Rhönradteam Gymnet op Austrian Open

Rhönradteam Gymnet op Austrian Open
Fotograaf © Bart Treuren/© Rhonrad.eu

Deze diashow vereist JavaScript.

SALZBURG – Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 november 2019 werden de 8th Austrian Open & 4th Mozart Cup georganiseerd in Salzburg, Oostenrijk. Gymnet Purmerend vaardigde een delegatie met vijf rhöndradturnsters af naar Oostenrijk, vier junioren – Marjet Waldram, Yara van der Molen, Chiara Troff en Miranda de Blok – en één senior – Yvette Pijnenburg. Er deden diverse WK-gangers mee, waaronder wereldkampioene spiralen bij de senioren Cheyenne Rechsteiner. De winst in dit sterke deelnemersveld lag voor de Nederlandse rhönradturnsters in het opdoen van internationale wedstrijdervaring en het testen van hun krachten en (nieuwe) oefeningen/elementen aan het begin van het nieuwe seizoen waarin ze de kans hebben om zich te kwalificeren voor de Nederlandse en de Wereldkampioenschappen van 2020. Mooi was dat Waldram met de derde score een vijfde plaats noteerde op sprong, een verdienstelijke prestatie. 

De 8th Austrian Open & 4th Mozart Cup 2019 – Wheel Gymnastics, door Rhönrad Austria georganiseerd in Sportzentrum Mitte in Salzburg, Oostenrijk, is in een paar jaar tijd in de rhönradwereld uitgegroeid tot een vaste waarde op de Europese kalender waarbij een substantiële bijdrage levert aan de ambitieuze strijd van de artistieke sport om zich te ontwikkelen en een plek te veroveren in het wereldwijde sportspectrum onder de vleugels van de internationale federatie IRV. Het toernooi in de romantische geboortestad van de beroemde Oostenrijke componist telde dit keer ruim honderd deelnemers uit zes landen: België, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. Een aantal WK-gangers en wereldtoppers startten hier, wat de wedstrijd extra aantrekkelijk maakte.

Austrian Open vste waarde op Europese sportkalender

Zoals wereldkampioen spiralen Cheyenne Rechsteiner uit Zwitserland: gaat ze in het nieuwe jaar toch nog een poging doen om de wereldtitel allround te pakken? De Zwitserse was in ieder geval in volle focus tijdens de podiumtraining op vrijdagavond 15 november 2019 en draaide een optimale wedstrijd op zaterdag 16 november 2019. Opmerkelijk was de Noorse delegatie die hier met liefst zestien man/vrouw sterk en deelnemers in elke leeftijdsklasse, na Duitsland (24) de tweede grootste was met vooral in de jongste categorieën aardige verrassingen in petto inclusief twee bronzen podiumplaatsen, bij de jeugd en in het clubteamklassement.

Mooie prestaties en prachtig duel bij jeugd A

Fotograaf © Bart Treuren/© Rhonrad.eu

Zaterdagochtend 16 november 2019 traden eerst de jeugd- en junior sporters in de A-lijn aan voor de meerkamp, waarbij ook per toestel een klassement werd bijgehouden (spiralen, sprong en rechtuit zonder muziek). In de categorie ‘Youth A’ met zeventien deelnemers deden geen Nederlandse sporters mee. De meerkamp werd gewonnen door de Oostenrijkse Marie Gangl met 25,45 punten. Landgenote Christina Schäffl pakte het zilver met 23,05 punten. De Duitse Valentina Hammer en de Noorse Tia Helene Gammelsrød werden derde met 20,10 punten. Een mooie prestatie voor het thuisland en een prachtig duel voor de derde plek.

Met spiralen stonden Gangl, Schäffl en Hammer in dezelfde verhouding in het toestelklassement, waarbij Gangl liefst 8,90 punten behaalde, maar werd Gammelsrød zesde. Met rechtuit werd de ontketende Gangl weer eerste met 9,80 punten en Schäffl tweede, maar Gammelsrød werd hier derde met 8,85 punten en Hammer vijfde achter een derde Oostenrijkse, Emilie Memeti die op haar beurt vijfde werd all-around (met de vierde score: 17,50). Met sprong stak Gammelsrød met 6,80 punten boven Gangl (tweede), Schäffl (derde) en Hammer (vierde) uit.

