haar twee oefeningen: 47,840 punten voor de verplichte en 49,565 voor de keuze. Tessa Boeve van Sparta Ermelo benaderde met 91,930 punten als totaalscore de limiet op 3,07 punt na, met  44,225 punten voor de verplichte en 47,705 punten voor de keuze. Na een uitstekende eerste verplichte voor liefst 48,490 punten had de vierde Nederlandse WK-ganger bij de dames, Jackie Lionahr van Flik-Flak Den Bosch, grote pech bij haar tweede oefening waarbij ze een blessure opliep.

Mooie prestaties onderschrijven plannen voor WK

Ook bij de heren werden er in Alkmaar – in de plaatingswedstrijd – mooie prestaties geleverd op de grote trampoline in Alkmaar. Nederlands kampioen en WK-ganger Roel Teillers onderschreef zijn straffe plannen door een totaalscore van 106,535 punten te noteren. Clubgenoot Jordy Mol die in 2019 aan de WAGC (de wereldtitelstrijd voor jeugd- en junior sporters) zal meedoen, blijft ook  grote indruk maken met zijn ontwikkeling. Op zijn achttiende verjaardag wist hij in het sterke veld van acht deelnemers de limiet te springen voor de komende world cup wedstrijden voor senioren in 2020 in Bakoe en Brescia, met een nieuw persoonlijk record: 103,070 punten.

Luuk Swinkels van Flik-Flak Den Bosch werd derde met 101,535 punten. De andere WK-ganger Milco Abrahams en Joep van de Wetering kwamen ook boven de 100+ punten: respectievelijk vierde met 101,535 en vijfde met 100,560 punten. Daan Bergsmaa van TSH Heerenveen werd zesde met 99,735 punten, Nard Tieleman van Forza Gymnastica Goes zevende met 99,235 punten. Zowel Swinkels, Van de Wetering, Bergsma en Tielman hebben zich net als Mol eerder gekwalificeerd voor de WAGC in Tokio. Net als Ralph van Tilborg van KDO Apeldoorn en Cas Westbroek van Flik-Flak Den Bosch, alleen in jongere leeftijdsklasses.

Interview met Romée Pol: “We staan op de WK en we kunnen het!”

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Maurice Smeets/108sports.online

Pol van Sparta Ermelo sprong in Alkmaar een mooie wedstrijd. Ze toonde weer eens aan een vaste waarde te zijn die substantieel blijft bijdragen om de trampolinesport in Nederland op de kaart te houden. Na eind juni de vijfde plek behaald te hebben in de finale op de Europese Spelen in Minsk, Wit-Rusland, wist ze zich in september knap te kwalificeren voor het WK in Japan. Desgevraagd deelde ze deelde met GymPOWER haar beleving van de wedstrijd, de voorbereidingen en de kansen van de Nederlandse trampolinespringers in Japan

Hoezo ging het niet als gepland?

“Ja, met de afgelopen maanden in het ziekenhuis en ook mentaal niet helemaal oké, is het nu wel heel leuk te beseffen dat het nu goed gaat.  Afgelopen weekend waren twee kwalificatiemomenten in één wedstrijd, omdat de reglementen er vier voorschrijven. Het waren er nu twee voor de dames op één dag om aan die vier voorgeschreven te komen. Voor ons september, november (2x) en januari, voor de heren september (2x), november en januari. Bij de eerste kwalificatie ging verplicht heel goed, maar met keuze ging sprong zes op de mat. Ik hoorde dat één keer vijfennegentig punten genoeg was om de harde limiet te springen. Toen ik besefte dat ik dat al had gehaald, viel er een last van mijn schouders. Resultaat: 99 punten! Met zelfs nog op de mat na sprong tien.”

Je laat je niet uit het veld slaan?

“Nee, je moet niet aan al die dingen denken. Je moet je bij de wedstrijd focussen op het springen zelf. Als je elke keer op de mat landt, ga je ook stressen. Ik heb mezelf geleerd los te laten, dat is lastiger als je hoge doelen hebt maar relativeren helpt echt. Bij de tweede ronde in Alkmaar afgelopen zondag liet ik het los. Toen ging het goed. Nu gaat het zelf lichamelijk beter en de trainingen gaan ook veel beter. Ook dat geeft meer motivatie richting de WK. Daar droeg de wedstrijd in Alkmaar ook erg aan bij. Motivatie voor de volgende grote wedstrijd. Op de WK ga ik dat gewoon volhouden en alles eruit halen wat erin zit. Meer kun je niet doen!”

Iedereen duimt voor Jackie Lionahr.

“Jazeker, ze hoort daar ook! Het was voor allemaal even schrikken. Haar eerste sprongserie ging heel goed, maar bij haar tweede tijdens de triffis gehoekt ging haar knie uit de kom, er weer in en weer eruit. De MRI moet nu uitwijzen wat er nog mogelijk is, want zondag vertrekken we.

Kan het een historisch WK worden, zonder topsportstatus?

