Duo Masters vierde op WK Cheerleading

Duo Masters vierde op WK Cheerleading

TAKASAKI – Op 23 en 24 november 2019 vond in Takasaki City, Japan de tiende editie van de wereldkampioenschappen cheerleading plaats, georganiseerd onder auspiciën van de International Federation of Cheerleading (IFC). De AFBN Dutch Cheer & Dance vaardigde een delegatie van twee duo’s cheerleaders van Djalita Vleuten af. Met een vierde plaats in de categorie Masters cheerdance als beste resultaat.

Hard getraind voor fantastisch avontuur

Half november reisde de Nederlandse delegatie af naar Tokio, waar volgend jaar de volgende Olympische Spelen worden gehouden en cheerleading voor het eerst als demonstratiesport op het programma staat. De sport is ongekend populair inNa het verwerken van de jetlag – zo’n vijftien uur vliegen – en het acclimatiseren – het is acht uur later dan in Nederland – werd vanuit de Japanse hoofdstad met de trein verder gereisd naar de eindbestemming. Hoofdcoach/trainster Danuta Donk had veel vertrouwen in de missie. “We hebben hier hard voor getraind. De dames hebben het WK in Japan al een keer meegemaakt, dus de zaal en de atmosfeer is niet onbekend voor ze. Maar het wordt vast en zeker weer een fantastisch avontuur!”

Na twee dagen podiumtraining en de openingsceremonie volgden twee wedstrijddagen voor de vier Nederlandse cheerleaders in de Takasaki-arena. Het senior duo Jackie van Dongen en Jolynda Versteeg deed mee in de onderdelen urban cheer en cheerdance. Danuta Donk deed samen met assistent-coach Christle Tjon a Man mee als master duo met het onderdeel cheerdance, waarin ze met 153,50 punten (D1 74,00 D2 79,50) verdienstelijk vierde werden. “Our oldies […] Injuries & pain, but they still went on!”, beschreef hun club Djalita trots de prestatie van de twee routiniers. Ze benaderden op drie punten knap het duo uit Oekraïne dat met 156,60 punten (D1 74,50; D2 82,00) beslag legde op het brons. Het goud ging naar de masters uit Chinees Taipei, dat met 201,00 punten (D1 98,00; D2 103,00) ruim voldoende had om het Russische duo voor te blijven. Rusland behaalde hier totaal 173,50 punten (D 90,50; D 173,50) voor het brons.

“Injuries & pain but they still went on!”

Van Dongen en Versteeg behaalden met totaal 146,50 punten (D1 74,0; D2 72,5) een achtste plaats in het onderdeel senior urban cheer. Het goud ging naar het Italiaanse duo dat liefst 199,50 punten behaalde en in haar tweede optreden de honderd-punten-grens wist te passeren (D1 97,5; D2 102,0). Zilver was voor het duo uit Duitsland met totaal 184,00 punten (D1 92,5; D2 91,5) en brons was met 180,00 punten (D1 88,50; D91,50) voor het Filipijnse duo dat daarmee knap het Japanse duo (vierde met 176,50: D1 84,5; D2 92,0) voor eigen publiek van het erepodium wist te houden. In deze categorie deden ook duo’s mee uit Groot-Brittannië, Oekraïne, Cuba en Chili.

In het onderdeel cheerdance werd het Nederlandse senior duo twaalfde met totaal 140,50 punten (D1 69,50; D2 71,00). Hier won wel het duo uit thuisland Japan met liefst 232,00 punten (D1 114,50; D2 117,5). Het Italiaanse duo pakte hier het zilver met totaal 213 punten (D1 105,00; D2 108,00) en het Russische duo legde beslag op het brons met 208,500 punten (D1 103,50; D2 105,00). In het grote veld in deze categorie waren er ook deelnemers uit de Filipijnen, Oekraïne, Duitsland, Groot-Brittannië, Letland, Bolivia, Brazilië, Spanje, Kroatië, Argentinië, Chili en Cuba.

Fantastische en onvergetelijke ervaring

Naast de wedstrijden was er nog wat tijd over om het land te verkennen. Het was de vierde keer in twintig jaar dat de WK van de IFC gehouden werd in Japan. De eerste editie werd in 2001 in Tokio gehouden, waarna dit zich ook in 2005 herhaalde. Twee jaar terug was Takasaki ook al de gaststad en was Nederland vertegenwoordigd. De WK van de IFC is ook georganiseerd in Manchester, Helsinki, Bremen, Hong Kong en Berlijn. [Update 18-12-2019] Jackie van Dongen wijdt haar nieuwste vlogs op YouTube aan haar reis naar Japan, die een goede indruk geven van het WK-avontuur van de vier dames in het land van de rijzende zon.

De AFBN Dutch Cheer & Dance, aangesloten bij de door de NOC*NSF erkende bond AFBN, die in het lopende seizoen al veel clubs als leden heeft mogen verwelkomen, besloot dit jaar om nog geen compleet team af te vaardigen. Dit is wel het doel van de AFBN Dutch Cheer & Dance voor de volgende wereldkampioenschappen over twee jaar. “We zijn ontzettend trots op onze vier kanjers en de door hen behaalde resultaten. Een fantastische ervaring die we niet snel vergeten”, schreef AFBN Dutch Cheer and Dance op haar Facebook-nieuwspagina. Dat streven wordt breed gedragen door haar achterban. Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de media van de International Federation of Cheerleading, AFBN Dutch Cheer & Dance en Djalita Cheerleaders.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldcitaten Facebook-nieuwspagina’s inclusief inzetfoto © Djalita Cheerleading en AFBN Dutch Cheer & Dance | Naam fotograaf niet vermeld

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.