Waardevolle ervaring voor junioren Gymnet

In de categorie ‘Junior A’ met achtentwintig deelnemers kwamen vier van de vijf sporters van Gymnet Purmerend in actie: Van der Molen, Troff, Waldram en De Blok (door haar leeftijd voor het laatst in deze categorie). Op haar Instagram-account schrijft de club: “Een mooie testwedstrijd om de nieuwe oefeningen voor het eerst te turnen.” De winst in dit qua kwantiteit en niveau sterke deelnemersveld lag voor de Nederlandse rhönradturnsters dan ook in het opdoen van internationale wedstrijdervaring en het testen van hun krachten en (nieuwe) oefeningen/elementen. Waldram zette met een perfecte sprong de derde score van het veld neer (6,90), maar door de drie-eenheid op de eerste plaats werd het voor haar uiteindelijk de vijfde positie in het definitieve toestelklassement.

Een mooie opsteker in dit sterke veld voor de Friese uit Grou, die met de meerkamp achttiende werd met 16,00 punten. Van der Molen turnde haar rechtuit-oefening ook bijna helemaal uit (twaalfde met 8,35 punten). Eén element lukte haar hier niet, maar ze viel niet en kon door turnen. Ze noteerde de beste klassering all-around voor het Purmerendse team: dertiende met 19,00 punten. De Blok turnde haar rechtuit-oefening uit met drie hoge-rol-varianten, wat haar 7,05 punten voor de zestiende plaats in het toestelklassement opleverde. All-around werd ze twintigste met 13,60 punten. Troff deed voor het eerst salto achterover bij sprong; ze werd tweeëntwintigste met 12,85 punten.

Spannende ontknoping in top klassement

In de top van het klassement bij de junioren A was de ontknoping van de wedstrijd in de meerkamp extra spannend. Het goud all-around ging met 29,15 punten uiteindelijk wederom naar een Oostenrijkse, Malenaa Kernacs, die in alle drie onderdelen excelleerde (Rechtuit 11,65; spiralen 10,00; sprong 7,50). Een naam om te onthouden. Gevolgd door de Duitse Lea Gmeiner met 26,30 punten en de Zwitserse Jasmin Hering met 23,80 punten. De twee Belgische talenten Lara Patzer (vierde met 23,50) en Amber van Rey (vijfde met 23,10), de Oostenrijkse Larissa Brunner en de Zwitserse Shannon Rüttimann (gedeeld zesde met 23,05) kwamen minder dan een punt tekort voor het erepodium.

Op sprong deelde Kernacs de eerste plaats met de Duitse Gmeiner en de Zwitserse Cheyenne Wietlisbach die all-around achtste werd . Alleen Rüttiman schoof nog in het sprongklassement vòòr Waldram met 7,35 punten, wat haar de vierde plaats opleverde. Sprong is de achilleshiel van menige goede rhönradsporter. Ter vergelijking, het grote Belgische talent Patzer eindigde op sprong op een gedeeld negende plaats met 6,50 punten. Hering verloor op haar beurt het duel om het meerkampgoud of zilver door ‘slechts’ 5,85 punten te turnen op sprong voor de vijftiende plaats.

Gymnet Purmerend werd zevende in het mixed clubklassement bij de jeugd en junioren met totaal 20,35 punten. Ze wisten het tweede clubteam van TSV 1847 Weilheim uit rhönradgrootmacht Duitsland achter zich te laten. De volle winst ging naar het eerste team van thuisclub Turn-Gym-Union Salzburg uit Oostenrijk met 31,45 punten, gevolgd door Eupener Turnverein 1967 uit België met 26,50 punten op de tweede plaats en Rygge uit Noorwegen met 25,80 punten briljant op de derde plaats. Ze lieten STV Untersiggenthal uit Zwitserland (vierde met 25,25 punten), het tweede team van de thuisclub (vijfde met 25,20 punten) en het eerste team van TSV 1847 uit Weilheim (zesde met 21,70 punten).