“Ik heb de KNGU en haar beleid losgelaten. Ik ben het niet eens met die besluiten, maar het geeft mij alleen maar meer motivatie om ze een ‘poepie’ te laten ruiken. Dat geldt voor iedereen in het team. We staan op de WK en we kunnen het! We hebben nu een groot team en zeker ook een goed team. Als iedereen springt wat ie kan, kunnen er er mooie dingen uitkomen in Tokio. Dan is er kans op ‘alles is mogelijk’, inclusief de Olympische Spelen! Ik heb altijd al gezegd: ‘bij trampolinespringen is alles mogelijk!’ Romana klonk misschien niet positief, maar iedereen was het er over eens dat ze dit weekend een heel goede wedstrijd heeft gedraaid. Zij heeft afgelopen jaar echt heel veel vooruitgang geboekt, met zeker kans op de halve WK-finale en zoals ik zei: dan is alles mogelijk! Ik heb de knop ook omgezet na de WK in Rusland. Ik wil bereiken wat ik kan en besloot er alles voor te doen. Ook al is dat lastig naast een fulltime baan. Ik heb het goede ritme gevonden, train zes keer per week, doe aan personal training, elke dag sportschool en dat heeft een positieve invloed op mijn prestaties.”

Heb je een specifiek doel voor het komend WK?

“Ik heb voor iedere wedstrijd een doel. Dat helpt en is me altijd goed bevallen. Je moet niet met een leeg hoofd gaan. En zo was mijn doel op het EK halve finale en haalde ik de finale, had ik bij de Europese Spelen de finale als doel en werd ik vijfde. Een doel stellen helpt dus. Voor het WK is en was mijn doel al langer: top acht. Dat is nodig voor de Olympische Spelen en die wil ik echt halen. Dat leek even minder haalbaar, want door de omstandigheden was mijn moeilijkheid iets lager geworden. Na de wedstrijd dit weekend is ie er weer. Dat wil zeggen: +2 op mijn score. Bij de keuze kan er ook een punt bij. Dat is haalbaar. Ik weet dat het haalbaar is als ik goed spring. Daarbij is de moeilijkheid het belangrijkste. De ‘Time of Flight’ zit wel goed, ik zit de laatste tijd weer hoger en zo lang de netheid er niet onder lijdt, kan het lukken. Je moet wel weten waar je staat.”

Hoe staat het er voor de heren voor denk je?

“Wie bij de heren de harde eis voor de EK heeft gehaald, moet je even precies nakijken. Maar Roel had een hele goede oefening. Met 0,05 punt af van de limiet. [En dat, met terugkomen na een operatie!] Een finale halen voor de heren op het WK is lastig, want je moet dan denk ik rond de 108/109 punten springen, maar de halve finale is zeker haalbaar en dan wie weet!”

Trampolinespringen als topsport is ook leuk?

“Jazeker, het is een prachtige sport en we doen het voor ons eigen plezier. Ik laat het gezeur gewoon links van me liggen. Ik hoop dat ik ze op de WK een ‘poepie’ kan laten ruiken. Ik heb van de trainers nog niet alles mee gekregen, maar voel me wel gesteund door de plannen van de LTC. Met hoe ze nu werken en doen, zijn ze op de juiste weg om ons te ondersteunen!”

Grote Nederlandse delegatie naar WK trampoline, DMT & Tumbling

De Wereldkampioenschappen trampolinespringen, DMT – met Milco Abrahams en Guitho de Wolff namens Nederland -, en tumbling voor senioren (18 jaar en ouder) vinden plaats tussen van 28 november tot en met 1 december 2019 in Tokio, Japan. De jeugd en junioren (verdeeld over vier leeftijdsklasses voor jongens en meisjes tussen 11 en 21 jaar) komen er ook in actie op de World Age Group Competition tussen 5 en 8 december 2019. Bij de meisjes in de jongere leeftijdsklasses zullen nog zes andere trampolinespringsters deelnemen aan de WAGC: Thalissa Wijkstra en Lina Joy Uljee van Triffis Alkmaar; Caitlin van den Heuvel, Julia van Ham en Senna van Gelder van Flik-Flak Den Bosch; en Eline Westhuis van Sparta Ermelo. Ook Pepijn Dohmen, Luuk Swinkels, Cas Westbroek en Senna van Gelder hebben zich voor de DMT gekwalificeerd.

Meer info en de complete uitslagen van de plaatsings- en kwalificatiewedstrijd zijn te vinden op de media van de Landelijke Technische Commissie Trampolinespringen en de website van turnbond KNGU/DG. De procedure voor Olympische kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Tokio voor het trampolinespringen is daar ook gepubliceerd. Meer informatie over de WAGC en het WK c.q. Olympisch Testevent is te vinden op de website van de internationale gymfed FIG.

Artikel © GymPOWER | Credits: tekst © Therry da Silva | interview © Casper Beijn | persfoto’s archief © GymPOWER/fotografen © Yoshida Creative Productions & Photography en © Maurice Smeets/108sports.online | Ingesloten videobeelden Facebook © Romée Pol, © Romana Schuring en © Jordy Mol

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.