Nieuw turnseizoen trapt af met NK Teams

Nieuw turnseizoen trapt af met NK Teams
Screenshot Facebook © Swentibold Sittard Herenselectie Turnen

SITTARD – In het weekeinde van 16 en 17 november 2019 was Sittard de turnhoofdstad van Nederland, want in de lokale Stadsporthal werd door Swentibold onder auspiciën van turnbond KNGU/DG, de Nederlandse kampioenschappen georganiseerd voor dames- en herenteams uit de eerste tot en met vierde divisie en de eredivisie, ingedeeld in verschillende categorieën en niveaus. Na de kwalificatiewedstrijden eerder deze maand in Waalwijk en Leusden was de strijd om zestien landstitels een mooie seizoensopening voor de turnclubs die hier met een team of meerdere teams mochten turnen.

Het behalen van een beker of medaille hier gaf extra stimulans voor het vervolg met de apotheose volgend jaar zomer wanneer op de Spelen in Tokio wederom een Nederlands damesteam en minstens een Oranjeturner zullen turnen. Met ook in diverse teams op het hoogste niveau turnsters die al eerder uitkwamen in Oranje en zich voor het Olympisch kwalificatietraject zouden kunnen melden zoals bijvoorbeeld Tisha Volleman, Elze Geurts, Laura de Witt, Sara van Disseldorp en Maartje Wurkum, was het nationale titeltoernooi aantrekkelijk voor de turnliefhebbers. Op de door de clubs met deelnemers met trots gedeelde beelden straalt in ieder geval de spanning en het sportplezier er vanaf: titel, medaille of niet #turnenisookleukenstoer

Met één of meerdere teams op dit NK staan, al dan niet in een samenwerkingsverband, is op zich al een prestatie. Ruim 200 teams van elke sportclub uit heel Nederland met turnen in het aanbod hadden alles voor over gehad om hier te kunnen staan, maar alleen de beste vier in de twee voorgaande kwalificatiewedstrijden kregen dat voorrecht mits ze ook aan het door de KNGU/DG gestelde puntenlimiet voldeden of toch nog een wild card kregen. Eén of meerdere prijzen pakken in deze topwedstrijd was dan ook helemaal een felbegeerd doel om het seizoen goed mee te beginnen. Een mooie bijdrage aan de sportintegratie bij het turnen, was dat er weer een aantal clubs op deze NK stonden waarvan zowel bij de dames- als bij de heren teams meededen, al werd dat nog strikt gescheiden gehouden qua wedstrijddagen:  RKGV St Christoffel Venray, RTC Topturnen Zuid Den Bosch, Saturna Alkmaar, St Mauritius Volendam, Swentibold Sittard, Turncentrum Waterland Purmerend, Turnz Amsterdam Gymnastics, United Amstelveen, VGV Varsseveld en WIK-FTC Heerenveen #sportendoenwesamen

Acht titels damesteams naar zes clubs en RTC Zuid

Bij de dames kwamen op zaterdag 16 november 2019 in totaal 67 teams met turnsters van 49 clubs in vier wedstrijdrondes in actie. De teams bestonden tussen de drie en zes turnsters uit verschillende leeftijdsklasses, ingedeeld naar divisies en categorie, waarbij de drie beste scores per toestel (vier toestellen) telden in het eindresultaat van het team. De landstitels gingen naar de volgende teams: GV Barendrecht (twee keer goud: Pupil 1 N2, 112,651 punten; Pupil 2 N2 108,383 punten), De Hazenkamp Gymsports Nijmegen (twee keer goud met Team 2 in Cat A, 144,283 punten; en een ander team in Cat B, 140,133 punten) Swentibold Sittard (Jeugd N3, 109,482 punten), het combiteam van Pegasus Heerde en GV Nunspeet (Cat D, 135,334 punten), Devona Wateringen (Cat C,136,116 punten) en het team van het RTC Topturnen Zuid uit Den Bosch dat nipt de titel wist te prolongeren (Eredivisie dames, 150,417 punten).