Rechsteiner dicteert rhönradles in Salzburg

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Jeroen de Bruin: Podiumtraining Zwitserse wereldkampioen Cheyenne Rechsteiner

Eind van de middag en in de avond op zaterdag 16 november 2019 kwamen de senioren in actie op de wedstrijdvloer, waarbij het laatste uur gereserveerd was voor het mooiste onderdeel in deze sport: de rechtuit-oefening met een choreo op muziek. De Purmerendse senior Pijnenburg toonde hier haar nieuwe muziekoefening met rechtuit, waar ze 7,60 punten mee scoorde. Met 6,10 voor spiralen en 6,30 voor sprong werd ze vijftiende all-around. Ze hield de twee senioren Juliane Buer Tupsjøen en Maya Nyhuus van het opstomende Noorwegen achter zich.

Het goud ging zonder enige twijfel voor Rechsteiner met een topscore van totaal 30,45 punten. De Zwitserse wereldtopper deed haar status gestand en dicteerde rhönradles in Salzburg. Birgit Halwachs en Veronika Brunnauer hielden de eer voor het gastland hoog met respectievelijk het zilver (25,85) en brons (25,70). De Zwitserse Kathrin Roser, landgenote van Rechsteiner, werd vierde met 25,35 punten. Annika Fischer uit grootmacht Duitsland kwam tot 24,85 punten voor de vijfde plaats, net genoeg om de Oostenrijkse international Ingrid Vukusic en de Zwitserse Leonie Botta achter zich op de gedeelde zesde plaats te houden (24,50). Routinier Claudia Trickes uit Duitsland, die vaak getraind heeft bij Gymnet Purmerend, werd elfde met 22,35 punten.

De Austrian Open werd live uitgezonden via het YouTube-kanaal GymPOWER Live TV.

Afsluiting rhönradweekend met Mozart Cup

Zondagochtend 17 november 2019 werd het rhönradweekend in Salzburg afgesloten met de internationale Mozart Cup, een rechtuit-competitie voor jeugd-, junior en senior sporters in de B-lijn, een lager niveau dan de zaterdagwedstrijd. Hieraan deden geen Nederlandse rhönradsporters mee. Het goud bij de jeugd met het grootste en sterkste veld (27 deelnemers uit  ging wederom naar een Oostenrijkse, Vera Krahl die 8,15 punten scoorde voor haar rechtuit. Gevolgd door Rebekka Lochstampfer en Julia Botzenhart uit Duitsland die respectievelijk 8,10 en 6,25 punten noteerden voor zilver en brons. De wedstrijden bij de junioren en bij de senioren  (op muziek) hadden een veel kleiner veld (zeven en acht deelnemers) en het erepodium werd bezet door de Duitse rhönradsporters. Celina Sinner (goud met 10,40), Pauline Resch (zilver met 8,25) en Clara Buchberger (brons met 7,05) tekenden daarvoor bij de junioren; Lisa Krahe (goud met 10,60), Laura Thuns (zilver met 9,50) en Eveline Heck (brons met 9,10) bij de senioren.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen en beelden, van de prestaties van de Purmerendse rhönradturnsters is te vinden op de websites en media van Rhönrad Austria en Gymnet Purmerend. Een fotoreportage van fotograaf Bart Treuren in opdracht van Rhönrad Austria wordt gepubliceerd op zijn fotowebsite Rhonrad.eu.

Artikel en (live) verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit  beelden: foto podiumtraining en screenshots live stream videobeelden © Jeroen de Bruin | Credit inzetfoto © Bart Treuren/© Rhonrad.eu | Credit ingesloten beelden post Facebook-nieuwspagina © Rhönrad Austria en Instagram/Facebook-nieuwspagina’s © Gymnet Purmerend

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.