Het grootste aantal teams hadden thuisclub Swentibold en TV United Amstelveen in de strijdarena (ieder vijf), al was dit wel in alliantie met andere clubs uit andere plaatsen: Swentibold met RKSV Linne, SV Hercules ’03 Reuver, RKGV St Christoffel Venray en SV Olympia Cuijk; United met City Gymnastics Amsterdam, Sport Balans Culemborg en i-Turn Amstelveen. Vier clubs sloten aan met vier teams: GV Devona Wateringen; GV Barendrecht; GTV De Hazenkamp Gymsports uit Nijmegen, met een turnster van Pro Patria Zoetermeer; en Turnz Amsterdam Gymnastics in alliantie met Saturna Alkmaar, Bosan Turn Academie en GTV Die Haghe uit Den Haag. Topturnen Zuid stelde drie teams op, elf clubs wisten twee teams en zestien clubs één team te kwalificeren voor de nationale titelstrijd, een enkele keer in een samenwerkingsverband met een andere of meerdere club(s).

Devona Wateringen kwam met vier sterke teams die de meeste medailles (vier) behaalden, gevolgd door drie clubs met drie: Swentibold & co, United & co en De Hazenkamp Gymsports.  GV Barendrecht volgde met twee medailles, maar behoort wel samen met De Hazenkamp tot de clubs met de teams die het meeste goud behaald hebben (twee). HT’35 Helmond in alliantie met Turnlust Budel pakte met twee teams ook twee medailles, geen goud maar wel zilver en brons. Topturnen Zuid pakte maar één medaille, maar dat was wel de gouden medaille in de hoogste categorie (eredivisie) met de – aan hun stand – verplicht hoogste dagscore (150,417), waarbij ze het moesten opnemen in het grootste deelnemersveld met negen andere teams.

In Categorie A waren dat er negen en alle andere categorieën acht teams. GV Jan van Weert, GV Varsseveld en Pegasus Heerde & GV Nunspeet pakten met twee teams allemaal een medaille, maar voor de eerste teams  was dat brons en voor de laatst het goud. Atalanta Maasbracht en SV Hercules ’03 Reuver veroverden met één team het zilver, net als het topteam van Klaverblad TON Almelo in de eredivisie dat met 150,034 punten daarin tweede werd. Het scheelde maar 0,383 punt. Team 3 van De Hazenkamp met versterking van Pro Patria Zoetermeer pakte het brons met 142,568 punten in de categorie Eredivisie, maar Team 2 van de Nijmeegse club zette in Categorie A, een niveau lager, een hogere score op het bord: 144,283 punten.

Het Eredivisie-team van Turnz Amsterdam Gymnastics zette de vijfde dagscore neer met 140,717 punten voor de vierde plaats in haar categorie, gevolgd op door het team van De Hazenkamp Gymsports in Categorie B die 140,133 punten noteerde voor het goud. De top tien van het puntenklassement werd knap aangevuld door het combiteam van Swentibold & co (met 139,450 punten zilver in Categorie B), Topsport Noord Heerenveen (met 137,583 punten vijfde in de categorie Eredivisie), HT ’35 uit Helmond versterkt met twee turnsters van Turnlust Budel (met 136,184 zilver in Categorie A) en GV het team van Devona Wateringen dat met 136,116 het goud pakte in categorie C.

Acht landstitels herenteams naar acht clubs

Bij de heren kwamen op zondag 17 november 2019 in totaal 48 teams met turners van 29 clubs ook in vier wedstrijdrondes in actie. De teams bestonden tussen de vier en zes turners uit verschillende leeftijdsklasses, ingedeeld naar divisies en categorie, waarbij de drie beste scores per toestel (zes toestellen) telden in het eindresultaat van het team. De turners uit de eredivisie namen dit jaar een sabbatical en sloegen spijtig genoeg voor de turnliefhebbers de nationale teamtitelstrijd over. De landstitels gingen naar de teams van: O&O Zwijndrecht (twee keer goud in niveau 4 met 221,700 punten en in niveau 7 met 204,400 punten), Turncentrum Waterland en SV Pax Haarlemmermeer (combiteam: goud in niveau 6 met 212,350 punten), United Amstelveen (goud in niveau 8 met 201,950 punten), RK DOS Kampen (Team 3: goud in niveau 14 met 332,800 punten), WIK-FTC Heerenveen (goud in niveau 15 met 320,150 punten), Saturna Alkmaar (Team 2: goud met 336,550 punten in niveau 16) en Hellas Tiel (Team The Hellas Boys: goud in niveau 17 met 331,500 punten).

Een alliantie van zes clubs  uit die regio Oost formeerde bij elkaar liefst tien teams op de wedstrijdvloer: RK DOS Kampen, VGV Varsseveld, Stichting Turn Talentencentrum Hoogeveen (SSTTH) uit Hollandscheveld, SV Margriet uit Didam, SV Twello en Stichting Top Turnteam Drenthe (TTD) uit Emmen/Klazienaveen. Vier teams met turners van RK DOS Kampen behaalden vier medailles: één keer goud, één keer zilver en twee keer brons. Het team van SV Margriet en SV Twello pakten het brons. Twee andere clubs hadden vijf teams op de wedstrijdvloer: O&O Zwijndrecht – met veel turners uit de regio – waarvan vier teams beslag legden op een titel of medaille inclusief het meeste goud (twee goud, één zilver en één brons) en Saturna Alkmaar die drie medailles mee naar huis nam, één van elke kleur. Drie clubs stonden in Sittard met drie teams. WIK-FTC Heerenveen haalde het meeste eruit met één keer goud, één keer zilver en één keer de vijfde plaats. Thuisclub Swentibold Sittard hield er een bronzen medaille aan over, naast een vierde en vijfde plaats. GV Dynamo Roosendaal keerde terug naar Brabant zonder medailles maar wel met verdienstelijke prestaties: één keer vierde en twee keer vijfde.

Drie clubs brachten twee teams in stelling en dat paktenaar verhouding heel goed uit.  Turncentrum Waterland in alliantie met SV Pax Haarlemmermeer (met twee medailles: één keer goud, één keer brons), United Amstelveen met ook twee medailles (goud en brons) en St Mauritius Volendam (met één keer goud en één keer de vierde plaats). Voor de rest waren er nog dertien teams, waarvan vijf teams nog in de medailles deelden. Het team met de ludieke naam ‘The Hellas Boys’ van GV Hellas uit Tiel pakte het goud, terwijl de teams van Total Gymnastics uit Bunschoten (Team Dutch Chalk), Turnz Amsterdam Gymnastics en GV Voorwaarts Veldhoven het zilver pakten. De andere teams waren van GVG Geldermalsen (vijfde), GymXL Amersfoort (vierde), Prins Hendrik Vught (zesde), RKGV St Christoffel (vierde), RTC Topturnen Zuid (zesde), Slank & Kwiek Voorschoten (vijfde), SV DOTO Bergschenhoek (zesde), het combiteam van De Samensprong Prinsenbeek en Turnlust Geertruidenberg (vijfde) en ZGV Kwiek en Lenig uit Zwolle (zesde).

 

Om de top tien in het puntenklassement bij de heren te staan, moest je dit jaar minstens 315,500 punten scoren wat het team van GVG Geldermalsen mooi lukte in niveau 16 voor de vijfde plaats. Het team van Dynamo Roosendaal in hetzelfde niveau kwam tot 316,050 punten voor de vierde plaats. Het team van GymXL Amersfoort behaalde dezelfde plaats in niveau 15 met 317,450 punten. Ook een pittige categorie, want het team van United Amstelveen pakte hierin het brons met 317,650 punten. Het andere team van de club in niveau 8 had slechts 201,950 punten nodig voor de titel. Om het zilver in niveau 15 binnen te halen moest het team van St Mauritius Volendam bikkelen tot 318,200 punten. WIK-FTC Heerenveen had 320,150 punten nodig om hier de titel te pakken. Het team van Turnz Amsterdam Gymnastics behaalde 320,800 punten voor het zilver in niveau 16.  De hoogste dagscore werd genoteerd door het team van Saturna Alkmaar in datzelfde niveau met liefst 336,550 punten. Gevolgd door Team 3 van RK DOS Kampen, dat in niveau 14 332,800 punten noteerde. The Hellas Boys uit van GV Hellas Tiel turnden in niveau 17 331,500 punten bij elkaar voor het goud.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU/DG. Meer informatie en beelden over de NK Teams in Sittard is te vinden op de (social) media en website van Swentibold Sittard en alle andere aan de NK Teams 2019 deelnemende clubs.

Artikel © GymPOWER | Credits: tekst © Therry da Silva | ingesloten beelden via Facebook van © RTC Topturnen Zuid; © TV United Amstelveen; © GV Pegasus Heerde/© GV Nunspeet; © De Hazenkamp Gymsports; © Turnz Amsterdam Gymnastics/© Mariette Harms; © GV Barendrecht; ©Devona Wateringen; © WIK-FTC Heerenveen; © RK DOS Turnen Heren; © O&O Zwijndrecht en
© Swentibold Sittard Herenselectie Turnen (inclusief inzet: screenshot Facebook actiefoto NK Teams)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.